Dodaj do ulubionych

witamina D3

21.07.05, 10:18
Drogie mamy,
moja coreczka ma 8 m-cy. od 4 tygodnia zycia przestalismy jej podawac wit. D3
ze względu na małe ciemiączko. Ostatnio po badaniu pediatra utrzymała to
zalecenie. A ja się właśnie naczytałam o konsekwencjach niedoboru tej witaminy
u maluchów więc może znajdzie się jakaś mama, która była w podobnej sytuacji i
może mnie uspokoić, że jej dziecku to nie zaszkodziło?
Monika
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: witamina D3 21.07.05, 10:25
      nie wiem czy to Cię uspokoi ale w prawie wszystkich krajach europejskich - np
      tutaj w Anglii gdzie mieszkam - witaminy się wcale nie podaje dodatkowo...
    • mama_misi Re: witamina D3 21.07.05, 13:53
      Niedobór witaminy D3 jest tak samo szkodliwy jak jej nadmiar. Myślę, że
      pediatra wie najlepiej czy powinnaś podawać czy tez nie. Witamina D jest także
      w mleku a teraz w słoneczku, więc maluch i tak ją otrzymuje i widocznie to mu
      starcza. Ja bym się nie martwiła.
    • izia30 Re: witamina D3 21.07.05, 13:58
      w okresie wiosna lato wogole nie powinno sie podawac tej witaminy dodatkowo. w
      ciagu 15 minut na sloncu skora produkuje jej dobowa dawke.
      wystarczy ze bedziesz chodzic na dlugie spacery, 5-6 godzin dziennie, nawet w
      cieniu skora pokryta filtrem dostaje wystarczajaca dawke promieniowania UV do
      wyprodukowania odpowiedniej ilosci tej witaminy.
      moja corka ma 2 latka, urodzila sie w czerwcu, przez cale swoje zycie dostala ze
      2 kropelki, wszystko jest ok.
      przedawkowanie tej wit jest znacznie gorsze w konsekwencjach i zdarza sie duzo
      czesciej niz niedobory.
      • magdalena1811 Re: witamina D3 25.07.05, 20:12
        > wystarczy ze bedziesz chodzic na dlugie spacery, 5-6 godzin dziennie

COOO????? Nie da się być tyle na dworze z małym dzieckiem!
        • kilovolt Re: witamina D3 26.07.05, 23:15
          magdalena1811 napisała:

> > wystarczy ze bedziesz chodzic na dlugie spacery, 5-6 godzin dziennie
          >
          > COOO????? Nie da się być tyle na dworze z małym dzieckiem!

Bardzo dziwne, nam to się udaje bezproblemowo.
          • magdalena1811 Re: witamina D3 26.07.05, 23:58
            W takim razie nie wiem kiedy gotujecie, jecie i robicie różne inne przyziemne
            rzeczy...
            • edytkus Re: witamina D3 27.07.05, 02:57
              magdalena1811 napisała:

> W takim razie nie wiem kiedy gotujecie, jecie i robicie różne inne przyziemne
              > rzeczy...

jak to kiedy, w czasie pozostalych 21 godzin wink
    • wio_sna Re: witamina D3 27.07.05, 09:35
      Witaj, moje dziecko miało nadwrażliwośc na wit. D3. Nie podawałam mu codziennie
      zalecanej dawki (miałam wielki opór przed podawaniem, chyba intuicja i bardzo
      częseto zapominałam). Mimo to skutki nadmiaru były bardzo uciążliwe. Niestety
      pediatrzy ignorowali to co mówiłam i dopiero w 6 miesiącu życia trafiłam do
      poradni metabolicznej. Kolejne pół roku trwało przywrócenia odpowiedniej
      gospodarki wapniowo- fosforowej w organiźmie dziecka.
      Synek skończył teraz trzy lata, od szóstego miesiąca nie dostał ani kropli wit
      D3. Jest zdrowy jak rydz.
      Jeśli masz wątpliwości poproś o skierowanie na badanie poziomu wapnia, fosforu
      i fosfatazy alkaicznej w surowicy.
      • katiawro Re: witamina D3- niedobor 28.07.05, 19:42
        moja mala ma niedobor.Wystapilo kilka obajawow-poczatkowo okropne pocenie sie
        glowki, zabi brzuszek.Obecnie bruzda harissona i podkrecone
        zeberka(wystajace.Podaje vigantoletten (2000jedn.)- bo mala zle przyswajala ten
        vigantol w kroplach a to jest w tabletkach.Sa dzieci ktore maja wrodzona
        sklonosc do kiepskiego przyswajania d3(zaburzenie jeszcze z zycia
        plodowego).Mimo ze chodze z mala na spacery 2x po 2h jej wyniki sa kiepskie.Ma
        duze ciemianczko i na cale szczescie brak zwapnien i znieksztalcen czaszki.Jak
        cos to pytaj.Najlepiej jednak zrob baania jakie podala wiosna- wapn z moczu i
        fosfataze z krwii.
        • magdawarszawa Re: witamina D3- niedobor 29.07.05, 13:17
          Witam,

Nasza Ola ma 2 lata i juz od dawna ma zmniejszona dawke witaminy - ciemiaczko
          b. wczesnie zaroslo. Wyniki krwi miala niezbyt dobre, norma przekroczona
          dwukrotnie. Czesto jednak poci sie jej glowka, daje jej zatem witamine od czasu
          do czasu. Nie wiem czy dobrze robie.

Pozdrawiam.
        • tarkosia1 Re: witamina D3- niedobor 29.07.05, 22:46
          zaniepokoilo mnie to pocenie sie glowki..mojemu synkowi strasznie poci sie i
          nie tylko teraz, w te okropne upaly...a jak wyglada "zabi brzuszek"? mozesz cos
          wiecej napisac? z gory dziekuje! Ania
    • mamaigiego Re: witamina D3 29.07.05, 14:17
      Podobnie jak wio_sna przerabialiśmy wizyty w poradni metabolicznej CZD z uwagi
      na nadwrażliwość na wapń (i zwiększone jego wydalaniew moczu). Po pół roku
      diety i częstego przepajania poziom wapnia i fosforu wrócił do normy. Zalecenie
      mamy aby tylko w okresie zimowym co drugi dzien podawać jedną kroplę wit d3,
      lub preparat multiwitaminowy.
      Na początek proponuję tak jak wio_sna zbadanie poziomu wapnia i fosfatazy we
      krwi i wydalanie wapnia w moczu. A mądry pediatra już powinien wiedzieć co
      dalej i dokąd Was skierować na leczenie.

a nasz synek rośnie zdrowe i jest silnym chłopcem

Powodzenia
      Karolina
    • leli1 Re: witamina D3 29.07.05, 15:09
      mojemu dziecku wręcz zaszkodziło podawanie vit d3. Standardowo po urodzeniu dzieciaczki ją dostają, nasz tez. Co parwda tylko 1 krople, ale dostawał. W 3 m-cu zycia kiedy mial juz całkiem zarosniete ciemiaczko lekarz wpadł na pomysł zeby zbadac mu poziom wapnia-mial sporo przekroczony. W takim wypadku od 4 mies zycia w ogole nie podaje mu vitD3, co wiecej nie podaje mu zadnych witamin.
    • ewa11123 Re: witamina D3-jak podawać 31.07.05, 21:45
      Podawać witaminę D3 należy rano na czczo-żeby dziecko nie ulało-i tym samym nie
      wypluło części.Najlepiej jeszcze odczekać trochę z karmieniem- to rada mojego
      pediatry.
      • mamaigiego Re: witamina D3-jak podawać 31.07.05, 22:15
        wchłanianie witaminy D jest ułatwiane przez tłuszcze, więc tak jak w ulotce,
        najlepiej podawać podczas jedzenia.
        Zobaczcie również artykuły :
        www.resmedica.pl/zdart5982.html
        sonia.low.pl/sonia/art/d3.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka