Dodaj do ulubionych

jak robicie kaszkę ?

26.02.07, 16:01
ostatnio przeczytałam, że te wszystkie gotowe kaszki tylko tuczą dzieci, bo
mają dużo cukru. Ola ma roczek i do tej pory dawałam jej oprócz cyca kaszkę
rano i wieczorem, najczęściej Hippa lub Nestle. Teraz kupiłam mleko
modyfikowane Bebilon 3 i kaszkę manną błyskawiczną i myślę, że to może będzie
zdrowsze (np. z jabłuszkiem albo z bananem). Na opakowaniu kaszki jest
napisane, że trzeba gotować na mleku 3-5 min. Ale mleka modyfikowanego chyba
nie można gotować ? Jak Wy robicie ?
Obserwuj wątek
    • ira.siad Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 16:13
      Na opakowaniu kaszki jest
      > napisane, że trzeba gotować na mleku 3-5 min. Ale mleka modyfikowanego chyba
      > nie można gotować ? Jak Wy robicie ?

BINGO ! Mleka modyfikowanego nie można gotować ! A na opakowaniu było napisane,
      że kaszkę gotujemy na mleku modyfikowanym ? Przeczytała instrukcję obsługi ?
      Było ? Jakie jeszcze rodzaje mleka zna ?
      • asinek68 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 16:23
        umiem czytać instrukcje i nie chodziło mi o przyrządzanie kaszy na mleku krowim
        tylko modyfikowanym i jak to robią inne mamy, gotują kaszkę na wodzie i potem
        dodają do mleka czy jak ?
    • mamakubusia8 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 16:20
      ugotuj na zwykłym mleku. albo kup kleik ryżowy np. bobovita i na mleku
      modefikowanym zrob. dodaj jakieś owoce i też bedziesz miała zdrową kaszkę.
      pozdr
      • asinek68 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 16:25
        dziękuję ale nie chcę na zwykłym mleku smile) Chcę na modyfikowanym ale jego się
        nie gotuje a kaszkę trzeba.
    • bomba001 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 16:50
      jak nie chcesz na modyfikowanym, to będziesz musiała to słodkie badziewie
      podawać. znacznie bardziej niezdrowe niz mleko krowie, nota bene. ale dwa razy
      dziennie kaszę to raczej za dużo, chyba że jakies problemy zdrowotne macie. to
      juz duże dzeicko jak rok ma, wiele innych zdrowszych rzeczy może jeść. ugotuj
      kaszę jaglaną jeczmienną czy gryczaną niepaloną amarantus i podaj z jakimś
      mlekiem. po co kaszkę?
      • asinek68 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 17:09
        kasza gryczana z mlekiem ???? Jęczmienną i jaglaną to chyba na obiadek można
        podać smile Boję się troche tego krowiego, bo po jogurcie już były jakieś
        sensacje. Słyszałam, że można robić mannę na modyfikowanym i o to pytałam, a tu
        kilka odpowiedzi ale nie na temat. Bomba001 stwierdza, że 2 razy dziennie kasza
        to dużo ale jaglana i gryczana, które proponuje to też kasze...
        • bomba001 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 18:38
          owszem różne kasze mozna podawać z mlekiem, dlaczego nie. kaszka- bardzo
          przetworzona, dosładzana doprawiana forma ryżu, białego. podobnie manna - jest
          najmniej wartościową z wszystkich kasz. ma bardzo mało składników odżywczych
          (dlatego jest wzbogacona witaminami, a sztuczne witaminy wiadomo maja
          stosunkowo niska przyswajalność), jest bardzo wysoko prztworzone, ale
          stosunkowo bardzo lekkostrawne. co innego prawdziwe kasza: to kopalnie
          witamin, białka i mikroelemntów!!!i to w pełni przyswajalnych!a smakowo; TRUDNO
          TA BREJE GOTOWĄ NAZWAC SMACZNĄ...
    • melissa2pl Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 17:27
      Proponowałabym nie wprowadzać zbyt szerokiego menu takiemu małemu dziecku,im
      mniej nowości tym lepiej, a co do tych wszystkich kasz to byłabym ostrożna.
      Jeśli chodzi o kaszę nannę to lepsza by była nie błyskawiczna tylko zwykła ,
      ale nawet tą, którą masz gotuj dłużej niż 5 minut w niewielkiej ilości wody do
      uzyskania gęstej masy i dodaj do mleka i masz gotowy posiłek, do tego możesz
      dodać owoce albo podawać samo. Ja oprócz kaszy manny daję mojemu synkowi kleik
      kukurydziany i ryżowy, one są bez gotowania bezpośrednio na ciepłe mleko.
      Mam nadzieję,że Ci pomogłam. Pozdrawiam...
      • mamakubusia8 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 18:07
        ugotuj kochana kaszkę manną na wodzie tak jak pisze na opakowaniu daj trochę
        mniej niż na mleku. a poźniej dodaj mleko modefikowane. ja tak robię gotuję na
        wodzie odmierzam do butelki 210 kaszki i dodaje 7 miarek mleka modefikowanego.
        tylko ja gotuję rzadką a ty jak chcesz ją podać łyżeczką to kaszkę ugotuj
        bardziej gęsto
      • mamakubusia8 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 18:09
        albo tak jak ci pisałam wczesniej
        zrób mleko modefikowanei dodaj kleik ryzowy on nie zawiera cukru
        • ekasia1 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 18:27
          Ja robię tak: ok.200 ml wody i 3 płaskie łyżeczki kaszy manny błyskawicznej.
          Gotuję aż zgęstnieje. W osobnym kubeczku mieszam ok.30 ml wody + 6 miarek mleka
          i dodaję do kaszki. Do tego jakiś starkowany owoc. W ten sam sposób gotuję ryż
          na mleku, kaszę jaglaną, czy płatki owsiane. Mój mały je takie mleczne posiłki
          2x dziennie. Mam nadzieję, że pomogłam.
          • asinek68 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 19:06
            Dziękuję ! Właśnie o to mi chodziło, żeby sprawdzić jak robią inne mamy a nie
            poczytać co myślą o tym "mądrusie". Kaszka na mleku jest nieodzowna, bo po
            samym cycu Ola budziła się po 2-3 razy w nocy, więc widocznie jej to nie
            wystarcza. A na kanapeczki jeszcze za wcześnie smile)
      • bomba001 Re: jak robicie kaszkę ? 26.02.07, 18:42
        melissa2pl napisała:

> Proponowałabym nie wprowadzać zbyt szerokiego menu takiemu małemu dziecku,im
        > mniej nowości tym lepiej, a co do tych wszystkich kasz to byłabym ostrożna.
        a dlaczego??? roczne dziecko ma juz jeść wszystko to, co dorośli, jeżeli jedzą
        zdrowe jedzenie (minus oczywiście śledzie marynowane i schabowesmile a kasze, wg
        mojej wiedzy w 7 msc, poza jeczmienną, która ma gluten. choc wg nowego
        kalendarza tez mozna.
        biedne te dzieci jak kaszy zwykłej nie znają. Kasze to najlepsza rzecz jaka
        nasza kuchnai ma do zaoferowania
        • melissa2pl do bomba001 26.02.07, 19:33
          Nie będę polemizowała na temat walorów zdrowotnych kasz,ani nie zamierzam
          nikogo pouczać jak ma karmić swoje dziecko. Uważam jednak,że przede wszystkim
          trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem i nie można dziecku,które jest jeszcze
          karmione piersią podawać tego co jedzą dorośli. I nie sądzę żeby jakiekolwiek
          roczne dziecko mogło jeść wszystko to co dorośli. Gdyby tak było to nie byłyby
          potrzebne firmy produkujące żywność dla dzieci z rozgraniczeniem wiekowym.
          Myślę,że nasza kuchnia ma dużo więcej do zaoferowania niż tylko kasze.
          • asinek68 Re: do bomba001 26.02.07, 19:57
            no właśnie ! Ola chce próbować różne rzeczy z naszego talerza i wydawało się,
            że roczne dziecko już dużo może. Skończyło się rzadkim kupskiem sad(
            • asinek68 a propo mleka krowiego 26.02.07, 21:56
              www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,321
              no i co Mamy na to ??
              • bomba001 Re: a propo mleka krowiego 26.02.07, 22:04
                widzisz, to już się pojawiało wiele razy tutaj. ale jedno jest pewne: zalecaja
                tylko chyba poslcy. w niemczech, anglii, a na pewno w stanach, gdzie urodziłe
                się moj synek, mleko pełnotłuste podaje sie dzeiciom od 10 msc. lekarz mnie
                wyśmiał, jak usłyszał, że ja chciałam modyfikowane dawać. oczywiście, czasami
                sytuacja zdrowotna dziecka wymaga podania modyfikowanego, ale na ogół nie.
                uprzedzam komentarze, że dlatego są tacy grubi, bo nie dlategosmile) ale mleko
                modyfikowane na pewno nie zaszkodzi, tylko dlaczego mieszać rodzicom w głowie
                mówiąc, że podając normalne szkodzą dzieciom. ach, te tricki marketingowe..
          • bomba001 Re: do bomba001 26.02.07, 22:00
            no ćóż, niegy nie zdawałam sobie sprawy, że ugotowana kaszke mozna mieszać z
            mlekiem modyfikowanym, udzieliłam więc rady, żeby podawać inne kasze. nie
            wydawała mi się specjalnie nie na temat.
            a jednak będę polemizowac z tobą, po to jest forumsmile))
            owszem, wielu ekspertów zgadza sie z tym, że dziecko roczne może już jeść to,
            co dorośli. oczywiście, jeżeli jest to lekkostrawne i zdrowe. a kotlety
            schabowe i grzyby duszone w to nie wchodzą. jak zajrzysz do jadłospisów dzeici
            rocznych układanych przez ekspertów, to nie zobaczysz tam kaszek smakowych
            podawanych 2x dziennie. bo nie jest to specjalnie zdrowe, baaardzo monotonne i
            nie specjalnie rozwija smak. no chyba że są to esperci wynajęci przez firmy
            produkujące owe kaszkismile)) jest praktycznie wszystko, kanapki oczywiście też i
            dużo kasz. nawet firmy produkujące gotowe zupki i dania maja w swojej ofercie
            kasze znacznie przed ukończeniem roku. co by te dzeici miały jeść??? jak
            skomponować te obiadki dwudaniowe- na samych ziemniakach i ryżu?
            lekarze zalecają, jeżeli w ogóle (bo możesz sama gotować) karmienei dzieci
            gotowymi daniami do roku. później też możesz, ale jest to bardzeij wygoda, a
            nie koniecznośc. zauważ, ze producenci maja dania "po roku", i jest tam
            zasadniczo każdy składnik. nie ma dań od 1,5 roku etc. oczywiście dotyczy to
            dzeici zdrowych i niealergicznych.
            a co ma do tego karmienie piersią? moja córka ma 1,5 roku, przestałam karmić 2
            tygodnie temu, a je już wszystko. oczywiście, nie grzyby, schabowe czekoladę i
            inne niezdrowe rzeczy, ale po prostu inne zdrowe potrawy. oczywiście gotowane
            bez kostki etc.
            • asinek68 Re: do bomba001 27.02.07, 10:31
              nie wiem czym w innych krajach karmią krowy, może zwyczajną trawą, u nas coraz
              częściej jakąś mączką czy innym świństwem. Wśród moich znajomych i znajomych-
              znajomych jest kilkoro dzieci uczulonych na krowie mleko. Więc tak do końca nie
              masz racji, że modyfikowane to chwyt marketingowy. 30 lat temu też było, tylko
              w Pewexie za dolary i nie każda mama mogła kupić.
              Prawde mówiąc nie wyobrażam sobie mojej rocznej córci jedzącej wszystko a na
              kolacyjkę najbardziej odpowiednia wydaje mi sie właśnie kaszka na mleku. Już
              niedługo dojdą pewnie kanapeczki, na razie chlebek po trochu sobie memla ale
              takie memlanie nie może kolacją. A po za tym je na obiad różne słoiczki, lubi w
              zasadzie wszystkie i wyobraź sobie, że moja wygoda nie jest tu nr 1.
              • bomba001 Re: do bomba001 27.02.07, 10:41
                mleko modyfikowane to tez mleko. tez wywołuje normalne alergie. to nie o to
                jednak chodzi... widac marketing jednak działasmile))
                nawet jak lubi słoiczki, to dieta rocznego dziecko nie może sie do tego
                ograniczać, tyle właściwie chciałam powiedzieć. i jeszcze do kaszek.
                oczywiście nie wiem, czy jest o twoim dziecku. sa to uwagi ogólne. i to by było
                na tyle ode mniesmile)
                • asinek68 Re: do bomba001 27.02.07, 10:48
                  > mleko modyfikowane to tez mleko. tez wywołuje normalne alergie. to nie o to
                  > jednak chodzi... widac marketing jednak działasmile))

- zdecydowanie rzadziej alergię wywołuje mleko modyfikowane niż krowie.

> nawet jak lubi słoiczki, to dieta rocznego dziecko nie może sie do tego
                  > ograniczać,

- nie napisałam, że moje dziecko jest na diecie i że je tylko słoiczki. Próbuje
                  od nas różnych rzeczy ale z umiarem.

i ja też tyle właściwie chciałam powiedzieć. I to by było na tyle ode mniesmile)
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka