tigra3 15.05.03, 21:56 Witam.Moze ktos z was zna dobry sposob na miekkie stolce u 5 m-cznego dziecka.Dodam,ze w diecie u malej znajduja sie soczki(jablkowy,jablkowo- winogronowy),jabluszko i nic nie pomaga. Z gory dziekuje za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekanka Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 15.05.03, 22:45 Cześć! Jeśli karmisz piersią spróbuj pić kompot z suszonych śliwek, w przypadku moim i mojej małej się to sprawdziło. Gdzieś tu na forum jest już taki problem i różne rady. Odpowiedz Link Zgłoś
ines21 Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 16.05.03, 11:00 doraznie są kropelki na zaparcia ale przepisuje je lekarz , a na dłuższą metę to pewnie zmiana mleka Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.g Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 16.05.03, 19:07 Myślę, że faktycznie suszone śliwki powinny pomóc, ja jadłam suszone jabłka i było w porządku. Poza tym Maluszek dobrze się wypróżniał po zjedzeniu marchewki ze słoiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
agang Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 16.05.03, 23:13 Może dziecko dostaje zbyt gęstą mieszankę mleka? Poza tym surowa marchew (soki) wpływa na rozrzadzenie, a zbyt dużo gotowanej może być przyczyną zaparć. Doraźnie można zastoować czopki glicerynowe. Jeśli zaparcia utrzymują się przez dłuższy czas lepiej zglosić się do lekarza bo dziecko jeszcze hemoroidów dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 18.05.03, 15:23 Nie powinno się używać czopków glicerynowych. To już powinna być ostateczna ostateczność. Są syropy np. Lactulosum, ale to powinien przepisać lekarz. No i trzeba poszukać przyczyny. Moja córeczka miała (i nadal ma, a zaczynała w wieku 7-8 miesięcy) też problemy i powiem Ci, że im wcześniej coś zrobisz, tym lepiej. U nas np. jest szlaban na słodycze, ryż itd. ale Kasia ma już prawie 5 lat. Nie mam doświadczenia w karmieniu butelką, ale może faktycznie mieszanka jest za gęsta (więcej wody, mniej mieszanki), albo wystarczy ją zmienić na inną? Czasem żelazo powoduje zaparcia, może np. mieszanka którą stosujesz ma większą zawartość żelaza? Nie wiem. Ważne jest wg. mnie ustalenie przyczyny. Pozdrawiam seredcznie PS Jakby co to pisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
tigra3 Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 19.05.03, 14:44 Dziekuje wam wszystkim bardzo serdecznie za rady.Powodem twardych stolcow okazala sie mieszanka mleczna,mimo,ze dodatkowo rozcienczalam ja woda.Zmienilam mieszanke mleczna i ja takze rozcienczam dodatkowo woda o ok.40ml-okazalo sie strzalem w 10!!! Odpowiedz Link Zgłoś
goska_mama_kasi_i_gabrysi Re: TWARDE STOLCE-POMOCY!!! 19.05.03, 17:44 Bardzo się cieszę . Pozdrawiam serdecznie . Odpowiedz Link Zgłoś