Dodaj do ulubionych

Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi.

IP: *.* 21.11.01, 15:46
Tekst z ukrainskiej strony: http://www.women.dp.ua/heshe/cod.php?children/det4Tlumaczenie doslowne:Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi:1. Nie wolno karmic noworodka wczesniej, niz wydali smolke, mniej wiecej za 24godz.2. Nie wolno klasc po karmieniu na lewy bok, zawsze na prawy. A to dlatego, ze u noworodkow watroba zajmuje prawie polowe jamy brzusznej, i jezeli polozyc dziecko na lewy bok duza watroba bedzie uciskac pelny zaladek, co spowoduje u dziecka niepokoj, odbijamie sie i wymioty.3. Nie wolno dzieci kolysac, ani na rekach, ani w kolysce.4. Trzymac dziecka w swietle przez pierwsze 2-3 tygodnie po urodzeniu. Lozeczko trzeba zawsze przyciemnic, gdyz swiatlo powoduje u noworodka bol i prowadzi do chorob oczu.5. Nosic dziecka zawsze na tej samej rece, przewaznie na lewej. Od tego lewa raczka dziecka rozwija sie lepiej i dziecko czesto staje sie leworeczne.6. Pozwalac podrastajacemu dziecku ssac smoczek, a gdy go nie ma swoje palce, gdyz prowadzi to do nieprawidlowego ulozenia wyrzynajacych sie zabkow (zeby do przodu) i do zmian formy warg.7. Zmuszac dziecko do chodzenia zbyt wczesnie, gdyz prowadzi to nierzadko do wykrzywienia nog.8. Zmuszac zbyt wczesnie do nauki zbyt wielu nowych slow, co potem odbije sie na jakosci mowy i systemie nerwowym dziecka.9. Ubierac malych dzieci w jedwab, co przeszkadza w wentylacji. (.)10. Pozwalac dzieciom, nawet niemowletom, bic po twarzy mame lub kogokolwiek, kto trzyma dziecko na rekach. (.)11. Nie zwracac uwagi na sklonnosci dzieci do meczenia owadow, ptakow, zwierzat, odrywania jednym skrzydel, drugich przywiazywac sznurkiem, machac nimi jak pileczka, zapalac ogony u kotow itp. (.)12. Przyzwyczajac dzieci od wieku niemowlecego do napojow alkoholowych z przekonania, ze mala doza, taka jak kieliszek dziennie nie zaszkodzi, a wzmocni dziecko (.)Jestem w szoku, a Wy????A najgorsze, ze to nie jest zart.Aldona
Obserwuj wątek
    • Gość: _Edyta Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 22.11.01, 07:11
      No większej bzdury w życiu nie czytałam!A dwa ostatnie punkty po prostu zwaliły mnie z nóg!
      • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 22.11.01, 08:29
        EmA napisała/ł:> No większej bzdury w życiu nie czytałam!> A dwa ostatnie punkty po prostu zwaliły mnie z nóg!A dlaczego? Przecież tam piszą, żeby nie dawać dziecku alkoholu, przeczytaj uważnie - to są wytyczne, czego NIE wolno robić z dzieckiem.Ale brednie niezłe...szczególnie mnie ubawiło to o zbyt dużej ilości nowych słów. T jeśli moja papużka powtarza wszystko, co usłyszy, to będzie miała niestabilny system nerwowy? No i te teorie zimnego wychowu, brrr....Pozdrawiam Agnieszka
    • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 22.11.01, 08:56
      prawie kazde zdanie tych punktow swiadczyb po prostu o tym ze takie rzeczy sa nagminnie robieone na ukrainiebynajmniej jestem w szoku kieliszek alkholu dziennie hahaha jak komus moze przyjsc do glowy zeby podac maluchowi takiemu wodke ale skoro ktos to napisal to ktos to musi robicsmieszne ale jednoczesnie przykre
      • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 22.11.01, 18:30
        poruszyłyście temat wódki. Wprawdzie jestem rdzenną Polką i moi teściowie chyba też, ale raz myślałam, że z siebie wyjdę. Kiedy mój Jaś miał pół roku teściowa namoczyła mu paluszek w wódce, żeby polizał. Zwróciłam uwagę, ale nie pomogło za miesiąc sytuacja się powtórzyła. No to ja już ostrzej, że sobie tego nie życzę. W obronie mojej teściowej stanęła jej teściowa, że skoro mały nie chce spać, to trzeba mu dawać wódkę do lizania... Minął jakiś czas, a cioteczna siostra mojej teściowej pyta:"A lubi Jasiek, jak mu paluszek w wódce maczać, żeby sobie polizał". Opowiedziałam o tym mojej mamie. Była w szoku. A co Wy o tym myślicie? Idą Święta, więc sytuacja się powtórzy zapewne- a nie chcę się kłócić z teściową i jej rodziną. Ania
        • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 22.11.01, 19:07
          aniu -ewo zbulwersowałam się .... serioi ty się jeszcze pytasz czy interweniować?!!! ja to bym chyba nawrzeszczała na nią - bo nie wiem czy bym się opanowałapaluszek w wódce???!!!!!! dla mnie to skandalmoim zdaniem nie obawiaj się awantury, bo nie ona w tym przypadku najważniejsza, ale twój małybroń go przed wódką!!!!pozdrawiam
          • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 15:41
            Ojciec mojej znajomej miał moczony chechłacz w wódce, żeby spał, bo jego mama uwielbiała bawić się na weselach. W dorosłym życiu pił sporo. Dodam oczywiście, że było to chyba w czasie wojny. PozdrawiamKruszynka :D
        • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 08:51
          Oj Ania - wspólczuję teściowej. Ja bym jej po prostu krótko powiedziała, że sobie tego nie życzę. Nie rozumiem tych teściów czy rodziców, którzy pragną na siłę przeforsować swój styl wychowania wnuków, nie bacząc na poglądy swoich dzieci. Moi rodzice i teściowa szanują, na szczęście nasze zdanie - a gdy próbują robić coś, z czym się nie zgadzamy, uprzejmie acz stanowczo mówimy im, że po prostu my, jako rodzice wiemy lepiej. Ania, a co na to Twój mąż? Rozumiem, że Tobie głupio strofować teściową, ale on przecież powinien stanąć w Waszej obronie?
          • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 10:02
            Dzięki za poparcie-będę silniejsza. Gdy sytuacja się powtórzy, to chyba się pokłócę. Co na to mój mąż? Chwalą się(jego rodzina), że kiedy był mały to potrafił wypić cały kieliszek(straszne nie!?). A co do teściowej, to opowiadała,ze kiedy była w ciąży to wypijała kieliszek czy dwa wódki. Lekarz rzekomo jej tak kazał, bo skoro ona miała ochotę na wódkę, to znaczy, że dziecku się chciało-dla mnie to jest głupota-dla Was pewnie też... Dzięki Bogu mój mąż nie przepada za alkoholem i jako dorosły człowiek naprawdę potrafi wypić 2-3 kieliszki przy jakijś tam wyjątkkowej okazji. On chyba uważa, że to normalne dawać dziecku wódkę do polizania-tak robiła cała jego rodzina. NA szczęście szanuje moje zdanie...Tylko,że kiedy jest u swojej mamy, to zauważyłam, że to ja muszę zwracać uwagę, że tak nie można...Ania
            • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 10:42
              Dziwiłyście się praktykom na Ukrainie a tu mamy taki sam przypadek. Podejrzewam, że wytyczne co do wychowywania dzieci, które podała Aldona skierowane są do pokolenia teściowej Ani-Ewy. Kiedyś widocznie tak się robiło. I nie ma się co dziwić. Czasy się zmieniają a i nasze metody i sposoby mogą się kiedyś komuś wydać conajmniej dziwne.
              • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 11:19
                Jeśli chodzi o pojenie dziecka wódką - proponuję podać teściowej łyżeczkę chili – na dobre trawienie. Umoczywszy w nim język poczuje się tak jak Twój dzidziuś po wódce. A propos – podawanie niemowlętom zakazanych rzeczy jest nagminne. Sama byłam świadkiem jak pewien tatuś poił swą niespełna roczną córkę mocnym piwem prosto z puszki!A ostatnio moja mama dała possać mojemu czteromiesięcznemu synkowi winogrono, które zresztą przegryzł i o mało nie zaczął się dławić. Wysypka oczywiście też go nie minęła.Nie ma co się martwić o stosunki z teściową, mamą czy ciocią. To Ty wychowujesz dziecko.Pozdro. Asunta
                • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 11:26
                  No właśnie - mnie też do szłu doprowadzają rodzice, którzy dają dzieciom piwo "bo on tak lubi piwko"...A gdyby lubił skakać z okna?!
                  • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 23.11.01, 14:52
                    Mojego kolegi ojciec po skończeniu medycyny jeżdził jako lekarz w pogotowiu gdzieś na wsi (lata60-te). Opowiadał,że paktyki moczenia smoczków w wódce gdy dziecko nie chciało spać były nagminne. Ale historia współcześniejsza sprzed paru lat. Otóż moi sąsiedzi z akademika (ludzie wydawałoby się światli) robili dokłądnie tak samo. Straszne, ale prawdziwe. Nie pomagały żadne tłumaczenia, twierdzili,że to dobry sposób na usypianie dziecka przekazany im przez rodziców.
                    • Gość: guest Re: Czego nie wolno - wódka IP: *.* 24.11.01, 00:28
                      No niezle sie u niektorych usypianie odbywa.Ja tez widzialam jak sie dzieciom piwko daje do picia jakby to byla oranzada.W czasie kiedy mieszkalam w Polsce przyzwyczailam sie do tego mozna powiedziec, dopiero moj maz zwrocil mi uwage ze dzieciom nie powinno sie dawac alkoholu nawet Mon cheri.Moja siostra (ma dwoje dzieci 12 i 8 lat)jakos nie moze sobie wyobrazic zeby jej dzieci nie napily sie piwa latem czy nie zjadly Mon cheri a moj maz jest wysmiewany.Coz i tak bywa kazdy jest za swoje dzieci odpowiedzialny.Monia z Julkiem
    • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 24.11.01, 09:49
      To chyba jajis zart.
      • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 24.11.01, 15:51
        Zajrzałam na tę stronę. To chyba jednak nie żart. Podrawiam Kruszynka
        • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 24.11.01, 17:04
          Troszkę sie dziwie, ze tak nie dowierzacie. Same podajecie przykłady ciemnoty niebywałej. Niedawno szłam z dzieckim na spacerze i synek b.płakał. Byl zmęczony i dostał ataku płaczu. Niosłam go więc do domu. Jak to bywa w takich przypadkach zaraz znaleźli sie zyczliwi. Każdy miał cos do powiedzenia, głownie, ze go zaraz zabierze. Ale jedna pani pobiła rekord. Mówi tak:mojej córki synek tez płakał i wytłukła to. Moja mama pyta : co to znaczy?. Ona: no tłukła , tkłukła i wytłukła. MIła babcia zadowolona z siebie dalej snuje opowieśc:a wie pani, jak go oduczyła załatwiania się w pieluchę? Dziewuszyna 3 miesiace się męczyła. Więc wzięla i mu wytarzała gębę w tym g.... I proszę pani, jak ręką odjął. Szybko zmykałysmy stamtad. Dodam, że rzecz miała miejsce w stolicy Polski, w 2001 r, na "dobrym" osiedlu, a wypowiadajaca owe słowa pani nie róznila się niczym specjalny od wspólrodaków. Owszem moze nie wyglądala na naukowca i jej twarz nie zdradzała większej tesknoty za intelektualnymi przygodami, ale czy to takie wyjątkowe.
          • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi. IP: *.* 24.11.01, 22:54
            No tak, my tu o Ukrainie, a tu nie tylko moja teściowa i Ukraińcy maja takie szalone pomysły...dziwnych metod opieki nad maluszkami. Moja babcia opowiadała, że przed wojną były rodziny, gdzie ludzie podawali dzieciom makowiny do ssania na kolkę. Myślałam jaka to była ciemnota...Kiedy byłam w ciąży ciągle dawali mi papawerynę, gdy urodził się Jaś na ostry ból brzuszka raz lekarz ( w wyjątkowej sytuacji) kazał dać papawerynę. A papaweryna to środek z maku. Jak jestem przy tej papawerynie, to kiedy leżałam na pat. ciąży-położono mnie na jednej sali z 93(nie pomyliłam się )kobietą. Była zdrowa jak koń, inteligentna, uwielbiała Piłsudskiego, nabijała się ze mnie, że stara szpitalnica jestem, no i była aptekarką. Gdy zobaczyła tę papawerynę-śmiała się"Ha! Ha! Makowinki pani dają. To uzależnia" Dzięki Bogu się nie uzależniłam. Co do tych Ukraińców, to młode małżeństwo przyjezdza do moich rodziców na zarobek-pomagają w pracy na gospodarstwie, sadach, ogrodzie itd. Nie omieszkam zapytać, czy naprawdę, tak u nich jest. Jak się dowiem, to napiszę na Forum. Ania
            • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi.-sprostowanie IP: *.* 24.11.01, 22:55
              93 letnią kobietą
              • Gość: guest Re: Czego nie wolno robic z malutkimi dziecmi.- off topic do Ani-Ewy IP: *.* 27.11.01, 13:02
                Coś jest w tych starszych kobietach na patologii ciąży.Ja z kolei byłam położona z 85-letnią byłą sekretarką, zdaje się, jakiegoś przedwojennego ministra. Ludzie, co to była za kobieta- zabawiała cały oddział, opowiadała legendy przedwojenne, niesamowite historie ze swojego życia i sypała kawałami. Wieczorami śpiewała dla całego oddziału (schodziły się i pielęgniarki i pacjentki z sąsiednich sal) ballady Okudżawy. A najlepsze były jej komentaże dotyczące pobytu na tym oddziałe np: "Panie doktorze, tyle ładnych , młodych dziewcząt, a mnie to po co tu trzymacie? Co tu jeszcze badać?"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka