monlud3 01.03.09, 20:29 Czy używałyście dla malucha (mój ma 5 lat) lampy Sollux?Mój mały ma ciągłe problemy z katarem i zatokami i podobno byłoby to skuteczne.Ma jednak mieszane uczucia,poza tym drogo Napiszcie jeżeli możecie coś poradzić.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czar_bajry Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 02.03.09, 00:24 tak dla 3,5- latka w sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaady Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 02.03.09, 09:32 jezeli masz zamiar dziecko solluksem leczyć, to moze poradź sie lekarza? co on na to? a jak sie zdecydujesz, kup koniecznie okulary do lampy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 02.03.09, 13:04 Solluxa nie mamy, ale mąż próbował leczyć sie Bioptronem z miernym skutkiem. Lepszy okazał sie nawilżacz powietrza i okłady z ciepłej soli kuchennej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 02.03.09, 15:43 Pracowalam w osrodku rehabilitacyjnym i rzeczywiscie Sollux byl w miare dobry na zatoki, tzn. mozna sie wygrzac pod nim, ale napewno o dawki trzeba zapytac lekarza. Tzn. z jakiej odleglosci naswietlac, jak dlugo, jakim filtrem (czerwony lub niebieski), no i oczywiscie okulary porzadne do promieniowania podczerwonego! Osobiscie polecam Bioptron, mniej inwazyjny a skuteczny, chyba lepszy dla dziecka, bo tak sie nie rozgrzewa. Solluxem mozna sie poparzyc, a Bioptronem ciezko, bo powoduje wytwarzanie sie ciepla wewnatrz tkanek, a Sollux grzeje od zewnatrz Nie wiem jakie efekty sa na dzieciach, ale na doroslych sa calkiem pozytywne, po paru dniach zatoki sie ladnie oczyszczaja. Oczywiscie strzez sie tanich podrobek, za porzadny sprzet trzeba troche zaplacic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 02.03.09, 16:52 kozaczek- jestem zszokowana tym, co napisałaś, skoro jesteś rehabilitantką to powinnaś wiedzieć, że Sollux niezależnie od zastosowanego filtra nie pomoże na zatoki bo do zatok to ciepło najzwyczajniej w świecie nie dotrze. Dobry lekarz nigdy lampy sollux a o bioptronie nie wspomnę (magiczna lapma która leczy wszystko, ja uważam, że leczy tylko i wyłącznie problemy skórne może inaczej- nie leczy ale wspomaga leczenie!) Poza tym, dziwi mnie, że jakaś mama chce tak po prostu kupić sobie lampę nie mając stosownej ku temu wiedzy, tak jak napisała poprzedniczka o wskazaniach przeciwwskazaniach, zabezpieczeniach, ryzyku min poparzenmia. Niech to lekarz zadecyduje o sposobie leczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 naomi... 03.03.09, 09:57 Wiesz co, skoro sie nie znasz to nie pisz bzdur...A niby dlaczego ma nie dotrzec cieplo do zatok?? Zreszta nie o to w tym chodzi, tylko o lepsze ukrwienie, w wyniku czego chore miejsca sa lepiej zaopatrzone w skladniki odzywcze, a co za tym idze szybciej usuwane sa szkodliwe substancje (tu zalegajaca wydzielina). Stany zapalne zatok to jeden ze wskazan do zastosowania wlasnie lampy Sollux, oczywiscie po wczesniejszej konsultacji z lekrzem, ale o tym juz pisalam. Posuzkaj w googlach to sobie poczytasz jakie sa wskazania do zastosowania tej lampy. A co do Bioptronu i jego dzialania to tez sie mylisz, bo jest tyle chetnych na ta lampe, ze na NFZ czeka sie miesiacami na ten zabieg. Sama korzystalam z Bioptronu jak mialam problemy z zatokami, takze wiem co pisze. A forum jest po to zeby pytac i dyskutowac, czyz nie? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mamaady Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 03.03.09, 11:06 oczywiście, że zatoki leczy sie naswietlaniem lampami sollux. Zatoki i wiele innych chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Czy używałyście Panie lampy sollux? 03.03.09, 15:20 Lampa Sollux może ogrzać jedynie skórę, tkankę podskórną i mięśnie i to te położone płytko, także jak wiemy zatoki do tych nie należą. A to, że niektórzy lekarze, przepisują sollux na zatoki, to tu już jest całkiem inna kwestia, kto pracował w ośrodku rehabilitacyjnym ten wie Odpowiedz Link Zgłoś