Dodaj do ulubionych

Spacer a rajstopy

23.09.05, 09:40
Od kiedy zakładamy dzieciom rajstopki? Chodzi mi głównie o sytuacje gdy
wychodzimy z maluchem na spacer. Mój synek ma 20 m-cy, ale jest dzieckiem
niechodzącym, więc tylko biernie siedzi w wózku. A ja mam tak fatalną pamięć
że nie wiem jak ubierałam go w zeszłym roku.
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 11:04
      ja jeszcze nie wkadam dwulatce rajstop ale ona jest biegająca, zresztą nawet na
      spacery w wózku jezcze nie. Granica to jakieś 10 stopni ciepła. Starszemu
      wkładam rajstopy jak jest mróz.
    • blamblam Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 11:20
      Musisz sama wypróbować bo każde dziecko jest inne tak samo jak u dorosłych. Ja
      zakładam ciepły golf a mój maż w krótkim rekawie (ew lekka bawełniana koszulka)
      i mu cieplo. Poza tym codzień jest inna pogoda no i inne ubranie. inaczej jest
      rano inaczej w poludnie. Ja zakładam już teraz rajstopy jak wychodzimy rano
      lub po 18, jak synek ma spodnie które jak usiądzie w wózku to mu się podwiną i
      noga bedzie na wierzchu, jak jest silny wiatr, jak synek jest podziębiony lub
      własnie co wyleczony. I tak wczoraj był w rajstopach (bo miał lekkie bawełnaine
      spodnie)a dziś podkolanówki bo spodnie z polarka. Trzeba byc elastycznym.
    • blamblam Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 11:20
      Musisz sama wypróbować bo każde dziecko jest inne tak samo jak u dorosłych. Ja
      zakładam ciepły golf a mój maż w krótkim rekawie (ew lekka bawełniana koszulka)
      i mu cieplo. Poza tym codzień jest inna pogoda no i inne ubranie. inaczej jest
      rano inaczej w poludnie. Ja zakładam już teraz rajstopy jak wychodzimy rano
      lub po 18, jak synek ma spodnie które jak usiądzie w wózku to mu się podwiną i
      noga bedzie na wierzchu, jak jest silny wiatr, jak synek jest podziębiony lub
      własnie co wyleczony. I tak wczoraj był w rajstopach (bo miał lekkie bawełnaine
      spodnie)a dziś podkolanówki bo spodnie z polarka. Trzeba byc elastycznym.
      • dorka.3 Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 12:02
        zgadzam sie z poprzedniczką, ale trzeba uważać, żeby nie przegrzewać dziecka,
        bo się spoci, a wtedy wiadomo co może być. ja mojemu jeszcze nie zakładam, ale
        on z tych wiecznie biegających.
    • kanna Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 19:08
      Polecam podkolanówki - nawet jak sie spodenki podwiną, to jest ciepło w nóżkę.

pozd. Ania
      • gagunia Re: Spacer a rajstopy 24.09.05, 14:52
        Robie jak kanna. Kupuje podkolanowki i zakladam mu w chlodniesze dni. Mam tez
        jedne ocieplane spodenki. Planuje kupic drugie (podwojna warstwa materialu) i
        wtedy rajtuzy zaloze dopiero przy niskich temperaturach. Moje dziecko nie nalezy
        do zmarzlakow, zdarza sie, ze ma ciensza warstwe ubran na sobnie niz ja. Sam
        zdejmuje, bo mu goraco i rzeczywiscie czesto bywa spocony jak go ubiore po swojemu.
        • kanna Re: Spacer a rajstopy 24.09.05, 19:45
          Bartoszek ma juz prawie 3 lata i nie nosi pieleuchy, więc rajstopki generalnie
          odpadaja - bedziemy szukali leginsów, lub cos w tym rodzaju. Wg mnie chłopcy
          bez pieleuch nie powinni chodzic w rajstopkach.

pozd. Ania
          • gagunia Re: Spacer a rajstopy 24.09.05, 22:02
            kanna napisała: Wg mnie chłopcy
            > bez pieleuch nie powinni chodzic w rajstopkach.
            >
            A to dlaczego???

Ja nie zamierzam rezygnowac z rajtuz do zerowki conajmniej. Przeciez nie kupuje
            mu ponczochowych tylko zwkle bawelniane, zwykle z jakims motywem chlopiecym
            (obecnie z koparka na przyklad). Pozniej pewnie juz zakupie takie rajtuzowe
            kalesonki, co by w szkole na wf-ie dzieci mu nie dokuczaly smile
            • kanna Re: Spacer a rajstopy 25.09.05, 10:51
              bo chłopiec bez pieluchy wyglada smiesznie - zarówno jak w body, jak i w
              rajstopkach. To są ubranka dla dziewczynek.

pozd. Ania
              • driadea Re: Spacer a rajstopy 25.09.05, 11:16
                Ta, jasne. A spodnie są dla chłopcow i każda dziewczynka ubrana w spodenki
                wygląda śmiesznie.
              • gagunia Re: Spacer a rajstopy 26.09.05, 08:29
                haha smile No to sie ubawilam z rana. Po pierwsze: nie mowimy o wypuszczaniu
                dziecka w rajtuzach na ulice. Autorce watku chodzilo o rajtuzy pod spodnie. A
                po drugie: dopoki sika w majtki moze chodzic w "babskich" ciuchach, a pozniej
                juz ma zgrywac twardziela, czy tak?
                • kanna Re: Spacer a rajstopy 26.09.05, 11:41
                  Co kto lubi, moje kochane, co kto lubi.

Ja nie lubie rajstopek u chlopczyków, wyglądaja smiesznie latając po
                  przedzkolu w rajtuzkach. Podobnie nie lubie chodzacych dzieci w spiochach.
                  Wyobrażacie sobie dorosłego faceta w rajstopach i body? Ale to moje prywatne
                  przekonania. Bo ja generalnie nie lubie upupania dzieci, mój synek ma 3 lata,
                  jest chłopczykiem, a nie słodkim bobaskiem i nie nosi rajstopek.
                  Ale jak lubicie, to zakładajcie - mamy demokrację smile)

pozdrawiam, Ania
                  • inia25 Re: Spacer a rajstopy 26.09.05, 14:09
                    no słuchajcie jesli chodzi o spór rajstopowo-chłopczykowy uważam, że każdy ma
                    prawo do własnych odczuć. Skoro kanna nie akceptuje chłopców w rajstopkach, to
                    ok, przeciez to jej synek i jej sprawa!

ale wracając do tematu: myślę, że granicą do zakładania rajstopek jest temp.
                    około 10-12 stopni. Obecnie jak rano wychodzę z olą i zaprowadzam ją do żłobka
                    to zakładam jej rajstopki, bo wydaje mi się, że wygodniej jej jest w żłobku
                    biegać w rajstopkach niż w spodenkach.
              • izabela_741 > bo chłopiec bez pieluchy wyglada smiesznie 27.09.05, 14:37
                ???????????????????????????
                a w czym wygląda nie śmiesznie?
    • driadea Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 19:31
      Gdy córka jeszcze nie chodziła, granicą było 10 stopni C. Teraz, kiedy biega
      jak szalona, będę jej ubierać pewnie od 0 st. C
      Polecam też lekturę tego:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=22813774&v=2&s=0Pozdrawiam.
    • flurcia Re: Spacer a rajstopy 23.09.05, 21:18
      Polecam pod spaodnie pokolanówki. Rajstopy zakładam Oli jak jest naprawdę bardezo zimno. W zeszłym roku zertresowąłyśmy mamy w przychodni, bo moja Ola - byłam z nią w listopadzie na szczeoieniu była bez rajstop pod spodenkami. LAe każde dziecko jest inne. Dziś o mało nie padłąm jak zobaczyłam 2 letnią dziewczynke ubrana pod polarowe spodnie w rajstopni. Było to ok. godziny 12, weięc słonko dawło juz popalić.
    • mamamarka Re: Spacer a rajstopy 24.09.05, 21:57
      nie jestem zwolenniczką rajstop. Raczej załóż spodnie i przykryj kocykiem.
      Rajstopy jednak uciskają nóżki.
      • gugus2004 Re: Spacer a rajstopy 26.09.05, 14:42
        ja ubieram dziecku rajstopy gdy jest ponizej 0 .rok temu jeszcze nie chodzil
        wiec go przykrywalam kocem i jak w poludnie bylo cieplej to go moglam odkryc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka