Dodaj do ulubionych

Zajrzyjcie do książeczek proszę...

20.02.06, 22:27
...i powiedzcie ile ważyły Wasze dzieci na przełomie 5/6 miesiąca. Ja
sprawdziłam swoją książeczke zdrowia z dziecinstwa(mam!!!pamiątka jak nic) i
wyszło mi, że jak miałam 10 miesięcy ważyłam 7700, moja córka ma prawie 6
miesięcy waży 7450, a mój syn jak miał 2,5 miesiąca !!!ważył 7500. Wychodzi
mi, że mnie matka głodziła, ja młodego przekarmiłam, a teraz chciałabym nie
walczyć z wagą u Suzi. Pani peditra na ważeniu mówi "jeszcze się nie martwimy"
tylko tak do końca nie wiem czym, tym, że waży za mało czy za dużo? Chodzę na
ważenie z obojgiem i zawsze jest wtedy małe zamieszanie i poprostu nie zawsze
udaje mi się wyjaśnić pewne niejasności. Kiedyś porównywałyście wagę swoich
dzieciaczków, wtedy chodziło chyba o Matka. Wszyscy którzy zaglądają mi do
wózka mówią, że jest malutka i już zgłupiałam....
Obserwuj wątek
    • agagaby Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:33

• agagaby Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:36

• renatka_sz Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:42
        A moj Szafka na odwrot - 7.5 kg wazyl w polowie listopada, czyli mial wtedy
        niecale piec miesiecy. Teraz ma siedem i pol i wazy 8.6
        Ale przeciez kazde dziecko jest inne, nie ma co panikowac. Niektore sa na gorze
        siatki centylowej, a niektore nieco nizej. Wazne, zeby waga utrzymywala sie na
        mniej wiecej tym samym centylu. Zle jest, gdy dziecko z wysokiego centyla spada
        nagle na niski.
        A 7.5 kg to dla dziewczynki w tym wieku wartosc jak najbardziej srednia, czyli
        nie ma powodow do niepokoju
        • matylda301 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:57

• matylda301 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 23:01
            Może faktycznie chodziło o to, że ona delikatnie spadła na wadze po porzednim
            ważeniu? Ale była wtedy chora, a ja nie zauważyłam żeby mniej jadła. Widzę, że
            nie ma się czym martwić. Sczerze mówiąc jej już nie karmie intuicyjnie tylko
            według ksiązek. Intuicyjnie to ja karmiłam już jedno dzieckowink Całe szczęście,
            że jest pogodnym dzieckiem z ciętym dowcipem i bez kompleksów.
    • agga_27 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:51
      Matylda, wszystko jest ok, sprawdziłam i Julka jak miała 5 i pół mies. ważyła
      7200 a jak 6 i pół to 7700. Potem przybierała na wadze wolniej. A pani doktor
      chodziło może o to, ile córcia przybrała na wadze od ostatniego ważenia, są
      takie normy ile niemowlę powinno przybrać w ciągu tygodnia, nie pamiętam
      dokładnie jakie i nie chcę tu czegoś poplątać,może któraś z dziewczyn wie
      dokładnie, pamiętam tylko że kiedys Julka przybrała na wadze mniej niz by z tych
      norm wynikało i musielismy przyjść na kontrolę wagi za 2 tygodnie.
    • mooh Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 22:55
      Zosia trzyma się na 10 centylu. Jak miała 5,5 miesiąca ważyła 6 kg. Ale ona
      jest dystroficzką, więc nie ma się co bardzo kierować jej osiągami.
      • mooh Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 20.02.06, 23:09
        Errata - 6,5 kg.
    • z1mka Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 07:57
      A ja bym chciała mieć choć trochę "przekarmione" dziecko!!!

Bardzo bardzo bardzo!!!

Właśnie posadziłam małą na wagę: 6 miesięcy i 5 dni... waga pokazała 5600.

Dziewczyny płakać mi się chce i czuje że zaraz wybuchnę. Młoda żre za dziesięciu
      a od 5 mca stoi w miejscu. Tak się martwię... co jest grane sad
      • mmala6 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:11
        otworzylam ksiazeczke i Matus w wieku:
        4 1/4 -ca wazyl 6,910
        6 m-cy - 7755

Zimka, a co lekarka na to? bo w tym wieku to waga jeszcze rosnie....
        • z1mka Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:40
          Lekarza to ja chyba zmienię!!! Dla niego wszystko jest zawsze ok, wszystko
          wporzo, że jeszcze urośnie i tak dalej... może ja trochę przesadzam, ale mógłby
          się pofatygować i ruszyć tą mózgownicą, co właściwie dziecku może być!

Bardzo się boję i sama nie wiem co zrobić, zmusić go, żeby na jakieś badania
          wysłał, czy to nie jest konieczne? Dużo mam już się skarżyło na niską wagę -
          poniżej 3 centyla i twierdziły, że to norma, że z czasem dziecko dobiło, lub
          dobije... sama już nie wiem, co myśleć, do tej pory się nie przejmowałam,
          zwłaszcza, że Miśka ma dobry apetyt, ale dziś to mną wzdrygło sad
          • aga21c Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:50
            Wiesz jezeli chcesz to zadzwonie do naszej pediatry i zapytam jej czy to
            normalne, że twoja mala tyle waży. Wiesz Olka na samym początku wogóle nie
            chciała przybierać na wadze, no ale później jak ruszyła z kopyta to efekty jw.
            • z1mka Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 10:03
              Dzięki Aga. smile
              Jutro idę do mojego radosneko medyka, jeśli jego rady nie będą zadowalające i
              waga lekarska wskaże tyle co moja, to wtedy zacznę chyba siwieć i poproszę was w
              osobnym wątku o wszelkie możliwe radysmile
              Na razie piję kawęsmile
              • aga21c Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 10:05
                To ja się przyłączę bo Olka włąsnie zasnęła smile
          • mmala6 Zimka 21.02.06, 11:35
            z tego co czytalam w literaturze to nie tyle wazne ile dziecko wazy co wlasnie
            czy rowno przybiera.Tzn ze waga na 3 centylu ujdzie o ile dziecko caly czas sie
            na nim utrzymuje.Nie chce tu siac paniki ale widze, ze sama jestes zanepokojona,
            bo jak tak dalej pojdzie to mala spadnie z 3 centyla (o ile juz nie spadla).W
            koncu miesiace leca, ona rosnie a waga stoi w miejscu.O ile w wieku Matka nie
            byloby powodu to niepokoju o tyle w wieku Miski, to chyba nie do konca tak
            powinno byc.
            A lekarzom nie mozna ufac bezgranicznie, nauczylam sie tego przez ostatni
            rok.Jak Cie cos niepokoi i masz watpliwosci to trzeba isc do innego.
    • aga21c Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:28
      Nie wiem jak długa jest twoja córeczka ale moja Ola jest miesiąc młodsza
      (24.09.2005) i 2 tygodnie temu ważyła 8 kg. Pani doktor powiedziała że wygląda
      na 6-7 miesięcy. Jest karmiona sztucznie i od 3 tygodni wprowadziliśmy
      przecierki ograniczając jej liczbę posiłków mlecznych do 4 po 150 mleka. Jak
      widac twoja córcia nie jest aż takim olbrzymem smile.
    • alcia76 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:56
      Bartek rowno jak mial 6 miesiecy wazyl 9800.Ale on duuzy i silny chlop od urodzenia.Jak sie urodzil to 4160 i 63 cm mial.A teraz to 80 juz male sie robia.Za to mojej kolezanki coreczka ma 2,5 roczku i tez wazy 10 no moze 11 kg i wcale nie jest zaglodzonym dzieckiem.

Ala
    • pampeliszka Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 09:59
      juz zagladam do sciagi:
      5,5 m-ca 7470 g i 68 cm
      Ja mysle, ze oprocz wagi jest jeszcze istotna długośc- gdzie sie te kilogramy
      mieszcza (rosnie wzdłuz czy wszerz).
      Zobacz, tyle samo wazyła, co Twoja. Pani doktor wciaz twierdzi, ze jest ok.
      Teraz ma 10 m-cy i 10300g i 82,5 cm.
      • anetka75 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 10:38
        U nas:
        5 miesięcy: 7,100
        6 miesięcy i 10 dni: 7,800
        9 miesięcy: 9,000

Przy okazji opiszę Wam, jak moja mama martwiła się wagą swojej pierwszej i
        jedynej wnusi:
        - Może dodasz więcej tych miarek mleka, bo to mleko jakieś takie rzadkie...
        - Nie. Nie wolno tak.
        - No, ale ona taka szczuplutka. Jak Wy (ja i brat) byliście mali, to Was
        ważyłam i sprawdzałam w książce i zawsze ważyliście to "do" (były podane normy,
        ile dzieci powinny ważyć "od... do...").
        Kilka dni później znalazłam tę mamy książkę i mi się przypomniało o tej wadze.
        - No to sprawdźmy tę wagę - mówię.
        Ważymy i co? Mała ważyła tę wartość "do"...
        Ostatnio znowu mnie maltretowała, więc jak byłam u pediatry sprawdziłam wagę
        Wiki. I co? Znowu waży "do"!!

Ale to tylko tak Wam opowiedziałam przy okazji

Pozdrawiam
    • be-ko Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 11:38
      Moja jak skończyła 5 m-cy ważyła dokładnie 7450 g., wyglada całkiem normalnie.
      Fakt, że jest dość długa i to ma oczywiście znaczenie (co równiez wyżej
      przyznały dziewczyny).
      Nie należy porównywać wagi chłopców i dziewczynek - bo są różne. spójrz tylko
      na siatkę centylową - 5 m-czny chłopiec średnio waży duzo wiecej niż jego
      rówieśniczka. A co do duzo ważących chłopców - widziałam kiedys 7 tyg. chłopca,
      który wazył 6700. Ze zdziwienia nie mogłam oderwac od niego oczu. A! i Był
      autentycznie tylko na cycu - naprawdę mega olbrzym a jego mama mówiła, ze juz z
      wieloma pediatrami rozmawiała i żaden nie widział w jego wadze nic złego.
      • koteczka12 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 12:20
        5 miesięcy 3 tygodnie 7200
        • guruburu Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 21:13
          To ja już nie wiem sad((
          Moja córka - teraz skończyła 5 miesięcy, waży 8 kg i tak dobrze, bo miesiac
          temu spadła z 97 na 90 centyl. Ale rosnie powoli - teraz ma tylko 64
          centymetry, choc naturalnie ubrania na 74 są akurat lub lekko luźne i już
          kupuję 80 (poza H&M - bo oni wiadomo jak mają rozmiary). Ale wcale nie wygląda
          jakoś grubo - mam zdjecia starszego o poł roku syna koleżanki, który jest równo
          na 75 centylach i on wyglada/dał jak trzy moje córki smile
          • mmala6 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 21:27
            bo ona dlugasna jest, wiec tej wagi nie widacsmilew 74 moj roczniak jeszcze
            wchodzi-10kg wink
            • guruburu Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 21.02.06, 23:26
              no ale właśnie - gdzie ona taka długaśna? 64 cm po skończeniu 5go miesiąca - to
              wcale nie taka długa chyba? Ja nie wiem, gdzie ona ten tłuszcz chowa tongue_out
              • mmala6 Re: Zajrzyjcie do książeczek proszę... 22.02.06, 08:37
                a silna jest? bo moze ma dobrze rozwiniete i mocne miesnie, a te jak wiadomo sa
                ciezsze niz tluszczsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka