Dodaj do ulubionych

dzieci dwujęzyczne

03.03.06, 12:44
Witam serdecznie! Moja córka ma 4 latka i nie mówi tak jak jej rowieśnicy, to
znaczy mówi o sobie w osobie trzeciej ("Olga ma lalę"), nie zadaje pytań, nie
odpowiada na pytania. Myślę że to z powodu tego że wychowuje się w dwóch
językach. Ja mówię do nie po rosyjsku, mąż - po polsku. Wydaje mi się że nasze
dziecko na razie ma po prostu mętlik w głowie i że powinno się to niedługo
wyrównać. Natomiast logopeda w przedszkolu uważa że córka jest opóźniona w
rozwoju umysłowym... Skierowała nas na badania psychologiczne. Każdy
specjalista mówi co innego. Mam prośbę do rodziców dzieci dwujęzycznych:
podzielcie się swoimi doświadczeniami! Czy wasze dzieci też później zaczynali
mówić? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • annaalex Re: dzieci dwujęzyczne 03.03.06, 18:25
      Do mojego synka mowimy tylko po polsku, ale oglada telewizje po angielsku, i
      chodzi raz w tygodniu na 1 godzine do angielskiego przedszkola. Ma teraz 2
      lata i mowi juz wszystko po polsku, a jak sie zdenerwuje na mnie to po
      angielsku. Smieszne jest to, bo my raczej po angielsku to niego nie mowimy,
      chyba ze mimowolnie niektore slowa, a on gada jak najety.
    • driadea Re: dzieci dwujęzyczne 03.03.06, 18:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=36244618&a=36244618
    • cyborgus Re: dzieci dwujęzyczne 04.03.06, 16:28
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12142
      inessakim, to jest link do osobnego forum dla mam dzieci dwujezycznych, tylko
      najpierw musisz zglosic chec udzialu, zanim cie zapisza. tam jest kopalnia
      informacji na te tematy.
    • martamaria10 Re: dzieci dwujęzyczne 10.03.06, 16:31
      Zastanawiałam się przez dłuższą chwilę, czy odpowiedzieć na Twój post. Mam
      nadzieję, że Twoja córcia jest zdrowa, nie znam problemów, z jakimi styka się
      dziecko dwujęzyczne. Spotkałam się jednak z podobnym problemem. I jak się
      okazało, dziecko wykazywało objawy autystyczne. Może przebadaj ją w tym
      kierunku.
      Marta
      • verdana Re: dzieci dwujęzyczne 10.03.06, 16:58
        Na pewno dziecko trzeba przebadać. Dzieci dwujęzyczne zazwyczaj zaczynają
        póxniej mowić, ale mowienie w trzeciej osobie nie jest przeciez
        charakterystyczne dla zadnego z tych języków. Dzieci czteroletnie mowia już o
        sobie "ja". Ja bym nie ryzykowała czekania.
        • bachula_gr Re: dzieci dwujęzyczne- verdana 10.03.06, 20:13
          verdana napisała:
          > Dzieci dwujęzyczne zazwyczaj zaczynają póxniej mowić,

To nie jest regula. Z badan wynikaja natomiast wieksze roznice w czasie miedzy
          chlopcami a dziewczynkami niz miedzy dziecmi jedno- i wielojezycznymi.
          W starszej literaturze na temat dwujezycznosci czesto pojawiaja sie tego typu
          stwierdzenia, podobnie jak to, ze dzieci dwujezyczne rzekomo czesciej maja
          koszmary nocne etc.

> mowienie w trzeciej osobie nie jest przeciez charakterystyczne dla zadnego z
          tych języków.

Etap "trzeciej osoby" jest naturalnym etapem rozwoju jezykowego, niezaleznie od
          tego ile jezykow jest w otoczeniu dziecka. Zacytuje fragment "Ksiazeczka dla
          przestraszonych rodzicow"- A. Samson, rozdzial; rok 3/

"(...) pod koniec trzeciego roku zycia ma miejsce przelomowy fakt w rozwoju
          kazdej jednostki ludzkiej - powstaje mianowicie wlasne, indywidulane JA, czyli
          swiadomosc samego siebie jako jednostkowego bytu, innego od innych i oddzielnie
          egzystujacego. Trzylatek juz nie mowi o sobie tak jak wczesniej (np. "Piotrus
          chce pic"), uzywajac trzeciej osoby liczby pojedynczej. Teraz mowi: " JA chce
          pic" i zaimek JA na stale wchodzi do jego jezyka i myslenia, stajac sie jednym
          z najwazniejszych pojec w jego zyciu!
          (...) Wraz z odkryciem siebie samego jako odrebnego czlowieka zmienia sie
          stosunek do innych ludzi (...) w zwiazku z tym gwaltownie wzrasta
          zainteresowanie trzylatka JEZYKIEM jako podstawowa forma komunikowania sie z
          otoczeniem."

Moja starsza corka jest dwujezyczna: polsko-grecka. Formy 2 i 3 os. w jezyku
          greckim pozbyla sie z chwila pojscia do przedszkola (3 lata 5 mcy) a po polsku
          przestala mowic "Sofia idzie/pije/chce" oraz odpowidac na pytanie "chcesz isc
          do parku" - "chcesz" trzy miesiace pozniej (3 lata 8 mcy).
          • verdana Re: dzieci dwujęzyczne- verdana 10.03.06, 20:16
            No własnie - pod koniec trzeciego roku zycia dzieci zaczynają zwykle mówić o
            sobie "ja". U dzieci dwujęzycznych może to sie przesunąć, ale 4 lata to już
            trochę za duzo.
            Chyba, że rodzice uzywaja w stosunku do dziecka tylko takiej formy "Mama
            pójdzie", "Tata da" - wtedy dziecko nie ma szans nauczyć sie prawidłowej
            formy.
            • bachula_gr Re: dzieci dwujęzyczne- verdana 10.03.06, 20:24
              verdana napisała:

> U dzieci dwujęzycznych może to sie przesunąć, ale 4 lata to już
              > trochę za duzo.

Na dobra sprawe nie wiemy ile dziecko INESSAKIM ma lat. Dla niektorych
              okreslenie "czterolatek" oznacza dziecko 3.5 letnie, dla innych prawie 5letnie.
              Moze autorka watku nam sprecyzuje?
    • bachula_gr Re: dzieci dwujęzyczne- inessakim 10.03.06, 20:20
      inessakim napisała:

> Moja córka ma 4 latka i.........nie zadaje pytań, nie odpowiada na pytania.

Zachowuje sie tak w kazdym otoczeniu, w rodzinie tez? Czy tylko w obcym, nowym
      dla siebie srodowisku?
      O ile dobrze zrozumialam chodzi do polskiego przedszkola. Czy rozmawialiscie z
      paniami, uprzedzaliscie na poczatku, ze dziecko jest dwujezyczne?

Zarejestruj sie na forum MAMY DZIECI DWUJEZYCZNYCH, tam znajdziesz mnostwo
      informacji i porad. Sa tez dziewczyny w podobnej do Twojej sytuacji rodzinno-
      jezykowej. Zapraszam.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12142
      Tu jest zas dyskusja dziewczyn z Anglii o tym kiedy dzieci zaczynaja mowic:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=37996873
      Pozdrawiam, BACHA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka