pawelbaran1 05.11.04, 09:39 Moja Zuzia ma już roczek. Kiedy można stosować pastę do ząbków? Na razie tylko samą szczoteczką się bawi naśladując mnie i żonkę. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga1004 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 09:42 juz teraz mozecie stosowac paste najlepiej zapytac w aptece otaka ktora bedzie dostosowana do wieku no i oczywiscie najlepiej zeby byla ojakimsslodkim smaku wtedy jest latwiej umyc zabki Odpowiedz Link Zgłoś
kook1 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 10:20 Pytalam sie w aptece o pasty dla roczniakow - nie ma takich. Najwczesnie mozna paste stosowac od 2 roku zycia. Pani sugerowala mycie zebow przegotowana woda. Tak robie i jest to skuteczne. Tez pozwalam dziecku "bawic" sie w mycie zebow i w pewnym momencie zuwazylam, ze ma na zebach ciemny osad. Teraz sama jej szoruje zeby i oasd naszczescie znikl Odpowiedz Link Zgłoś
marzenalach Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 10:48 Pani stomatolog poleciła Mi pastę Elmex. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 12:08 Odkąd pojawią się ząbki, należy je szczotkować raz dziennie szczoteczką z miekkiego włosia , na którą nanieś małą ilość (jak ziarnko grochu) pasty bezfluorowej dla dzieci (np. Dentica). Po ukończeniu przez malca roku (jak podpowiada p. expert z sąsiedniego forum, ale ja poczekam do drugich urodzin, bo moja roczna córka ma tylko 3 zęby ) zmień pastę na zawierającą 250 ppm fluoru. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 12:12 ja uzywam elmexu od pierwszego zęba Odpowiedz Link Zgłoś
ada.dobra Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 12:47 Moja córka (18 m-cy) jak skończyła roczek myje pastą NENEDENT bez fluoru zawsze wieczorem przed spaniem i czasem po czekoladzie Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 14:03 Ja mam pastę firmy Chicco od pierwszego ząbka .Mozna ją stosowac bodajże od 3 miesiąca Marta Odpowiedz Link Zgłoś
olunia75 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 05.11.04, 15:11 Na początku była Chicco, a teraz używamy Elmex Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 06.11.04, 15:14 Co za bzdury ,że nie ma past dla rocznych dzieci! Uwielbiam takich kompetentnych fachowców. Bobini jest dla dzieci powyżej 1 r.ż. jak wół. Elmex jest od 2 r.z. My używamy Bobini ( różowej). Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 elmex 06.11.04, 20:12 na pudełku od elmexu jest napisane jak wół: "od pierwszego zęba do szóstego roku życia", co oznacza, że juz dla kilkumiesięcznego dziecka się nadaje, co oznacza, że producent musiał uwzględnić, że dziecko tę pastę bedzie połykać i ja z kolei tej pasty uzywam od początku własnie i polecam, bo 20 zdrowych zębow wyhodowalam ) - ale myje od pierwszego... Odpowiedz Link Zgłoś
kook1 Re: elmex 06.11.04, 21:09 Ja wyczytalam na opakowaniu ze mozna ja uzywac od 2 roku zycia - elmex czerwony dla dzieci. Czy jest moze jeszcze inny rodzaj elmexu dla mlodszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: elmex 07.11.04, 13:04 na moim elmexie na pudelku (takie trojkatne pudelko) jest napisane to co wyzej zacytowalam; opakowanie jest pomaranczowe, a nie czerwone, czerwonego nigdy nie widzialam szczerze mowiac stomatolog mi powiedziala, ze w pastach dla niemowlat jest uwzgledniany fakt, ze dzieci nie plucza jamy po umyciu (dla mnie to logiczne, skoro dopuscili taka paste) i jesli ja polkna to nic sie nie stanie; ja zreszta nie ładuje na szczoteczke takich ilosci jak na reklamach, tylko tyle co glowka od szpilki Odpowiedz Link Zgłoś
nowy1002 Re: elmex 08.11.04, 09:53 Zgadzam sie z ta wypowiedzią w całości. Mój stomatolog twierdzi to samo i od niego dostałam pierwszą próbkę pasty "elmex". Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedz30 Ale jak płukać te ząbki 07.11.04, 00:23 Moja Karolinka ma roczek myjemy zeby bez pasty, ale wyprobuje te polecone , tylko jak płukac te zabki????? Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Ale jak płukać te ząbki 07.11.04, 08:03 Moja roczna Gloria normalnie płucze zęby, daję jej "łyka" wody (przegotowanej, z przyzwyczajenia) a ona ją wypluwa. Początkowo raczej połykała, ale przez te kilka miesięcy codziennego szczotkowania (dokladnie 3, mała późno ząbkowała, teraz ma tylko 3 zęby) nauczyła się wypluwać. Poćwiczcie. Można też po umyciu szczotkować ząbki wypłukaną już szczoteczką, zawsze coś tam pasty zbierze. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
pawelbaran1 Dziękuję za wypowiedzi! 08.11.04, 08:32 Bardzo dziękuję za zamieszczone wypowiedzi! Bardzo pojaśniły mi tą ważną sprawę, jaką jest mycie ząbków pastą u dzieciątka. Dziękuję w imieniu mojej ukochanej Zuzi! Pozdrawiam!! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
mama_majki Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 08.11.04, 16:03 My myjemy za poleceniem naszego pediatry od 8 miesiaca pasta ELMEX dla dzieci. W Polsce jest niby od 2 roku zycia (czyli od skonczenia 12 miesiecy ), ale w Niemczech jest ta sama pasta od pierwszego zabka. Ja zamiast podawac fluor, po prostu 2 razy myje zeby pasta z fluorem Pozdrawiamy. Kasia i Maja (24.07.2003) ________________________________________ Majeczka maj law ))) nnk.art.pl/kotografie/nenkowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
e-aneta Re: Od kiedy i jaką można stosować pastę do ząbkó 09.11.04, 12:28 W aptece do nabycia są 2 rodzaje pasty NENEDENT : * bez fluoru od pierwszego ząbka * oraz dla dzieci starszych z minimalną ilością fluoru Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś