Dodaj do ulubionych

Imie dla dziewczynki

05.05.06, 11:36
Wlasnie dzisiaj sie dowiedzialam ze bedzie corca Termin za 3 tyg a ja nie mam
pojecia jakie imie bedzie nosila nasza malenka Dla chlopca mamy wybrane imie a
dla dziewczynki zabijcie mnie nie mam zadnego pomyslu Ostatnio bardzo
spodobalo mi sie imie Miranda ale czy nie jest zbyt oryginalne? Moje pozostale
dzieci maja zwykle polskie imiona Pawel, Magda, Piotrus
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 11:39
      ten strach przed oryginalnym imieniem jest dla mnie niezrozumiały, brrr, te
      Madzie, Pawełki i Piotrusie... wszędzie to samo.
      Jak nie chcesz być oryginalna, to daj: Kaśka, Anka czy Agnieszka, choć teraz to
      więcek Oliwii, Wiktorii i Amelek...
      A na serio, to poczekaj do porodu, jak zobaczysz dziecko, to sama będziesz
      wiedziała, jakie imię pasuje...
      Może właśnie wypisz,wymaluj: Miranda?
      • uszi007 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 11:47
        Bardzo ladne imie Miranda naprawde!!
        Moja corka ma na imie Bianka.
        Pozdrawiam Cie, powodzenia
    • antonina_74 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 11:56
      IMO jest zbyt oryginalne a do tego jak je zdrobnić? Mirka? I efekt ten sam
      jakby ją nazwać Mirosława, brrr! smile
      Jest dużo "zwykłych polskich imion" które nie są oklepane - Halinka, Tereska,
      Krysia, Aniela, Danusia, poza tym ostatnio mamy tak się silą na oryginalność że
      zwyczajna Ania czy Małgosia będzie pewnie oryginalna podczas gdy Amandy,
      Mirandy, Nikole i inne wynalazki będą pojawiać się stadnie.
      • alpepe Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 12:28
        a niech się pojawiają stadnie, co tylko te obrzydliwe Kaśki (nie znoszę tego
        imienia, ale proszę o wybaczenie) mają się pojawiać?
        U Azjatów są Kawasaki, Sony i inne dziwy, u Amerykanów Jabłka, Miłości i
        Nadzieje, a u nas nie ma prawa być Mirand i Amand, bo to niby o czymś świadczy?
        O naszej nietolerancji, świadczy, tylko i wyłącznie.
        • antonina_74 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 12:40
          > O naszej nietolerancji, świadczy, tylko i wyłącznie.

wiedziałam że natychmiast oberwę za nietolerancję ;-p
          czyżby wstręt do imienia Kaśka swiadczył o olbrzymiej tolerancji? czy teraz
          jest politycznie poprawnie nie lubić Kasiek a lubić Mirandy?
          swoją drogą Jabłko brzmi głupio ale Jagoda czy Malina funkcjonują jako
          pełnoprawne polskie imiona. Z.n.a.c.z.n.i.e ładniejsze niż obcojęzyczne
          wynalazki. A Kawasaki to japonskie nazwisko popularne jak nasz Nowak, podobnie
          Suzuki - tu nazwa firmy pochodzi od nazwiska, coś jak Kulczyk smile
          • alpepe Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 13:00
            nie wiem czy wyczuwasz subtelną różnicę między tym, że ktoś sam czegoś nie lubi
            a tym, że odradza to innym. Poza tym przeprosiłam od razu wszelkie forumowiczki
            i ich dzieci o tym imieniu, bo zdaję sobie sprawę z tego, że ile osób tyle gustów.
            A niby czemu Apple brzmi głupio a Jagoda czy Malina już nie?
            Kwestia gustu, twojego własnego.
            Ok. Niech ci będzie Kawasaki, jako Kulczyk, tyle, że Sony już nie pochodzi od
            niczego a tak też dają rodzice dzieciom, bo to nazwa dobrze się kojarząca.
            Moje dziecko się imieniem wpisało, zupełnie niezamierzenie w trend: Paula, nie
            Paulina, tylko jako kobiecy odpowiednik Pawła. Cała rodzina sobie wymyśliła, że
            to twarde, germańskie imię (?!, przecież to z łaciny: mała, drobna), ale ja
            olałam sprawę i dziś nikt się nie dziwi imieniu. PRZYZWYCZAJONO się, zresztą są
            Marceliny, Oliwie, Dominiki i Pauliny, więc Paula nie jest jakaś superoryginalna
            przy nich.
            • antonina_74 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 13:49
              Moje dzieci się też idealnie wpisały w instynkt stadny - Jakub i Zofia smile
              Skoro autorka pyta forum o opinię, i jak można wyczytać z jej postu
              rozpoczynającego wątek, nie jest do końca przekonana - to chyba mogę zgodnie ze
              swoim gustem odradzić jej to?
              Amerykanie, Anglosasi mają długą tradycję nadawania imion-rzeczownikow
              pospolitych i nazw miejscowości (Paris Hilton). Apple, Holly, Hope, choć
              nieszczęsny Brooklyn i po angielsku brzmi, powiedzmy, tak sobie. W Polsce
              takiej tradycji nie ma poza kilkoma wyjątkami, Nadzieja, Malina, Kalina itp.
              Dlatego Jabłko Kowalska, Pelargonia Nowak czy Agrest Kozłowski nie brzmią po
              polsku najlepiej a wręcz śmiesznie.
              Sony nie pochodzi od niczego ale czy rzeczywiście fajnie żeby dziecko kojarzyło
              się z walkmanem?
              Moim zdaniem nadając imię trzeba myśleć o tym że dziecko następne 60 lat
              przeżyje z tym imieniem. Że będzie "Mirka zejdź z tej zjeżdżalni!" "Miranda do
              tablicy" "pani Mirando co pani sądzi o nowym projekcie?" "Kocham cię Mirandziu".
              I jeszcze jedno - zostałam uszczęśliwiona przez rodziców oryginalnym imieniem a
              drugie mam jeszcze oryginalniejsze, takie że znają je tylko wybrani
              przyjaciele. 20 lat mi zajęło polubienie go chociaż jest i tak w miarę normalne
              na tle dzisiejszych pomysłów. Do dzisiaj muszę użerać się z beznadziejnym
              zdrobnieniem Tosia którego każdy machinalnie używa. Przyzwyczaić się można do
              wszystkiego mimo to szkoda że 32 lata temu nikt moim rodzicom nie odradził.
              • mama_kotula Antonina :))) 08.05.06, 13:27
                A jak masz na drugie imię? ;-PPP
                No pochwal się, chociaż na priv smile))
    • twinmama76 hehe już sie zaczęła jazda :-) 05.05.06, 14:08
      jak zwykle pobiją się zwolennicy Dżesiczek za zwolennikami Maryś wink
      A wracając do ad remu - imię musi sie podobac waszej rodzinie, a nie
      forumowiczom. Może starsze dzieci chciałyby wybrać imię? A może przynajmniej
      podają swoje propozycje i razem cos wymyślicie?
      Mnie Miranda kojarzy się z telenowelą brazylijską. Zgadzam się tez z Antoniną,
      że trudno sie zdrabnia - Mirunia, Mirandunia?
      Ostatnio bardzo podobają mi się imiona Helena, Alicja, Klara.
      • mamaliv Re: hehe już sie zaczęła jazda :-) 05.05.06, 14:17
        Klara Cudne imie!!!! Mam tak na trzecie
        • top123 Re: hehe już sie zaczęła jazda :-) 05.05.06, 15:20
          Witam. Tez mialam podobny problem. Bylo imie dla chlopca a okazalo sie ze
          bedzie dziewczynka. Corcia ma imie tak jak moja babcia - Isabella - po
          angielsku pisane z tego wzgledu, ze mieszkamy w stanach. Ale mowimy Iza, Izunia
          itp. Podoba mi sie takze imie Liza.
          Pozdrowienia.
    • mama_misi Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 17:35
      Miranda - dla mnie zdecydowanie NIE.
      Imiona pozostałych dzieci sa dla mnie ładne i wbrew temu co pisza
      poprzedniczki - obecnie bardzo rzadko występującesmile
    • matkamichala Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 20:12
      a ja jestem zwolenniczką prostych słowiańskich imion wink...i nie przepadam za
      Simonami,Angelikami itd, ale, rzeczywiście, wiecej teraz chyba Maryś i Zosiek
      niż Vaness smile
      a na marginesie- w ogólniaku znałam Zuzę- wtedy to było rzadkie imię- i od tego
      czsu mam na stałe zapisane na wypadek córeczkismile aha, podobała mi sie jeszcze
      Judyta ze wzgledu na brawurowa akcję z Helofornesem ( przepraszam filolożki ale
      piszę z pamięci a nie chce mi się sprawdzać)a wtedy to Grochola chyba jeszcze
      pisać nie umiała smile
      • bea747 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 21:00
        Moja córcia ma na imię Adrianna.Uważam, że jest bardzo ładne. Juz jako roczne
        dziecko wymawiała swoje zdrobniałe imię: Ada.
        • lily23 Re: Imie dla dziewczynki 05.05.06, 21:22
          moja corka ma na imie Laura- zdrabniam:Laurusia, Laurunia. podoba mi sie Klara i
          Matylda. a ja jestem Jagoda(nie polecamsmile).
          • czarna_maruda lily :) 25.09.06, 10:24
            Piękne imię smile
            Dałam je córce
    • melefretete Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 10:26
      moje córeczki to maria anna i natasza julia.
      • pasadena2 Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 10:58
        A moja córcia ma na imię porostu ADA.
        Proste i bardzo mi się podoba, jest od niego dużo zdrobnień: Adusia, Adunia,
        Aduśka, Duśka itp
    • clelia Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 13:23
      A może Letycja.
      • roksi23 Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 13:26
        Marlenka...bardzo ładniesmile
      • alpepe Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 21:20
        moja ma tak na drugie smile. Aż żałowałam, że nie wpadłam na nie wcześnie. Letycja
        to "radosna, pogodna" smilepasuje do mojego dziecka.
    • martanana Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 21:56
      A moje Amelka i Zuzia. 7 i pol roku temu, gdy pojawiła sie Amelka było to
      niepopularne i żadko spotykane imie. Teraz jest modne, więc Amelek przybyło,ale
      w otoczeniu córki nie ma dziewczynki o tym imieniu. Z Zuzią też bardzo zadko
      się spotykam. Jeśli nadasz córeczce imie, ktore dziś jest niespotykane,
      niewykluczone,że nie stanie się modne za 2 lata i w piaskownicy przybędzie
      stado maluchów o tym imieniu. W wyborze imienia lepiej kierować się tylko i
      wyłacznie gustem, a nie modą. Moje miały być Sara i Malaika ( ze względu na
      pochodzenie męża, ma siostre o tym imieniu i zawsze byłam zachwycona), ale gdy
      sie urodziły to stwierdziliśmy,że te imiona wogóle nie pasująwink Może u Ciebie
      też tak będzie.
      Pozdrawiamwink
      • deyani Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 22:16
        Imion jest naprawdę bardzo dużo pieknych. Aż chciałabym mieć więcej córek, żeby
        móc je wołać: Lauro, Olimpio, Weroniko, Joanno... (rozmaicie zdrabniając).
        Narazie wołam tylko: Izko, upiorze! bo moje naulubiońsze imię na świecie to Eliza.
        Trafnie podsunęła mysl jedna dziewczyna, żebyś porozmawiała z rodziną. Jeżeli
        babciom i ciociom podoba się imie Miranda, to jest to ważny argument za.
        Moim babciom, a nawet mężowi nie podobało sie imię Filip i trudno, ustąpiłam.
        Natomiast moja kuzynka uparła się i nazwała syna Dymitr! I po co? Nieprzemyslane
        imię naprawdę może uprzykrzyć życie.
        Zdrobnienie "Mirka" uważam za bardzo sympatyczne.

• aka10 Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 22:30
          Deyani: "Trafnie podsunęła mysl jedna dziewczyna, żebyś porozmawiała z rodziną.
          Jeżeli
          babciom i ciociom podoba się imie Miranda, to jest to ważny argument za."

Dla mnie to nie byl zaden agument,gdyz uwazam,ze to sprawa rodzicow,jak
          dziecku dadza na imie.Nigdy bym sie opiniami rodziny nie kierowala.Pozdrawiam.
    • malynils Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 22:40
      Mnie się bardzo podoba Inka. Niestety, za bardzo kojarzy się ze zbożówką...
      • aka10 Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 22:45
        Kolezanka ma na imie Ina,mozna zdrabniac Inkawink
        • nalie Re: Imie dla dziewczynki 16.09.06, 01:25
          help!!! właśnie za dwa miesiące ma urodzić się moja druga córeczka (pierwsza to
          amelka). bardzo z mężem chcielibyśmy nazwać ją ina (inka) ale podobno w polsce
          to imię uważane jest za zdrobnienie... ile lat ma twoja koleżanka i w jakim
          mieście mieszka? może będę musiała podpierać się argumentami w walce z
          urzędnikami usc i już teraz zaczynam zbierać 'amunicję' smile pozdrawiam!
      • shady27 Re: Imie dla dziewczynki 06.05.06, 22:45
        mam kolezanke na ktora mowia Inka a tak naprawde ma na imie Ingeborga....qrcze ciezko mi bylo nawet napisac smile
    • mamma Re: Imie dla dziewczynki 07.05.06, 23:45
      a może Eliza?
      • mamaemmy Re: Imie dla dziewczynki 08.05.06, 00:26
        a może Mariannasmile?
        • mamaemmy Re: Imie dla dziewczynki 08.05.06, 00:26
          albo Melisa,Marika,Milena,Elena?
    • do73 Re: Imie dla dziewczynki 08.05.06, 09:03
      Moje dzieci mają na imię (kolejno):
      Anna Magdalena
      Katarzyna Maria
      Zofia Marta
      Bartłomiej Jan

a to dlatego, że są polskie (albo przynajmniej tak się kojarzą) i mają
      sympatyczne zdrobnienia, dostosowane do każdego wieku np. mała Ania, starsza
      Anka, dorosła Anna itp.
      Ja mam imię z brzydkie imię (Dorota) z brzydkim zdrobnieniem (Dorotka) i zawsze
      mi brakowało jakiegoś fajnego określenia. W domu tata mówił na mnie Do i to
      jakoś funkcjonowało (siostry były Gra i Ho smile)
    • izabela_741 Re: Imie dla dziewczynki 08.05.06, 12:55
      Znam kilka Mirand, najstarsza ma juz dobrze po 30. Dla mnie to nie jest
      pretensjonalne imie (chociaz sama dalam zwykle polskie imie).
      Na znajoma Mirande rodzice wolaja Mira.
      Daj dziecku na imie jak chcesz i jak Ci pasuje.
    • ludzikowa1 Re: Juz mamy!!!!:-) 08.05.06, 18:55
      Mąż właśnie wymyślił Nazwiemy córeczkę Gaja! Dzieciakom też się podoba
      • alpepe Re: Juz mamy!!!!:-) 08.05.06, 21:41
        fajnie, Matka Ziemia smile. Pozdrawiam
      • sterngogo1 Re: Juz mamy!!!!:-) 24.09.06, 22:04
        Nasza córka to Gaja. Ma dwa latka i bardzo to imię do niej pasuje smile Nazywamy
        ją Gajka, Gajunia, a nawet Gajek (jak coś spsoci). W USC nie było problemu z
        rejestracją, chociaz bardzo się tego obawiałam.
    • mamaliv Re: Imie dla dziewczynki 09.05.06, 22:00
      Gaja też ładnie smile)) Oryginalnie a zarazem prosto
    • endzi11 Re: Imie dla dziewczynki 16.09.06, 11:22
      Moja córeczka ma na imie Amelia Maria, gdy kilka lat temu gdy usłyszałam imie
      Amelia to sie w nim zakochałam.Więc nie zważając na to ze imie robi sie
      popularne musiałam miec Amelkesmile A drugie imie ma po swojej babci.
      Gaja ładne imie choc ja bym tak nie dała. Pozdrawiam i życze szczęśliwego
      rozwiązaniasmile
    • mama.oli1 Aleksandra 16.09.06, 12:32
      Moja maleńka ma tak na imię, mnie osobiście się bardzo podoba. Jak jest malutka jest Oleńka, będzie starsza będzie Ola, a juz później Aleksandra
    • gabac Re: Imie dla dziewczynki 16.09.06, 15:56
      Mam na imię Gabriela i jako dziecko wstydziłam sie swojego imienia.Nigdy nie
      wiedziałam jak sie przedstawiać Gaba,Gabrysia czy Gabriela żadna wersja mi nie
      pasowała. Miałam pretensje do rodziców że wybrali właśnie takie jeszcze wtedy
      rzadko spotykane.Mój syn 3 latka ma na imię Michał.
      • aneta-mama Re: gabac 17.09.06, 19:44
        a mie się bardzo podoba twoje imię i od zawsze wiedziałam ze tak będzie miała
        na imie moja córcia(znajoma ma córcie o tym imieniu i jakoś niema z tym kłopotu-
        gabrysia albo gabi)
    • dzemma Re: Imie dla dziewczynki 19.09.06, 15:27
      ostatnio rozmawiałam z dwiema kolezankami - obie w ciąży i propozycje na
      dziewczynke były nastepujące: Laura, Marietta, Larysa, Marita, Klara, Olimpia,
      ja gdybym miała miec dziewczynkę nazwałabym: Milenka, ładnie i mnóstwo
      zdrobnień, poza tym nie jest szokujące ani dla starszego pokolenia ani dla
      Trendy-mam
    • robertka Re: Imie dla dziewczynki 20.09.06, 13:06
      Moja mala ma na imie Maria Bernadetta.wybralismy imiona po pra babci i po babci
      moze wybiesz tez ktores od swoich mam lub babci?
    • cooky1 Re: Imie dla dziewczynki 21.09.06, 15:31
      Mnie się bardzo podoba KINGA, KINGUSIA
      • marysiowamama Marysia, Zosia, Helenka 23.09.06, 20:42
        My udaliśmy się w podróż sentymentalną(bo nie są to imienia z naszego
        pokolenia) i nasza córeczka ma na imię MARYSIA a teraz jeśli okaże się że też
        będzie dziewczynka będzie ZOSIA. podoba mi się też HELENKA (tak miały na imię
        moje dwie babcie)
        • aneczka_78 Dominika, Marysia, Nadia, oliwia 23.09.06, 22:58
          takie sa moje typy
          • marta773 Re: Izabela Weronika! 24.09.06, 20:21
            Tak właśnie ma na imię moja córka.A podobają mi się jeszcze Matylda,Oliwia i
            Blanka. Miranda średnio. A może Mirella tak ma na imię córka sąsiadów.
    • mathiola Re: Imie dla dziewczynki 24.09.06, 21:13
      Moja jest Olga. Bardzo nam sie podobaja rosyjskie (choc tak naprawde to wcale
      nie rosyjskie) imiona zenskie. Meskie niektore tez. Synek jest Igor smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka