kasia10001 17.02.10, 15:30 E-mamy, napewno wiecie... Moja córka ma 9 lat i ważny paszport, który był wydany 8 lat temu. Czy przy odprawie na lotnisku nikt nie robi problemu, że dziecko trochę wyrosło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugo43 Re: paszport dziecka 17.02.10, 15:35 bylam swiadkiem "problemu" gdy dziecko mialo jakies 3 lata i paszport z okresu jak mialo rok.lepiej zmienic,niz narazac sie na stres. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: paszport dziecka 17.02.10, 15:37 Nie zrobi. Leciałam ostatnio z 18latkiem, który w paszporcie ma zdjęcie sprzed chyba 10 lat. I się dało Odpowiedz Link Zgłoś
edytataraszkiewicz Re: paszport dziecka 17.02.10, 15:39 Moja miala lekkie problemy wlasnie dzisiaj na lotnisku...Ma 15 lat a zdjecie w paszporcir jak miala 7. A twoje dziecko pewnie niebardzo sie rozni,jak miala roczek i 9 lat?? Zmienic paszport koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: paszport dziecka 17.02.10, 15:42 nasz syn ma zdjęcie jak miał niecały rok. póki co podrózował z tym paszportem ostatnio jako 5 latek i nikt go nie podważał ani w kraju, ani z zagranicą a paszport jest wazny jeszcze 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiam Re: paszport dziecka 17.02.10, 16:00 własnie jestem w temacie... wczoraj zlozylam wniosek o wydanie paszportu mojemu 7 latkowi.Obecny ma sprzed 7 lat -tzn zdjęcie w paszporcie jest z czasu ,gdy miał 2 miesiace-no zmienil się chłopak Postanowilam zmienic paszport właśnie w obawie ,ze moze pojawic sie problem przy wyjeżdzie poza UE-teraz czesto jeździmy ,ale to kraje UE ,wiec paszportu nikt nie sprawdza. Kiedyś gdzieś czytalam ,ze zaleca sie aktualizację paszportu gdy wyglad dziecka znacznie odbiega od wyglądu na fotografii Nasz paszport jest jeszcze ważny do 2013,wiec odliczono mi kwotę za "niewykorzystane lata" i tym to sposobem ,zapłacilam 21 zł (dodam,ze koszt wyrobienia nowego to 30 zl a to dlatego ,ze dziecko w momencie skladania wniosku nie skonczylo 7 lat)Po wyżej siedmiu lat koszt nowego to 60 zł Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: paszport dziecka 17.02.10, 16:26 teoretycznie paszport jest wazny i powinien zadzialac, ale moze tez pojawic sie problem. przede wszystkim popatrz obiektywnie na sprawe i zapytaj sama siebie, czy gdybys nie wiedziala, ze to paszport twojego syna, to porownujac zdjecie z paszportu i obecny wyglad wlasciciela nie mialabys watpliwosci, ze to to samo dziecko? raczej watpie. ja bym dla pewnosci zmienila. moj 3-latek juz po roku wygladal zupelnie inaczej niz na swoim pierwszym zdjeciu paszportowym robionym w wieku 3 miesiecy. choc starszy syn meza do konca jezdzil na paszport wyrobiony w wieku kilku miesiecy i sie udawalo, ale to byl juz ryzyk-fizyk ze strony rodzicow. ja bym tak nie ryzykowala. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: paszport dziecka 17.02.10, 17:44 > teoretycznie paszport jest wazny i powinien zadzialac nie nie jest wazny, paszport to dokument potwierdzajacy tozsamosc i ma zawierac aktualne zdjecie, wiec sadze ze potwierdzenie tozsamosci 9 latki na podstawie zdjecia z okresu niemowlecego moze byc troche utrudnione Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: paszport dziecka 18.02.10, 15:59 no wlasnie dlatego napisalam, ze TEORETYCZNIE jest wazny, bo 8 lat temu zostal wydany na okres 10 lat, czyli termin jego waznosci uplywa za dwa lata. dalej napisalam, dlaczego mimo wszystko lepiej taki paszport wymienic. teoretycznie jest wazny, ale teoria i praktyka w tym wypadku bardzo od siebie odbiegaja, co zreszta juz wczesniej napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: paszport dziecka 17.02.10, 18:58 Zdjęcie w paszporcie ma umożliwić identyfikowanie osoby, będącej jego właścicielem. Zdjęcie rocznej dziewczynki w paszporcie dziewięciolatki nie tego kryterium nie spełnia. Do nowego paszportu trzeba dawać zdjęcia wykonane w ostatnim półroczu, zapewne z jakiegoś powodu Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: paszport dziecka 18.02.10, 16:50 dobrze mówi angazetka, lepiej nie ryzykować. kłopot prawdziwy byłby, jesli z Polski ją wypuszczą, a nie wpuszczą przy odprwie na lotnisku docelowym. Widziałam taki cyrk w Tunezji - nie wiem jak się skończyło, ale nie zazdroszczę. To nie PKS, że się wsiądzie z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś