dexter164 04.12.04, 15:26 Ile i co powinno jesc dziecko w wieku 12 miesięcy i co robic jezeli zjada polowe tego co powinno i to niechetnie.Ma niedowage ok. 1kg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: JEDZENIE DZIECKO 12 MIESIECY 05.12.04, 09:02 5 posilkow dziennie sniadanie I i II, obiad, podwieczorek i kolacje. ile - to zalezy od zapotzrebowania dziecka. moje zjadalo mniej wiecej tak: I sniadanie: bebilon z 210ml wody i 7 lyzeczek mleka II sniadanie: jajko na parze, kromka chleba, herbata LUB parowka cieleca, kromka chleba, herbata LUB pol bulki z wedlina LUB 3-4 lyzki twarogu ze smietana, kromka chleba... obiad: 2 chochelki zupy LUB 1 ziemniak, mieso (pieczone, duszone, gotowane w ilosci mniej wiecej jak 1/3 srednije piersi z kurczkaka), warzywa gotowane (marchew, burak, brukselka) podwieczorek: danonek lub jablko, kilka herbatnikow, soczek kolacja: podobnie jak na sniadanie - kanapki, jajko itp przed snem mleko w takiej samej ilosci jak rano. jako roczniak wazyl 12 kg teraz ma prawie 1,5 roku i nie daje mu podwieczorku. wiecej zjada na kolacje, a serek czy jablko i tak zje mi w ciagu dnia, jak jest glodny. teraz wazy 14 kg i ma 86c -87cm. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: JEDZENIE DZIECKO 12 MIESIECY 05.12.04, 09:53 Moja Gloria w wieku 12 miesięcy ważyła nieco ponad 8 kilo Je mniej więcej tak: ok. 8.30 pierś 11-12 banan/kluseczki na bebiku1/serek homogenizowny - na przemian 13-14 pierś 16-16.30 obiad (z mięskiem) 0k 18 czasami jakiś jogurt, czy kanapeczkę, ale niechętnie 19.30-20 pierś Śpi aż do rana, w nocy nie je. Nie wiem, jak Twoje dziecko, ale mnie lekarze mowią, żeby, dopóki mała jest wesoła i energiczna, a jest szalenie!, nie przejmować się za bardzo niedowagą. Tak też czynię. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
barbie2 Re: JEDZENIE DZIECKO 12 MIESIECY 06.12.04, 15:22 czesc moj synek jutro ma 1urodziny a co do jedzenia to je tak samo jak my : rano kanapki albo platkii do tego danonek pozniej mleko albo kaszka obiad w sloiku lub cos naszego no i tak dalej staram sie mu dawac to co ja jem.powiem ci tak ze w stanach roczne dziecko jada wszysko.synek kolezanki jadl sledzie i zyje ani brzuch nie bolal wiec jezeli nie masz alergika to proboj dawac dziecku rozne rzeczy bardzo dobry jest NESTLE SINLAC dodaje sie go pokarmow a mam ksiazeczke tej firmy z przepisami na rozne dania i sa nawet placki ziemniaczane .np.moj syn uwielbia prazynki robione na oleju wiec nie boj sie probowac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś