Dodaj do ulubionych

Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci

24.01.06, 08:28
Mam córkę, która będzie miała latem 22 mies., wtedy urodzę drugie dziecko.
Córka jeździ narazie ładnie wózkiem(teraz ma 15 mies.), nie wychodzi nigdy z
wózka, jeszcze nie jest świadoma, że na dworze można chodzi teżsmile
Nie wiem czy będzie potrzebny podwójny wózek? Czy sa takie wózki, gdzie jest
1 gondola i 1 spacerówka?
Czy wg Was potrzebny nam taki będzie?
Do kiedy dziecko jeździ chętnie we wózku?
malinka
Obserwuj wątek
    • anetina Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 08:33
      ja ci nie proponuje kupować podwójnego
      Mały jakoś w wieku 18 miesięcy już praktycznie na dobre zrezygnował z wózka
      do lata twoja mała też zrezygnuje
      popytaj się - są takie przyczepiane podnóżki czy jak to się nazywa do wożenia
      starszego dziecka
      • deotyma11 Radzę kupić 24.01.06, 08:51
        Jeżeli twoja córcia nadal intensywnie korzysta z wózka, to radziłabym jednak
        wózek podwójny kupić, bo mało prawdopodobne jest, że do lata z niego
        zrezygnuje. Podwójny wózek pozwoli ci też na niezależność.

Zanim kupisz polecam ci zajrzeć na tę stronę:
        www.blizniaki.net/index.php?p=kacik_porad_3
        Tu jest sporo rad odnośnie wózków podwójnych.

Ja właśnie przerobiłam ten temat. Ciężka sprawa! Moja córcia urodzi się gdy
        starsza będzie miała rok i 8 miesięcy.

W naszej sytuacji nie sa zalecane wózki jeden obok drugiego, ponieważ siedziska
        są wąskie i starsze dziecko szybko wyrośnie z wózka. A więc zostają jeden za
        drugim. Najpierw chciałam kupić taki, na którym można równocześnie można
        zamontować gondolę i siedzisko spacerowe. Znalazłam dwa takie wózki:

-Bebe confort twin club - niestety ma małe siedziska spacerowe, nadaje się max
        do 2 roku życia (wsadziłam starszą córcię do tego wózko i było jej ciasno)
        -Inglesina Duet - odradził sprzedawca podobno ma blisko 1,5 m długości! i
        niezbyt łatwo się składa

Jeśli chodzi o wózki jeden za drugim. Są to wózki spacerowe w cenie od 1.000 do
        2.000 zł. Mają najczęściej małe kółka, a przednie sa skrętne, oparcie
        przedniego siedziska nie rozkłada się całkowicie, za to tylne na płask (no
        prawie). Martwiłam się o kręgosłup noworodka, ale sprzedawca pokazał, że na
        tylnym siedzisku rozłożonym można położyć nosidło-torbę z usztywnianym dnem
        (używane na allegro ok 40 zł). I to mnie przekonało! Dla starszej córci
        mieliśmy wózek głęboki z takim nosidłem. Do tego przenoszenie dzieciaczka
        będzie łatwiejszesmile

Zdecydowaliśmy się z mężem na wózek firmy JANE model POWERTWIN. Oto link:
        www.jane.pl/wozki/powertwin.html
        Podobał nam się bo to chyba jedyny wózek tego typu na polskim rynku z dużymi
        kołami, a mnie bardzo na tym zależało.

Rozpisałam sięsmile

Mam nadzieję, że moje doświadczenia ci pomogą. Jeśli chcesz coś jeszcze
        wiedzieć to pisz na priv.

Powodzenia w poszukiwaniach i udanego wyboru!
    • mama_kotula Tak! 24.01.06, 09:21
      Zdecydowanie polecam.
      Wydaje mi się, że latem gondola nie będzie potrzebna, wystarczy rozkładana na
      płasko spacerówka.
      Rozwiązanie to polecam dlatego, że nawet jak starsze dziecko już chętniej
      chodzi niż jeździ, szybko się męczy (to raz), podwójny wózek oszczędza walki
      przy powrocie ze spaceru (to dwa), sprawdza się, gdy chcesz szybko gdzieś
      dotrzeć (to trzy).
      Pozdrawiam.
      Ja mam na lato Graco Duorider, siedziska obok siebie, wprawdzie wąskie, ale mam
      raczej drobne dzieci, więc 2,5-latek ma jeszcze dużo luzu.
    • karolina_w_gazecie Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 11:11
      My sobie jakoś poradziliśmy bez podwójnego wózka.Tyle że Antoś był starszy -
      miał już 2 lata i 3 mies. Początkowo siadał w nogach gondoli, a potem woziłam
      obydwu na jednej parasolce. Faktycznie...może nie jest to najbardziej
      profesjonalne rozwiązanie wink)
      • maxi3 Odradzam -lepiej kupić doczepke dla starszego 24.01.06, 11:40
        Moja kuzynka gdy urodziła drugie dziecko to starsze miało 23 miesiące.Kupili
        podwójny wózek i używali przez 2 miesiące bo starsze nie chciało już w nim
        siedzieć i biedna kuzynka męczyła się z tą podwójną kolumbryną.Póżniej kupili
        tak zwaną doczepke do wózka i starszy gdy był już zmęczony to korzystał z niej.
        • maxi3 Re: Odradzam -lepiej kupić doczepke dla starszego 24.01.06, 11:42
          www.allegro.pl/show_item.php?item=82802197
          miała coś takiego.
        • mama_kotula Re: Odradzam -lepiej kupić doczepke dla starszego 24.01.06, 11:47
          To zależy od dziecka. Mój nie przepada za jeżdżeniem na doczepce ("Ania siedzi,
          ja też chcę!!!!").
    • kanna Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 11:49
      Ja nie kupiłam. Kiedy mała sie pojawiła, Bartoszek miał 25 mies. dawno nie
      uzywał wózka (od 18 mies. sporadycznie) i potrafił sam wejśc na trzecie pietro.
      Ale ja jestem przeciwna wózkom dla dobrze chodzacych dzieci.
      Jedna uwaga - jesli nie masz samochodu, bedziesz musiała rozwiazać problem
      dowozu dzieci do lekarza. Moja znajoma, z podobna różnicą wieku u dzieci,
      kupiła najpierw krzesełko montowane na spacerówkę, a potem taka przystawke do
      wózka do stania dla starzego dziecka. Obie rzeczy swietnie se sprawdzały.

pozd. Ania
      • deotyma11 Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 12:26
        No ale ty piszesz o dziecku, które z wózka nie korzystało (sporadycznie), a
        dziecko założycielki wątku jest dzieckiem wózkowym. A to zasadnicza różnica.

Poza tym trudno mi sobie wyobrazić spacer z noworodkiem w wózku i maluchem na
        nóżkach np. wzdłuż ulicy. Może wasze dzieci tak nie robią, ale moje dziecko
        zawsze idzie nie tam gdzie ja bym chciała i zazwyczaj jest to właśnie ulica.
        Nie ma sprawy gdy jest się tylko z takim łazikiem, można mu poświęcić całą
        uwagę, ale dodajmy do tego akurat ryczącego noworodka? Mieszanka wybuchowa jak
        dla mnie. A jak starsze dziecko się zmęczy to co? Starsze na ręku a wózek
        malucha pchać brzuchem? No i oczywiście zwykła zazdrość o jakiej pisze
        mama_kotula.
        • malinka255 Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 12:33
          Dzięki za odp, czekam na kolejne. Narazie jestem bardziej "za" podwójnym
          wózkiem. oczywiście to dopiero 12tc, zobacze latem, czy moja córka będzie dalej
          chętnie we wózku jeździc i potem najwyżej kupię ten podwójny wózek.
          w razie czego zawsze można sprzedac taki wózek, mam Driwera gondole i
          spacerówke, to drugie dziecko by w nim jeździło jak córka by jednak nowego
          wózka nie chciała.
          malinka
    • milarka A ja polecam buggy-board 24.01.06, 12:32
      Mam dzieci właśnie z taką różnicą wieku, młodszy urodził się w lipcu. Starszego
      odzwyczailiśmy od wózka kiedy przyszła wiosna i lato - po prostu zamiast na
      długie spacery zaczęliśmy z nim chodzić (już bez wózka) na place zabaw. Na te
      pobliskie chodziliśmy na nóżkach, na dalsze jeździliśmy autem, ewentualnie tata
      nosił na baranach. Tak więc do lipca starszy zapomniał co to takiego wózek.
      A buggy-board uwielbia.
      • mama_kotula A mnie się marzy coś takiego: 24.01.06, 12:39
        Zdjęcie na dole strony:
        tinyurl.com/db2uj
        Tylko cena powala smile
    • rafera Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 13:05
      Ja mam podwójny wózek i 2 dzieci ( 15 m-cy różnicy). I bardzo sobie to
      rozwiązanie chwale. Ale mam też pojedynczy wózek po starszej córce. Na pobliski
      plac zabaw chodziliśmy z pojedynczym a starsza na nogach, ale do jazdy autobusem
      albo na dalsze spacery podwójny wózek był wspaniały tego lata. Mam wózek firmy
      Graco, ale nie wiem jaki typ, kupiłam go na Allegro, jest sprowadzany ze Stanów.
      Siedzenia są jeden za drugim, siedzisko z tyłu jest nieco wyżej i może się
      rozkładać na płasko, a to z przodu rozkłada się o ok.45 st. Miejsce z przodu
      jest dla starszego dziecka, to bliżej ciebie dla maluszka. I właściwie wszystko
      jest OK. Teraz gdy są już starsze chyba będziemy musieli zrezygnować już z
      podwójnego wózka, bo prowadzenie go staje się coraz trudniejsze, dziewczyny
      robią się ciężkie. Ale na prawdę polecam. Gdy potrzebujesz dzieci mieć przy
      sobie, do jazdy w autobusie gdzie nie zawsze jest wolne miejsce, jest idealnym
      rozwiązaniem.
      • malinka255 do-mama_kotula i innych 24.01.06, 14:07
        mama_kotula-125 euro to ok.600zł, to za nowy wózek mało przecież i to podwójny??

jestem coraz bardziej "za", fajny ten wózek jest

malinka
        • mama_kotula Re: do-mama_kotula i innych 24.01.06, 14:08
          To nie cena za wózek podwójny, tylko za doczepiane siedzenie z kółkami do
          pojedynczego smile
          Poza tym dolicz jeszcze za przesyłkę (ok. 50 euro do Polski).
          • malinka255 Re: do-mama_kotula i innych 24.01.06, 14:10
            ok, zwracam honor, przyglądam sie teraz i doszłam tez do tego, że to cena za
            przystawkę...
            szkoda
            malinka
    • olamatu Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 19:37
      Moja szwagierka urodziła drugie dziecko kiedy pierwsze miało ok. 1,5 roku. I
      mała Karolinka od tej pory w wózku już nie jeździła. Czy chciała i lubiła to
      nie wiem, bo ich wtedy jeszcze nie zanałamsmile. Ale moja córcia ma 14 miesięcy i
      na krótkie spacerki po osiedlu wychodzę z nią bez wózka (nie chce mi się
      go "spychać" z 2 piętra, a poza tym Mała już od dawna buntuje się w wózku, na
      szczęście nie zawsze). Masz jeszcze trochę czasu, możesz przyzwyczaić córcię do
      chodzenia, a te "dostawki" to chyba najlepsze rozwiązanie.
      • malinka255 Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 19:47
        o to chodzi, że ja nie chce jej uczyc tego chodzenia po chodniku, na podwórku
        owszem chodzi, ale jak jedziemy wózkiem, to mała nie ma pojęcia, ze można wyjśc
        i iśc.
        malinka
    • jogaj Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 24.01.06, 22:16
      Masz jeszcze bardzo duzo czasu,bo to jednak roznica 15 i 22 miesiace i ciezkow
      powiedziec czy Twoja coreczka bedzie lubila jazde wozkiem za pol roku.Poza tym
      teraz jest zima i latwiej dziecku w w wozku niz chodzic po sniegu.
      Ja nie kupilam powdorjnego wozka,roznica wieku 2 lata i miesiac,myslalam o
      kiddy-boardzie,ale w koncu jego tez nie kupilam i jakos sie udalo.Czasem straszy
      siadal miedzy nogami mlodszego,potem w spacerowce straszy stawal na tym podnozku
      na dole miedzy kolkami z przodu i jechal stojac tylem do kierunku jazdy,ale
      najczesciej to po prostu zabieralam samochod-jezdzik lub rower,jak straszy nie
      mial sily juz sam jechac po prostu go ciagnelam lub pchalam.
      Pozdrawiam-Jola
    • mamiliuli Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 25.01.06, 06:33
      Kiddy board (dostawka do stania dla starszego) - w połączeniu z wózkiem z
      opuszczanym/podnoszonym podnóżkem, który w krytycznych sytuacjach spełnia rolę
      siodełka dla starszego (warto wozić pod wózkiem małą poduszeczkę - może być
      twardo w małą pupkę starszaka na podnóżku) - u mnie przy różnicy 26 miesięcy
      sprawdziło się rewelacyjnie. Dostawka jest o tyle lepsza od podwójnego wózka,
      że daje starszakowi poczucie "luzu" - łatwiej schodzić i wchodzić samodzielnie,
      co dla dwulatka jest bardzo ważne. Dodatkowo - czasami to starszak potrzebuje
      powożenia w wózku a maleństwo uczące się stania i chodzenia jest zachwycone
      przejażdżką na przystawce. Polecam gorąco - przystawki widziałam do kupienia na
      allegro. Moje panny mają teraz rok i 3 lata i z przystawki pokorzystamy jeszcze
      na pewno około roku smile
    • fryga5 Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 26.01.06, 10:28
      teżzastanawiałam się nad tym rozwiązaniem!
      ale stwierdziłam że nie wart kupować bliżniaczego wózka.u mnie różnica wieku
      między dziećmi wynosi 1rok i 4m, więc jest dużo mniejsza niż u ciebie.teraz
      córka ma prawie 2 lata a syn 7 miesięcy.jak się urodził syn to córka miała 1rok
      i 4 miesiące więc można sobie wyobrazić jaki koszmar był z wychodzeniem na
      spacer z dwójkątakich maluchów.na początku było ciężko ale po pewnym czasie
      córka przestała mi uciekać na dworze.teraz jest trocchę lepiej bo mała trzyma
      się wózka póki jej sięnie znudzi a później biega w oklicy mojego wzroku.nie
      powiem że spacery z tak małymi dziećmi należą do rzeczy prostych ale
      cóż...trzeba to przeżyći różne inne sytuacje które sąw domu.ty będziesz miała
      łątwiej bo twoja córka będzie dużo starsza od mojej w momencie urodzenia się
      drugiego dziecka więc głowa do góry -będzie dobrze -nie trzeba kupować takiego
      podwjnego wynalazku tylko należy uzbroićsięw cierpliwość na dworze i w domu
      ponieważ czeka cię wiele pracy i wyrzeczeń.życzę łatweego i szybkiego porodu
      oraz mało zazdrości ze strony starszej latorośli.powodzenia
      • edytais Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 28.01.06, 20:22
        Ja kupilam jak starsza miala 3 lata! Mialam wozek z taka doczepiana deska na
        kolkach. Ta sie buntowala, ze nie chce stac tylko siedziec. Byla bardzo
        zazdrosna o siostre i to jescze pogarszalo: siostra przejela wozek a ona na nogi!
        Kupilam podwojny, uzywalam przez pol roku. Wtedy juz Nicole miala 3,5 roku i
        bez problemu sama chodzila a ja podwojny wozek pchalam. Sama opcja, ze moze w
        wozku jej sie podobala mimo, ze w nim nie siedziala, a mi sie przydal tez jak
        idziemy do zoo itp to w przednie siedzenie moge cos zaladowac.
        • joannaa-m Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 29.01.06, 11:45
          Ja mam dwie dziewczynki o podobnej różnicy wieku. Kupiłam wózek Emmaljunga.
          Jest to wózek, do którego można doczepić dodatkowe krzesełko. Jest to czynność
          łatwa i można to krzesełko demontować w każdym momencie, bez żadnych
          dodatkowych narzędzi. Krzesełko można doczepiać zarówno do wózka głębokiego jak
          i do spacerówki. Ja np. miałam spacerówkę a niemowlaczka woziłam w niej w
          torbie nosidle. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że wózek bez problemu mieści
          się w bagażniku, krzesełko można zdemontować i jest zwykła pojedyncza
          spacerówka. Jedynym minusem jest to, że gdy młodsze dziecko już siedzi, to
          przez to krzesełko ma trochę ograniczoną widoczność, ale gdy jest tak wożone od
          małego, to się przyzwyczai. Szczerze mówiąc wóżki Emmaljunga nie są może zbyt
          piękne wizualnie, ale ponoć są nie do zdarcia, lecz niestety drogie. W każdym
          razie u mnie ten sposób się sprawdził. W tej chwili młodsza ma 16 m-cy a
          starsza 3lata i 1 m-c, z reguły wszędzie chodzi już na nogach a gdy muszę
          gdzieś się szybko przemieścić, to doczepiam podstawkę na kółkach. Również bywa
          i tak, że ta młodsza maszeruje, bo dla niej jest to frajda a starsza w tym
          czasie sobie jedzie w wózku.
    • agakos1 Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 31.01.06, 23:11
      Ja tez mam Emmaljungę z krzesełkiem dla starszego dziecka i u nas to rozwiązanie
      sprawdziło się.
    • elgosia Re: Podwójny wózek?? Kupowac?? Do mam 2-ki dzieci 31.01.06, 23:27
      Ja odradzam dodatkowy zakup. U mnie nie było problemu. Już w 9 mies wychodziłam
      z Tomkiem bez wózka, potem dreptał obok trzymając sie wózka lub za rękę. Jak
      sie zmęczy sadzam go na gondoli (na spacerówce też moge posadzić, ale na razie
      używam jeszcze gondoli). Pewnie, że ucieka, ale trudniej gonić malucha taką
      landarą, niż zwykłym wózkiem, bo przecież nawet mając podwójny wózek, trzeba
      starszaka wypuścić. Nie przejmuj się, ja też nie wyobrażałam sobie Tomka w roli
      starszaka. Jak urodziła się Marta usamodzielnił się w mgnieniu oka, a miał
      wtedy rok i 7 mies. Poza tym będzie lato, jakoś dotrzesz do placu zabaw i
      spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka