justyna1606 26.10.07, 13:13 Moj syn ma 13 mies jak sie urodzil wazyl rowne 3 kg teraz wazy 9800 pediatra zalamuje rece ze to "ogromna niedowaga".Zdziwilo mnie to ale ja i maz tez nie jestesmy tlusciochami Ile waza Wasze dzieci w tym wieku bo zaczelam sie martwic!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figoglinka Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:16 Niby teoretycznie dziecko powinno w okolicy swoich pierwszych urodzin potroić swoja urodzeniową masę ciała. Mojemu synkowi wcale się to nie udało. Wg lokalnych (nie polskich) siatek centylowych jest między 3 a 10 centylem wagowym, a na polskich siatkach w ogóle się nie mieści. I co z tego? Nic. Jest zdrowym slicznym chłopcem, który pięknie sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:18 w takim razie moje dziecię było na granicy wycieńczenia hehehehe bo jako 13miesiaczniak ważył 8900 (2900 przy ur.) grugi z wagą ur. 3800 na 13 miesiacy wazył 9800 nikt nigdy mi nie powiedział,że któykolwiek wazy za mało bądź ma jakąkolwiek niedowagę widocznie lekarz starej daty dla którego każde dziecko na rok powinno potroić swoją wagę,a im grubsze tym lepiej,bo "zdrowsze" ja bym olała Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1606 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:24 Tak jest to stara lekarka a w dodatku stwierdzila ze dziecko w tym wieku powinno juz dostawac slodycze poniewaz duzo biega traci energie i takie tam... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:30 to tym bardziej bym olała i szybciutko zmieniła pediatrę Odpowiedz Link Zgłoś
maja2081 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:35 Moja mała ma 18 miesięcy a waży 9200 g. (waga ur. 2630).Morfologia i inne badania wyszły jej bardzo dobre, więc pewnie taka uroda. A teraz po chorobie waży pewnie jeszcze mniej bo kiepsko było z jedzeniem, gorączka ponad 39 przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwala Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:35 Mój synek w 12 miesiącu zycia ważył 9400 teraz ma 14 miesięcy i waży 10100, wiec w wieku 13 miesięcy wazył pewnie tyle co twój maluch. Nigdy nie usłyszałam ze jest za chudy czy ma niedowagę. dodam ze urodził sie w 35 t. ciązy i ważył 2380g więc bardzo się przejmowałam jego wagą i tym czy przybiera na wadze. ale juz mi przeszło. Jest szczupły ale nie chudy za to bardzo sprawny fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:39 to moja tez już chyba na skraju wytrzymałości bo ma 19,5 m-ca i do potrojenia wagi jeszce jej daleko niestety, a z siatki centylowaj kilka miesięcy temu wypadła. No ale jakoś ciągnie........... Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 13:48 Jakaś głupia lekarka, chyba się nie martwisz tym co powiedziała? Z siatki centylowej wynika, że Twój synek jest gdzieś ponad 25 centylem, czyli zupełnie w normie. Prawdę mówiąc to Ci zazdroszczę, bo moja córka, duża dziewczyna ważyła wtedy ponad 10 kg, była dość ciężka. Teraz ma 17 miesięcy waży ponad 11. Nie miałabym nic przeciwko kruszynce Ale ona taka już jest, waga w 50 centylu, a wzrost w 90. Duża baba. Odpowiedz Link Zgłoś
poemi123 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 14:09 Zmień lekarkę. Moja córka w tym czasie ważyła 9700, ale ona startowała z wagi urodzeniowej 4200. Teraz ma 18 miesięcy i waży równe 10. I nie wygląda na zagłodzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
rentho Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 14:37 Moja corcia przy narodzinach miala 3 teraz wazy 9. Wiec chyba powinnas zmienic lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
madziajani Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 16:08 Moja córcia dopiero po 20 miesiącu pzekroczyła magiczne 10 kg wagi Jest zupełnie zdrowa i nawet dość wysoka tylko drobna i wciąż się rusza! Lekarka powiedziała że taka jej uroda i już ! Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 16:51 Twoj pediatra raczy zartowac. Moja corka wazyla dokladnie tyle samo w wieku Twojego syna, teraz ma 2 lata i wazy 11 kg. Jest zdrowa (jak na razie miala 2 razy lekki katar), bardzo aktywna, wesola, ma doskonale wyniki krwi i doskonale sie rozwija. Moj lekarz patrzy tylko na to, twierdzi, ze wage mozna sobie wyrzucic - o ile dziecko jest zdrowe, aktywne i miesci sie w normach rozwojowych - wsyzstko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 17:29 Mnie nigdy pediatra nie zwracała uwagi.Stwierdziła że drobna i nigdy nie będzie "herod baba".Podobny tekst usłyszałam w szpitalu od(dziewczyny dobrze mówią)starszego pana ordynatora.Ma 21 msc i 10500.Badania i rozwój ok.Jak dobrze to się nie martw.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 19:20 mój młodszy syn niedługo skończy trzy lata i właśnie udało mu się potroić wagę urodzeniową (4050g), nie ma niedowagi, albowiem wzrostem i wagą plasuje się dokładnie w tym samym przedziale siatki centylowej, a więc nawet nie można o nim powiedzieć, że jest szczupły lekarkę bym zmieniła, tekst o słodyczach mnie rozwalił Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 22:04 moje dzieci w wieku 1 roku wazyly troszke ponad 9 kg. moja 2 latka dzis wazyla 11,5 kg. zadna niedowaga, moze to jakis zart??? Odpowiedz Link Zgłoś
anka.76 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 22:10 MÓJ WAŻY 10.5 KG Odpowiedz Link Zgłoś
madzioras Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 26.10.07, 23:42 moj synek w wieku 15 m-cy wazyl 9600. ur. 3200, jak mial 8 m-cy 7750, wiec jak 13 to pewnie okolo 9000. teraz ma 4 lata i jest jeszcze chudszy jesli chodzi o proporcje. mi sie on taki podoba. zelazo ma co jakis czas sprawdzane, moja lekarka mowi ze on taki juz widocznei jest, pewno po rodzicach (a raczej mezu...) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 O matkooo! Zamorzyliście dziecko!! Szok! 27.10.07, 09:39 Co za głupia lekarka! To nas by juz na OIOM wysłała... Moja córka urodziła się z wagą 3450, a na rok ważyła 8100... Dziś ma 7,5 roku i waży o zgrozo 20 kg! A jeśli chodzi o mnie to mam spora nadwagę! Moje dzieci jakoś na odwrót To chyba nie ma znaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
beti_1975 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 10:05 Hej! Ja mam za sobą szereg róznych badań synka którcyh - jedną z wielu - przyczyną był kilkumiesięczny (od mniej więcej 8 miesiąca życia) brak przyrostu wagi. I to własnie jest chyba ważne - czy synek przybiera na wadze, czy trzyma się na w miarę stałym miejscu w siatce centylowej (mój przez 4-5 miesięcy spadł z 80 centyla na 3), jak się rozwija, jaki ma apetyt i ewentualnei wynii badań. A nie ile waży bo to rzecz mocno indywidualna. Nawet w kontekście wagi urodzeniowej. Z tym potrojeniem wagi w okolicach 1 urodzin to rzecz mocno "przybliżona" i umowna. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
jasna_olera beti 29.10.07, 11:20 mam do Ciebie pytanie, jakie badania robiłaś synkowi, co z nich wynikło i czy sytuacja się poprawiła. Otóż moja córka mniej więcej w wieku 6 miesięcy nagle przestała przybierać, z 500 gram na miesiąc spadła do 100 na miesiąc. W ciągu czterech miesięcy spadła z 50 centyla na 3 przy czym miała wilczy apetyt. Gdy miała 6 miesięcy ważyła 7200, gdy jedenaście zaledwie 7700. robiliśmy badania, oczywiście morfologia, mocz, pasozyty, lamblia, nic nie wyszło... Teraz jest troche lepiej, (14 miesięcy- 9 kg) Mimo to nadal się martwię, pediatra macha ręką, ja tez z chęcią bym machnęła gdyby nie to że waga zachwiał sie nagle. Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 11:43 Mała ma 20 miesięcy i waży niespełna 11 kg i bardzo ładnie wygląda więc tym bardziej nie przejmuj się opiniami swojej "pediatry" Odpowiedz Link Zgłoś
kokons przeciez on jest prawie w 50 centylu! no ideał!!! 27.10.07, 13:16 w ksiazeczce masz siatyke centylowa tam sama sprawdzaj wage! no i na moje oko jest idealnie! ponizej 10 centyla mozna sie zastawiac ale martwic dopiero gdy waga i wzrost sa ponizej 3 centyla!!! i przekaz to prosze pediatrze i niech to bedzie ostani wasz wspolny kontakt! moj maz jest długi i chudy a córka ma po nim urode i urodziła sie długa 56 i chuda 2900 i teraz ma 21 msc i 87 cm oraz 10100! to chyba rekord tutaj ale to jest ok 50 centyl i ciut ponizej 10 centyl wagi = ok 25 centyl czyli jest w normie! i tak to przeliczaj i ty jest mega ruchliwa i we wszystko zaangazowana, je normalnie, pije raczej nie choruje, jest wesoła ! pediatra nasza robi zawsze wywiad, patrzy na meza i cos zawsze miło komentuje czego i wam zycze Odpowiedz Link Zgłoś
aloha57 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 14:13 Mój synek też ma 13 i waży dokładnie tyle samo co Twój i pediatra nigdy ale to nigdy nie powiedziała że waży za mało czy coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 18:29 moja córeczka urodzila się z wagą 4kilo -dziś ma 11 miesięcy i waży 7200kg. ostatnio miala anginę i bylo u niej pogotowie-lekarka wydarla się że męczę dziecko że jest hipotroficzne ze trzeba je natychmiast do szpitala bo karmic sondą -pognalam babe . moja lekarka twierdzi że taka jej uroda-ja mam 27 lat trzy ciąze i teraz waże 53 kg,mój mąż waży 59 jesteśmy wysocy bo 170cm-laurka jest dluga 81cm -taka jej uroda-nie martw się jeżeli dziecko się zdrowo trzyma to się ciesz a nie sluchaj starej daty lekarek-które jako wzór dziecka widzą tluściutkiego 15 kilogramowego 10 miesięczniaka z wylażącymi faldami skóry z bucików. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek_y Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 20:32 Moj ma 13miesiecy. Wazy 10790g(dwa dni temu). Ale jest duzy (ma ponad 90cm). Jak sie urodzil, wazyl 4250g i mierzyl 60cm takze nie masz sie czym martwic Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 27.10.07, 21:32 Boze trzymajcie mnie, jaka niedowaga ??!!! Moja ma 16 miesiecy, przy urodzeniu 3280, a teraz moze z 10 kilo (na pewno nie wiecej). Ludzie, czy trzeba tuczyc dzieci jak prosiaki aby byly okazami zdrowia??? Uwazam, ze to nie lekarz tylko jakis konowal, ktory nawet na siatkach centylowych sie nie zna. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ppaula2 No to żeście mnie zmartwiły :( 27.10.07, 22:41 Bo u mnie odwrotny problem Mała ma 11,5 miesiąca i waży 12,5 kg przy wzroscie 78cm. Poważnie zaczynam się zastanawiać nad jakąś dietą A za to mój synek prawie 6 latek ma ok 17,5 kg żywej wagi Dzieci są różne i naprawdę nie ma co się przejmować Zmień lekarkę! Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 28.10.07, 09:58 Moja 12 mc, waga urodzeniowa 3360, teraz złapała jakiegoś wirusa (kaszel, katar, gorączka, potem przeszło na oskrzela). Przed chorobą ważyła 10kg, a teraz waży 9.500. I mam dwóch lekarzy, jeden uważa, że waży za mało, drugi uważa jest ok. Z tym, że ona długa jest bo ma 82cm, więc bardzo słabo wypada na siatkach waga-wzrost Odpowiedz Link Zgłoś
mineko1 Re: Czy to naprawde az tak ogromna niedowaga?? 29.10.07, 10:22 To moja malą, 16 miesięcy, waży 8860g, a przy urodzeniu 3 kg. Moja lekarka jakos nie zalamuje rąk. Ja ważyłam 10 kg, jak mialam 3 lata i jaks żyję. Odpowiedz Link Zgłoś