Dodaj do ulubionych

mojej dzidzi pocą się nózki

27.01.05, 10:04
Hej, Martyna ma 14 miesiecy i odkąd kupiłam jej skórzane kapcie (zalecane dla
niemowląt)to tak jej sie poca w tych trzewikach nóżki, że szok - wilgotna
podeszwa i stópka. Przestałam te lacze juz jej nakładać bo musiałam jej
zmianiać 3 razy dziennie rajstopy. Myslicie, ze to normalne (buciki maja
dziurki i odkryte paluszki)??
Obserwuj wątek
    • zaga25 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 11:48
      Mojemu synkowi także pocą się nużki. W każdym obuwiu. Niestety. Po domku chodzi
      w rajstopkach i ciepłych skarpetkach antypoślizgowych a po dworze w bucikach
      wyścielanych wełną. I nie jest tak żle. Pytałam się lekarza czy to normalne to
      powiedział, że nie za bardzo, ale nie wolno dziecku przepocić nóżek bo kiedy
      będzie dorosły będzie miał z tym straszny problem.
      Tylko trzeba uważać, żeby nie marzł w nogi.
    • kamma5 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 12:04
      U nas pomogło zasypywanie stópek pudrem dla dzieci.
      My stosowaliśmy BABY DELFI.
      A było to dość dawno, bo kawaler ma już ponad 5 lat i "problemu" nie ma.
    • fasolka99 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 12:04
      Czesc, moje dzieci chodza po domu w sandalach (tzn. starsza juz w "klapkach" -
      takich skorzanych sanadlach bez piet podobnych do Scholla) - synek odkad zaczal
      chodzic ma sandaly ze sztywna pieta, ale z odkrytymi palcami - zapinane na 3
      paski (rzepy zwykle). Nozki mu sie nie poca. Ale u Babci ma zwykle kapcie
      (lemigo zdaje sie) i w nich nozki mu sie poca.
      Slyszalam, ze nadmierna potliwosc nozek, raczek, czasem glowki wskazuje na
      niedobor witaminy D. Moze warto zapytac o to lekarza przy najblizszej okazji?
    • anek.anek Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 12:40
      Pewnie mówisz o bucikach Postępu albo podobnych. Mój syn przechodził w nich dwa
      lata, i czy była zima, czy lato, czy miał bosą stopę, czy nie, zawsze nózki
      miał spocone. Fakt, niby mają dziurki, ale one są miniaturowe, a but bardzo
      ściśle przylega do nogi. Jesli maluch nie ma zaleconych tych butów przez
      ortopedę, to i tak nie powinnaś mu ich zakładać, lepiej kupić sandałki z
      zabudowaną piętą.
      • kurdkowa1 Re: dzięki!!!! A propos wit. D3??? 27.01.05, 13:16
        kupię jej sandałki. Ale to chyba nie niedobór tej witaminy??? Co prawda nie
        podaję jej małej (tylko kindrebiovital) bo pediatra powiedziała, że powyżej
        roku to juz nie (chyba że zwiększy się potliwość GŁÓWKI). co o tym sądzicie????
        • anek.anek Re: dzięki!!!! A propos wit. D3??? 27.01.05, 14:11
          kinderbiovital zawiera Vit D3. i faktycznie chodzi o główke, a nie stopy.
          Jestem przekonana, że to efekt niewłaściwej wentylacji obuwia.
    • kasiac21 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 13:43
      Moj synek ma roczek i tez pocą mu sie nożki, ale tylko nozki, nie raczki, nie
      glowka, tylko nozki, i sama juz nie wiem czy wszystko ok, zapytam lekarza na
      nastepnej wizycie przy szczepieniu.
      • amj2 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 27.01.05, 13:52
        Mój mały ma 13 m-cy i od kiedy pamiętam poca mu sie nóżki.Nieżależnie od
        butów.Lekarz nie miał na to zadnego pomysłu.Po 2 h chodzenia w paputkach muszę
        zmienic mu rajstopki.Jeżeli ktoś sie czegoś dowie lub znajdzie na to sposób to
        piszcie. Na razie spróbuję z pudrem. Pozdrawiam Ania
    • kurdkowa1 Re: podobno taki urok 27.01.05, 13:57
      trochę poszperałam po internecie, podzwoniłam po babciach, ciocich itp. Podobno
      pocące się nóżki u dzieci to taki urok. Na pewno nie jest to objaw niedoboru
      wit. D3 lub jej nadmiaru, krzywica występuje tylko do roku czasu, tzn. jeżeli
      nie wystąpiła w pierwszym roku życia to już się nie pojawi. Pozostała zmiana
      obuwia i częstsze pranie skarpetek. dziękuje ci OMO!!
      • zdral Re: podobno taki urok 27.01.05, 15:05
        Adas ma 16 miesięcy i nóżki poca mum się właściwie od urodzenia. W butach, skarpetkach czy boso. Zrobiliśmy wszystkie możliwe badania w tym kierunku i wyszło ok. Spróbuję z tym pudrem ale nadal nie znam przyczyny.
        Pozdrawiam
        M.
        • mamaagi Re: podobno taki urok 27.01.05, 22:58
          A ja uważam, że to i buty i skarpetki. Buty - bo za mało przewiewne jak na
          chodzenie po domu; skarpetki - bo za mało w nich bawełny, a za dużo
          sztuczności. Moja córeczka ma 16,5 mies. i odkąd zaczęła nosić po domu buciki
          ma ciągle spocone nóżki.
          Pomyślcie, że my nosimy po domu najczęściej kapcie typu klapki, a dziecko ma
          buciki, nawet jeśli są to sandałki, to jednak zakrywają stopkę dużo bardziej.
          No i te skarpetki - mi udało się kupić max. z 70% udziałem bawełny. Dla
          dorosłych są skarpetki czysto bawełniane, nie rozumiem dlaczego dla dzieci
          nie???
          Gdyby ktoś znał sklep w W-wie, gdzie można kupić skarpetki 100% baw. dla
          dziecka to napiszcie proszę!
          • aniapac Re: podobno taki urok 28.01.05, 10:53
            Wczoraj z tym samym problemem byłam u lekarza z 19 miesięcznym i 4 letnim
            synkiem. Lekarka powiedziała, że móżki będa mniej pocić się z nadejściem
            słonecznej wiosny, a na razie zeleciła dla każdego po pół łyżeczki tranu
            dziennie, plus oczywiście wymianę wilgotnych rajtuz lub skarpetek.
          • aniazm Re: podobno taki urok 28.01.05, 19:52
            Antek ma prawie 8 miesięcy i od początku pocą mu się stópki... Bucików nie
            nosi, a skarpetki i śpiochy staram sie kupowac bawełniane, coby było mu
            lepiej... lekarz powiedział, że to taki jego urok i nic się nie da zrobićwink
    • janeausten1 Re: mojej dzidzi pocą się nózki 30.01.05, 11:48
      mojej małej tej pocą się nóżki, skarpetki czy rajstopki ma wilgotne. Po domu
      chodzi w sandałkach, bo mam na podłodze terakotę lub parkiet, bez dywanów.
      Chyba przez pocenie miała juz 3 razy grzybice stóp. Wyleczyłam oczywiście.
      Dzięki dziewczyny za wszystko co piszecie, bo powinnam coś zrobić, aby nie
      dopuścić do kolejnej grzybicy u córci.
    • bianne Re: mojej dzidzi pocą się nózki 30.01.05, 21:35
      dzieciom pocą się stópki ponieważ maja na nich dookładnie tyle samo receptorów
      potowych jak dorośli (tak sie już rodzą), ale powierzchnia ich stópek znacznie
      różni się od naszych, więc dlatego bardziej się pocą. i myślę, że zwiększenie
      witaminy D3, ądź innego specyfiku nic nie da, ale można spróbować talkować
      stópki. i chyba najważniejsze dobierać odpowiednie rajstopki i skarpetki. poza
      tym nie widzę żadnych racjonalnych przeciwskazań, żeby maluch biegał po domu
      boso, lub w skarpetkach.
      pozdrawiam
      marzena mama bianki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka