Gość: maggii
IP: *.*
06.12.02, 16:36
Kochane Mamusie!Pewnie każdej z Was zakręciłaby się łza w oku, gdyby Wasze dziecko przyszło ze szkoły z płaczem i skargą: Mamusiu, dzieci się ze mnie śmieją i przezywają mnie "gruby"!Niestety, przeżyłam taką sytuację niedawno i zupełnie nie wiedziałam, co odpowiedzieć swojemu pierwszoklasiście. Oczywiście ukochałam go i pocieszyłam, ale co dalej? Mówić mu nieprawdę fałszywie zapewniając, że wcale nie jest grubaskiem (ma 7 lat i waży aż 31 kg) czy postawić sprawę jasno: ważysz za dużo i dzieci mogą ci dokuczać.Jakiej uczyć go reakcji na docinki bardzo niewybredne i obraźliwe?Jak chronić przed zranieniem? Czy nastawiać na twarde realia życia, że takie sytuacje zdarzają się i będą się zdarzać nie tylko z powodu otyłości? I wreszcie jak radzić sobie z otyłością i niepohamowanym apetytem u 7-latka? Jaka dieta, by nie zabrakło mu cennych i koniecznych dla rozwoju składników odżywczych?Szkoda, że na te pytania nie mogłam znaleźc odpowiedzi na łamach miesięcznika! A może Ty, Droga Redakcjo poświęciłabyś uwagi temu troszkę wstydliwemu, lecz nie tak rzadkiemu problemowi?Kochane eMamusie, liczę na Wasze rady jak zawsze Was pozdrawiającMagda