Dodaj do ulubionych

Pasy w foteliku sam.

16.07.05, 22:08
Jak macie uregulowane pasy w fotelikach samochodowych?Moje dziecko ma pasy
calkowicie przylegajace,zmieści sie jeden palec miedzy nimi,ale zaczęłam sie
zastanawiac czy w razie (nie daj Boże) jakiegoś wypadku te pasy nie zrobiły
by mu krzywdy.A jak jest u Was?Zostawiacie wiecej luzu,by dziecko miało jakąś
swobodę ruchow?
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: Pasy w foteliku sam. 16.07.05, 22:16
      my przypinamy dość ciasno. fotelik ma właśnie unieruchomić dziecko, zeby nic
      się nie stało w razie / nie daj Boziu/ wypadku. a jakby tak zostawić mojej
      córce swobodę ruchów, to od razu sama wyskoczyłaby w tego fotelika smile)) więc
      zapinam ciasno .
    • kingamamaemilki Re: Pasy w foteliku sam. 16.07.05, 22:18
      kaszmirka napisała:

> Jak macie uregulowane pasy w fotelikach samochodowych?Moje dziecko ma pasy
      > calkowicie przylegajace,zmieści sie jeden palec miedzy nimi,ale zaczęłam sie
      > zastanawiac czy w razie (nie daj Boże) jakiegoś wypadku te pasy nie zrobiły
      > by mu krzywdy.A jak jest u Was?Zostawiacie wiecej luzu,by dziecko miało jakąś
      > swobodę ruchow?

no wiec pasy masz dopasowane prawidlowo. Nie powinna byc wiecej luzu niz to co
      jest w tej chwili, poniewaz pasy maja jak najbardziej przytrzymac dziecko.
      Jezeli bedzie wiecej luzu to szarpniecie dziecka w luznych pasach moze i na
      pewno uszkodzi kregi, no i moze tez dostac wstrasu mozgu. Na forum "zakupy"
      zamiescilam link do video co sie dzieje z dzieckiem luzno zapietym. Jest to
      strona po angielsku ale mozna sie duzo dowiedziec nawet tylko ogladajac. Nie
      martw sie wszystko robisz prawidlowo, smile. Pasy nie uszkodza dziecka jak sa
      poprawnie zapiete, chyba nie chcesz aby ci maluch wylecial z pasow.

pa,
      pozdrawiam,
      Kinga
    • kingamamaemilki tutaj jest ten link: 16.07.05, 22:22
      tutaj jest link na videa gdzie pokazuja jak umocowac i co jest wazne (po
      angielsku, ale zawsze mozna cos zobaczyc):
      www.chop.edu/consumer/jsp/division/generic.jsp?id=77971
      powodzenia,
      Kinga
    • edytkus Re: Pasy w foteliku sam. 17.07.05, 22:22
      u mnie pasy sa zapiete scislo, fotelika nie da sie przesunac w zadna strone a pomiedzy ramie a pas
      mozna ledwo wsunac palec (prawidlowy gorny limit wolnej przestrzeni to dwa palce) - jak wynika z
      linku podanego wyzej pas nalzey tak zapiac zeby nie dalo sie go zebrac.
    • gagunia Re: Pasy w foteliku sam. 18.07.05, 08:29
      Fotelik i pasy zawsze zapinam bardzo ciasno. Kaze sie dziecku wychylic do przodu
      - jesli ma luz to podciagam.
      2 tygodnie temu mielismy czolowe zderzenie z drzewem. Dzieki pasom nikomu sie
      nic nie stalo. Dziecko nie mialo absolutnie zadnych otarc, a fotelik po wypadku
      mial niewielki luz- kilka cm doslownie. Mysle, ze gdyby nie byl ciasno zapiety
      luz zrobilby sie wiekszy i mogloby dojsc do jakiegos urazu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka