Dodaj do ulubionych

"dziwne" imiona dla dzieci

• mama_kotula Sulamita i Glenkora 28.09.05, 22:26
      Sulamita to moja sąsiadka, mówią na nią Sula (podobno biblijne), zaś z Glenkorą
      bawiłam się w piaskownicy. Pewnie teraz ma ze 25 lat i dawno zmieniła imię.
      • wierzba_b Re: Sulamita i Glenkora 07.12.05, 12:46
        A pewnie, że biblijne. Pieśń Nad Pieśniami, rozdział siódmy:
        "Obróć się, obróć, Szulamitko,
        obróć się, obróć się, niech się twym widokiem nacieszymy!
        Cóż się wam podoba w Szulamitce,
        w tańcu obozów?
        Jak piękne są twe stopy w sandałach,
        księżniczko!
        Linia twych bioder jak kolia,
        dzieło rąk mistrza.
        Łono twe, czasza okrągła:
        niechaj nie zbraknie w niej wina korzennego!
        Brzuch twój jak stos pszenicznego ziarna
        okolony wiankiem lilii.
        Piersi twe jak dwoje koźląt,
        bliźniąt gazeli.
        Szyja twa jak wieża ze słoniowej kości.
        ( . . . . . . . . . . . )
        Oczy twe jak sadzawki w Cheszbonie,
        u bramy Bat-Rabbim.
        Nos twój jak baszta Libanu,
        spoglądająca ku Damaszkowi.
        Głowa twa [wznosi się] nad tobą jak Karmel,
        włosy głowy twej jak królewska purpura,
        splecione w warkocze."
    • kachna0 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 29.09.05, 10:03
      A ja mam na imię Marzena i BARDZO go nie lubię. Nie było też używane aż do 18
      l. Jest używane oficjalnie, choć początkowo na nie nie raegowałam... Teraz już
      się przyzwyczaiłam i wiem, że w banku, przy podpisywaniu umów muszę o nim
      wspomnieć. Nawet śmieliśmy się z mężem, komu ma przysięgać na ślubie i
      ewentualnie "wymigam" się jeśli przysięgnie Marzenie... Nie ma tu miejsca, by
      opowiadać skąd się wzięło
      Natomiast gdy szykowaliśmy się do ślubu planowaliśmy, że będziemy mieć Różę i
      Łukasza. Już w ciąży ja upierałam się za Wiktorią (Wika), ale córka urodziła
      się w przeddzień imienin, więc ustąpiłam, bo miałaby "przechlapane": 22.12
      urodziny, 23 imieniny, 24 Gwiazdor. Mamy więc Weronikę (Nika) i Mateusza (Mati,
      Mateo).
    • reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 13.10.05, 08:13
      podbijam, bo chcialabym zeby temat nie zniknal
      • thaures Re: "dziwne" imiona dla dzieci 13.10.05, 23:01
        W szkole uczę Dżeforsta ( przez Dż ), mamy Kirę, a jest jeszcze Santa, Anetta,
        Jonatan. Pracowałam też z Ateną.
        Zaczynając pracę w oświacie spotkałam się z Kazimierą,która płakała,że rodzice
        unieszczęśliwili ją imieniem. Cały czas o tym pamiętam. Moje dzieci
        mają "pospolite" imiona-wybierając je staraliśmy się je dopasować do naszego
        nazwiska-mam dwóch chłopaków, więc pewnie nazwiska nie zmienią, ale co z
        dziewczynką o wymyślnym imieniu, która wyjdzie za kogoś o bardzo pospolitym
        nazwisku, w ogóle nie pasującym do jej imienia? Wydaję mi się,że to również
        trzeba przemyśleć...
        • kasiulka32 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 15.10.05, 12:22
          Ehh, dużo takich osób z "dziwnymi" imionami znałam, ale teraz to już nie dużo
          pamiętam smile Chodziłam do klasy z Żanetą, która miała brata Olafa (dawiniej to
          imię było bardzo mało znane...), znałam też Roksane, Berenike, Maurycego (chyba
          tak to się pisze), dziwne bo wszyscy do niego mówili Krzyś, Krzysiek smile A ja
          mam bardzo popularne imię KASIA choć czasem mówią do mnie JULA smile
          Pozdrawiam
        • sutra Re: "dziwne" imiona dla dzieci 19.10.05, 18:10
          Przyjmowanie nazwiska meza nie jest obligatoryjne.
          • trautlusia Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.10.05, 17:31
            Mój syenk ma na imię Szczepan na drugie Kamil (to na cześć KK Baczyńskiego)
            • rrenia1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.10.05, 18:20
              Aldona - nasza perełka, która ma już 5 latek!!!
              Mateusz - imię zwyczajne, ale dziecko cudowne, ma już 3 latka!!!

Renia
    • kobietta2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 20.10.05, 20:43
      A ja znam niejakiego Mieszka. Podoba mi się to imię.
      • bea_bak1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 11:04
        Moja cioteczna siostrswoje dzieci nazwała Ksenia (nie ma pełnego imienia tylko
        właśnie takie i już), Kajtka (Kajetana) i Ksawerego zwanego póki co Ksawkiem.
        CZy są dziwnie? Nie wiem już, przyzwyczailiśmy się.

Moja mała ma na imię Magdalena (teraz Madzia, Magdusia - imię na wszystkie
        etapy życia i takie preferuję). Zawsze to imię mi sie podobało, choć faworytami
        była Karina (pięęęękne) a teraz po śmierci Mojej Kochanej Mamy - jeśłi następną
        będziemy mieć dziewczynkę to nazwiemy ją MARIA. Imię wszechczasów.

Osobiście uważam podobnie jak niektóre Mamy przede mną, że imię należy
        przemyśleć, bo imię niesie za soba tresc i powinno do dziecka pasować.
        • mama_kotula Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 11:27
          Ależ Ksenia to jest pełne imię! Mimo, że brzmi jak zdrobnienie. Tak jak Bianka
          czy Blanka.
    • be.em Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 14:29
      A w mojej rodzinie jedna z ciotek jakieś 17 lat temu ponazywała swoje dzieci po
      kolei:
      Martyna, Miłosz, Kornelia i Kaja
      Na tamte czasy były hitem sezonusmile)) Mi się podobają.
      Mój synek ma na imię Szymon (od zawsze mi się podobało)
    • m_katarzynka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 27.10.05, 18:04
      Ja mam synka Stefana. Wydaje mi się, że nie jest to imię dziwne tylko
      zapomniane. Tak czy inaczej niespotykane ostatnio zbyt często. Drugi synek
      będzie Tymon.
    • asia_nie Re: "dziwne" imiona dla dzieci 28.10.05, 11:00
      Jeździłam na kolonie z bliźniaczkami dwujajowymi (...)
      Carmen i Angeliką, dziś mają już po trzydzieści parę latsmile

pozdr
      J&Kajutek
    • sudestra Re: "dziwne" imiona dla dzieci 28.10.05, 23:34
      Nasz Synek ma na imię Morfeusz i Tristan na drugie. Staramy sie o drugie i
      jesli bedzie to dziewczynka to ja chcialbym Melisa a maz Leila. Wszystkie te
      imiona psaują do naszego "obcego" nazwiska . Pozdrawiam
    • asiarr Marika i Iwo - imiona dzieci mojej koleżanki. 30.10.05, 21:25
      Marika i Iwo - imiona dzieci mojej koleżanki.
      Mój syn ma na imię zwyczjanie Bartłomiej.
      • gaja011 Re: Marika i Iwo - imiona dzieci mojej koleżanki. 02.11.05, 18:34
        Ja tam nie uważam żadnych imion za dziwne. Są imiona mniej, lub bardziej
        popularne, co oczywiście wiąże się z aktualnie panującą moda. To właśnie
        powoduje, że w jakimś tam okresie jest w klasie np.5 Małgoś, Ań, Marcinów
        itd..Dlatego wydaje mi się, że przy wyborze imienia dla dziecka najlepiej
        kierować się tym, co się naprawdę podoba, a nie co jest akurat na topie.Mój syn
        ma na imię Roland. Chociaż ma już 35 lat nigdy nie miał z tego powodu
        najmniejszych problemów i jest bardzo zadowolony, że ma tak rzadkie imię. Poza
        tym mamy w rodzinie takie imiona jak: Seweryna, Ingrid, Narcyz, Ignacy, Helena,
        Łucja. Moja babcia miała na imię Petronela /Nela/
        • mamawiktorki Re: Marika i Iwo - imiona dzieci mojej koleżanki. 05.11.05, 23:25
          A moja znajoma ma Anastazje,Konstancje i Bolesława wszyskie imiona bardzo mi sie
          podobają tylko ze ona woła do nich Nastka ,Kostka i Bolek tragicznie !!!!!!Moja
          cóka ma na imię Wiktoria ale nie dla tego ze taka moda.Ma imie po moim dziadku
          Wiktorze najwspanialszym człowieku na ziemi
    • mol333 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 07.11.05, 10:05

Mój ukochany 3-letni synek ma na imię Maksymilian Daniel. Córeczka mojego brata
      ma na imię Oliwia. Kiedy jeszcze nie byli pewni co będzie dla chłopca
      przygotowali imię Oliwier. Moja babcia ma na imię Antonina i muszę przyznać, że
      imię bardzo mi się podoba. W swoim życiu spotkałam się z mniej popularnymi
      imionami jak Bernard, Marlena, Gabriel, Igor, Kira. Bardzo podobają mi się
      imiona Inga, Miłosz, Konstancja i jeszcze kilka o których wspominali
      przedmówcy. Wyznaję też zasadę o której ktoś też wcześniej wspomniał, że imię
      powinno się koniecznie dopasować do nazwiska jak się da oczywiście bo np, w
      przypadku mojego brata trudno było dobrać ładne imię do trudnego nazwiska,
      jakoś się nie zgrało ale nie jest to przynajmniej śmiesznie brzmiące połączenie.

< JUTRO JEST PIERWSZY DZIEŃ Z RESZTY MOJEGO ŻYCIA. CZAS NA ZMIANY! >
      • figrut Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.11.05, 00:32
        A ja mam Klaudie[15 lat temu bylo malo popularne]i dwoch malych chlopcow-Tycjana
        Eliasza i Oliwera Eliasza.Przy mlodszym rodzina sie zbuntowala,bo na pierwsze
        mial miec Eliasz["co ty za dziwolagi wymyslasz?"].Ja sama mam oryginalne imie
        jak na tamte czasy kiedy sie rodzilam[moj ojciec dal konkretny "prezent"
        urzedniczce zeby mnie tak zarejestrowala-Angela.Nigdy nie mialam problemow z
        tego powodu,a nawet cieszylam sie z tego ze nie jestem kolejna Kaska czy Iwonka
        na podworku. Jest gdzies jeszcze MAMA TYCJANA?
    • reniadt Re: "dziwne" imiona dla dzieci 07.12.05, 08:02
      Poznalam ostatnio dziewczyne fryzjerke moze 20-letnia ktora ma na imie Rita.
      Mieszkala w okolo 40-tys. miescie i jako jedyna miala tak na imie, z czego byal
      bardzo zadowolona. czasem ktos sie jej pyta czy to pseudonim artystyczny hehe
      Wczoraj kolezanka napisala do mnie ze jej kolega nazwal swojego syna Makary i
      ze tak sie jej nie podoba to imie ze nie moze sie pozbierac. Jej kolezanka
      stwierdzila ze brzmi jak nie dokonczony makaron. Ja mam na imie Renata i zawsze
      mnie wkurzalo, ze jest takich imion pelno, w kazdej skzole do ktorej chodzilam
      w klasie bylo nas kilka. Bylam niedawno na zabawie, nawet przy stoliku bylo nas
      dwie. Ktos wola na ulicy Renata i odwraca sie kilka osob. Czy to tak zle dac
      dziecku niespotykane powszechnie imie?
    • zuza2be Re: "dziwne" imiona dla dzieci 07.12.05, 13:12
      ja mam imię niby zwyczajne a jednak dla większości dziwne i przysparzające duzo
      kłopotów szczególnie w urzedach : Magda - nie Magdalena. Niby zwyczajnie a
      jednak całe życie musze wszystkich pilnować, poprawianie świadectw (szczególnie
      dojrzałości) bo nie zgadza sie z pozostałymi dokumentami, dyplomu etc. Dlatego
      szczególna wagę przykładam do wygody i zrozumienia przez innych. Mój syn ma na
      imie Jerzy, nie spotykamy zbyt duzo rówieśników o tym imieniu (jak na razie 1
      osobę) a nikt nie ma problemu ze zrozumieniem. Oryginalność i owszem ale trzeba
      z tym bardzo uważać.
    • ana5310 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 11:42
      Mój synek ma na imie Amadeusz. Imię to wybralismy z męzem w jednej chwili,
      jednogłośnie. Nie przeglądalismy żadnych kalendarzy, ksiązek, imienników. Po
      prostu rzuciłam 'Amadeusz', on się ze mną od razu zgodził (co nieczęsto mu sie
      zdarza) i tyle. Zero wyrachowania, zero wymyslania, zero nawiązywań do sławnych
      ludzi (choć imie to oczywiście kojarzy się prawie wszystkim z Mozartem).
      Spodobało nam sie to imie i tak zostało, choć rodzina i większość znajomych
      mówili, że zrobimy dziecku krzywdę tym imieniem.
      Nie słuchajcie nigdy takich 'dobrych' rad, sami wybierzcie imie, które wam sie
      podoba, rodzice wybieraja imie dla swojego dziecka a nie rodzina czy tak
      zwana 'opinia społeczna', bądźcie odważni i nie poddawajcie sie stereotypom.
      Jeśli podoba sie wam imię - powiedzmy - pospolite, popularne, to wszystko jest
      OK, dajcie je swojemu dziecku. Ale jeśli dajecie je dziecku tylko dlatego, żeby
      w przyszłości nie odróżniało sie od innych, łatwo sie zdrabniało i swojsko
      brzmiało to bez sensu. Jest mnóstwo pięknych imion w Polsce, ale dla większości
      brzmią 'dziwnie', ponieważ większość rodziców wybiera dla swoich dzieci imiona
      popularne, nie przyciągające niczyjej uwagi, nie budzące zdziwienia. W ten
      sposób podtrzymujemy podział na imiona 'normalne' i 'dziwne'. A dziwnych imion
      nie ma, są tylko imiona 'nieodkryte'... Dużo odwagi w ich odkrywaniu!!!
      • niespodziewanka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 12:44
        My z mężem odkrywamy zapomniane imiona, w ten sposób nasza najmłodsza ma na imię
        Anastazja. U męża w pracy koleżanka stwierdziła, że ładne ale ona by się nie
        odważyła tak swojemu dziecku dać na imię. Mimo, że nasze dzieci w większości
        mają niespotykane imiona to koleżanki Olaf wzbudził moje zdiwienie, ale taż już
        się przyzwyczaiłam i już mnie nie dziwi takie imię.Do każdego imienia można się
        przyzwyczaić, a dziecią jesszcze łatwiej, to dorośli mają problemy z
        niespotykanymi imionami, dla dziecka imię to imię i tyle. Gorzej im za to
        zrozumieć, że kilkoro może mieć to samo imię.
        • ana5310 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 13:02
          Całkowicie sie z Toba zgadzam. To dorosli i ich reakcje powodują, że
          niepospolite imiona stają się 'dziwne', już nawet dla kolegów/koleżanek z
          przedszkola. A wystarczyłoby więcej fantazji.
    • niepytana Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 14:59
      A my mamy dwa popularne: Joshua i Ashley; i jedno bardzo egzotyczne: Chenille.
      Nie ma roznicy dla nas ani dla dzieci. Cale szczescie my nie musimy brac pod
      uwage 'polskiej mentalnosci' gdzie na wiosce dalej ludzie sie smieja ze ktos
      poszedl biegac rano. No bo jak go nie gonia to po co biega nie? Do czego to
      doszlo zeby przy nadawaniu imion trzeba bylo tez patrzec na ciemnogrodzian.
      • bioo Re: "dziwne" imiona dla dzieci 08.12.05, 22:16
        ja mam córeczke Małgosię, tereaz to jest "dziwne" imię, kiedys nie smile)) wiele
        osób sie dziwi, ze tak dalismy małej na imię smile))
        znam Juranda, nastolatek, moja teściowa to MArietta, teśc Adnan (nie Adrian jak
        sądzą niektórzy), do liceum chodziłam z Idą, Ksenią, Mirellą, na studiach
        uczyła mnie pani Kordula od logiki-pozdrawiam smile
    • lolinka2 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 09.12.05, 14:04
      mój mąż ma na imię Aggeusz, córka dość normalnie- Natalia, kolejne dziecko jeśli
      chłopiec będzie Tytusem, córka...Apolonia, Rozalia albo coś w tym stylu...
      • nika1228 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 09.12.05, 15:15
        moja córa starsza ma na imię Paula niby zwyczajnie a nikt nie jest w stanie
        zapamiętać, w przedszkolu wołali Paulinka a teraz w szkole mówią Paola - a to
        zupełnie co innego, ona jest Paula Daria- drugie od Dariusza, drruga córa ma po
        prostu na imie Ola, w rodzinie raczej dziwnych imion ie ma, Eulalia to
        najdziwniejsze jakie słyszałam, podoba mi się Noel, Mateusz, Oliwier ale nie
        mam synka
    • wielkimroz Re: "dziwne" imiona dla dzieci 12.12.05, 15:35
      Mój Maciek ma na drugie Davor. Po Davorze Sucerze (pomysł tatusia)
      • ibulka Re: "dziwne" imiona dla dzieci 13.12.05, 23:06
        A ja mam Julię, Darię i Łukasza i nie chciałabym mieć dziwnego imienia dla
        dzidziusia... Sama do 18-tego roku życia byłam Marioną, więc wiem, jak takie
        imię może spaprać człowiekowi życie...

Chociaż mamy już trójkę, planujemy jeszcze jedno dziecko... Zastanawiamy się
        nad Amadeuszem dla synka lub Blanką dla córeczki, ale nie wiem, czy takie inne,
        troszkę dziwniejsze imię nie będzie 'nie pasować' do trzech pozostałych...
        • sutra Re: "dziwne" imiona dla dzieci 14.12.05, 22:21
          Amadeusz i Blanka pasują bardzo ładnie do pozostałych.
    • liviax Re: "dziwne" imiona dla dzieci 31.01.06, 16:12
      Syn Jarema Doman - córka Lena Daria smile
      Zarówno Jarema jak i Lena nie są zdrobnieniami smileMówimy Jaremka,Jareminek,Jaremeczka,Jaremuś,Jaremiś (oraz w skrócie Miś)- często ludzie zamieniają na Jeremiego,alebo Jeremiasza.
      Lenka to Leniuszek,Lenuś,Leneczka (Jarema mówi do niej Leniutku i Lenionku ;D )
      Pozdrawiam
      JOLANTA (też kiedyś rzadkie) & ŁUKASZ (swego czasu pierwszy w gminie)
      • prozakk Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.02.06, 03:31

A ja mam coreczke Roze( pisana przez o z kreska i samo zetsmile) ). Coreczki mioch
        przyjaciolek maja na imie Oliwia, Lena. Znam Leo i Justyna.
        Teraz zastanawiam sie nad imnionami dla kolejnej dzidzi, ale wymyslilam tylko
        dla dziewczynki: Liliana, Kornelia, Rita albo Gabrysia.
    • mmaja1 Re: "dziwne" imiona dla dzieci 04.02.06, 11:29
      A nasz synek jest Aurel-
      czyli Aureliusz ( oficjalnie) - bardzo nam się podobało i widzę że coraz wiecej
      osób sie przekonuje jak się osłuchasmilebabcia woła Aurelek
      wydaje mi się że dla nastolatka Aurel jest krotkie i fajnesmile
      Na drugie ma Marek - pomysł męża na cześć Marka Aureliusza smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka