Dodaj do ulubionych

do mam 1.5 roczniakow!

04.03.07, 15:02
witam wszystkie mamy, mam do Was dwa pytanka: 1. czy Wasze dzieciaczki
ogladaja bajki w mini mini?2.czy w ciagu dnia macie czas dla siebie?
pytam bo moja corcia,zero zainteresowania zabawakamisad ciagle chodzi za mna
jeczy, wentualnie oglada miniminisadnie chce zeby ciagle sleczyla przed
telewizorem, w sumie na tv spedza okolo 1,5-2 godziny dziennie.
nie wiem czy dobrze robie,wypowiedzcie sie na ten temat prosze?
jesli chodzi o zabawe ze mna, to ja z mila checia sie z nia bawie, tylko ja
nic nie interesuje,bo minucie wspolenje zabawy juz rzuca klockami,ucieka,
wyrywa sie, tak samo jest z zabawkamisadpozdrawiam
Obserwuj wątek
    • karynk Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 17:46
      odp 1. Nie ogląda mini mini, bo nie mamy mini mini smile Za to ogląda Baby Tv
      odp.2. Mam czas dla siebie, jak synek śpi. A że ma dwie drzemki w ciągu dnia,
      to na jednej leniuchuję, a na drugiej robię obiad, ogarniam dom itp.

Tv jest jak trzeba dziecku dać obiad. Inaczej nie nakarmię.
      Z samodzielnymi zabawami róznie. Czasem bawi sie sam, innym razem potrzeba mu
      adoracji. Dobrym, sposobem jest chowanie części zabawek na jakiś czas, które
      potem 'są jak nowe'.
      I na koniec powiem - idzie wiosna, to bedziecie chodzić więcej na spacery, niż
      siedzieć przed tv.
    • endzi11 Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 20:54
      Moja oglada mini mini,najbardziej lubi elma,oglada też teletubisie i nieraz
      domisie,wtedy mam czas dla siebie.Zabawkami troche sie sama pobawi ale woli jak
      siedze z nią.Staram sie wymyslac jej jakieś zabawy i zając ja czymś.Nieraz
      naprawde bywa to męczące że nie umie sama sie pobawic.
      • gusia210 Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 21:01
        Mój też ogląda minimini.Uwielbia Elmo.A z innych to teletubisie i Domisie
        (wieczorem).W sumie to też wyjdzie jakieś półtorej godziny dziennie.A co do
        zabaw to często bawi się sam ale ja i tak muszę być w pobliżu więc nie traktuję
        tego jako czasu dla siebie.Co jakiś czas po prostu przychodzi żeby mu w czymś
        pomóc lub poczytać mu książeczki.No i uwielbia wszelkie prace domowe.Wszystko
        robimy razem-obieramy ziemniaki,zmywamy,nastawiamy pralkę,odkurzamy itd.
        • lilla25 Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 22:03
          dziekuje Wam za odpowiedz,pozdrawiam
          • endzi11 lilla25 04.03.07, 22:08
            Zapraszam na forum!link na dole,dzieci z okolic lipca też mile widzianesmile
    • ik_ecc Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 22:43
      1) nie oglada telewizji
      2) mam czas dla siebie kiedy corka spi, ok 2 godz dziennie

Najlepsza zabawa jest uczestniczenie w tym co ja robie. Np:
      - obiad: ja obieram i kroje, ona wrzuca do garnka, miesza, probuje (jak sie
      jeszcze nie gotuje), jak jest cos do odmierzenia to odmierza
      - pranie: pomaga mi wrzucac ubrania do pralki, potem asystuje przy tym jak sie
      leje woda. Potem pomaga wyciagac z pralki. Juz wyschniete lubi wkladac do
      szuflad (skarpetki, majtki - cokolwiek nie musi byc zlozone)
      - sprzatanie: uwielbia zamiatac, machac scierka po czymkolwiek, jezdzic na
      odkurzaczu i "odkurzac" wylaczonym odkurzaczem
      - z zapalem ustawia i przestawia buty w przedpokoju
      - kiedy zmywam naczynia daje jej czasami kilka plastikowych z duza iloscia
      baniek (piany)

Trwa to wszystko 3 razy dluzej, ale w koncu gdzie sie mam spieszyc jesli jest
      to jednoczesnie zabawa?

Dodatkowe co robie, to zmieniam jej zabawki mniej wiecej co tydzien (mam 3-4
      zestawy), wtedy ciagle ma "nowe". Jak spedza ze mna duzo czasu przy zajeciach
      domowych, zabawki tez sa potem bardziej atrakcyjne i czasami mam jeszcze z
      godzine czy ze 2 dla siebie.
    • emml Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 22:51
      my nie mamy telewizora. Moja starsza córeczka 2,5 roku poraz pierwszy obejrzała
      bajkę na koputerze 22 miesiącu. Ogląda teraz ale nie codzinie filmy z serii Ucz
      się z rodzicami First Impression. Bardzo fajne filmy wykonaniu dzieci - a to
      poznaje się kształty , a to części cciała,kolory itp. Polecam
    • shamsa Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 23:15
      nic nie chce ogladac, najwyzej podyla troche do fajniejszej muzyczki. za to sama
      sie bawi, z psami troche, w kojcu zabawkami. jezdzi sobie jezdzikiem, rozwala mi
      chate - ja nie ingeruje do pierwszych zniszczen. mam wiec mniej wiecej tyle
      wolnego czasu co ty smile

telewizja - hm, ja bym nie demonizowala, ale ja sie nie znam. same wiecie ile
      bylo telewizji jak my bylysmy male.
      • marysienka110 Re: do mam 1.5 roczniakow! 04.03.07, 23:18
        Przyznam sie bez bicia.
        Ja mialabym ochote czasem posadzic Karola przed pudlem.
        I miec spokuj.
        Ale on nie ma na to ochoty. smile
        • dominika0808 Re: do mam 1.5 roczniakow! 05.03.07, 04:48
          1. nie mamy tego programu...ale i tak moje dziecko jak narazie nie wykazuje
          zadnego zainteresowania bajkami...moze dlatego,ze ma duzo innych zajec i
          rozrywek...

2. co do odpoczynku w ciagu dnia to u mnie tak sie cudownie sklada, ze pietro
          nizej mieszka szwagierka z 5 letnim Kamilkiem i o dziwo pomimo roznicy wieku
          chlopcy uwielbiaja sie razem bawic i potrafia od rana do wieczora przewrocic do
          gory nogami najpierw moj dom a pozniej schodza na dol i tam szaleja... wiec na
          brak wolnego czasu nie narzekam smile) czesto sama z nudow wymyslam im rozne
          zabawy...ostatnio bardzo polubili puszczanie baniek mydlanych i robienie
          okretow z gazety i puszczanie ich do wanny wypelnionej woda...stali przy niej i
          patrzyli ktory statek predzej zatonie...kochane sa te dzieciaki...
          • dominika0808 Re: do mam 1.5 roczniakow! 05.03.07, 04:51
            acha zapomnialam dodac ,ze tak prawdziwie to odpoczywam tylko wtedy gdy moj
            synus spi lub ma drzemke...bo nawet jak sie dzieci ladnie bawia to zawsze
            trzeba je miec "na oku"...
    • wiolk77 Re: do mam 1.5 roczniakow! 05.03.07, 07:43
      1. ogląda mimi i inne - ale tylko podczas jedzenia
      2. czas mam dla siebie jak śpi
      • mamachlopca1 Re: do mam 1.5 roczniakow! 05.03.07, 22:31
        mój nie ogląda w ogóle TV ani DVD.zreszta my tez przy nim nie oglądamy-nie ma
        włączonego non stop telewizora.ja juz wrociłam do pracy wiec po przyjsciu
        jestem koszmarnie zmeczona i "dzielimy sie' z mezem zabawianiem dziecka.za to
        ok 20 już spi i wtedy odpoczywam.na zabawe samodzielna to chyba jeszcze za
        wczesnie-musi przynajmniej ktos byc obok.lubi ogladac ksiazeczki,grac na
        instrumentach,ostatnio rysowac.staram sie tez go angazowac w prace domowe-
        wolniej to idzie ale dziecko zajetewink
    • sotto_voce Re: do mam 1.5 roczniakow! 06.03.07, 10:59
      1. Nie oglądamy telewizji. Nam dorosłym zdarza się obejrzeć film na kompie.
      2. Miałabym czas dla siebie, gdyby nie to, że pracuję zarobkowo w czasie, kiedy
      synek śpi.
      A jeśli chodzi o całkowicie samodzielną zabawę, zauważyłam, że kiedy wychodzą mu
      jakieś zęby (teraz np. trójki) to mniej chętnie bawi się sam. Za to z wielką
      chęcią asystuje przy moich czynnościach porządkowych i kulinarnych. Zauważyłam
      też, że najchętniej bawi się sam bezpośrednio po wstaniu od stołu. Więc już
      wtedy mu nie proponuję jeszcze jednej łyżeczki jedzenia tylko myję zęby i
      pozwalam się bawić.
    • agagr 1,5 - 2 godzin tv dziennie???? 06.03.07, 11:33
      To szaleństwo. Jak można fundować małemu dziecku tyle telewizji? Też mam 1,5
      rocznego synka, który nie potrafi sam sie sobą zająć, ale nie przyszłoby mi do
      głowy sadzać go przed telewizorem.
      • wiolk77 Re: 1,5 - 2 godzin tv dziennie???? 06.03.07, 12:12
        no u nas też trochę wstyd sie przyznać, ale taj jak pisałam oglądamy tv przy
        jedzeniu, inaczej nie jest wstanie skupić sie dłuzej niż 5-10 min. a niestety
        jedzenie kaszki rano ok.20 min, jedzenie obiadku ok.30min, jedzenie kaszki
        wieczorem ok. 30 min. - cała dobranocka i wsumie wychodzi też nie mało, a
        wciągu dnia też lubi nieraz zerknąć na reklamę tv i potańczyć przy niej lub
        pobić brawo.
    • mammax Re: do mam 1.5 roczniakow! 06.03.07, 13:06
      ad.1 ogląda mini mini ale interesuje go w zasadzie tylko noddy troszkę elmo a
      na innych które zdarza mu się oglądać przy braciszku szybko się nudzi i
      odchodzi od tv.
      ad.2 czas dla siebie mam dopiero jak dzieciaki położą się spać bo do południa w
      pracy potem jednego z przedszkola, od drugiego odprawiam opiekunkę i zabieram
      się do obiadu, zabaw z dziećmi... i tak do wieczora...
      Pozdrawiam
      • luna333 Re: do mam 1.5 roczniakow! 06.03.07, 15:33
        ad1. ogląda tv nie mini bo go nie mam ale na pr 1 jakieś programy dla dzieci ewentualnie reklamy pomiędzy - w tym czasie ja zmywam gary i ogarniam siebie, potem spacer,robię obiad, zabawa i 2. mały śpi ok 1,5h więc w tym czasie mam czas dla siebie, jak się obudzi to już do wieczora go nie mam - zasypia ok 21 i dopiero ok 21.30 mam czas dla siebie.
        • oda100 Re: do mam 1.5 roczniakow! 06.03.07, 20:35
          moje dziecko oglada sporo telewizji, gdy byl malutki wykazywal wieksze
          zainteresowanie bajkami niz grzechotkami, matami edukacyjnymi i noszeniem na
          raczkach.
          O 6-7 jest pobudka i z godzine sobie dogorywamy, ogladamy ksiazeczki, tv
          rowniez. okolo 8-9 jemy sniadanie i maly w krzeselku gapiac sie w tv zazwyczaj
          zjada chetniej i wiecej. Po poludniu jak musze zrobic obiad lub cos w domu maly
          oglada bajke, potem rowniez 30 minut przy kolacji. W sumie 2-3 godziny
          dziennie. Czasem maly potrafi zabawic sie czymkolwiek sam przez 20 minut, a
          czasem ciagnie mnie co chwile za spodnie, odciaga od kuchni, sprzatania,
          telefonu, jest marudny, jednym slowem znudzony i ciezko jest go zabawic.
          Jestem z malym 12 godzin na nogach, z jedna krotka drzemka w ciagu dnia, czesto
          razem bawimy sie, przewaznie chodzimy na dwor, po chalupkach do innych dzieci i
          centrum rozrywek.
          W ciagu dnia nie mam czasu dla siebie oprocz umycia sie pomalowania ubrania
          zjedzenia.Plus czeste pobudki w nocy.
          Czas mam okolo godziny w ciagu dnia i 2-3 godziny wieczorem i poswiecam go
          tylko sobie. W weekendy staram sie jak najwiecej angazowac w zajmowanie sie
          malym tatusia.
          • apolonina13 Re: do mam 1.5 roczniakow! 07.03.07, 08:11
            u nas tv gra cały dzień,rano bajki ap otem muzyka(telegazeta więc nie widać nic)

nie uważam,że dziecku trzeba znacząco ograniczać tv-czytałam artykuł wczoraj w
            którym pisano,ze dziecko powinno oglądać bo dobrze wpływa na jego wyobraźnię itp

moja rano oglądateletubisie i domisie,w tym czasie pije mleko i zjada śniadaniesmile
            potem nie ogląda już bajek tylko słuchamy muzyki

interesuje się bajkami tylko rano-potem już nie smile
    • kobitka22 Re: do mam 1.5 roczniakow! 07.03.07, 23:32
      Bajki raczej nie, ale najbardziej to interesuje ją gdy jest reklama na Mini
      Mini, wtedy pędzi jak szalona gdy tylko usłyszy tą melodyjkę smilesmile Woła yba yba
      ( ryba ).
      Czasu mam dużo dla siebie, nawet i za dużo aż się nudzę. Od początku uczyłam ją
      zajmować się samą, jest cudownym dzieckiem. Czasem nawet cały dzień chodzi,
      glindzi do siebie, ogląda bajeczki, porządki w szafkach robi.. i wiele wiele
      innych rzeczy. Mam czas dosłownie na wszystko, i jeszcze mi w tym pomoże.
      Oczywiście bez dni kiedy idą zęby, wtedy to katastrowa. Zero czasu dla siebie
    • m_aggi Re: do mam 1.5 roczniakow! 08.03.07, 13:45
      Mój synek w ogóle bajkami nie jest zainteresowany. Potrafi jednak sam sie sobą
      zająć-bawi sie samochodzikami głównie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka