Dodaj do ulubionych

czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!!

14.11.05, 17:01
moja kolezanka w zeszly piatek urodzila coreczke z bardzo dlugimi paznokaciami
i wiecie co jej powiedzieli w szypitalu ze paznokci nie wolno obcinac
conajmniej przez miesiac !!!??? a pozatym to i tk same odpadna za jakis czas??
no i ona nie obcina a mala siedzi w skarpetkach na raczkach
Obserwuj wątek
    • mpenzi Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 17:11
      Słyszałam że nie wolno przez pierwsze tygodnie obcinać paznokci bo może się
      wdac infekcja itp. ale co do odpadania to nic nie wiem. Chociaz logicznie rzecz
      biorąc wydawałoby się że gdy odkazimy nozyczki czy obcążki powinno być dobrze.
      Ja na wszelki wypadek tez przez jakis czas trzymałam moja niunie w rękawiczkach
      • agga_27 Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 17:38
        To że nie powinno się obcinac na początku to prawda bo istnieje ryzyko infekcji,
        u mnie w szpitalu nie kazali obcinać przez 2 tygodnie. A z tym odpadaniem to
        chyba nie do końca, Julce np. parę paznokietków samo sie odłamało zanim zdążyłam
        jej obciąć, tylko trzeba uważać by sie nie zadarły za bardzo i nie uszkodziły
        płytki paznokciowej, zwłaszcza u stópek to się może zdarzyć.
        • mmala6 Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 17:43
          no tak, ODLAMUJE SIE jak jest za dlugi (a sa mieciutkie) ale nie ODPADA!wink)
          • viviene12 hehe mmala 14.11.05, 22:06
            znowu mnie wyreczylas w sformulowaniu odpowiedzi.
            Ale my w koncu ta sama osoba, tylko tak dla niepoznaki czasem sie inaczej
            logujemy, nie?smile
            • mmala6 to jest nas trzy:-) wcielenia, oczywiscie;-) 14.11.05, 23:30
              Ty, Wenus i ja, czyli "Wenus - Vivmala"wink
              • viviene12 Taaaaaaaaaaaaaa.......... 15.11.05, 12:17
                WeViMa, MaVeWi, ViWeMa - to wszystko "MY".
                A dziecko tez jedno i to samo???
                • mmala6 Re: Taaaaaaaaaaaaaa.......... 15.11.05, 12:32
                  pewnie ze jednowink najpierw Mysz, potem Matek a potem MatkoMyszoFrutka po
                  operacji plastycznejwink
      • mmala6 Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 17:43
        Ja obcielam Matuszowi paznokcie jak wyszlismy ze szpitala-mial tydzien.Nozyczek
        nie odkazalam, umylam tylko w goracej wodzie.Trzeba obcinac bardzo uwaznie aby
        nie drasnac skory, wtedy nie ma szans na zakazenie, bo niby jak?
        W domu dziecko musi sie zapoznawac z flora bakteryjna swojego mieszkania i jego
        domownikow, dlatego nie mozna trzymac malucha w sterylnych warunkach.

No ale mialo byc o paznokciachwink

O odpadajacych paznokciach pierwsze slysze, no chyba ze na tej samej zasadzie
        "brud do 1 cm nie szkodzi, a powyzej sam odpada"hihiwink
        Dziewczyny, tak na zdrowy rozsadek-czy Wam kiedy odpadl paznokiec? bo mnie
        nigdy, chyba ze zlamany (oczywiscie tuz przed impreza)wink
        • pampeliszka Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 18:50
          Ja tez cielam od poczatku, bo byly dlugie i się drapala.I znowu nikt mi nie
          powiedzial, ze nie wolno...
          • mamapauli1 Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 19:55
            One się same odłamują, przynajmniej u nas tak było.
            • tata_olka Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 20:20
              Nam mówili, że nie można, ale odważyliśmy się ostrożnie piłować lub obcinać -
              inaczej Olek dokonywał samookaleczenia. Paznokietki ma do dziś twarde i ostre
              jak żyletki.
              • xemm1 Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 14.11.05, 22:03
                u nas podobnie jak u Mamypauli same się odłamywały, nie powiem, że mi to nie
                pasowało na początku manicure nie był moim ulubionym zajęciem wink
          • el_sylwana mi tez nikt nie powiedzial ze nie wolno 16.11.05, 23:52
            i pierozek mial swoj pierwszy manikiur w 6 dniu swego zycia normalnymi
            nozyczkami do paznokci bo te dla dzieci bezpieczne nie lezaly mi jakos w rece
            ocinanie odbylo sie na spiaco jakos sobie nie moge wyobrazic ze przez miesiac
            miala bym miec caly czas skarpetki na raczkach
    • mmala6 El sylwana 14.11.05, 23:35
      tak patrze na te Twoja Ule i patrze i ona chyba nie ma 7 miu m-cy na tych
      fotkach?Bo fotki jeszcze z Niemowlaka kojarzewink)
      • el_sylwana Re: El sylwana 15.11.05, 13:36
        niestety cos nam niedziala i nie mozemy wysylac na ftpa ( co kolwiek to
        znaczy ) a pan maz jak narazie dal za wygrana i czeka ze moze sie samo naprawi
        hiihiii
        na tych zdjeciach ulka jest malutka
        moze sie wkoncu zbiore i zaloze watek na zobaczcie zeby sie pochwalic moim
        pierozkiem
    • agagaby Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 15.11.05, 12:54

• el_sylwana Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 16.11.05, 23:53
        nie to juz chyba od obgryzania wolalabym poczkac az same odpadna
    • annam-s Re: czy to prawda ze paznokcie odpadaja????!!! 17.11.05, 14:26
      nie obcinać qw szpitalu, ale w domciu już jak najbardziej!! czekasz aż szpony
      jej wyrosną?? ja mojej kruszynie u rąk muszę obcinać co drugi dzień tak szybko
      rosną. A wypadaniem to jakaś bzdura. Włoski owszem te pierwsze sie wycierają i
      potem wyrastają nowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka