eiwa_86 25.02.10, 11:03 Mam ochotę przeczytać jakąś fajną książkę, ale nie chcę wypożyczać nic w ciemno. Może wy mi coś polecicie Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:06 Jedna?? Tak się nie da Za dużo tego Mogę Ci polecić coś co własnie skończyłam czytać. JAjko i Ja merlin.pl/Jajko-i-ja_Betty-MacDonald/browse/product/1,648785.html bardzo dowcipnie napisana. Aczkolwiek z pewnością nie jest to Najlepsza Książka jaką kiedykolwiek przeczytalam Poza tym poszukaj wątku o polecanych lekturach, gdzies się tu plącze Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 23:26 Swietnie bawiłam sie przy "Broni masowego rażenia". Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:10 "O psie, który jeździł koleją" Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:25 Niestety "o psie który jeździł koleją" już czytałam, ale jeśli to jest najlepsza książka jaką przeczytałaś to gratuluję obszernej wiedzy o literaturze Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:33 ale dlaczego? Zła była czy co? Piszę serio - jak do tej pory żadna książka nie wryła mi się tak w pamięć jak ta, tak mnie poruszyła, że pamiętam ją doskonale po 30 latach. Od tamtej pory żadnej książki tak dobrze nie zapamiętałam, dlatego piszę, że była najlepsza. A wiedzę o literaturze mam na tyle dobrą, że nie muszę szukac porad na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 16:28 A czytałas "Biały Bim, Czarne Ucho"? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 23:34 nangaparbat3 napisała: > A czytałas "Biały Bim, Czarne Ucho"? A "Bialy Kiel", a anielkowy Karusek? "-Karuś! Karusek!... piesiuniu mój! - zawołała dziewczynka, klękając nad nim i usiłując go podnieść. Na głos ten pies zapomniał o wszystkim. Nieskończona wędrówka wydała mu się krótką, nieopisane trudy, ból, głód i pragnienie znikły. przebaczył tym, którzy go bili, gonili, a nawet temu, który go postrzelił. Słońce go już nie piekło, zeschły język nie bolał. Widział sukienkę i patrzył w oczy swojej pani; drobne jej rączki dotykały jego głowy gorącej. Czuł pieszczoty i słyszał imię swoje wymawiane przez nią. Był zupełnie zadowolony i na znak tego chciał wesoło zaszczekać, ale tylko żałośnie zaskomlił. Pragnął przeprosić ją za samowolną ucieczkę z domu, więc wyciągnął się pokornie jak psy warujące i oparł pysk na jej kolanach. Ach! jak mu było dobrze... Uczuł senność. Nic dziwnego: przez tyle dni nie spał; podniósł więc oczy na twarz swojej przyjaciółki i delikatnie otulony przez nią - zasnął. Oddychał lekko, ale już coraz rzadziej, serce uderzało w nim coraz wolniej, z jakimś szczególnym dźwiękiem niby pękniętej struny. Wreszcie - umilkło." Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 11:00 Świnia jesteś, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 20:41 eeeej,Majenkir...smutne to było i straszne, "O psie, który jeździł koleją" też nie mogłam dźwignąć, tak samo jak Lassie i Nasza szkapa...to nie były moje najlepsze książki, bynajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:33 Trudno mi będzie polecić jedną ja po postu pochłaniam książki Nie wiem jaką tematykę lubisz, w ciemno to każda z książek Chmielewskiej jest świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 19:23 w ciemno to każda z książek Chmielewskiej jest > świetna. Powiedzmy, ze każda napisana przed 2000rokiem. W 21 wieku juz jej zdecydowanie nie idzie (jestem naprawdę wielka fanką, a ostatnich ksiązek nie potrafię nawet do połowy przeczytać, odkladam po 30 stronach) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_pospolita Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 12:08 eiwa_86 napisała: > Niestety "o psie który jeździł koleją" już czytałam, ale jeśli to jest najlepsz > a książka jaką przeczytałaś to gratuluję obszernej wiedzy o literaturze Po pierwsze - wiedza lub jej brak nie ma nic wspólnego z tym, co nam się najbardziej podobało, a po drugie fakt, ze tobie sie "o psie..." nie podobało, nie znaczy, że innym osobom tez się miało nie podobać. Pytanie brzmiało "jaka jest najlepsza książka, jaka przeczytałyście", dziewczyna ci szczerze odpowiada, a ty jej na to ripostą nie na temat, nieadekwatną, za to obnażająca nie tylko twoja małość, ale i brak kultury na podstawowym poziomie. Brawo, doprawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 12:37 A to ciekawe co powiedziałaś. Zauważ że przytoczyłaś tylko nagłówek mojego pytania. Dalej w treści napisałam żebyście poleciły mi jakąś książkę. Sory ale dziewczyna która poleca mi "o psie który jeździł koleją" albo chce sie ze mnie ponaśmiewac, albo faktycznie lubi literaturę na poziomie szkoły podstawowej. Nie wnikam, lubi tą książkę ok, ale ja to odebrałam w taki, a nie inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_pospolita Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 13:07 Tak, zauważyłam. I nic to nie zmieniło: pytasz, ona odpowiada (zupełnie na temat!), a ty swą odpowiedzią pokazujesz żenujący poziom, kreując się na oczytaną intelektualistke, która gardzi klasyką (o jaką książkę chodzi na prawde nie ma tutaj znaczenia!). Tyle tylko, ze takaś oczytana, ze na forum pytasz, co by tu poczytać. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: *naprawdę n/t 25.02.10, 13:20 A czy ja choć w jednym zdaniu dałam ci do zrozumienia, że uważam się za oczytaną ?? Sory ale ja nic takiego nie powiedziałam, to ty przykleiłaś do mnie metkę "oczytana intelektualistka" i głosisz swoje poglądy chociaż nikt cie o to nie prosił. Dziewczyno daj sobie na wstrzymanie i znajdź wątek "na swoim poziomie intelektualnym" jeśli ten ci nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: *naprawdę n/t 25.02.10, 13:26 > A czy ja choć w jednym zdaniu dałam ci do zrozumienia, że uważam się za oczytan > ą ?? Sory ale ja nic takiego nie powiedziałam, to ty przykleiłaś do mnie metkę > "oczytana intelektualistka" Dałaś do zrozumienia tym zdaniem: ale jeśli to jest najlepsza książka jaką przeczytałaś to gratuluję obszernej wiedzy o literaturze Dałaś tym zdaniem do zrozumienia, że czytanie książki z lat dziecięcych jest poniżej Twojego poziomu, bo jesteś już na dużo wyższym etapie. Ja tak to zrozumiałam i myślę, że nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: *naprawdę n/t 25.02.10, 13:39 No chyba właśnie tylko ty, bo nikt więcej się nie czepia i nie robi problemu. ZEJDŹ ZE MNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: *naprawdę n/t 25.02.10, 14:44 eiwa_86 napisała: > No chyba właśnie tylko ty, bo nikt więcej się nie czepia i nie robi problemu. Z > EJDŹ ZE MNIE. dla mnie to też jest problem. Bo z powodu szczerze udzielonej odpowiedzi zrobiłaś ze mnie idiotkę, która zatrzymała się na poziomie szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: *naprawdę n/t 25.02.10, 14:57 Ok jeśli kogoś uraziłam to przepraszam, dajmy już temu spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso O ranyyy 25.02.10, 21:19 ...dajcie spokój, co? Małpisko rzeczywiście pojechała po bandzie z tym psem, coby tutaj nie mówić..heheheheeheh...i nikt mi nie wmówi, że naprawdę warto aż tak bardzo wychwalać dziecięcą literaturę i polecać ją kobiecie, tak jakby dla dorosłych czytelników nic dobrego nie napisanoI jeszcze kłócic sie z tego powodu..heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: O ranyyy 25.02.10, 21:22 Kalipso, ale ja sie po psie tez otrząsnąc nie mogłam. Płakałam, chodziłam w kółko i pytalam: Dlaczego!? Dlaczego!? Gdzie jest sprawiedliwośc? Gdzie bóg, który na to pozwolil!?" Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_pospolita Re: O ranyyy 25.02.10, 22:02 Ale tu naprawde nie chodzi ani o psa, ani o książkę o psie, tylko o to, że dziewczę zadaje pytanie a potem albo wybrzydza na odpowiedzi, albo obraża tych, którzy jej odpowiadają, albo - co nastąpiło już później, ale jednak - mówi do dziewczyny (która - przypomnę - odpowiada na zadane przez nia pytanie!), że nikt jej nie pytał. No szajba co najmniej, a obok tego brak taktu i zwykła ludzka małość (tak, wiem, sama teraz nie jestem lepsza, bo "osądzam" - ale ja przynajmniej nie atakuję bez powodu ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Obawiam się... 25.02.10, 22:17 ...że nie zrozumiałaś, albo udajesz, że nie rozumiesz Nie tytuł wątku był tutaj kluczem( wydaje mi się, że autorka watku tez juz tego załujep tylko zdanie o tym, jaką byśmy jej poleciły książkę do czytania. JEJ, czyli nalezało pomyślec, tak, tak to czasem skomplikowany proces, o NIEJ, dorosłej kobiecie, której proponowanie ksiązki o psie jest czystym nieporozumieniem, chociażby wspomnienie o tej wzniosłej literaturze nadal wyciskało Wam łzy z oczup Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: O ranyyy 26.02.10, 11:01 Wiesz co stokrotka_pospolita myślałam że wszystko już sobie wyjaśniłyśmy, ale chyba jednak się pomyliłam. Przyznałam się do błędu, a ty to uszanowałaś (tak przynajmniej mi się wydawało), ale widzę, że znowu wracasz do tego samego. I mówisz, że ja nie mam kultury itp. Ale widzę, że ty też nie jesteś taka doskonała jak ci się wydaje. No sory tak się nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_pospolita Re: O ranyyy 26.02.10, 11:18 Nie jestem doskonała, wiem, że bywam nadgorliwa i czepialska, za co przepraszam. Nadal jednak uważam, że wywyższanie się z powodu innego (nieokreślonego nawet - ale to nie jest wytykanie błędu, tylko zauważenie faktu) gustu czytelniczego, jest co najmniej niestosowne. I nie martw sie (wiem, nie martwisz ), teraz nie "czepiłam" sie Ciebie, tylko pisałam do kalipso Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: O ranyyy 26.02.10, 12:49 no to i ja się przyznam - nie przeczytałam postu, udzieliłam odpowiedzi na tytuł. Szczerze nie chodziło mi o jazdę po bandzie. Wczoraj zdziwiła mnie reakcja autorki na mój post, dzisiaj - patrząc chłodno na sprawę widzę, że mogła pomyśleć, że urządzam kpiny. I stąd ta reakcja. Było przepraszam, uważam, że jest po sprawie. Może to atmosfera forum sprawia, że wszędzie węszymy podstęp. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: O ranyyy 25.02.10, 22:20 kali_pso napisała: > Ale mam nadzieję, że ci już przeszło? Powoli się otrząsam Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.zielonooka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:41 eiwa_86- w sumie złosliwe_malpisko ma z tym "psem co jezdził..." duzo wieksza wiedze o lieraturze niz ty - bo z twojego postu wynika ze nie przeczytalas kompletnie niczego (od czasow podstawówki) , skoro KAZDA ksiazka cie zadowoli i nie jestes w stanie nawet swoich preferencji lekturowych podać. Jest to dziwne - zazwyczaj jak ktos chce rady to pisze co np. ostatnio czytal i co mu sie podobalo (a co np. nie) i na tej podstawie mozna cos poradzic w podobnym stylu itp. U ciebie to tak wyglada jakbys miala pierwszy raz w zyciu przeczytac ksiązke i pytasz jaka warto... ps. moze faktycznie warto zaczac od podstaw "Pan Tadeusz"" Antek" , "janko muzykant" itp Odpowiedz Link Zgłoś
eiwa_86 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:50 kotka.zielonooka napisała: > eiwa_86- w sumie złosliwe_malpisko ma z tym "psem co jezdził..." duzo > wieksza wiedze o lieraturze niz ty - bo z twojego postu wynika ze nie > przeczytalas kompletnie niczego (od czasow podstawówki) , skoro KAZDA ksiazka > cie zadowoli i nie jestes w stanie nawet swoich preferencji lekturowych podać. > Jest to dziwne - zazwyczaj jak ktos chce rady to pisze co np. ostatnio czytal i > co mu sie podobalo (a co np. nie) i na tej podstawie mozna cos poradzic w > podobnym stylu itp. > U ciebie to tak wyglada jakbys miala pierwszy raz w zyciu przeczytac ksiązke i > pytasz jaka warto... > > ps. moze faktycznie warto zaczac od podstaw "Pan Tadeusz"" Antek" , "janko > muzykant" itp > Jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat książki (a widzę że nie masz) to żegnam. Nie mam ochoty na dyskusję z tobą. Znalazła się obrończyni. Nikt cie o zdanie nie pytał, więc nie wtykaj nocha w nie swoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.zielonooka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 18:09 Zapomnialam ze poczucie humoru to niektórym rzecz kompletnie obca Ale wyjasniajac : To wolne forum i nie ty (na szczescie) decydujesz w jakim watku sie bede wypowiadac i wyrazac swoje zdanie A poza tym jak to "nie pytał"? Przeciez własnie Ty pytasz zakladajac taki a nie inny watek. Skoro nie cchesz zeby ktos ci odpowiedzial i uwazasz jakakolwiek odpowiedz ktora nie głaszcze cie po główce za "wtykanie nosa w nieswoje sprawy" to moze po prostu nie pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.zielonooka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 18:09 * miało byc "to dla niektórych ..." Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 21:12 eiwa_86 napisała: ale jeśli to jest najlepsz > a książka jaką przeczytałaś to gratuluję obszernej wiedzy o literaturze No, a ja gratuluję postawy. Wchodzisz na forum, pytasz, otrzymujesz odpowiedź, komentujesz złośliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:28 Malowany Ptak kosinskiego - opad kopary... ale ksiazka jest ciezka i smutna. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:31 po pierwsze nie wiem jakie książki lubisz, po drugie nie wiem w jakim nastroju jesteś więc trudno cos polecać. Takich NAJ lepszych książek mam kilka co najmniej ale proszę bardzo (ostrzegam jest to zestaw SUBIEKTYWNY i nie każdemu może pasować): CAŁA Joanna Chmielewska jak leci Udręka i ekstaza - autora nie pamiętam ale chyba Irving Stone Pianista seria o inkwizytorze Mordimerze Jacka Piekary cała Małgorzata Musierowicz Małżeństwo po szkocku - jakies romansidło, autorki nie pamiętam ale było fajne więcej mi teraz do głowy nie przychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:33 Imię Róży Umberto Eco. pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:38 Imię Róży jest świetne, ale to tym bardziej ciekawe w jakim nastroju i ile czasu na czytanie ma założycielka wątku. Jak zacznie czytać te 100 stron kiedy oni jadą i jadą pod górę.... ale książka dobra Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:19 Mój mąż Imie rózy czytał 2 lata - po 3 stronach juz był ugotowany i zasypiał Ale ksiązka świetna - mąz tez tak uważa Ja 1,5 roku czytałam Czarodziejska górę - i tylko w wannie. Tez polecam. Tylko nie wiem, czy jest na wystarczającym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:20 Tak, wiem, droga moderacjo, że mam za duża sygnaturke, juz nie bedem Odpowiedz Link Zgłoś
hexe28 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 01.03.10, 14:08 dlania napisała: > Ja 1,5 roku czytałam Czarodziejska górę...< ha ha ha to chyba po literce ją składałaś Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:39 Nie wiem co lubisz, ale ja kilka razy w roku wracam do Tolkiena ( głównie władca pierścieni ), wiadomo, ze cała Chmielewska ( ostatnio po raz kolejny Harpie ), Uwielbiam książki Cliv'a Cusslera - zwłaszcze te z Dirkiem Pittem, Ostatnio pochłaniam kolejne książki Kathy rheis - o dr. Brennan ( na ich podstawie powstał serial Kości ) Fajny romans historyczny to trylogia NIerządnica, kasztelanka i testament nierządnicy Iny lorenz A i na feriach przeczytałam sagę Zmierzch ( fajne lekkie i przyjemne ) Odpowiedz Link Zgłoś
hexe28 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:52 Ja pochłaniam książki Danielle Steel łącznie z jej biografią, bo miejscami jest lepsza od jej twórczości. Lubię Paulo Coelho, chociaż bywa ciężki. Ostatnio czytałam coś z Jana Grzegorczyka są to opowiadania o księżach i zakonnicach, ale tak z życia wzięte nie żadne świętości. W tej chwili czytam "Poczekajkę" Katarzyny Michalak. Lubię też romansidła historyczne, ale wszystko zależy od tego kto i co lubi Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:25 Lubię Paulo Coelho, chociaż bywa ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 11:53 Najlepsza? "Biesy" Dostojewskiego. Ale to trzeba lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.rene kato tata 25.02.10, 11:57 nie mam najlepszej, ale w ostatnim czasie ta mi się najbardziej spodobała Odpowiedz Link Zgłoś
mamagapka Re: kato tata 25.02.10, 12:10 ostatnio był tu gdzieś taki wątek na forum, poszukaj. jedna z dziewczyn polecała 'śmiertelnych nieśmiertelnych' kena wilbera. kupiłam. z 600 stron. wsiąkłam a że wzięłam ją na narty, czytałam siedząc na podłodze w łazience, jak wszyscy poszli spać. (rodzina + zgaszone światło w pokoju ale lekka nie jest. poważna, nasączona filozofią choc nie bezpośrednio, i dobrze jest przeczytać wstęp). ale zrobiła na mnie piorunujące wrażenie pod każdym względem. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 13:01 "Mały Książę" to chyba najlepsza książka jaką przeczytałam. W drugiej kolejności mogę polecić twórczość Kraszewskiego, Noaha Gordona i jego serię Medicusa, w szczególności pierwsze 3 tomy do (co jakiś czas wracam do całej serii). Jako książkę do której często wracam - Baśnie Andersena. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 13:46 mnostwo jest takich ksiazek,wymienie najwazniejsze -wszystkie powiesci Phillipy Gregory -Rubio Whortona -Pachnidlo Suskinda -wszystko co Kinga a w szczegolnosci Zielona Mila -Mikolajek i Saga o ludziach lodu a ostatnio Marina - Zafona i Zaginiony symbol - Browna. super! Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznikowa.mama Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 23:10 saga o ludziach lodu! a myślałam,że tylko ja na jej punkcie zwariowałam przeczytałam dwa razy wszystkie 49części i,wstyd się przyznać, płakałam jak umierali niektórzy bohaterowie. A sagę o czarnoksiężniku i królestwie światłą znasz? hehe wiem, tytuły świetne Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznikowa.mama Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 23:14 Kinga też lubię, choć np.wielki marsz był dla mnie przerażający...mam koszmary do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
f_jak_frustratka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 14:24 W życiu? Czy ostatnio? Polecam "Dzień tryfidów". Odpowiedz Link Zgłoś
takatoszymura Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 14:31 "Medicus", "Medicus z Saragossy" Noaha Gordona i pozostałe tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 14:45 "Pachnidło" - nie wiem czy to akurat najlepsza z książek, które przeczytałam ale na pewno najbardziej zapadła mi w pamięć. Ostatnio przeczytałam 3 opasłe tomiska Stiega Larssona ("Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet", "Dziewczyna, która igrała z ogniem" oraz "Zamek z piasku").Z czystym sercem mogę polecic. "Maria i Magdalena" Magdaleny Samozwaniec - zawsze jak mam zły nastroj, to wracam do tej ksiązki i za każdym razem kulam się ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 20:49 "Maria i Magdalena" Magdaleny Samozwaniec - zawsze jak mam zły nastroj, to wracam do tej ksiązki i za każdym razem kulam się ze śmiechu. uwielbiam!!! Polecam Tobie najnowszy zbiór Magdaleny pt.Z pamiętnika niemłodej już mężatki - wcześniej nie publikowane zapiski, cudo Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:00 Książka, która zrobiła na mnie chyba największe wrażenie w życiu to "Rzeźnia numer pięć" Vonneguta. Aczkolwiek to wrażenie zrobiła na mnie w liceum, to nie wiem, czy się liczy - w sensie, czy wiek już odpowiedni. ;P Jak już byłam starsza, to poraziły mnie opowiadania Cortazara. Ale dosłownie poraziły. A poza tym uwielbiam Faulknera za nieprawdopodobnie umiejętne tworzenie klimatu dusznego amerykańskiego Południa. W nieco podobnych klimatach są książki Steinbecka - "Myszy i ludzie", "Grona gniewu", "Na wschód od Edenu". Ale to zależy, co kto lubi - dla mnie liczy się nie tyle jakaś wydumana fabuła pełna trupów, zagadek i różnych innych sensacyjnych wątków, tylko klimat. A propos trupów - polecam też "Dziesięciu Murzynków" Aghaty Christie. )) Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:09 "Matka ryżu" Rani Manicka "Tysiąc wspaniałych słońc" i "Chłopiec z latawcem" Khaled Hosseini "Saszeńka" Saimon Montefiore I wiele wiele innych ale jak wiadomo gusta są różne Odpowiedz Link Zgłoś
sonix73 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:04 mika waltari "egipcjanin sinuhe", ale i inne tego autora, no i cudny david lodge, wszystko co napisał zawsze mnie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:08 "Jeż" Kotowskiej. Co prawda do przeczytania w pól godziny, ale wrażenie niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:18 Nie potrafię się zdecydować. Z tych, które ciągle muszę powtarzać i nie mogę się nimi znudzić: "Czarodziejska góra" i "Buddenbrokowie" Manna, "Anna Karenina" Tołstoja, "Piknik pod Wiszącą Skałą" Joan Lindsay (chyba), "Wiek niewinności" Edith Wharton. Z bardziej współczesnych "Tajemna historia" Donny Tartt, a z polskich "Tam, gdzie spadają anioły" Terakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 15:34 Forever the best: Mary McCarthy Grupa Interesujaca: Paullina Simmons Tully - tak, to o mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 17:34 Jednej nie da rady Anna Karenina, Duma i uprzedzenie, Lalka, Madame (A. Libera), Buddenbrookowie, Pani Bovary, Kochanica Francuza. Oprócz tego Kapuściński, Jagielski, cykl Akunina o Fandorinie i siostrzyczce Pelagii Z kryminałów Coben, Tess Gerritsen. ogólnie kocham czytać Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 26.02.10, 21:48 > Forever the best: > > Mary McCarthy Grupa No nie, "wspomnienia z lat katolickiej młodości" zrobiły na mnie większe wrażenie. Ale do "Grupy" muszę wrócić. A odpowiadając na pytanie, książka, która zrobiła na mnie największe wrażenie "Rozmowy z katem" książka, do której wracam co roku "Kontrapunkt" Ulubiona powieść dwudziestowieczna "Dzwon" (i "Kochanica Francuza" i "Dziedzictwo" Bedford). A oprócz tego zawsze warto Murdoch, Byatt, Ishiguro, Fowles, Munro (właśnie wyszła "Uciekinierka"), Atwood, Desai (obie), McEwana (daje po garach), Davida Mitchella, Huxley'a, Maughama (ale raczej w oryginale) (celowo pomijam żelazną klasykę) i Michała Komara. I całą resztę, którą pominęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 18:42 Najlepsza książka - Ubik. Na dalszych miejscach: Solaris, Krystyna córka Lawransa, Paragraf 22, Pani Dalloway, Dolina Muminków w listopadzie, Klucz niebieski (bodaj tak, Kołakowskiego). Przepraszam autorów, o których zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 19:15 mniemanologia napisała: > Na dalszych miejscach: Solaris, Krystyna córka Lawransa, Paragraf > 22 O, jeszcze Paragraf 22! ) Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 18:56 Oskar i pani Roza Smazone zielone pomidory Dom duchow ( i ogolnie Izabelle Allende) Samarkanda Chmielewskie to tylko te "starsze" Odpowiedz Link Zgłoś
laurah Graham Masterton: Rytuał 25.02.10, 20:03 Polecam! Trzyma w napięciu chociaż momentami rozwija wyobraźnie do krytycznego momentu. Dla ludzi o mocnych nerwach. < Odpowiedz Link Zgłoś
eni.s Ken Follet "Filary Ziemi" 25.02.10, 20:31 Dla mnie rewelacja! czyta się doskonale, wszyscy którzy przeczytali za moją namową byli zachwyceni Odpowiedz Link Zgłoś
ewik74 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:11 Ostatnio się nieźle ubawiłam czytając "Jak się pozbyć Matthew" Jane Fallon. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:16 "Lucy Crown" Shaw Jedna z lepszych książek jakie czytałam, często do niej wracam... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 21:27 Fowles -"Mag" miazdzy na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
agama77 Re: Najlepsza książka jaką przeczytałyście? 25.02.10, 22:18 o, a ja mam takie zdanie o Lolicie Nabokova. Polecam też Kunderę - wszystko jak leci A w młodości, nie tak odległej, powalił mnie Wilk Stepowy Hessego. Odpowiedz Link Zgłoś