Dodaj do ulubionych

Pomocy !!!!!!!!

18.01.07, 12:32
Próbuję mojego synka który za tydzień kończy 13 miesięcy wysadzać na
nocnik.Niestety mały zaraz z niego wstaje i dodatkowo zaczyna płakać.
Bardzo proszę was o radę jak zachęcić małego do nocnika (na razie go nie
wysadzam by się całkowicie nie zniechęcił),co zrobić by nie płakał i nie
uciekał.Zaznaczam że nigdy go nie zmuszałam na siłę ani nie zrobilam nic w
kierunku by go przestraszyć.
Pozdrawiam
Iza
Obserwuj wątek
    • neomia Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:39
      Poczekaj aż dojrzeje do nocnikowania, bo inaczej zrazisz go całkowicie do tego
      urządzenia. Skup się na rozwoju synka - niech poznaje świat.
    • kaja05 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:41
      podłanczam się.nie martw się moja niuńka ma 16 miesięcy i też nie chce
      siedzieć.aż tak bardzo mi jeszcze na tym nie zależy ale fajnie by było.jak była
      mniejsza to siedziała ale i tak nie udało nam się nigdy nic złapać.myślałam, że
      poprostu oswoję ją z nocniczkiem ale się myliłam.trudno.przyjdzie czas to
      zrozumieją i będą siusiac tam gdzie trzeba.jeszcze mają trochę czasu.
    • mj77 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:41
      a nie za wcześnie na nocnik? skoro mały tak bardzo protestuje po co to robisz?
    • marghe_72 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:49
      taki sam wątek założyłaś na innym forum..
      i takiej samej rady Ci udzielę - roczne dziecko jest za małe na naukę
      nocnikowania
      Odpusc mu
      • mamakasienki1 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:53
        Daj spokój dziecku, jest jeszcze za małe na nocnik.
        Moja córcia zaczęła sama korzystać z nocniczka jak skończyła 20 miesięcy,a
        nigdy jej nie zmuszałam, mówiłam jej tylko co to siusiu i że robi się do
        nocniczka, czasami razem sadzałyśmy na nim lalki.
        Jutro mała skończy 2 latka a ślicznie siusia i robi kupke do nocniczka, sama
        wylewa zawartość do kibelka i spłukuje, umie nawet sama założyć sobie majteczki
        po siusianiu. Ale nigdy do niczego nie była zmuszana zawsze po udanym siusianiu
        chwaliliśmy ją z mężem.
    • czudna Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:50
      Mój synek ma 16 miesięcy i próbowałam posadzić go może dwa razy na nocnik,
      wypróbowałam też nakładkę na sedes, bezskutecznie. Stanowczo odmówił, więc
      daruje sobie to do wiosny, a nawet do lata, kiedy będzie mu cieplej w gołą
      pupkę, a ja będę miała mniej rozbierania i ubierania. Myślę, że sadasz go za
      wcześnie, choć moja mama i teściowa też na mnie naciskały, mniej więcej odkąd
      synek skończył rok.
      • gabaro Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 12:55
        Za wcześnie na nocnik. Moją małą zaczełam sadzać na nocnik, jak skończyła 13 m-
        cy i nic-płacz i to wszystko. Więc odpuściłam, ale nocnik zawsze stał na
        widoku. I w listopadzie (miała wtedy 17 m-cy) wzięła nocnik do rączki,
        postawiła na środku pokoju i zaczęła na nim siadać i ściągać spodnie. Więc
        rozebrałam ją i posadziłam i... zrobiła kupkę. I od tamtej pory załatwia sie do
        nocnika (kupka, bo siusiu do pieluchy). Nic na siłę. Co jakiś czas przypominaj
        dziecku do czego to służy, ale nie zmuszaj. Samo w końcu pokaże Ci, że jest
        gotowe.
    • joanna_poz Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 13:02
      Moj 2,5 latek "dopiero" od 2 miesiecy załatwia się do nocnika, co nastapiło bez
      płaczu praktycznie z dnia na dzień.
      Wczesniejsze próby były przez niego ostro oprotestowywane - a skoro tak to
      uznawałam, ze to za wczesnie dla niego i odpuszczałam. Szkoda stresu - i dla
      dziecka, i dla siebie.
      • monikaps Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 13:28
        Popieram koleżanki. Za wcześnie. Ewa dostała pierwszy nocnik jak miała 15 miesięcy - sama go sobie wybrała w sklepie - przymierzaliśmy ją do różnych, na tym (Graco) wydała akceptujący dźwięk. Następnego dnia rano posadziliśmy ją na nim i zrobiła i kupkę i siusiu. Niestety, nie zostało jej to. Czytaliśmy jej książeczki na nocniczku, dawaliśmy różne zabawki. W każdym razie polubiła siedzenie na nocniczku - może aż za bardzo (czesem nawet ze 30 minut kazała sobie czytać smile. Jednak tak na dobre korzystać z nocniczka zaczęła dopiero rok później. Można w ten sposób zachęcać, ale nic na siłę!!!!
        Teraz Ewa sama biega na nocniczek, ale czasem zdarzają się też wpadki.
    • ika1979 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 13:37
      Dziękuję za rady smile)) Upewniłam się że dobrze zrobiłam zaprzestając go
      wysadzać.Podniosłyscie mnie na duchu bo myślałam że może moj synek wogóle na
      niego nie usiądzie do póki nie pójdzie do szkoły wink)
      W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie :czy dawać małemu bawic się nocnikiem
      czy go schować?
      Mój łobuz chętnie biega z nim po mieszkaniu ale do tej pory zabierałam mu
      nocnik.
      Pozdrawiam
      Iza

Ps.
      U mnie tez to była sugestia babci.Moj mąż się sprzeciwiał ale jak odwiedził nas
      jego kolega i powiedział że w tym wieku jego synek już nocnikował (jest starszy
      o 2 lata)to od razu kupił nocnik hahaha.
      • oda100 Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 13:43
        przeczytalam ten post, bo myslslam ze masz powazny problem i oczekujesz nie
        lada wsparcia. Gratuluje doboru slow. Poczytaj sobie troche literatury kiedy
        srednio dziecko dojrzewa psychicznie do samodzielnego siadania na nocnik i
        swiadomej defekacji to bedziesz miala o jedno potworne zmartwienie mniej.
        • monikaps Re: Pomocy !!!!!!!! 18.01.07, 15:23
          Myślę, że lepiej nie pozwalać dziecku bawić się nocnikiem. Powinno od razu wiedzieć, że nocnik nie jest do zabawy, ale do czego innego. My nie pozwalaliśmy.
    • aluc poczekać rok nt 18.01.07, 15:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka