Dodaj do ulubionych

śpiący 4-latek w samochodzie - problem

20.05.05, 09:44
Niedługo wybieram się sama z córcią w dłuższą trasę samochodem. Mała na pewno
w drodze uśnie. Co zrobić aby śpiące dziecko nie zwisało w foteliku na
pasach. Mała ma 4 lata i jeździ w nowym modelu Concorda, który ma opcję
lekkiego odchylenia do tyłu, ale to tyle co nic i jak zaśnie, to przy każdym
mocniejszym manewrze "wypada" z fotelika i zwisa na pasach z główką do
przodu. Wydaje mi się to bardzo niebezpieczne - czy macie jakieś patenty
zabezpieczające śpiące dziecko w foteliku.
Zastanawiam się też na kupnem takiej poduszki zakładanej na szyję dziecko -
warto ?

Pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 20.05.05, 09:53
      My korzystamy z takiej poduszki i u nas zdaje to egzamin. Jak mały nie śpi to
      poduszka służy do zabawy bo jest w kształcie królika Bugsasmile
      Z wychylaniem całego ciała nie mamy na razie problemu, bo syn jeździ nadal w
      foteliku, który można mocno rozkręcić do pozycji półpoziomej i dodatkowo ma
      nadal szelki w samym foteliku - jak zasypia to te szelku mu mocniej ściskam
      żeby nie "latał".
      Ale szykujemy się na zminę fotelika - te modele dla starszych dzieci nie są już
      tak przyjazne spaniu w samochodzie wiec z chęcią poczytam jak sobie mamy z tym
      radzą.
      • basia-bma Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 20.05.05, 10:49
        W starym foteliku (Iseos - Bebe Confort) było pod tym względem komfortowo -
        fotelik się mocno odchylał do tyłu i miał własne pasy - nie bezwładnościowe.
        Teraz nie dość, że fotelik prawie się nie odchyla, to dziecko przypinane jest
        pasami samochodowymi, które są bezwładnościowe i pozwalają na większe przechyły
        dziecka. Może ktoś ma jakiś patent ?

Pozdrawiam
        Basia
    • izabela1976 Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 20.05.05, 11:57
      My też mamy dla małego fotelik concorda, ale nasz model ma 5 punktowe pasy (nie bezwładnościowe) i ze spaniem nie ma problemu. Fotelik jest ustawiony w pozycji półsiedzącej, tzn.mamy taki podgłówek, który mocuje się pod fotelikiem.
    • anek.anek Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 20.05.05, 12:05
      a może da się zamontować do Twojego fotelika jakieś dodatkowe szelki?
      • basia-bma Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 20.05.05, 13:56
        Obawiam się, że dodatkowych szelek nie ma jak zamocować sad. Przed zakupem
        naszego fotelika zrobiłam gruntowny przegląd fotelików na rynku i NIE ZNALAZŁAM
        fotelika dla dzieci powyżej 18 kg z własnymi pasami (te pasy nawet jak są w
        jakimś modelu, to mają ograniczenie do 18 kg właśnie)i porządnie odchylanego do
        tyłu. Jedyny model, który miał jedno i drugie to Recaro za 1400 PLN sad

Stąd moja pytanie do mam, które wożą starsze dzieci w fotelikach podobnych do
        naszego - czy można coś zrobić aby zabezpieczyć dziecko przed tym zwisaniem ?
        Może zabezpieczać czymś dodatkowo - tylko czym ?

Pozdrawiam
        Basia
    • basiaurban Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 21.05.05, 02:15
      Ostatnio mąż był sam w długiej trasie z 5-latką. Fotelik zamontował na przednim
      siedzieniu - jak Karolina zasnęła po prostu obniżył oparcie samochodowego
      fotela i dziecko wygodnie spało.
      U nas poduszka się nie sprawdziła - Mała za chiny nie chciała jej założyć
      • agamama123 Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 21.05.05, 09:32
        My tez stawiamy foteli na przednim siedzeniu i w razie czego odchylamy oparcie.
        A jeśli synek jeździ z tyłu to zawsze mamy ze sobą małą podusię, którą układam
        dziecku koło głowy. Ten rogalik nie zdał u nas egzaminu ale za to podkładam go
        pod przód fotelika i uzyskuję lekki skos więc mały nie przechyla sie do przodu
        jak zaśnie.
    • edytkus Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 21.05.05, 18:30
      Albo wygoda albo bezpieczenstwo, polecam wszystkim ktore napisaly w tym watku podszkolenie sie w
      temacie mozntazu fotelika.
      • agamama123 Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 21.05.05, 18:35
        Ja montuję fotelik prawidłowo. Umieszczając z przodu mogę go odchylić ponieważ
        ma taką funkcję. Niestety nie moge tego zrobic z tyłu ponieważ nie pozwala mi
        na to konstrukcja kanapy. Aby odchylić fotelik muszę go przesunąć na brzeg
        kanapy i wtedy pasy nie spełniają swojej funkcji. A kiedy podkładam poduszkę
        pod brzeg siedziska zachowuję prawidłowe ułozenie fotela.
        • edytkus Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 22.05.05, 04:41
          agamama123 napisała:

> Ja montuję fotelik prawidłowo. Umieszczając z przodu mogę go odchylić ponieważ
          > ma taką funkcję.

1.Fotelika nie powinno sie montowac z przodu!
          2.Nie powinno sie odchylac oparcia w foteliku (ani oparcia fotela, nawet w przyp. osob
          doroslych) podczas jazdy!
          • kanna Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 22.05.05, 14:55
            Zgadzam sie w pełni! Fotelik mocowany przodem do kierunku jazdy TYLKO z tyłu, a
            foteli to nie rozkładamy nawet jak sami z mężem jeździmy, bo wtedy pasy nie
            działaja.

Usiadź z tyłu koło dziecka i jak mu leci głowa, to popraw, albo jak jedziesz
            sama, to stań i popraw głowę. Możesz spróbować z poduszką nakładaną na szyję.

pozd. Ania
            • edytkus Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 22.05.05, 21:32
              kanna napisała:

> Zgadzam sie w pełni! Fotelik mocowany przodem do kierunku jazdy TYLKO z tyłu, a
              >
              > foteli to nie rozkładamy nawet jak sami z mężem jeździmy, bo wtedy pasy nie
              > działaja.

No chociaz jedna! smile))
              • basia-bma Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 23.05.05, 10:54
                Czyli nie ma żadnych super patentów, aby zabezpieczyć śpiące dziecko ? Jadę z
                dzieckiem sama - nie wyobrażam sobie stawania co chwilę i poprawiania małej
                głowy. Spróbuję z tą poduszką na szyję i lekko odchylonym fotelikiem (to jest
                naprawdę minimalne odchylenie, zastanawiam się nad podłożeniem czegoś pod przód
                fotelka - czy to rzeczywiście niebezpieczne ?).
                Montaż fotelika na przednim siedzeniu nie podoba mi się - nie wydaje się to
                bezpieczne. Ale nie mogę się patrzeć jak śpiące dziecko zwisa na pasach - to
                też chyba nie jest bezpieczne. Dlaczego producenci fotelików nie pomyśleli o
                modelach, w których również starsze dzieci mogłyby bezpiecznie i wygodnie spać ?

Pozdrawiam
                Basia
                • fasolka99 Re: śpiący 4-latek w samochodzie - problem 23.05.05, 11:34
                  My mielismy i Recaro, i Graco Junior Plus (calkowita porazka), i Maxi Cosi Rodi
                  (stary model). Najlepszy byl Recaro, ale jak mala podrosla, to tez po
                  usnieciu "zwisala". Teraz mamy Roemera Kid i jest najlepszy z nich wszystkich.
                  Na tylnej kanapie corka zasypia bez rozlozenia fotelika i nie "zwisa", po
                  rozlozeniu fotelika (jest specjalny klin z tylu oparcia fotelika, ktory
                  dystansuje oparcie fotelika od oparcia kanapy i w ten sposob uzyskuje sie
                  calkiem przyzwoite odchylenie) jest jeszcze lepiej. Podobnie powinien
                  zachowywac sie nowy model Maxi-Cosi Rodi XP, na moje oko zaglowiek jest rownie
                  dobrze wyprofilowany, a patent z "wkladka" mocujaca fotelik wyglada rozsadnie.
                  Ale nie uzywalam tego fotelika, wiec na 100% sie nie wypowiadam.
                  Basiu, kiedy i na jak dlugo wyjezdzasz? Moze moglabym Ci pozyczyc moj fotelik,
                  jesli by Ci bardziej odpowiadal, niz Wasz. Zapraszam na priva gazetowe, jesli
                  chcesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka