Dodaj do ulubionych

nierówne źrenice

IP: *.* 02.10.02, 08:08
Wczoraj zauważyłam, że moja 6- miesięczna Julka ma jedną źrenicę dużo większą od drugiej. Nie wiem czy było tak już wcześniej, mogłam tego wcześniej po prostu nie zauważyć.Źrenice normalnie reagują na światło, wydaje mi się że ze wzrokiem Julki też jest wszystko w porządku. Czy takie rzeczy się zdarzają i są normalne? Czy któraś z Was słyszała kiedyś o czymś takim?Pozdrawiam - Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: nierówne źrenice IP: *.* 02.10.02, 09:18
      Aga...To oczywiście może nic nie znaczyć, ale... na Twoim miejscu skonsultowałabym się z lekarzem :( Nie chcę Cię straszyć, bo to może być nic, taka uroda ;) ale też nierówne źrenice są jednym z symptomów różnych chorób... Po prostu sprawdź, dla świętego spokoju :)
    • Gość: Diana-c Re: nierówne źrenice IP: *.* 02.10.02, 10:50
      Hej,Rodzą się dzieci z „kolorowymi” oczami. Moja siostra ma bardzo duże źrenice, od samego początku, wzrok ma dobry. Lekarze stwierdzili, że jest to nadwydajność kładu immunologicznego, nie jest to nic groźnego.Moja córa, teraz 8 miesięcy, odkąd mogliśmy jej porządnie zaglądnąć w oczy, ma jedną źrenicę większą drugą mniejszą. Tak jak piszesz reagują obie tak, jak powinny na światło. W słoneczne dni obie były tej samej wielkości, małe. Różnicę dobrze widać w pomieszczeniach, gdzie jest mniej światła. Nie byliśmy jeszcze u lekarza, bo mała nie ma problemów z widzeniem, wszystkie „testy” przechodzi pomyślnie. Nie zauważyłam też, aby „lepiej” patrzyła jednym okiem. Jednak, jak wybieramy się kontrolnie we Wrocławiu do przychodni Retinopatii Wcześniaków, tak nam poradziła nasza lekarka. Jednak bardziej, dlatego, że Malucha spędziła pierwszy tydzień w inkubatorze.Dla spokoju wybierz się do okulisty, lub skonsultuj to ze swoim pediatrą.Jak widzisz nie jesteś sama z nierównymi źrenicami. Jakbyś miała ochotę porozmawiać to zapraszam na priva.PozdrawiamDiana z Martyśką
      • Gość: guest Re: nierówne źrenice IP: *.* 02.10.02, 14:28
        Moj juz prawie 8 letni syn tez ma nierowne zrenice. Szczegolnie mozna to zauwazyc przy sztucznym swietle.Taka jego uroda.
    • Gość: guest Re: nierówne źrenice IP: *.* 02.10.02, 15:51
      Moje dziecko ma tak od urodzenia? Dlaczego? Nie potrafił mi odpowiedzieć ani okulista, ani neurolog.Domyślam się, że będzie słabiej widział na to oczko-tak jak ja.
    • Gość: Anna72 Re: nierówne źrenice IP: *.* 02.10.02, 19:08
      Ja mam nierówne źrenice, w niczym mi to nie przeszkdza, wzrok mam bardzo dobry. Skonsultuj sie z lekarzem, ale być może faktycznie taka jej uroda ;-). Pozdrawiam, Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka