Dodaj do ulubionych

5 latki a edukacja

25.01.08, 22:38
witam,powiedzcie mi co juz potrafią wasze dzieci,poznawanie pisanie liter itd itp
Obserwuj wątek
    • panda74 Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:33
      Moja 5,5-latka rozpoznaje wszystkie literki (oczywiście drukowane), większość
      potrafi napisać. Ze słów umie napisać mama, tata i swoje imię: pełne i skrócone.
      Strasznie ją to cieszy smile Uwielbia rysować i kolorować. Liczy do 10, a do 20
      próbuje - myli jej się kolejność w drugiej dziesiątce.
      Jeśli chodzi o mowę, to nie wymawia jeszcze "r"... i bywa, że myli końcówki big_grin
      Musi chodzić do logopedy.

Pozdrawiam smile
    • minerallna Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:54
      Dzieci w tym wieku moga umieć wiele albo nic.
      To co z nich później wyrośnie to i tak zagadka dla rodziców.
      Spotkałam w życiu ludzi,którzy przez pierwsze lata życia i szkoły podstawowej,byli ...no coż,wręcz mierni.
      Potem to się radykalnie zmieniło,nagle(!)okazywało sie że są wybitnie uzdolnieni.
      Ech,nie chcę mulinko,nie chcę Cię denerwować,ale wg mnie to co dziś Twoje dziecko zna i umie,to dopiero za jakiś czas okaże się naprawdę umie.
      Nic na siłę i nie porównuj swojego dziecka z innymi,to do zego nie prowadzi(pomijam poważne powody).
      • minerallna Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 00:02
        Kurcze,kliknęłam,zanim błędy poprawiłam.Tak to jest jak się pisze z rozpędusmile
    • edorka1 Re: 5 latki a edukacja 25.01.08, 23:59
      A cóż będzie robić w szkole dziecię, które pisać i czytać umieć będzie w wieku
      lat 5?
      Będzie sie nudzić i nie nauczy sie uczyć...
      Ja jestem dziwna i nie zadręczam dzieci literkami.I o zgrozo, na angielski nie
      posyłam...niech układają puzzle i rysują domki.Na resztę przyjdzie czas.
    • marripossa Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 06:58
      Mój syn nic nie umiał jak poszedł do zerówki. Miał wtedy nieskończone 5 lat, bo
      z grudnia jest. Mieszkamy w Kanadzie. Teraz chodzi do 7. klasy i jst jednym z
      lepszych uczniów w klasie.
      • akseinga Re: 5 latki a edukacja 26.01.08, 12:19
        Moja też 5,5 zna literki, liczy do 100 trochę dodaje i odejmuje,
        pisze literki i pojedyncze wyrazy. Ale zgadzam się, że to o niczym
        nie świadczy. Nigdy nawet nie zachęcaliśy jej do nauki liter czy
        liczenia poprostu sama nalegała żeby jej pisać i pokazywać litery.
        Dzieci poprostu w tym wieku zapamiętują bardzo szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka