narsen Re: zlotooo :D 27.02.10, 22:18 A kto to jest jakaś Justyna? Fenomenalne to jest narodowe podniecanie się... Ok. Już cicho jestem Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: zlotooo :D 27.02.10, 23:23 fenomenalny jest narodowy cynizm i narzekanie wydaje mi sie ze w sporcie o medale chodzi i o doping, czy co taki medalista ma sie cieszyc medalem w glebi ducha a reszta ma siedziec cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: zlotooo :D 27.02.10, 22:18 szok...nie widziałam dawno takiej walki.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamati3 Re: zlotooo :D 27.02.10, 22:19 to było niesamowite!!! Justyna jest the best!!! )) Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: zlotooo :D 27.02.10, 22:45 O mało nie zeszłam na ostatnich metrach! Może wreszcie skok Fortuny odejdzie w niepamięć.. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: zlotooo :D 27.02.10, 23:15 A dlaczego ma odejść? Niech pozostanie, w niczym to nie ujmuje dzisiejszemu sukcesowi Justyny ) Odpowiedz Link Zgłoś
kalendarzowa_wiosna Re: zlotooo :D 27.02.10, 22:43 ależ to była walka! fenomenalny finisz, BRAWO! podziwiam wytrwałość, ciężką pracę i ogromny sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles przyklejone przez moderatora 27.02.10, 23:31 Mamy złoto Autor: czar_bajry 27.02.10, 22:30 Odpowiedz Astmatyczka z tyłu Re: Mamy złoto narsen 27.02.10, 22:36 Odpowiedz A Małysz jest brzydki Re: Mamy złoto narsen 27.02.10, 22:44 Odpowiedz A poważnie to nie chce mi się teraz włączać tvn24 niestety z tej okazji. Znowu się zapętli... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Piękny dzień! 28.02.10, 23:29 Brawo dziewczyny ... wszystkie biatlonistki i panczenistki!!! Podziwiam niesamowity hart ducha i wolę walki! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Nasza gra - hokej! :) 01.03.10, 00:00 Dopisze sie w tym watku, bo my (Kanadyjczycy) dzis mamy swoj wielki dzien - dopiero co dziewczyny zdobyly hokejowe zloto a teraz faceci - to jest NASZA gra! Ah, co to byl za mecz I zal, ze juz koniec Olimpiady ... Pieknie bylo, piekne igrzyska Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nasza gra - hokej! :) 01.03.10, 00:37 To gratuluję wam Kanadyjczykom I dodam, że jak na Kanadyjkę świetnie piszesz po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nasza gra - hokej! :) 01.03.10, 01:01 angazetka napisała: > To gratuluję wam Kanadyjczykom I dodam, że jak na Kanadyjkę > świetnie piszesz po polsku Chyba nie za bardzo, bo tu co i raz ktos mi wypomina anglizmy choc najczesciej bez ustosunkowywania sie do meritum aktualnych dyskusji. W ogole ostatnio strasznie duzo uwag dookola wszystkich do wszystkich na temat ortografii. Tylko interpunkcji i skladni nikt nie krytykuje, bo to trudniej sprawdzic w slowniku Ale to iny temat, na inny watek. And yes, I'm proud Canadian - dzis, szczegolnie proud, eh Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Nasza gra - hokej! :) 01.03.10, 11:24 nie chodzi o ortografie i interpunkcje tylko o to jak smieszny jest fakt ze ludzie tak latwo zapominaja o swoich korzeniach kiedy tylko im sie dobrze zrobi ja jestem dumna ze jestem Polka, bo nie ide na latwizne nie zebrze o wize i nie wlaze nikomu w dupe o obywatelstwo, pozostaje we wlasnym kraju aby tu zmieniac swiat na lepsze a nie podkulac ogon i zwiewac, potem asymilujac sie mowic "im proud Canadian" gdzie i kiedy ty bedziesz kanadyjka? zawsze bedziesz uciekinierem ktory poszedl na latwizne ;P i to nie jest powod do dumy. a ortografia i interpunkcja - to tylko forum dla mnei to nie gra roli Odpowiedz Link Zgłoś
monika_a_b OT 01.03.10, 16:27 zawsze bedziesz > uciekinierem ktory poszedl na latwizne ;P Czy mogłabyś doprecyzować, o co Ci chodzi z tą łatwizną? Bo raczej emigracji tak chyba nie nazwiesz, prawa? Ciekawe, jak mnie byś nazwała, jeśli Ci powiem, że mam dwa obywatelstwa, a prawdopoobnie dojdzie do nich i trzecie, bo tak mi się życie ułożyło, że mieszkam obecnie w jeszcze innym kraju i mam zamiar już tutaj pozostać. Nota bene to Kanada. Ja samą siebie uważam za kosmopolitkę, a jeśli chodzi o te igrzyska, to sercem byłam za Polską i Niemcami, ale i Kanadyjczykom dopingowałam, gdy to było możliwe... Jakoś mi te nacje ze sobą nie koliowały. Pozdrawiam, Moni PS: Twoje nastawienie do emigrujących osób jak żywo przypomina mi reakcje rodem z PRLu, ten sam sposób myślenia... Ja wyjechałam z Polski mając 14 lat, i już wtedy co niektórzy chcieliby mi zabrać obywatelstwo za sam ten czyn... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: OT 01.03.10, 16:53 moje zdanie jest moim zdaniem, niezmiernie wkurza mnie nagla duma narodowa uchodzcow gdy tylko dostana nowe obywatelstwo to takie pretensjonalne jakby bycie polakiem bylo najwiekszym syfem na calym swiecie, a nie jest, syfem jest spieprzanie wtedy kiedy jest duzo do zrobienia a prl sobie w kieszen wsadz, kiedy wyscie uciekali tutaj ludzie tracili zycie i zdrowie w walce o wolna polske, jak smiecie teraz z jednej strony sypac argumentami o jakichs represjach i ucieczce przejawiajac niezmierna dume i wyzszosc z powodu tego ze zwyczajnie uciekliscie kiedy potrzebna byla pomoc to smieszne, powiem wiecej - zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: OT 01.03.10, 17:35 Staram sie unikac wciagania w dyskusje, w ktorych z zalozenia nie jestem w stanie dorownac iloscia jadu adwersarzowi, ale czuje sie wywolana do tablicy wiec odpowiem. Po pierwsze nikt (ja tez!) nie musi sie tlumaczyc ze swoich uczuc, wlaczajac w to uczucia patriotyczne/zwiazku z okreslonym krajem/kulura/wartosciami. Ja jestem nie tylko nominalnie Kanadyjka, ja sie Kanadyjka czuje i to w zaden sposob nie ujmuje mojego przywiazania do Polski, jezyka polskiego i tego skad jestem. Zapewniam Cie Elzo, ze naprawde nie musi w zyciu byc albo/albo! Po drugie czas jest pojeciem wzglednym To jest bardzo wzgledne, co dla kogo jest "nagle" Ja zyje w moim kraju juz ponad polowe mojego zycia, tu urodzily sie i wychowaly moje dzieci (najmlodszy zaczal studia we wrzesniu 2009), zainwestowalam bardzo duzo emocjonalnie/duchowo/intelektualnie w moj zwiazek z Kanada i doprawdy nie widze w tym nic pretensjonalnego. Po trzecie tu nie czas ani miejsce na opisywanie swoich zyciorysow i na wytykanie sobie wzajemnie martyrologii. Nie wiem jakich represji Ty Elzo doznalas w czasach gdy moje pokolenie represji doznawalo; ja swoje wspomnienia kombatanckie zostawiam dla dzieci i wnukow, bo dla Nich to jest wazne zeby wiedziec, ze prawa czlowieka, prawo do wolnego slowa i gloszenia nawet niepopularnych pogladow zawsze byly i sa wartosciami nadrzednymi w prywatnym dekalogu Ich rodzicow. Piekno mojego kraju polega miedzy innymi na tym, ze gdy czlowiek czuje sie Kanadyjczykiem to jest Kanadyjczykiem; nie wiem czy w Europie mozna to w pelni zrozumiec i docenic, ale nawet bez pelnego zrozumienia nie ma zadnego powodu do okazywania az takiej pogardy i braku szacunku. Kindest regards, Bi_scotti Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: OT 01.03.10, 19:24 jaki jad, mnei zwyczajnie smieszy taka postawa i uwazam ja za zalosna - co innego rodzina zyjaca w miejscu x od kilku pokolen uwazajaca sie za autochtonow co innego ktos kto wyemigrowal bo mu w kraju zle bylo i teraz jest dumny z bycia kims innym - lepszym... dla mnie koniec tematu, niby wszystko jest takie cool i super w kanadzie i stanach jednak kraza dowcipasy o polaczkach tak jak w niemczech o turkach tak jestescie jak zasymilowani turcy w niemczech oni tez pewnie czuja sie dumni ze swojego niemieckiego pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: OT 01.03.10, 19:28 elza78 napisała: > ktos kto wyemigrowal bo mu w kraju zle bylo A skąd założenie, że emigracja jest powodowana tylko złą sytuacją w ojczyźnie? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: OT 02.03.10, 08:53 Może, choć dla mnie to niezrozumiały motyw opuszczenia ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: OT 02.03.10, 10:00 Kto powiedział, że gorzej? Może równie dobrze? Może z innymi możliwościami - nie lepszymi, innymi. Mam rodzinę w Kanadzie, która wyemigrowała, bo moja ciotka - naukowiec dostała ofertę prowadzenia jakichś tam badań, które tylko w Kanadzie prowadzone były. Ja sama widzę możliwość swojego wyjazdu nie dlatego, że mi źle, tylko dlatego, że np. pewne instytucje tylko gdzieś za granicą są. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: mi sie juz nie chce produkowac w temacie EOT 02.03.10, 10:01 Nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_a_b Re: OT 01.03.10, 19:45 Nie do wiary, faktycznie miałam rację: Twój sposób myślenia to czysty PRL! Już samo to "wy", jak "wy, towarzyszu..." Zastanawiające... Widzę, że dyskusji merytorycznej się z Tobą nie da przeprowadzić, jeśli już teraz rzucasz w moją stronę fałszywymi zarzutami jakobym powiedziała, że bycie Polakiem jest ostatnim syfem, a już owe sypanie argumentami o represjach itd. to sama science fiction! No, i jeszcze mianujesz mnie "uchodźcem"... żebyś jeszcze przynajmniej wiedziała, co to znaczy... Tyle jadu w jednej osóbce, niesamowite... I to jeszcze gratis! Na tym kończę mój udział w tej "rozmowie", jakoś nie widzi mi się schodzenie na Twój poziom. Moni Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: OT 01.03.10, 22:49 tak, tak prl chyba mocno cie ten prl bolal, tak mocno ze trza bylo spieprzac i teraz dumnie nosic glowe ze sie ucieklo ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Nasza gra - hokej! :) 01.03.10, 11:19 Gratuluję Byliśmy z mężem za Kanadą. Piękny mecz, dogrywka dodała smaku. Teraz trochę przymykają mi się oczy po zarwanej nocce Odpowiedz Link Zgłoś
monika_a_b Re: zlotooo :D 01.03.10, 16:30 Bardzo się cieszę z polskich wyników. Nie wiem, czy miałyście okazję obejrzenia imprezy zamykającej te igrzyska? Moim zdaniem świetnie ją zorganizowano! Pozdrawiam, Moni Odpowiedz Link Zgłoś