Dodaj do ulubionych

Nocne pobudki dzieciaków

17.05.07, 09:18
Na pewno milion z was ma takie dzieci, które mimo wieku - roku, 1,5 lub 2 lat
nadal budzą się setki razy w nocy. Albo budziły i im przeszło. Chodzi mi w tym
wątku o to, aby zebrać domniemane lub prawdziwe przyczyny tych pobudek. Czyli
- jeśli wasze dziecko się budziło, a potem przestało bo odkryłyście przyczynę
- piszcie, jaka ona była - nawet jeśli będzie się wydawała totalnie
absurdalna. Może w ten sposób część z nas wpadnie na pomysł, na który
normalnie by nie wpadła?
Obserwuj wątek
    • renata20 Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 09:27
      no cóż... do roku u nas przyczyna była zwykle jedna - synek był głodny. Potem
      mieliśmy przerwę, sypiał ładnie bez żadnych pobudek i nagle mu przeszło jak
      miał 1,5 roku. W nocy płacz, krzyki, zawodzenie, nie z głodu, bo jeść nie
      chciał, przyczynę odkryliśmy stosunkowo szybko, a okazała się wyjątkowo
      banalna. W tym okresie przestał używać pieluch, a od pierwszego dnia, który
      przeżył bez pieluchy, nie dał jej sobie założyć nawet na noc i po prostu
      chciało mu się siku. Po wysikaniu się do nocnika natychmiast usypiał bez
      żadnych płaczów. Zastosowaliśmy jedną metodę - jeżeli wieczorem wyjątkowo dużo
      pije, to zanim my się położymy, wysadzamy go do tej pory na nocniczek (ma 2,5
      roku) i teraz pobudki zdarzają nam się wyjątkowo rzadkosmile)
    • abel0ne Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 09:49
      pobudki były gdy: małą przeprowadzaliśmy do jej pokoju (ok.2,5 r.ż.)(nawet po 5
      jednej nocy i czasem kapitulowaliśmy i mała lądowała u nas), małej chciało się
      siku (zdarzyło mi się być tak zaspaną, że niestety były wpadki, bo mała też była
      zbyt zaspana, by powiedzieć, o co chodzi, choć się budziła), małą budził hałas
      ulicy, jej pokój jest niestety głośniejszy niż nasza sypialnia, więc jak
      przejechał tramwaj nocny,tir itp., to małą tez to czasem chyba wybudzało, bo i
      mnie coś budziło w tym samym czasie, mimo, że mój pokój jest cichszy, nie ma
      okien od ulicy. Co do nocnych płaczów, nawet bez świadomej pobudki, to jak mała
      była naprawdę mała, miała nieco ponad rok, to płacze były od gazów, no i jak
      małej chciało się siusiu...
    • kotek15 Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 10:35
      syn ma prawie 3 lata dzis w nocy budzil sie 3 razy jak spytałam co Ci jest
      odpowiedział NIE POWIEM winkale miał katar
      pzdr M
    • bri Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 10:42
      Sama się budzę czasem w nocy więc nie widzę w tym nic niezwykłego. Zza okna
      słychać hałasy, czasem chce mi się pić, czasem chce mi się siku. W przypadku
      córeczki wiem, że czasem budzi ją mokra pielucha, zatkany nosek a ostatnio to
      łóżeczko robi się dla niej za małe i obija się trochę o szczebelki. Ma 2 lata i
      2 miesiące.
    • sabko Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 11:41
      U nas mała budziła się do 1,5 roku, przestała gdy wyszły ząbki. Od kilku dni
      znów gorzej sypia (ma 26 miesięcy). Tak sobie myślałam, że to może 5-ki idą bo
      to akurat teraz powinny wychodzić. Czytając te posty wymyśliłam że może
      przyczyną jest faktycznie to że mała zaczęła robić siku na nocnik i miomo, że
      zakładamy jej jeszcze pieluszkę na noc to jakoś podświadomie nie chce się przez
      sen do niej wysiusiać i dlatego tak się kręci. Dziś jak zacznie to posadzę ją na
      nocnik na spaniu i zobaczymy wink
    • pytkasia Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 12:49
      Mały do półtora roku budził się co 1.5-2 godziny na karmienie. Jak przestałam go
      karmić w nocy budzi się dwa razy.
    • truscaveczka Re: Nocne pobudki dzieciaków 17.05.07, 17:05
      Budzi się co noc raz i rzewnie płacze, utulona zasypia z powrotem. Ciekawostką
      jest to, że przestała przesypiać noce ok. 14 miesiąca uncertain Chyba jej się coś śni...
      • beata77_h Re: Nocne pobudki dzieciaków 01.06.07, 15:03
        Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Każde dziecko jest inne. Mój synek przesypiał
        calutkie noce od 7 tygodnia życia do 12 miesiąca. Zasypiał ok. 20, jak miał parę
        miesięcy a budził się nawet o 9 czy 10 rano. Często budziłam się wcześniej i
        przerażona leciałam do łóżeczka sprawdzić, czy moje dziecko oddycha. Później już
        się do tak długiego spania synka przyzwyczaiłam.Potem przyszło lato,
        wyjechaliśmy nad morze, była zmiana otoczenia, inne miejsce do spania, zimne
        noce więc wszystko zrzuciłam na karb tych zmian. Dziś ma 22 miesiące i nadal
        budzi się prawie każdej nocy, często z płaczem i wołaniem "mama", ale nie
        częściej niż raz w ciągu jednej nocy. Z reguły ma to miejsce ok. 3-4 godziny w
        nocy. Zasypia w trybie natychmiastowym ale po przytuleniu do boku mamy. Myślę,
        że po prostu potrzebuje bliskości, upewnienia się że mama jest obok i że jest
        bezpieczny. Ja to nazywam "ładowaniem akumulatorków", każde przytulenie,
        pocałowanie, pogłaskania na które to bodźce moje dziecko jest bardzo wrażliwe.
        Chyba każde dziecko tego potrzebuje najbardziej.
        Mama prawie dwuletniego Tymusia.
        • eps Re: Nocne pobudki dzieciaków 01.06.07, 20:29
          synek budzil sie z głodu. Jak teraz dostaje kolację i przed samym snem poprawia
          niewielką ilością mleka z butelki to śpi całą noc.
          Druga przyczyna to za ciepło go ubieralismy i było duszno w pokoju. Po zmianie
          garderoby i dłuższym wietrzeniu pokoju śpi jak aniołek.
          Tak czy owak czasami budzi sie w nocy ale wystarczy go pogłaskac i zasypia dalej.
          • jotemka Re: Nocne pobudki dzieciaków 01.06.07, 20:38
            Dzięki za odpowiedzi. Ja też już zidentyfikowałam przyczynę - wtedy 'czwórki",
            teraz "trójki"... smile))
            • katrint Re: Smoczek 02.06.07, 10:31
              Antek cudownie zaczął sypiać po odsmokowaniu.Wcześniej wybudzał się to na
              jedzonko, to na smoczek, to nie wiadomo po co, ja wstawałam a on za chwilę
              zasypiał.Teraz zapomniał o smoczku i od tygodnia przesypia całe nocki, jestesmy
              w szoku, bo śpi od 21 do 8 lub 9 rano bez jednej pobudkismile)Ma roczek.
    • farja Re: Nocne pobudki dzieciaków 02.06.07, 21:15
      Mój synek ma dokladnie 20 miesięcy i budzi sie po ok 4 razy w nocy! Najpierw
      jak wracalam do pracy - zwalalam to na karmienie piersią, które ciagnelam do
      roku bo mial podejrzenie alergii i nie chcial żadnych mlekozastępczych
      preparatów. Potem jak udalo sie "wyjść" z piersi - bylo chwilke lepiej - budzil
      sie dwa razy. Zwalalam na zęby, potem na glód. Teraz budzi sie to raz dostaje
      smoka, raz butelke, rqaz wola pić....raz sprawdza czy jest mamusia (bo
      wzielismy do niestety do łózka - idąc do pracy padalam na twarzsmile. Teraz
      troche się juz przyzwyczailam smile)))Jest to świetny srodek antykoncepcyjny:-0.
      Rozmawialam z wieloma pediatrami - twierdzą,że "niektóre typy tak maja" i
      zazwyczaj sprawa normuje się jak wyjdą wszystkie ząbki.(a jemu teraz ida
      trójki). Czasami się zalamuje, ale kocham go nad zycie i tlumaczę sobie ,że to
      przejdzie smile)))
    • salvita Re: Nocne pobudki dzieciaków 02.06.07, 21:23
      w roznym iweku byly to rozne przyczyny:
      głód, picie, brak zapalonej lampki w nocy i calkowita ciemnosc - teraz juz nie
      musi jej miec spi po ciemku cala noc, za goraco - zaczelismy lzej go ubierac i
      zostawiac okno uchylone, za zimno - ubieralismy grubiej i nawilzalismy pokoj w
      okresie grzewczym. Raz sie okazalo ze mlocy lepiej spi jak nie ma nas w pokoju
      i od tego czasu spimy w pokoju obok - bo sobie nawzajem przeszkadzalismy po
      prostu to chyba na tyle.
      • oda100 Re: Nocne pobudki dzieciaków 02.06.07, 21:32
        2 lata pobudek - nie znam przyczyny, mysle ze maly spiacy od zawsze nieduzo i
        niespokojnie, nie potrafi przespac kilku godzin ciurkiem, wybudza sie, nie
        potrafi ponownie zasnac, zaczyna plakac, szukac mamy, wydaje sie przestraszony,
        marudny, bo spiacy itp. mam wrazenie ze jego mozg nie dorosl jeszcze do
        normalnego nieprzerwanego snu i pobudek bez lamentu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka