Gość: xx
IP: *.*
29.10.02, 15:34
Cześć dziewczyny!Pomóżcie!!Mam 3 letnia córeczkę, która chodzi do przedszkola. Z różnych względów nie jestem z niego zadowolona i bierze mnie na nie czasem jasna.... Być może jestem przewrażliwiona i pozbawiona w zasadzie z nim kontaktu (rano pędzę do pracy więc córkę odwozi mąż, po południu mogłabym być po nią o 17 więc wcześniej odbiera ją dziadek albo mąż)ale mam zastrzeżenia. Do pani nie sposób się dobić ( nie ma wyznaczonych konkretnych godzin spotkań z rodzicami- przecież jak mówi można przyjść kiedy się chce. A co z dziećmi, które nagle zostawi w trakcie zabawy w starego niedżwiedzia? Stojąc na jednej nodze i niecierpliwie zerkając do sali też zapewne niczego dokładnie się nie dowiemy. Córka mówi mi też czasem że coś się jej nie podoba- np. że nie lubi gimnastyki korekcyjnej- a pani zaprzecza0 przecież - proszę pana ona bardzo chętnie chodzi na gimnastykę. ( gdzie idzie sama z całej swojej grupy- bo inni rodzice swoich pociech nie zapisali i ćwiczy ze starszakami- o czym dowiedziałam się od niej samej!!)- kto ma trzylatka będzie wiedział, że to dopiero coś wyciągnąć taką zwiężłą informację od takiego dziecka. Została raz sama w sali- (czemu pani również zaprzeczyła) bo inne dzieci poszły do sali obok a jej było szkoda, że misie i samochody zostały same- więc postanowiła im towarzyszyć. W klasie nie ma wybranego komitetu a na zebraniu zostały omówione tylko kwestie na co i po ile się składać. Nie mam kontaktu z tym przedszkolem i mam zastrzeżenia co do ciekawości zajęć, swobody, częstości spacerów- prawie żadna, zajęć dodatkowych. Szukam czegoś innego, co zapewniłoby Martynce większą swobodę, miało więcej zajęć dodatkowych, zajęcia twórcze,plastykę nowe, innowacyjne metody wychowania, ciekawe zabawki doskonałą i pełną poświęcenia opiekę która podąża za zmieniającym się na szczęście podejściem do dziecka. Słyszałam o przedszkolach Montessori (sorry ale nawet nie wiem jak to się pisze. Czy Wasze dzieci chodzą do takich? Jak je oceniacie? Co dają one dziecku i na czym dokładnie polega ta metoda? Czy po takim przedszkolu wskazane jest kontynuowanie nauki w takie również szkole? Chcę żeby moje dziecko tak dobrze się bawiło, żeby nie chciało wychodzić z przedszkola. Zależy mi też na wykorzystaniu jej naturalnych zdolności i .....wysokiej inteligencji ( no wiem jak to brzmi w ustach matki, ale jest to opinia, którą same prezentują dotychczasowe wychowawczynie w przedszkolu. Mówią, że Martynka przewyższa swoich rówieśników i dzieci starsze. Z resztą na prawdę obiektywnie- zawsze bardzo szybko się rozwijała- dużo szybciej niż określały to normy książkowe.)Dlatego nie chcę tego zaprzepaścić. Chciałabym to naturalnie wykorzystać ale też nie chcę niepotrzebnie robić z niej geniusza. Które przedszkole? W dotychczasowym - mam wrażenie że się nudzi. PozdrawiamMarzena