Dodaj do ulubionych

Do psiar husky/malamute

24.01.10, 16:37
Podpowiedzcie mi proszę gdzie mogę dać ogłoszenie aby było łatwo do niego
dotrzeć ? Od wczoraj mam malamute lub husky (stawiam na malamute, bo dużo
większy od mojej zaginionej suczki i łeb masywniejszy) i z racji tego, że
zabrałam go z przytuliska w obroży-kolczatce (tak to się chyba nazywa, bo
nigdy sama nie stosowałam) i pies jest zadbany, chciałabym oddać go
właścicielowi jeśli się odnajdzie zanim się do niego przywiążemy. Gdzie dać
ogłoszenie ? Może jest gdzieś strona tych psów, skąd ogłoszenie idzie jeszcze
na inne portale ?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 16:48
      Na Dogomanii powinni pomóc albo allegro.
    • stillgrey Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 17:22
      Jesli znalazl sie w schronisku to moze to wlasciciel go tam oddal?

Mozesz wydrukowac zdjecie i zamiescic ogloszenie na okolicznych sklepach np.

tutaj masz linki do for o husky/malamut:
      www.google.pl/search?q=forum+husky&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
      • figrut Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 17:28
        Zaraz dodam na dogomanii. Wisi już na trzech forach z malamute i husky oraz na
        dwukropku. Psa do przytuliska zaprowadziła babeczka która przechowała kilka dni
        psa u siebie bo się błąkał. Te psy niestety często uciekają, więc raczej na 99%
        komuś uciekł tak jak i nasza suczka husky, więc najpierw spróbuję go oddać, bo
        to przykre stracić przyjaciela.
    • roula Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 18:47
      na gumtree w dziale zwierzaki,ewentualnie w lokalnym dodatku wersji
      papierowej gazety wyborczej jest sporo ogoszeń o zwierzetach.Nie ma
      chipa albo lyssetky?
      • figrut Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:07
        Nie ma
        > chipa albo lyssetky?
        Nawet nie wiem co to jest i gdzie tego szukać uncertain Dodałam parę minut wcześniej na
        dogomanii jeszcze. Chcę dać na najpopularniejszych portalach.
        • roula Re: Do psiar husky/malamute 25.01.10, 08:08
          Chip jest wszczepiany pod skore w okolicy karku,mozna czasem wymacac
          ale najlepiej sprawdzic czytnikiem u weta.Zawiera wszelkie psie
          dane.Lyssetka jest to kolorowa blaszka zawieszana przy obrozy,rozdawana
          przez wiekszosc wetow przy okazji szczepienia na wsciekizne.Na niej
          jest adres gabinetu,gdzie byl zaszczepiony i nr psa.Po tym numerze
          weterynarz moze zidentyfikowac psa.Pozyteczna sprawa,niedawno dzieki
          temu udalo mi sie namierzyc wlasciecieli psa,ktory sie krecil po
          okolicy.Rzeczywicie sie zgubil.Moje psy tez maja na wszelki wypadek.
    • imasumak Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:27
      To ciekawe, bo ja z córkami wczoraj właśnie szukałyśmy malamutów i między innymi
      trafiłyśmy na tego sprzedawcę:

www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9217783
      • imasumak Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:30
        Może oni coś doradzą jeszcze?
        • figrut Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:40
          Do mnie wczoraj zadzwoniła babeczka z pytaniem, czy nie przyjmiemy do siebie
          husky. Nasz numer miała z tablicy ogłoszeniowej gdzie pytaliśmy o naszą suczkę
          (1,5 roku temu). Nie wiem jak to ogłoszenie przetrwało, ale jak zwykle ruszyło
          nas sumienie, że pies który musi mieć bardzo dużo ruchu zostanie w schronisku,
          albo znajdzie właścicieli którzy potraktują go jak typowego, domowego psiaka.
          Pojechaliśmy więc po niego, ale z założeniem, że jak znajdzie się właściciel to
          go oddajemy więc szukam najpierw, bo za miesiąc to on już na dobre u nas zagości
          i będzie ciężko go oddać.
    • osa551 Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:40
      Sprawdź wewnętrzną stronę uszu i pachwiny. Jeśli nie znajdziesz tatuażu, spróbuj
      wymacać chip w uchu lub na karku.

Moje psy są tatuowane dokładnie w pachwinie, litery tatuażu powinny mieć ok 1 cm
      wielkości u dorosłego psa.

Wszystkie psy rodowodowe mają w PL tatuaż, po którym będziesz w stanie dotrzeć
      do hodowcy a potem do właściciela. Jeśli nie jest rodowodowy/nie ma metryki -
      będzie Ci ciężko.
      • figrut Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:45
        Wróci z podwórka to sprawdzę najpierw uszy i kark. Przynajmniej wiem gdzie
        szukać już teraz, dzięki smile Nogi mu nie tylnej łapy mu sama nie podniosę, bo
        ktoś musiał go tam urazić i warczy. Wczoraj właśnie próbowałam aby sprawdzić,
        czy ma tatuarz.
        • figrut Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:46
          tatuaż tongue_out
          • osa551 Re: Do psiar husky/malamute 24.01.10, 19:51
            Masz dużą szansę na uszy, moje są z ras, które oryginalnie miały kopiowane uszy,
            więc dlatego mają w pachwinie. Żeby zobaczyć tatuaż w pachwinie, musisz psa
            położyć na plecach. Podnosząc mu nogę raczej niczego nie dojrzysz (właśnie
            sprawdziłam na swoim).
    • zebra12 Chipa nie wymacasz 25.01.10, 08:18
      Lepiej idź do weta i nich poszuka tego chipa. Teraz to popularna
      forma znakowania psów. Nawet moja chroniskowa kundelka ma chipa.
      Tatuaż to tylko u psów z metryką.
      • dorota.alex Re: Chipa nie wymacasz 25.01.10, 10:27
        w grudniu przygarnelismy szczeniaka ze schroniska - na wyjsciu kazdy
        pies jest chipowany za darmo. Na Paluchu w Warszawie.
    • myelegans Figrut 25.01.10, 17:07
      no i jak piesek? Znalazlas tatuaz, albo wlascieciela?
      bardzo mnie ujelas, tym ze przygarnelas to stworzenie.
      • figrut Re: Figrut 25.01.10, 20:11
        Ogłoszeń poszło 8 sztuk na różnych portalach i forach. Dostałam wiadomości od
        dwóch osób na pocztę. Jedna z prośbą o zdjęcia i okazało się, że to nie ten
        pies, drugie z pełnym info na temat malamutów od miłej dziewczyny, właścicielki
        malamuta. Chwilowo nadal pies jest u nas gościem, a jeśli nie odnajdzie się
        właściciel, to zostanie domownikiem. Nie wiem tylko jak przyzwyczaję go do
        kotów, ale muszę znaleźć jakiś sposób. Pies otrzymał nowe imię. Być może
        tymczasowe, być może na stałe. Oto Kobi smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/gg/hj/swog/u8oHY0LCOiBUHQaDOB.jpg
        • myelegans Re: Figrut 25.01.10, 20:17
          Po cichu Ci zycze, zeby zostal domownikiem, bo mu wyjatkowo dobrze z
          oczu patrzy, i jest sliczny, chociaz z drugiej strony pewnie teskni
          za domem.
          Z trzeciej strony, dlaczego nie potrafi znalezc drogi do domu?
          Moze zostal podrzucony, to wtedy najlepiej jak u Was zostanie.

Do kotow sie przyzwyczai, jak dostanie pare razy lapa w nos.
          powodzenia ;0)
          • figrut Re: Figrut 25.01.10, 20:33
            Nie mam nic przeciwko temu aby u nas został, ale właściciela z czystej
            uczciwości powinnam poszukać wink Malamuty i husky to psy które bardzo często
            uciekają. Moja suczka husky tak zaginęła i bardzo długo jej szukaliśmy (nie
            znalazła się). Gdyby nie jej zdjęcie w jednej z klinik weterynaryjnych z naszym
            numerem telefonu, to ten pies by do nas nie trafił. Nasza suczka wygladała
            niemal tak samo, tylko była dużo drobniejsza. To psy którym ciężko trafić do
            domu bez psa przewodnika i nie są też psami jednego właściciela. Aklimatyzują
            się tam, gdzie mają dobrze i przede wszystkim mają dużą porcję ruchu.
            Może ktoś ma pomysł jak przyzwyczaić psa do kotów ?
            • figrut Re: Figrut 25.01.10, 20:34
              Jutro jedziemy do weterynarza aby przeskanował, czy czipa nie ma smile
              • phantomka Re: Figrut 25.01.10, 21:50
                To fakt, ze te psy uwielbiaja uciekac od wlascicieli i fajnie, ze
                sie tym zainteresowalas. Moja kuzynka miala husky i zwiewal jej co
                kilka tygodni. Tylko dzieki telefonom od ludzi wracala z powrotem,
                bo zapuszczal sie naprawde daleko. Niestety ktoregos razu zginal na
                amen.
                • myelegans Re: Figrut 25.01.10, 22:02
                  Fajnie miec takiego huska w taka zime.
                  Jak one wytrzymuja w domu? chyba musza jednak mieszkac na zewnatrz.
                  • figrut Re: Figrut 25.01.10, 22:24
                    To akurat jest alaskan malamute, ale mnie też identyfikacja sprawiała dużo
                    problemu, bo różnice są naprawdę do przeoczenia, kiedy nie ma się wzorca drugiej
                    rasy pod ręką. Malamuty są większe, cięższe, masywniejsze w budowie i mają nieco
                    niższe "zawieszenie" niż husky, ale jak się nie ma wzorca i nie jest się
                    zagłębionym w temacie tych dwóch raz, to o pomyłkę łatwo. Mogą mieszkać w domu,
                    ale muszą mieć dużo ruchu, a w zasadzie pracy gdzie potrzebny duży wysiłek. Pod
                    sierścią mają dość zwarty podszerstek który chroni je przed chłodem, ale i przed
                    upałem. To dość trudne psy. Mało chorowite, ale za to wymagające dużej pracy ze
                    strony właściciela. Chciałam kupić szczeniaka alaskana, ale przygotowywałam się
                    do tego od ponad roku i myślę, że wciąż nie byłam pewna, czy podołam opiece nad
                    takim psem. Los być może zadecydował inaczej i być może postawił mnie przed
                    faktem dokonanym i kazał mi szybciej dorosnąć do bycia właścicielem wink
            • seniorita_24 Re: Figrut 26.01.10, 10:50
              Figrut, piesio jest prześliczny, dobrze mu z oczysk patrzy. Jak się nie znajdzie
              dawny właściciel to będzie miał świetny domek u ciebie. Jak nowy lokator reaguje
              na koty? Goni czy na razie izolujecie je od siebie?
              Swoją droga to pies w kolczatce i to w mróz to nie jest dobre połączenia.
              • figrut Re: Figrut 26.01.10, 12:56
                Na chwilę obecną nikt się nie zgłosił. Jak reaguje na koty - dwie godziny
                wcześniej chciał jednego zza kanapy wydrapać, a kotka ze strachu wcisnęła się
                pod kaloryfer. Jak nie znajdzie się właściciel, będę musiała cudownie ich
                pogodzić i nie wiem jak... Kolczatka go nie ziębi, bo ma ją luźno i do tego
                izolowana od skóry sierścią i podszerstkiem. Po za tym bez niej nie dało by się
                go utrzymać, więc sporo malamutów je nosi. Rekord Polski uciągu jednego malamuta
                (wózek) to ponad 3 tony. To niewyobrażalna siła.
                • seniorita_24 Re: Figrut 26.01.10, 14:18
                  Miałam ci zaproponować Feliwaya, ale on działa tylko na koty sad
    • myelegans Re: Do psiar husky/malamute 26.01.10, 22:24
      Figrut mozesz miec klopoty z tymi kotami. Podobno huski/malamute i
      koty to mieszanka wybuchowa. Psy te maja ogromny instykt lowiecki, i
      koty im sie nadaja jako trofea lowieckie.
      Hodowcy mowia, ze trzeba je izolowac i nie zostawiac bez nadzoru, i
      powoli przyzwyczajac koty, trzymajac je na kolanach i pozwalac sie
      obwachiwac przez psa, dawac duzo pozytywnych sygnalow, z tym, ze nie
      daje to gwarancji, ze bedzie zgoda w stadzie.
      Mozesz go zostawiac na zewnatrz pod Twoja nieobecnosc?

Podobalo mi sie cos co napisal milosnik tej rasy, ze ona pracuja z
      czlowiekiem, nie na czlowieka. Napisal jeszcze, ze podczas gubienia
      siersci, napychal nia poszewke od poduszki, tyle tego jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka