Dodaj do ulubionych

Problem z usypianiem po odstawieniu od cyca-pomocy

03.10.05, 21:24
Pięć dni temu odstawiłam mojego synka (1 rok 7 m-cy)od piersi. Do tej pory
zasypiał tylko przy piersi w naszym małżeńskim łożu i spał z nami całą noc.
Zdecydowaliśmy z mężem, że spróbujemy go usypiać w jego łóżeczku i że
zastosujemy metodę zaklinaczki (podnieś-połóż). Mąż zobowiązał się usypiać małego.
Na początku wszystko przebiegało bez większych problemów. Pierwszy dzień
płakał przy usypianiu 30 min, drugi 10 min, trzeci 5 min. Byliśmy dobrych
myśli do dnia dzisiejszego, kiedy mąż wrócił do pracy a ja musiałam synka
uspać w dzień.
Jak był u mnie na rękach to wszystko było w porządku, lament zaczynał się jak
go odkładałam do łóżeczka. Nawet nie chciał cyca, chciał tylko się do mnie
przytulić i tak zasnąć i nie być odkładanym do łóżeczka. Trwało to ok. 2
godziny aż się po prostu poddałam i zasnał mi na rękach i śpiącego przełożyłam
na nasze łóżko.

Doświadczenie to było dla mnie bardzo trudne - szczególnie ten zdziwiny wzrok
synka skierowany w moją stronę...

Co ja mam robić? Czy może być tak, że z u męża będzie zasypiał w swoim
łóżeczku a u mnie na rękach. Czy też za chwilę u męża też będzie chciał
zasypiać na rękach? Czy takie postępowanie nie namiesza synkowi w głowie? Czy
nie powinniśmy być kosekwentni?
Może coś trzeba zmienić w naszym postępowaniu, jakieś błędy naprawić?

Może któraś z Was już czegoś takiego doświadczyła ?

Będę wdzięczna za Waszą pomoc.
Asia

Obserwuj wątek
    • asiaju Re: Problem z usypianiem po odstawieniu od cyca-p 03.10.05, 23:41
      Boże czeka mnie to samo mój synek ma 5 miesięcy a już mam problem z uspaniem go bez piersi.Za 3 tygodnie wracam do przcy i aż nie che myśłeć co to będzie...Nie potrafi doić smoka ani butelki. Może faktrycznie ktoś coś doradzi?
      • mama_kotula Do asiaju 04.10.05, 01:14
        Asiaju - odpowiedziałam ci w twoim wątku. Nie załamuj się bo tylko nerwy
        stracisz, siebie stresujesz i dzidziusia.
        pozdrawiam
        • twini1 Re: Do asiaju 05.10.05, 21:04
          Witaj. Mam prawie ośmiomiesieczną córeczkę i prawie miesiąc temu odstawiłam ja
          od piersi. Miałąm ten sam problem mała wogóle nie chciała butelki. zaczełam na
          poczatku ograniczać jej pierś dając jej juz zupi inne dania i owoce. To już
          eliminowało częściowo pierś. jednak najgorzej było z załapaniem butli. Płakałam
          z nią bo nie chciała z niej pic a ja tez nie mogłam ciągle ustepowac. Trwało to
          około tygodnia jednak najpierw dawałam jej butle z woda lub z soczkami bo
          wogóle nie chciała sztucznego mleka. Jak załapała butle to dopiero zaczełam
          podawac jej mleko. Jednak w cześniej tez rano wi wieczorem podawałam jej
          zamiast cycka kaszę i karmiłam ją wyłącznie łyżeczką bo oczywiście tez nie
          chciała jej jesc z butelki. Musisz wytrzymać bo może ci być bardzo cięzko.
          trzymam kciuki. jesli chodzi o usypianie przy cycku to jednym z rozwiążań jest
          to aby ktoś inny usypiał dziecko do snu. Jak tak zrobiłam i wcale juz nie
          musiałam byc przy niej kiedy chciała iśc spać. Pozdrawiam
    • mama_marysi11 Re: Problem z usypianiem po odstawieniu od cyca-p 04.10.05, 14:55
      U nas było podobnie, u męża zasypiała ok a u mnie nie za bardzo (płacz i
      wymuszanie) Ale konsekwentnie robilismy (a w zasadzie robiłam) swoje - czyli
      nie podawałam cyca (choć nie odstawiłam do dnia dzisiejszego, po prostu karmię
      nie zupełnie przed spaniem tylko troszkę wczesniej), odkładałam do łóżeczka -
      mimo, że to zasypianie trwało i trwało a ja czasem też popłakiwałam razem z
      nią. Po kilku dniach się udało. Grzecznie pozwalała odłożyć się do łozeczka.
      Tylko lubi jak klepie ją po pupci smile na tyle jej pozwalam, a co tam smile) Zasypia
      w przeciągu 10-góra 15 minut.
      Chciałabym żeby całkiem sama umiała zasnąć w swoim łózeczku ale to pewnie za
      jakiś czas (mam nadzieję)
      Pozdrawiam i zyczę wytrwałości.
      M
      • asia_k2 do mamy marysi 05.10.05, 12:11
        mamo marysi,
        a ile na początku trwało usypianie przez Ciebie ? jak długo córcia płakała?
        jak dokładnie ją usypiałaś ? i ile miała lat jak zaczęłaś ją tak usypiać?

mój synek nawet nie chce cyca, tylko chce zasnąć u mnie na rękach...

daj znać,
        asia
        • mama_marysi11 Re: do mamy marysi 05.10.05, 14:19
          napisalam na adres gazetowy
          pozdrawiam
          mam nadzieje, ze doszlo
          • ula2_24 Re: do mamy marysi 05.10.05, 16:31
            Witam serdecznie. Również proszę o pomoc. Czy można oduczyć półtoraroczne
            dziecko picia w nocy.Chciałabym aby sama usypiała i przesypiała całą noc.Przez
            1,5 roku nie przespała ani jednej całej nocy.Jakby się budziła chociaż raz też
            byłabym zadowolona. Czy to może za późno na naukę, ja już jestem załamana, ile
            nocy można nie spać. Dodam, że jak się budzi w nocy to woła butelkę i nie uśnie
            jeśli jej nie dostanie. I tak po kilka razy w nocy. Pomocy!!!!!!Jak ją tego
            oduczyć? Aha kiedyś próbowałam jej nie dać pić to się tak darła że nie szło jej
            uspokoić.
            • asia_k2 do ula2_24 05.10.05, 23:55
              ula,
              proponuję założyć oddzielny wątek z opisem twojego problemu, bo pod tym niewiele
              osób może ci odpowiedzieć.
              pozdrawiam,
              asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka