ferbi729 30.12.05, 18:15 Moja 1,5 roczna Nadia zasypia z butelką i przez całą noc musi ją mieć(pełną oczywiście).Od tego od 4 m-cy próchnica zżera jej ząbki.Jak ją odzwyczaić od tej butelki.Samej wody nie chce pić,musi mieć mleko,sok,kleik itp.Aneta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda270519761 Re: 18-m-cy śpi z butelką,jak odzwyczaić? 30.12.05, 18:26 jest jedna metoda , bolesna , nie dać i już , popłacze dzień czy dwa albo się pogodzić z butlą i czekać jak samo przejdzie ,córka mojej bratowej spała z butlą do 4 lat , nawet do przedszkola z nią chodziła, ale ząbki ma lux, to chyba jest uwarunkowane genetycznie Odpowiedz Link Zgłoś
ferbi729 do magda270519761 30.12.05, 18:48 Dzięki za odpowiedź.Też mi się tak wydaje,że na siłę najlepiej.Tak właśnie odstawiłam ją od piersi ale teraz jakoś nie moge się przemuc,żeby się nad nią znęcać.Ale musze spróbować.Dzięki Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
karola810 Re: 18-m-cy śpi z butelką,jak odzwyczaić? 30.12.05, 19:15 ja chciałam podpytać jak objawia sie ta prochnica? bylas juz moze u dentysty z mala? Leczysz jakoś? Ja sie własnie niepokoję, że u nas się zaczyna, maja niunia 15 m-cy też tylko ciągle z butlą. Wizyte u stomatologa mam już umówiona na 6.01 pozdrawiam Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
ferbi729 do karola 810 30.12.05, 19:38 Cześć.Nadia ma 1,5 roku,próchnicę od ok.4m-cy.Objawy:najpierw biały nalot jakby kamień (jeszcze nic nie robiłam-błąd),potem dziury w szkliwie (dotyczy górnych ząbków),ryczałam cały dzień,do dentysty-potwierdził próchnicę.Lapisowanie (zabieg powtarzany co 2 tygodnie,tani-20zł)-nic nie dało-ząbki idą dalej.Na górze już praktycznie nie ma zostały same odłamki i korzenie. Przyczyna:dawanie picia w nocy w butelce (tylko tak zasypia).Idź koniecznie do tego dentysty-niech obejrzy.Zapraszam na GG 1510285.Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
beata.zoltowska Re: do karola 810 31.12.05, 19:44 Miałam ten sam problem. Mój Filip też pił mleko z butli prawie non-stop. Dzień przed świętami wytłumaczyłam mu że jest już duży i tylko małe dzidzie piją z butli. Poszliśmy na podwórko wyrzucić butlę do kosza. Zrobił to sam. Na wszelki wypadek schowałam drugą w domu. Było ciężko bo Mały płakał i nie mógł zasnąć ale właściwie tylko jeden dzień, następnego dnia przypomniałam mu że butla w koszu i już było lepiej. Od tego dnia zapomniał o butli śpi lepiej i apetyt tez większy. Życzę wytrwałości. Filip jest w tym samym wieku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś