Dodaj do ulubionych

jak oduczyć dziecko od pampersów?

IP: *.* 13.12.01, 02:08
WitamCo zrobić, by 16 miesięczny chłopczyk zaczął korzystać z nocniczka?Na razie tylko korzysta z niego w formie kapelusza :-)Woli mieć nocnik na głowie, niż do niego siusiać.O czymś poważniejszym nawet nie wspominamCo zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 08:14
      Uważam, że dziecko musi dojrzeć do nocniczka. Moja młodsza córka zaczęła używać nocniczka gdy miała blisko 2 i pół roku - sama zaczęła siadać, wcześniej była wysadzana. Oczywiście może być inaczej gdy w grę wchodzą ambicje rodziców, dziadków itd. Moja starsza córka (dawno temu) była przyzwyczajana do nocniczka odkąd zaczęła siedzieć - taka wtedy była moda. I załatwiała się do pieluch do skończenia 3 lat. A muszę dodać, że nie było wtedy pampersów i musiała czuć mokro. Ale nie potrafiła opanować tej sztuki. Aż pewnego dnia sama usiadła na nocniczku aż problem się skończył. Ale ile się wtedy nasłuchałam i gdybym się przejmowała to wpadłabym w jakieś kompleksy. Skorzystałam z doświadczenia przy młodszej córce, która opanowała sprawę nocniczkową trochę wcześniej. Ale i tak dosyć póżno w stosunku do innych dzieci. Powtarzam - nie ponaglać, nie przejmować się, samo przyjdzie.
      • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 12:35
        Z moją Julką nie miałam dużo problemu ponieważ była chętna do współpracy i nie czuła specjalnej miłości do pampersów, ale jedno mogę potwierdzić - bardzo pomaga pora roku (i własny ogródek czy choćby kawałek swojej ziemi oraz brak dywanów). Nie wiem jak bym się za to zabrała zimą! A tymczasem akurat w lipcu Julka miała półtora roku, założyłam jej majteczki - najpierw ścierałam kałuże z podłogi albo zmieniałam majtki po kałuży w piasku. Akurat moja córka (mały zabawny czyścioszek) nie była z tych, co potrafią latać cały dzień w mokrych i brudnych majtkach, natychmiast kazała je zmieniać i z uwagą słuchała co robić żeby ich nie moczyć, choć do nocnika jak wiele dzieci czuła niechęć. Zaczęło się więc od zdejmowania majtek i siusiania na trawkę. Dopiero jak to jej się spodobało (pewnie zwłaszcza nasze pochwały i zachwyty)zaczęła wołać także na nocnik. Na spacerach wystarczyło kucnąć pod krzaczkiem. Wkrótce zauważyłam, że wstaje po nocy z suchą pieluchą - przestałam zakładać także na noc. I tymi sposobami po 19 miesiącu życia Julki porozdawałam resztę pampersów rodzinie. Nie wiem czy coś wam pomogłam czy ze względu na inne warunki nic z moich metod się Wam nie przyda. Natasza nie martw się, jak dobrze liczę to latem będziesz miała 22, 23 miesięczne dziecko, na pewno się wtedy uda i wcale nie będzie za późno.
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 08:51
      Cześć!Można powiedzieć, że temat ten wyjęłaś mi z ust. Mam podobny problem. Mój syn, 33 miesiące, kategorycznie odmawia siadania na nocnik. Niby wiem, ponieważ to drugie dziecko, że tu nie ma rewguły, że nie trzeba się martwić, ale cała sytuacja trochę mnie zaczyna niepokoić. We wrześniu kiedy było jeszcze w miarę ciepło próbowałam na 3 dni zrezygnować z pampersów w dzień. Niestety zostałam zmuszona do kapitulacji po całkowitym zalaniu mieszkania. Ani razu, powtarzam ani razu, nie udała się ta sztuka na nocnik lub sedes. Przypominałam, powtarzałam, zachęcałam bez efektu. Nie muszę dodawać, że nocnik stoi na honorowym miejscu w dużym pokoju. Teraz na samo słowo majtki lub nocnik jest płacz. Nie "ce majtki ce pepersa". I co robić, czekać do wiosny, ale to już duży chłop. I ta presja babć i cioć. Okropność. Czuję się podle, jakby to była moja wina, że nie umiem nauczyć dziecka sygnalizować potrzeb fizjologicznych. Pomóżcie.Pozdrowienia dla Rodzinek.Dorota
      • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 10:46
        Po ostatniej aferze z rodziną zaproponowałam, żeby się Babcia sama postarała posadzić Konrada na nocnik. Po całodziennym lataniu za młodym, płaczącym o pieluchę, Babcia doszła do wniosku, że "chyba nie dorósł". Wystarczył jeden dzień na radykalną zmianę poglądów...Pozdr.KingaPS. Już któraś z mam napisała wcześniej, że zanim do szkoły pójdą, to się nauczą :)
        • Gość: sylwiao Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 13:32
          Ja tez mysle, ze do tego trzeba po prostu dojrzec. I nie strofowac, nie podnoscic glosu, nie robic zbolalej miny, gdy maluszek nie chce korzystac z nocniczka lub gdy juz z niego korzysta, a zdarzy mu sie wpadka. Na wszystko przyjdzie czas, tak jak przyszedl na pierwszy kroczek czy pierwsze "mama". Wiem, ze czasami takie rady sa irytujace, ale przynajmniej w przypadku moich dzieci, skuteczne.Adas zaczal edukacje"nocnikowa" po swoich drucich urodzinach, teraz weszlismy na ten etap z 20-miesieczna Kasia. Z nia jest latwiej, bo chce we wszystkim nasladowac brata, wiec chociaz nie ma protestow przy sadzaniu na nocnik. Siada wtedy, gdy i Adas zalatwia sie. Gorzej jest do powrotu brata z przedszkola, wtedy przewaznie biegam ze scierka po mieszkaniu i staram sie nie tracic cierpliwosci, a wszelkie sukcesy nagradzam tak glosnymi brawami, ze slyszy je pewnie nawet maz w pracy.Pozdrawiam, Sylwia
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 14:17
      Jest już za późno, albo jeszcze za wcześnie. Ja mojego małego posadziłam na nocnik kiedy miał 3 m-ce i o dziwo udało mu się zrobić akurat kupkę. Potem starałam się utrafić kiedy mniej więcej będzie i chciał i trafiałam w 90%. Wszyscy stukali się w głowę kiedy widzieli mojego pyrtka na nocniku, ale ponieważ było lato robiłam to często. Obecnie mój syn ma 8 m-cy i już od dawna nie załatwia się w pieluchę. Zaznaczam, że do niczego małego nie zmuszałam i kiedy nie chciał siedzieć od razu zabierałam go z nocnika. Natomiast mój brat który ma syna starszego o rok od mojego zobaczył co robię postanowił nauczyć Mateuszka tego samego, ale do dziś nie udaje mu się. Jest już za duży, a jeszcze za mały !!!PozdrawiamKaya
      • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 14:44
        Twoje dziecko gdy mialo 3 miesiace juz samo siadalo ? Bo nie wolno sadzac dziecka , ktore nie potrafi siadac.
        • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 13.12.01, 15:06
          Moje dziecko usiadło samo, gdy miało 4 miesiące. Przez miesiąc trzymałam go na rękach w pozycji półsiedzącej nad nocnikiem.
      • Gość: guest buciki dla dziecka IP: *.* 14.12.01, 23:14
        Moi Drodzy, poradźcie mi jakie mam kupić butki dla dziecka, które zaczyna stawiać swoje pierwsze kroki. Czy mogą być ciut za duże, tak by dłużej je wykorzystywać, czy też muszą być idealnie dopasowane.Kyara - mama Oli.
        • Gość: guest Re: buciki dla dziecka IP: *.* 15.12.01, 22:39
          powinny byc troche wieksze- 1 cm. polecam bartka.
      • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? do Kaya IP: *.* 15.12.01, 17:34
        Oto fragment artykułu Justyny Dąbrowskiej "Mamo tato skąd się wziąłem""Nocnik - jeszcze nie teraz!Dwulatek zazwyczaj jest już na tyle dojrzały, że potrafi kontrolować swoje wypróżnienia. Na tym etapie życia nocnik staje się bardzo ważnym sprzętem, symbolem rodzącej się niezależności dziecka. W końcu ktoś, kto nie musi już chodzić z pieluchą, jest naprawdę duży! Jeżeli rodzice zaczynają przyuczać dziecko do nocnika przedwcześnie, może się to - choć rzadko zdajemy sobie z tego sprawę - odbić na jego późniejszym życiu seksualnym. Mniejsze dziecko nie zna swojego ciała, nie panuje jeszcze nad zwieraczami, nie bardzo jest ich w ogóle świadome. Posadzone na nocniku bardzo się stara, bo czuje, że rodzicom strasznie na tym zależy. Napina całą dolną część ciała, w tym także genitalia. Dzieci zbyt wcześnie przyuczane do nocnika w dorosłym życiu odczuwają nieraz chroniczne napięcie w narządach płciowych, co utrudnia przeżywanie satysfakcji seksualnej. "Nie wiem czy to prawda czy nie, na pewno nie reguła, ale czy warto ryzykować?
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 14.12.01, 23:29
      Niewykluczone, ze jest jeszcze za maly... Jozefina zaczela korzystac z nocnika gdy miala skonczone 2 lata, poszlo dosc szybko choc jeszcze czasem zdarzy sie wpadka, i czasem do kupki chce pieluszke, wtedy dostaje. No i na noc caly czas. Gdy miala 16 miesiecy zrobienie kupy na nocnik z tajemniczych powodow konczylo sie rykiem (gdy w ogole dala sie namowic zeby usiasc). W koncu zachecilismy ja sposobem nagrody i to poskutkowalo, bo nagroda bylo ciasteczko Hobbit. A poniewaz dziecie nie dostaje normalnie zadnych slodyczy, taki Hobbit to byla nie lada atrakcja. Dostawala oczywisie nie cale ciastko za jedno siusiu, tylko kawaleczek. Z czasem w ogole przestala domagac sie nagrody a z nocnika korzysta. Moze ta metoda komus pomoze, powodzenia.hala
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 16.12.01, 10:07
      Ja zaczęłam stopniowo odzwyczajać, jak moja miała 2,5 roku. Wcześniej nie było możliwości, bo mała zaraz protestowała.Wciąż nosiła pampersa, ale co chwila, dopytywaliśmy się, czy zrobi siku. Czasami zgadzała się i robiła do nocnika.Kiedy miała 2 i 9 m-cy zastosowaliśmy drastyczniejszą metodę. Zabraliśmy pampersa na cały dzień. Sikała w majtki i mokre były dresy i część podłogi. Nie krzyczeliśmy, tylko tłumaczyliśmy, skąd ta mokrość. Sikała w majtki prawie dwa tygodnie. Już nawet chciałam skapitulować i.... nagle sama krzyknęła: siku, siku!To było wspaniałe. Od tej pory coraz częściej potrafiła zawołać, chociaż obecnie ma 3,5 roku i jeszcze zdarzają się wpadki.
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 16.12.01, 16:57
      Mieliśmy te sam problem z naszymi chłopcami i sukces odnieśliśmy dopiero około 2 roku zycia, był to jednak sukces całkowity bo pampersy nie były potrzebne nawet w nocy. Od mniej więcej 16 miesiąca przestałam im w ciągu dnia zakładac pampersy na dzień, efektem były tony spodni do prania i konieczność wyprania dywanów, ale warto było, bo siusiu zostawiało mokrą niespodziankę w spodniach i przeszkadzało. Nocnik na początku też służył tylko do zabawy i w sumie to obaj nauczyli sie sikać do ubikacji. Ich dwa latka przypadały w okolicy lata, wiec sami ściągali sobie majtusie albo spodenki i załatwiali sie. ogólnie to chyba nic na siłe, pociesz się że to już niedługo.
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 17.12.01, 11:39
      Moja Ania(19.10.2000) nie chce siadać na nocnik, ani nawet bawić się nim.Dzięki mojej babci, która zostaje czasami z małą, Ania wołasiusiu i ciągnie do ubikacji.Kupiłam jej taką małą nakładkę na sedes i teraz już nie "wpada " do środka. Chodzi w pampersie i robi jeszcze siku do niego, ale coraz rzadziej.Nie kiedy są to fałszywe alarmy i pędzimy nie potrzebnie, ale myślę , że lepiej jak ten zwyczaj będzie się jej utrwalał.Zresztą to jest cała ceremonia łącznie z próbami podtarcia się papierem, wrzuceniem go do muszli i patrzeniem jak tonie kiedy mama spuszcza wodę.Na każde dziecko przyjdzie pora, a myślę , że z pampersem jeszcze trochę pochodzimy.Aga28a.
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 19.12.01, 20:01
      Cześć,u mnie było podobnie jak to opisuje Anka, mama Julki. Musiałam zrezygnować z pampersów, gdy Kuba miał 16 miesięcy. Była to niestety zima! Zamiast pampersow zakładałam kolorowe majtki z lokomotywami zachwycając się nimi i robiąc im trochę smutne pa pa, gdy Kuba je zmoczył. Pampersy zakładałam jedynie na noc i na spacer. Nocnik był w zasięgu ręki, ale bez żadnego przymuszania. Lekcje poglądowe też były (mama na klopiku, synek na nocniku) tak że zrozumienie, do czego służy nocnik, było stuprocentowe. Pomogło mi na pewno to, że mój synek należy raczej do czyścioszków i nie uśmiechało mu się bieganie w mokrych majtach. Pomocne też były co tu duzo gadać duże ilości używanych ubranek, którymi dysponowałam, fakt, że nie sika zbyt często i dużo cierpliwości. Obserwowałam go też i czasami troszeczkę przypominałam o możliwości skorzytania z nocnika, gdy widziałam, że przebiera nóżkami. Brałam go raczej na humor, nigdy nie gniewałam się na niego za siuranie w majty ani nie zawstydzałam. Zauważyłam, że często było mu po prostu szkoda czasu na nocnik. Gdy miał 19 miesięcy, przestałam mu zakładać Pampersa na noc,a od lata też na spacery. Dwa razy zrobił siku w majty w sklepie, ale to bardziej z mojej winy, bo po prostu zapomniałam o ograniczonej pojemności jego małego pęcherza. Tatuś nauczył go sikania po męsku pod drzewkiem (też lekcja poglądowa)i dzisiaj już nawet nie pamiętam, co to pampersy. Z Kubą się udało, ale myślę, że z tą nauką trzeba bardzo ostrożnie, żeby nie doprowadzić do zaparć albo późniejszego moczenia się i że dziecko pewnie musi być jedak gotowe.PozdrawiamMonika, mama Kuby (31.08.1999)
      • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 11.01.02, 09:38
        Monika napisała/ł:> >Zamiast pampersow zakładałam kolorowe majtki z lokomotywami zachwycając się nimi i robiąc im trochę smutne pa pa, gdy Kuba je zmoczył. Haha, Moniko, ale się uśmiałam! Mogę zastosować ten patent z robieniem pa-pa? Mam zamoar zrobić podobnie jak Ty i Anka, na razie w domu jest za zimno, ale jak przyjdzie wiosna...trzymajcie kciuki!
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 10.01.02, 23:41
      Walczyłam z tym nocnikiem, odpuściłam i stał sie cud!!!!! W czasie Świąt byłam u mnie przyjaciółka ze swoją córką, która z nocnika korzysta bez problemów. Konrad mocno zaintrygowany zaglądał, oglądał i się przyglądał, po czym 3 dni temu kategorycznie zażądał zdjęcia pieluchy i powędrował na nocnik. Hurrrra!!! Może to najlepsza metoda-dobry przykład rówieśników? Mała przyjaciólki załapała w żłobku... Wszystkim pieluchowym mamom życzę szczęśliwych przełomów w nauceKinga
    • Gość: guest Re: jak oduczyć dziecko od pampersów? IP: *.* 12.01.02, 01:06
      moja corcia ma 18 miesiecy i ilez razy juz slyszalam.ze dziecko w tym wieku POWINNO juz sikac do nocnika!pampersow-owszem nie lubi miec zakladanych,na nocniku moze siedziec nawet kilkanascie minut-bez kropelki moczu w srodku.ja czekam jeszcze,ale moja mama oduczyla mojego brata od pieluch,gdy mial rok-w dzien bez pieluchy i co 15(pozniej 20)minut na nocnik lub ubikacje.ale nic za wszelka cene!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka