sanrio 26.04.10, 20:59 czytała któraś z was? Czy warto sięgnąć po tą książkę? Nie lubię banałów i prostych opowiastek, waham się co do tej pozycji...jest opisywana jako thriller a mnie to zalatuje trochę Zmierzchem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graue_zone Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:00 Żaden Zmierzch! To porządna sensacja. Czytałam i polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:03 Zmierzchu nie czytała,ale to o wampirach tak?.Tu nic na ten temat nie ma.Warto.Najbardziej podobała mi się 2 część,trzecia jest jej kontynuacja.Pierwsza troszkę przekombinowana,ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
graue_zone Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:03 Zwidy mam! Przed chwilą Ci odpisałam i zniknęło! Żaden Zmierzch, porządna sensacja. Polecam, czytała z zapartym tchem. więcej tu czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
rozamund Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:05 Ja też polecam, blisko 1000 stron przeczytałam w cztery dni. Najnudniejszy jest moim zdaniem drugi tom, ale i tam akcja toczy się wartko Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:05 Nie, ze Zmierzchem nie ma absolutnie nic wspolnego. Pierwsza czesc to w zasadzie kryminal na szerszym tle spolecznym. Druga i trzecia sa bardziej sensacyjno-polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:08 Porównanie do Zmierzchu nie w kontekście wampirów naturalnie, tylko w sensie stylu, bo tamto mnie drażni swą prostotą (przeczytałam 2 kartki). No więc lecę do Merlina i kupuję, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:08 To porządny kryminał, nie ma nic wspólnego ze "Zmierzchem". Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 21:10 NIE polecam. Tzn. pierwsza część jest nawet niesgorsza, ale reszta to ciągnięcie tematu na siłę. Generalnie kryminał/sensacja w typie trochę szwedzkim (Sjöwall i Wahlöö), ale z domieszką Grishama. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 22:14 Fakt, czesc druga i trzecia dosc mocno ciagniete za uszy. Niestety autor zmarl przed wydaniem powiesci, niewykluczone, ze jeszcze duzo by nad nimi pracowal. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 22:10 Z tym, excuses le mot, szajsem 'Millenium' nie ma nic wspólnego. Thriller? Bo ja wiem...? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 22:15 Niestety, książki nie czytałam, ale oglądałam film. Film jest naprawdę świetny, ale w recenzjach o filmie piszą "książka 100x lepsza", więc choć nie czytałam, to gorąco polecam Żadnej spójności z Zmierzchem. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 22:21 Film potwornie, ale to potwornie skraca watki, i pare zupelnie wywala. Duzo postaci jest w filmie tylko w migawce, a w ksiazce sa pelnowartosciowymi uczestnikami zdarzen. Jesli film ci sie podobal, to warto dorwac ksiazke - jest znacznie ciekawsza i daje wiecej tla. Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: Millenium Larsson Stieg 26.04.10, 22:19 Książki nie czytałam...oglądam film czy I, drugiej nie dałam rady , wymiękłam w połowie... Odpowiedz Link Zgłoś
majowa_kotka Nie polecam 26.04.10, 22:30 Nie polecam. Książka nie jest najwyższych lotów, przez pierwszy tom przebrnęłam z trudem (tylko dlatego, że w połowie rzucam naprawdę wyjątkowe gnioty ). Najgorzej jest moim zdaniem z tłumaczeniem. W treści co i rusz napotykałam angielskie wtręty i określenia (bohaterowie co i rusz robili research - i bynajmniej nikt tego słowa nie składał kursywą), szyk zdań czasem stał w sprzeczności z polską gramatyką, przypuszczam, że mógł być zgodny z oryginalną (szwedzką). Druga rzecz, na którą zwróciłam uwagę, to reklama rozmaitych produktów. Gdyby jeszcze była dyskretna, pół biedy - niestety, była wyjątkowo nachalna. W pewnym miejscu (w środku tekstu!) pojawił się nawet odnośnik do strony internetowej programu komputerowego. Szkoda, że w książce nie umieszczono strony pełnej reklam, przynajmniej można by się jej było pozbyć. Kolejna rzecz - jedna z głównych bohaterek jest genialną hakerką. Taaaaak... jej "genialne" poczynania przyprawiały mnie o atak śmiechu. Niestety, w tym wypadku ilość szczegółów ani nie dodała autentyczności, ani profesjonalizmu. Wprawdzie jestem dopiero studentką informatyki, a do geniuszu mi daleko, ale luki w rozumowaniu autora są oczywiste - ciekawe, czy konsultował te fragmenty ze specjalistą...? Co do intrygi - szczegółów zdradzać nie będę, ale dla mnie była nieinteresująca, nie pasująca do niczego, wręcz niesmaczna. Dla porządku dodam, że lubię klasykę kryminału - powieści Agaty Christie czy opowieści o Sherlocku Holmesie, literatury mocno współczesnej (powiedzmy, z ostatnich dziesięciu lat) nie cenię zbyt wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Taa... 26.04.10, 23:11 Ta... bo tu na forum zachwyty budzi blyskotliwa literatura w stylu "Bialej Masajki"!.. to duzo tlumaczy Nie wiem, jakie jest polskie tlumaczenie Larssona , bo ja czytalam w oryginale i jest to jedna z tych ksiazek, ktora wciaga jak odkurzacz , trudno sie oderwac od lektury, dopoki sie nie skonczy, choc niektore watki byly takie sobie. Larsson nie byl informatykiem, tylko dziennikarzem, a powiesc pisal ladnych kilka lat temu (sam autor nie zyje juz od kilku lat), wtedy i mozliwosci techniczne (chocby parametry komputerow) byly inne, niz obecnie, i detale techniczne nie byly glownym tematem powiesci. Film tez bardzo mi sie podobal, zwlaszcza ostatnia czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Taa... 27.04.10, 11:12 Białą Masajkę to chyba tylko jedna forumka zachwalała, i to pod kątem ciekawostki antropologicznej a nie kunsztu pisarskiego no w każdym razie przychylam się do głosu większości - zdecydowałam się na zakup I tomu, jak wciągnie będą pozostałe, jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Nie polecam 26.04.10, 23:13 a tak w ogole to charakter typowo kryminalny ma jedynie 1 tom, w kolejnych akcja zdecydowanie zmierza w kierunku thrillera politycznego. W filmie jest to jeszcze bardziej widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Nie polecam 27.04.10, 01:25 przeczytalam wszystkie tomy, wciaga. Rzeczywiscie ewoluuje w trakcie z typowego kryminalu do thrillera, robi sie policzna. Rozwoj charakterow dobry, dosyc orginalne watki. Nie wiem jak wychodzi w polskim tlumaczeniu, ja czytalam w wersji ang. Mruwa zazdroszcze Ci, ze moglas przeczytac w orginale. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 08:13 czytałam ważam to za dobrą rozrywkę, odskocznię od czytanych przeze mnie na codzien Herbertów, Kołakowskich etc można także co nieco zapoznać się z życiem kobiet w skandynawii Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 11:22 > można także co nieco zapoznać się z życiem kobiet w skandynawii Co przepraszam? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 11:40 mdro napisała: > > można także co nieco zapoznać się z życiem kobiet w skandynawii > > Co przepraszam? No wiesz, pracują Albo zajmują się hakerstwem Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 11:55 marghe_72 napisała: > mdro napisała: > > > > można także co nieco zapoznać się z życiem kobiet w skandynawii > > > > Co przepraszam? > > No wiesz, pracują > Albo zajmują się hakerstwem > > > po tym feralnym zdaniu miałam wstawić buźkę ale kliknęłam enter i o sprawie zapomnialam niestety brak buźki całkowicie zmienił wydźwiek wypowiedzi - biję się w pierś Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 12:10 OK, teraz aluzju poniawszy . Nb. ciekawostka - po przeczytaniu pierwszego tomu omyłkowo sięgnęłam po trzeci miast drugi, zorientowałam się po mniej więcej 100 stronach . Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczek_0 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 09:21 cz. 1 "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet"- fajny cz. 2 "Kobieta, która igrała z ogniem" -super (Lisabeth jest niezła hehe) cz.3 "Zamek z piasku, który runął"- nie czytałam jeszcze, ale ponoć świetny Generalnie trylogię świetnie się czyta, polecam. Dwie części przeczytałam w jeden dzień, ciągiem. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 09:22 Kupiłam audiobooka, czeka w kolejce az skończę to czego słucham w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 11:14 słuchaj a jak wygląda w praktyce "czytanie" audiobooka? W domu siedzisz czy tam gotujesz i słuchasz, czy jak jedziesz dokądś, czy jak? Bo ja tak sobie myślę, że czytania nic nie jest w stanie mi zastąpić przede wszystkim dlatego, że jestem wzrokowcem i tekst słuchany kiepsko do mnie docieraBiedni moi wszyscy rozmówcy Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 12:49 sanrio napisała: > słuchaj a jak wygląda w praktyce "czytanie" audiobooka? W domu siedzisz czy tam > gotujesz i słuchasz, czy jak jedziesz dokądś, czy jak? Bo ja tak sobie myślę, ż > e > czytania nic nie jest w stanie mi zastąpić przede wszystkim dlatego, że jestem > wzrokowcem i tekst słuchany kiepsko do mnie docieraBiedni moi wszyscy rozmówc > y Moj znajomy slucha codziennie audiobookow dojezdzajac do pracy, bo zawsze stoi w poteznych korkach. Tez jestem wzrokowcem, wiec bym tak nie mogla - moze dlatego nie cierpie stac w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 09:40 Pierwszy tom bardzo mnie wciagnal, dobrze mi sie czytalo, drugi srednio a trzeci zupelnie mnie nie wciagnal i nie doczytalam do konca. Czytalam wloska wersje ale wszystkie czesci tlumaczone przez jedna osobe wiec to raczej nie kwestia tlumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 11:37 Pierwszą częśc przeczytałam z zaintereasowaniem Druga mnie znudziła a zakończenie sprawiło, że mi ręce opadły po trzecią nie sięgnełam Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 12:15 marghe_72 napisała: > Pierwszą częśc przeczytałam z zaintereasowaniem > Druga mnie znudziła a zakończenie sprawiło, że mi ręce opadły > po trzecią nie sięgnełam tak z ciekawosci, co sprawilo, ze Ci po drugiej czesci rece opadly? Polecam ekranizacje, zwlaszcza 3 czesc jest pyszna. Jesli kogos interesuje wersja telewizyjna (rozni sie nieco od kinowej) w oryginale, to prosze bardzo: svtplay.se/t/128376/millennium_-_hela_historien Pierwszy odcinek juz niedostepny i nie wiem, czy da sie w ogole otworzyc poza Szwecja. No i film w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 12:36 mruwa9 napisała: > marghe_72 napisała: > > > Pierwszą częśc przeczytałam z zaintereasowaniem > > Druga mnie znudziła a zakończenie sprawiło, że mi ręce opadły > > tak z ciekawosci, co sprawilo, ze Ci po drugiej czesci rece opadly? Zakończenie w stylu "zabili go i uciekł" Film może kiedyś obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
1.tulipanna Re: Millenium Larsson Stieg 27.04.10, 13:42 fajnie się czyta, jak dla mnie żadnych dłużyzn nie ma, millenium to było dla mnie b. fajne urozmaicenie spacerów z córką filmu nie widziałam i żałuję Odpowiedz Link Zgłoś