honoratawww 13.04.07, 09:48 o 11 idę z synem na szczepienie przeciw odrze śwince różyczce. Jakie miałyście doświadczenia? Czy powinnam przełoży na przyszły tydz.? Chodzi mi o ewentuaklny dostęp do lekarza w weeckend. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicez Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:02 My bardzo ciężko przeżyliśmy tą szczepionkę. Gorączka, wysypka, brak apetytu. Męczyliśmy sie 2 tygodnie. Ale konsultacja lekarska nie była potrzebna, jak zadzwoniłam do pediatry to powiedziała, że jedyne co można zrobić, to obniżać gorączkę i czekać aż objawy miną. Ale znamy mnóstwo dzieci, które nie miały po tej szczepionce żadnych problemów, to indywidualna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:02 dużo tu było opisywanych doświadczeń , wystarczy wyszukać coś o MMR, Prorix... u nas akurat po tym szczepieniu nic się nie działo a mieliśmy MMR, za to po innym wcześniejszym mimo że było szczepienie w czwartek to strasznie rogorączkował sie dopiero w sobotę tak że musieliśmy w niedzielę wzywać lekarkę, więc może rzeczywiście jak macie możliwość to przełożyć szczepienie na początek tygodnia (u nas są tylko w srody i czwartki). Odpowiedz Link Zgłoś
tartulina Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:07 Córki jeszcze nie zaszczepiłam, ale zrobię to w maju. U syna było wszystko ok i bez temperatury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:20 No nie przesadzajmy przenosić szczepienie bo może będą odczyny poszczepienne? Jakby coś się działo to zawsze można do szpitala podjechać albo do przychodni dyżurnej, są takowe, całą dobę czynne... Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:35 też zawsze myślałam że nie ma sensu tym bardziej że trzeba 'łapać' okazje na szczepienie póki dziecku nieprzypląta sie jakiś wirus czy ktoś z otoczenia nie jest chory (no bo wtedy wskazania na przesunięcie szczepienia), ale niestety po tym ostrym gorączkowaniu poszczepiennym mam trochę inne zdanie na ten temat i staram sie szczepić na początku tygodnia dlatego że, do przychodni mamy bardzo bliziutko albo z naszej przychodni też lekarki moga podejśc do gorączkującego dziecka, natomiast ubierać i przewozić gorączkujące, marudne/płaczace dziecko do szpitala czy dyżurnej przychodni mi się nie uśmiecha, tym bardziej że już kiedys miałam podobną sytuację że chciałam wezwac pogotowie żeby przyjechało do nas to kazali i tak przyjechać do nich z dzieckiem a później na pogotowiu kazali jechać dalej do szpitalika żeby tam jeszcze inny pediatra obejrzał dziecko dla pewnosci ... dlatego ostatnim razem jak własnie gorączkował po wcześniejszych szczepieniach wezwliśmy prywatnie lekarkę wiec uważam że najlepiej mieć telefon do takiej dyzurnej pediatry która zawsze podejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk77 Re: reakcje poszczepienne... 13.04.07, 10:40 moga wystąpić nawet do 2 tygodni, tak jest przynajmniej na ulotce MMR, także przekładanie nieraz nie ma sensu, z tym że wiadomo że najczęściej te reakcje pojawiają sie w piewrszych dniach po szczepieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
ewulaw1 Re: Pilne!!! 13.04.07, 10:08 Moje dzecko bardzo dobrze zniosło szczepienie. Potem też było ok! Odpowiedz Link Zgłoś
honoratawww Re: Pilne!!! 13.04.07, 11:59 Jednak poszłam. Zobaczymy co będzie. Mały ma 15,5 miesiąca a to szczepienie odkładałam bo raz nie było szczepionki , raz był chory itd. Pani doktor powiedziała że po tym szczepieniu powikłania występują po 2 tyg. , a wszelka gorączka jutro lub pojutrze nie będzie miała związku ze szczepieniem. Zobaczymy. Dzięki!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grandepunto Re: Pilne!!! 22.04.07, 17:33 u nas było ok.po 11 dobie pojawił sie lekki katarek ale nie wiem czy to od tego czy czy z przeziebienia.Nie daj sie zwariować. www.procentciebie.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś