mulinka2 25.01.08, 22:38 witam,powiedzcie mi co juz potrafią wasze dzieci,poznawanie pisanie liter itd itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panda74 Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:33 Moja 5,5-latka rozpoznaje wszystkie literki (oczywiście drukowane), większość potrafi napisać. Ze słów umie napisać mama, tata i swoje imię: pełne i skrócone. Strasznie ją to cieszy Uwielbia rysować i kolorować. Liczy do 10, a do 20 próbuje - myli jej się kolejność w drugiej dziesiątce. Jeśli chodzi o mowę, to nie wymawia jeszcze "r"... i bywa, że myli końcówki Musi chodzić do logopedy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:54 Dzieci w tym wieku moga umieć wiele albo nic. To co z nich później wyrośnie to i tak zagadka dla rodziców. Spotkałam w życiu ludzi,którzy przez pierwsze lata życia i szkoły podstawowej,byli ...no coż,wręcz mierni. Potem to się radykalnie zmieniło,nagle(!)okazywało sie że są wybitnie uzdolnieni. Ech,nie chcę mulinko,nie chcę Cię denerwować,ale wg mnie to co dziś Twoje dziecko zna i umie,to dopiero za jakiś czas okaże się naprawdę umie. Nic na siłę i nie porównuj swojego dziecka z innymi,to do zego nie prowadzi(pomijam poważne powody). Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 00:02 Kurcze,kliknęłam,zanim błędy poprawiłam.Tak to jest jak się pisze z rozpędu Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:59 A cóż będzie robić w szkole dziecię, które pisać i czytać umieć będzie w wieku lat 5? Będzie sie nudzić i nie nauczy sie uczyć... Ja jestem dziwna i nie zadręczam dzieci literkami.I o zgrozo, na angielski nie posyłam...niech układają puzzle i rysują domki.Na resztę przyjdzie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
marripossa Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 06:58 Mój syn nic nie umiał jak poszedł do zerówki. Miał wtedy nieskończone 5 lat, bo z grudnia jest. Mieszkamy w Kanadzie. Teraz chodzi do 7. klasy i jst jednym z lepszych uczniów w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 12:19 Moja też 5,5 zna literki, liczy do 100 trochę dodaje i odejmuje, pisze literki i pojedyncze wyrazy. Ale zgadzam się, że to o niczym nie świadczy. Nigdy nawet nie zachęcaliśy jej do nauki liter czy liczenia poprostu sama nalegała żeby jej pisać i pokazywać litery. Dzieci poprostu w tym wieku zapamiętują bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś