Dodaj do ulubionych

buty ortopedyczne

07.05.07, 22:17
Dzisiaj po wizycie u ortopedy dostałam zalecenie żeby córce (1,5 roku) kupić
buciki ortopedyczne z dobrze wyprofilowaną wkładką. Nie zapytałam go niestety
czy takie buty różnią sie od siebie czymś, czy kupic konkretnej firmy. BArdzo
proszę napiszcie coś na ten temat, może coś polecacie?
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: buty ortopedyczne 08.05.07, 08:06
      Polecam buty MEMO, ale najpierw wizytę u fizjoterapeuty, czy na pewno wskazane
      jest niemal unieruchomienie stopy takim butem, a jeśli tak to jak długo.
      Ortopedzi niestety nieraz mogą zaszkodzić takim bucikiem, bo unieruchomiona
      stopa nie ma szans na rozwój aparatu mięśniowego trzymającego stópkę prawidłowo.
    • cafe.mocha Re: buty ortopedyczne 08.05.07, 12:48
      z naszych doswiadczen wynika ze ortopedzi i fizjoterapeuci roznia sie w opinii
      co do tematu. czytalam na forum ze dobre sa buty antylopy i mrugały. my w domu
      mamy postepu a na dwor elefanten bo nie moglismy znalezc tych polskich firm.
    • gnomus Re: buty ortopedyczne 08.05.07, 16:50
      Jeżeli hodzi o Warszawie i o "prawdziwych" ortopedycznych, to sklep jest na
      ul. Rokosowska 1. Nestety wybor niewielki.
      • elka136 Re: buty ortopedyczne 08.05.07, 23:18
        Jestem z okolic Trójmiasta i adres warszawski niestety mi się nie przyda ale
        dzięki.
        Buty mam kupić ponieważ mała "wodzi" stópką. Wygląda to mniej więcej tak że jak
        stawia prawą nóżke to najpierw przednią, zewnętrzną krawędź stopy a dopiero
        póxniej resztę stopy. Dodatkowo zakręca ją do środka.
        Piszecie o konsultacji z fizjoterapeutą, gdzie takiego znaleźć i kto ma nas do
        niego skierować? Ortopeda sam zaleca nam ćwiczenia, na naukę mamy zgłosić się
        za tydzień.
        • paulaula Re: buty ortopedyczne 09.05.07, 09:00
          Musisz poprosić o skierowanie do lekarza rehabilitacji, ten zleci ćwiczenia,
          ewentualnie w prywatnej przychodni rehabilitacyjnej skonsultować się z
          fizjoterapeutą. Jeśli chodzi o zakręcanie stópki do środka to pisałam już
          kiedyś, że wynika to z przykurczu mięśni w stawach biodrowych i rozluźnienie
          ich ćwiczeniami z fizjoterapeutą daje poprawę widoczną dość szybko, niemniej
          jednak utwalenie tego stanu wymaga wielokrotnej rehabilitacji. Wiem to z
          doświadczenia z moją córką. Na moje oko prawdziwe buty ortopedyczne wymagają
          jeszcze zastanowienia, gdyż stosuje się je przy dużych wykoślawieniach stóp,
          aby koślawość nie postępowała, wspierając to znacznie ćwiczeniami. Jeśli zaś
          chodzi o MEMO, w których chodziła moja córka to na pewno w Trójmieście jest
          sklep, znajdziesz na pewno w internecie.
          • nunik Re: buty ortopedyczne 09.05.07, 15:56
            Są jeszce buty Aurelka poszukaj na googlach.
            Najlepiej niech lekarz rehabilitacji wypisze skierownie na butki sandałki.
            Wyglądają jak MEMO ale są lżejsze a 1,5 roczne dziecko to maleństwo.
            Memo są fajne ale naprawdę ciężkie.
            • gola1 Re: buty ortopedyczne 09.05.07, 17:57
              W Sopocie jest sklep firmowy firmy Tombut która produkuje obuwie i kapcie
              profilaktyczne.
    • ma.pi Re: buty ortopedyczne 09.05.07, 19:15
      elka136 napisała:

> Dzisiaj po wizycie u ortopedy dostałam zalecenie żeby córce (1,5 roku) kupić
      > buciki ortopedyczne z dobrze wyprofilowaną wkładką. Nie zapytałam go niestety
      > czy takie buty różnią sie od siebie czymś, czy kupic konkretnej firmy. BArdzo
      > proszę napiszcie coś na ten temat, może coś polecacie?

Ale buty ortopedyczne sa rozne, na rozne schorzenia czy skrzywienia stopy. I
      lekarz Ci nie powiedzial konkretnie jakie i po co? Wroc do niego, albo idz do
      innego, bo jak kupisz buty nie takie co trzeba, to tylko dziecku zaszkodzisz a
      nie pomozesz.

Pozdr.
      • janunia5 Re: buty ortopedyczne 09.05.07, 23:29
        Witam,
        buciki Memo zakupisz we wrzeszczu ---salon Medort.Pawilon znajduje się zaraz
        przy kolejce.Fakt, te buty są strasznie sztywne i ciężkie jak dla malucha.Moja
        córka je nosiła od 3 lat.To sa buty Dr.Pernera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka