niusia-ania 28.05.09, 12:27 może niektórym mamą wyda sie to pytanie dziwne ale różne słyszałam opinie, mój synek ma 20 miesięcy i chciałabym sie dowiedzieć czy może jesc młode ziemniaki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 12:33 No właśnie, jeśli mógł stare to młode też może. Odpowiedz Link Zgłoś
mama1bartk-a Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 12:41 nie no ręce opasdają..Poczekaj do zimy aż się zestarzeją Odpowiedz Link Zgłoś
mustardseed Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 12:52 Niezłe. A parówki już je? Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 12:56 hahaha no wezcie dziwczyny, bo padne tu kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
agazuchwa Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 07:36 jak to już? parówki to akurat, a co Twoje dzieci wcinały mielone szczury jak miały pół roku pewnie a do wątku głównego.... moje dziecei akurat je wszystko ale jak masz jakiekowliek wątpliwości nie dawaj Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:15 hahaha to dziewczyny się pośmiały ))) stare a nowe to ogromna różnica, nowalijki zdecydowanie odradzam i nie chodzi tylko o ziemniaki ale o wszystkie pierwsze warzywa i owoce. posiadają kilkanascie pestycydów dostarczając tym samym organizmowi ogromnych ilosci związków chemicznych (nasze kochane nawozy). niemiecka organizacja zdrowia wypowiadała się ostatnio w tv na temat nowalijek i z przerażeniem stwierdziła, ze nie wie jak ogromne spustoszenie w organiźmie robi np 15 pestycydów zjedzonych z młodą marchewką (nowalijką) i nawet nie chce tego wiedziec skoro 1 pestycyd juz potrafi zrobic wielkie szkody. ja bym nie podawała, za jakis czas owszem ale niech to nie będą nowalijki. i co dziewczyny???? dalej Was to tak śmieszy?????? Odpowiedz Link Zgłoś
mama1bartk-a Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:20 a i owszem hashahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:34 to nie pozostaje mi nic innego jak tylko współczuć ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:22 agatta-a1 napisała: > stare a nowe to ogromna różnica, nowalijki zdecydowanie odradzam i > nie chodzi tylko o ziemniaki ale o wszystkie pierwsze warzywa i > owoce. posiadają kilkanascie pestycydów dostarczając tym samym > organizmowi ogromnych ilosci związków chemicznych (nasze kochane > nawozy). A "stare" warzywa sa bez nawozow i pestycydow? ? Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:32 Mają ich zdecydowanie mniej. Porozmawiaj z uczciwym sprzedawcą, lub producentem nowalijek , to dowiesz się ciekawych rzeczy. Nie wiem, czy wszystkie bagatelizujące problem osoby, wiedzą, że małym zwierzętom domowym (świnki m., chomiki, papużki) nie wolno podawać nowalijek, chyba, że chce się zwierzątko wykończyć. Wiele takich przypadków było. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 23:13 Hahahahahaah,no dawaj przykłady, może nawet nekrologi tych papużek i chomików? Ja dawałam akurat chomikom i ŻYJĄ! Cud! Daj spokój, nie nakręcaj się tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 12:57 ważasz , że to nieprawda??? Bo twój chomiś żyje? Wnioskowanie godne Arystotelesa. Brawo!. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 18:39 Sama masz chomisia. I tak - uważam, że to nieprawda, bo z dwóch znanych mi chomików karmionych tymi brrrrr,nowalijkami, dwa przeżyły te nieludzkie eksperymenty żywieniowe. A poza tym moja droga - jak wiemy małe gryzonie to nie ludzie,więc może nie siej paniki wśród forumowiczek! Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:36 nie, stare są tez z nawozami ale nie wchłaniają ich tyle co pierwsze zebrane tzw. nowalijki. kumulują w sobie wszystkie zw. chemiczne od momentu rozpoczęcia procesu nawożenia az do wykopek. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia a ty wiesz w ogóle co to pestycydy? 29.05.09, 09:24 akurat nowalijki moga miec duzo nawozów sztucznych, ale z jakiej racji miałyby miec wiecej pestycydów? na wiosennych warzywach robali wiecej? czy moze chwasty lepiej rosną? poza tym te wszystkie młode ziemniaki to raczej nie z produkcji krajowej Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: a ty wiesz w ogóle co to pestycydy? 29.05.09, 09:50 otóz kochana wyobraź sobie ze wiem co to są pestycydy, nie omieszkam dodac, ze pewnie mam więcej wspólnego z biochemią niz Ty i cała reszta biorąca udział w tej dyskusji. miłego dzionka! Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: a ty wiesz w ogóle co to pestycydy? 29.05.09, 09:53 Zapobieganiu bezpośrednim zatruciom, czy też gromadzeniu się pestycydów w organizmie ludzi i zwierząt pomaga przestrzeganie okresów karencji i prewencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: a ty wiesz w ogóle co to pestycydy? 29.05.09, 10:38 ja za to mam sporo wspólnego z nowalijkami i rozrózniam herbicydy pestycycdy i nawozy sztuczne Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: a ty wiesz w ogóle co to pestycydy? 29.05.09, 11:13 to świetnie, szkoda tylko, ze nie wiesz jaki mają wpływ na organizm, trochę to dziwne skoro masz taką wiedzę ta ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:31 ja sie nie usmiałam az tak jak poprzedniczki.Pytanie jak pytanie mama ma watpliwosc to pyta przeciez to forum bez pytań by nie istniało, no ale cóż . Może jeśc i jak zwykle nie dużo poobserwowac czy nie wysypie dziecka po tym nie wiadomo czym pryskane. Pomidory tez przecież sprowadzane i maluchy jadły przez zime przynajmniej moje wcinało.Pozdrawiam i zycze smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:34 Wiesz jak długo taki zimowy pomidor może leżeć zanim zacznie się psuć? U mnie wyszło pełne 5 tygodni leżenia w ciepłym mieszkaniu i nic, pomidorek jak nowy. Tylko wcinać, na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:36 no to nic nie jedzmy głodóweczka przez całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:41 widzę jakis sarkazm, dziewczyny a jedzcie co chcecie. napiszę wam tylko, ze pestycydy kumulują się w organiźmie i zakłucają (jako jeden z wielu innych czynników) pracę komórek stąd tyle nowotworów i rozmaitych chorób. jestes tym co jesz!!! święte słowa Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:49 no to wychodzi że młode ziemniaki nie wędlina nie danonki nie parówki nie chleb z piekarni nie pomidory nie dobreee no to nic ciekawe tylko skąd sie biorą kolejki w warzywniaczkach i masowo ludzie jedza warzywa i owoce o każdej porze roku co dostepne Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:51 no własnie to juz wiesz skąd się biorą choroby i nowotwory. dobrze ze nie wszyscy do tego tak podchodzą. no ale skoro podważacie zdanie i badania naukowców.... coż więcej dodac.... powodzonka!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:53 na szczęście co do nowotworów to bardziej styl życia i niestety genetyka ma najwięcej do powodzenia co do odzywiania warzywa i owoce to na pewno żródło DOBRYCH weglowodanów i witamin. Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:56 zgadza się - źródło witamin. bzdura - genetyka i nowotwór to stereotypowe myślenie. największy wpływ ma własnie dieta i czynniki zewnętrzne (środowisko, opalanie itp.) poczytaj trochę więcej na ten temat. kiedys się przypisywało to genetyce ale niestety kochana....jakis procent z pewnością to genetyka ale niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Agatta-a1 a co Ty jesz? 28.05.09, 23:16 czekasz aż wszytskie warzywa i owoce będą już nie-nowalijkami? Ciekawam... Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: Agatta-a1 a co Ty jesz? 29.05.09, 07:24 jem młode warzywa i owoce ale nie nowalijki a to wieeeelka różnica. ludzie nie zamierzam Was przekonywac.... napisałam tylko co zawierają w sobie tzw. nowalijki i na tym koniec )) Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: Agatta-a1 a co Ty jesz? 29.05.09, 10:10 Serio pytam,bez złośliwości.A jaka jest różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 22:10 Przecież nie sądzisz chyba, że jestem zwariowaną fanatyczką. Jeść należy pomidorki, ale zdrowe, polne. Można zamrozić latem, a zimą wykorzystać do jajecznicy. Posadzić cebulę i korzeń pietruszki-wyrośnie sporo zielska na parapecie i można przetrwać do normalnych, polnych jarzynek.Ale można też wcinać plastik, szkło i pestycydy, jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:39 no więc sama sobie odpowiedziałas jakie "zdrowe" pomidorki wcinasz skoro się nie psują przez parę tygodni. ciekawe czy pachnie jak pomidor ))) życzę wobec tego duzo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:47 Solanum tuberosum (ziemniak) wg mojej wiedzy nie jest rośliną trującą, co więcej, jest uważany za jedną z najważniejszych roślin jadalnych świata, tak więc pozostaje mi życzyć: smacznego! A co do pestycydów: nawożenie stosuje się przez cały okres wegetacji, więc chcąc uniknąć zanieczyszczeń musisz zrezygnować całkowicie z warzyw i owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 13:53 moja córka po młodych ziemniakach, młodej marchewce, młodej kapustce itp wydalała mega-śluzowate kupska. Tak było w zeszłym roku (miała 1,5 roku). Teraz jeszcze nie dawałam, ale jest starsza i mniej mam obaw, więc spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 14:03 20 msc dziecko może po troche próbowac wszystkiego a młode ziemniaczki z masłem na pewno przypadną do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 28.05.09, 23:09 a czym różnią się młode od starych? w składzie? więcej czy mniej ziemniaka w ziemniaku? Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 08:27 A czemu nie ? My wykańczamy worek starych właśnie i już się nastawiam na młode, mniammm... Tylko że naiwnie poszukam naszych i to tych malutkich, te zagramaniczne mutanty jakoś budzą moją nieufność ;P Odpowiedz Link Zgłoś
nombrilek agatta-a1 29.05.09, 11:29 Piszesz ze młode ziemniaki jesz tylko nowalijek nie, a skad mam wiedziec i jak rozroznic ktore to młode a ktore nowalijki????? Odpowiedz Link Zgłoś
agatta-a1 Re: agatta-a1 29.05.09, 12:08 staram się ale to trudne, nie jem poprostu pierwszych pojawiających się w sklepach warzyw i owoców, pierwszych po zimie! w międzyczasie jem stare poza tym staram się kupowac wszystko co się da od sędziwego pana, który sam uprawia to i owo i jest duzo pewniejsze, ze nie psika wszystkiego chemią. warzywa i owoce są mniejsze i brzydsze ale to własnie wskazuje na to, ze są zdrowe i nie pryskane. poza tym, jak kupię takiego pomidorka to musze go zjesc w ciągu paru dni bo się zepsuje (ale jest pyszny i pachnie pomidorem)a nie tygodni jak pisała jakas poprzedniczka )) Odpowiedz Link Zgłoś
dariafox Re: agatta-a1 29.05.09, 18:41 ojojoj,ale może ma pole blisko trasy A1 i wszystko co u niego kupujesz jest nafaszerowane ołowiem? tego nie wiesz kochana i nigdy się nie dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa1985-85 Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 12:24 moj syn jest pol roku mlodszy i jee mlode ziemiaki.nie zaobserwowalam nic niepokojacego . Odpowiedz Link Zgłoś
kochammaje Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 14:57 witam chcę tylko powiedzieć że mój lekarz pediatra też zabronił podawać diecku pierwsze po zimie młode ziemniaki i całkowicie to rozumiem - nie widze nic w tym dziwnego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: czy może jeść młode ziemniaki?? 29.05.09, 15:00 Młode można jeść, tylko teraz pytanie, czy to już sezon na nie? Dziewczyna u góry starała się przestrzec przed warzywami "sztucznie pędzonymi" i słusznie. Co do badań, to rzeczywiście coś takiego ostatnio zrobiono na większą skalę. Szczegóły w "Świecie Konsumenta". Ze względu na inne przepisy (wyższe dopuszczalne uzycie) m.in. w Hiszpanii, uprawy rolne są bardziej "faszerowane" chemią. Nieprzestrzeganie okresu karencji, hodowla bez użycia ziemii, bez słońca... Nie zastanawia Was jak warzywo wyrosło i skąd niby ma mieć te witaminki? Odpowiedz Link Zgłoś