Dodaj do ulubionych

Anemia u dziecka

18.09.06, 22:19
Co dawać dziecku (19 miesięcy) do jedzenia, żeby zwiękdzyć u niego poziom
żelaza????
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: Anemia u dziecka 19.09.06, 08:50
      Możesz spróbować na przykład melasę buraczaną - do kupienia w sklepach z
      żywnością ekologiczną. Jest słodka, można ją dodawać do różnych potraw (np.
      twarożku), na pieczywo, do napojów.
    • bri Re: Anemia u dziecka 19.09.06, 10:41
      Szpinak, żółtko jajka kurzego, różne kiełki...
      • pallmal Re: Anemia u dziecka 19.09.06, 12:47
        mozna dawac dziecku sałate ,chyba juz może pic kakao(jescze nie wiem bo moja
        córka ma dopiero 12 miesiecy), dosyc niezdrowa ale czekolada zawiera dózo żelaza
        , moze wątrubke i wszystkie produkty które zawierają dużo zelaza a dziecko może
        już jesc
        • metaphysics Re: Anemia u dziecka 19.09.06, 13:57

herbate z pokrzywy do picia, 1 szklanka na dobe, pic malymi lykami w ciagu dnia
          • pallmal Re: Anemia u dziecka 20.09.06, 06:26
            i myslisz ze dziecko to wypije???????
            • marzena604 Re: Anemia u dziecka 20.09.06, 20:38
              Masz racje.Maciek tego nie tknie.Nie jest wybredny,ale pokrzywa...?
    • kotka.szrotka Re: Anemia u dziecka 20.09.06, 21:13
      Mięso, mięso, mięso. Najlepiej cielęcina, wieprzowina, wołowina, jagnięcina.
      Kurczak i indyk mają mniej żelaza. Codziennie. Z warzyw żelazo przyswaja się
      nieporównywalnie gorzej niż z mięsa. Z warzyw może ze 3%, z mięsa ok. 20%. Poza
      tym jajka, kasze.
      • metaphysics Re: Anemia u dziecka 21.09.06, 09:30

pokrzywa ma slodkawy smak, sama ja pije i moja 15 miesieczna corka rowniez
    • bea-ta Re: Anemia u dziecka 21.09.06, 10:22
      Zacznijmy od tego jakie mleko dziecko pije?Nie krowie, ma pic modyfikowane z
      odpow. zaw. żelaza. Po drugie dieta ( szkoda, że nie piszesz czym zywisz
      malucha)- przede wszytski jak ktos tu pisał mięsa czerwone, bo one tylko
      zawieraja łatwo przyswajalne żelazo hemowe, a nie rośliny, to mozna sobie między
      bajki włożyć- choc podawane jako żródła wchłanialnośc minimalna, jak innych
      pierwiastków zreszta. Więc zainwestuj w wieprzowine, cielęcine, jagnięcine,
      królika codziennie danie z mięsem ( bład to karmienie wyłacznie drobiem-
      skrzydelka nielotów maja najmniej żelaza, bo tak stowrzyła ptaka natura- nie
      uzywa skrzydeł, więc minim. ilośc krwii tam jest potrzena, a zupke czy roso-
      taka ciekawostka;-0)- zupa z wkładka mięsno, raz w tyg,. obowiązkowo watróbka,
      co 2 dzień jajo- mozna do 5 tyg. do 3rz nie ograniczamy jaj czyt. cholesterolu.
      Kasze, kaszki jeśli podajesz niemowlęce nadal, to tylko takie wzbogacone z
      żelazo- Nestle ma takowe. Czekolada to raczej żródło magnezusadNiepotzrebna.
      Do właściwego wchłaniania żelaza potrzebna jest wit. C- więc soki, kapusta
      kiszona , natka pieruszki, kiszone ogórasy, cyrtusy itp.
      Uposledza wchłanianie żelaza mleko, nadmiar blonnika w diecie i herbata
      czarna!!!!Nie dajemy dziecku więc.
      Niedobór żelaza na poz. komórkowym tak by były zmiany w parametrach krwi leczy
      sie miesiącami, bo to proces przewlekły, więc cierpliwości i wytrwałości.
      zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/foods/minerals/?f=mz3
      czytelnia.onet.pl/0,1090993,6,do_czytania.html
      kn.am.gdynia.pl/nkzc/art/article_2005_10_25_2644.php
      Pozdrawiam, Beata
      • marzena604 Re: Anemia u dziecka 21.09.06, 15:02
        A skąd ty to wszystko wiesz???Dzięki za rady,bardzo się przydadzą smile Maciek
        nadal pije mleko modyfikowane(Bebiko 3).Z mięsem robiłam bląd,bo dostawał
        głównie kurczaka i indyka.Jajko dostawał przynajmniej raz w tygodniu.O witaminie
        C i kwasie foliowym wiem(ze pomagają przyswajać żelazo).O mleku dowiedziałam sie
        niedawno,wiec też sie do tego nie stosowałam.A kaszki wzbogacone w żelazo na
        pewno kupie.Jeszcze raz dziekuję smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka