zebra12 21.06.10, 19:03 Może ktoś ma doświadczeniem lub zechce podzielić się pomysłem na tani, mały domek. Chcę coś takiego postawić na działce. Mogę na ten cel przeznaczyć około 70 tys. Wiem, że to mało, dlatego Was pytam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:05 Rozumiem,że ma być to dom mieszkalny,całoroczny tak? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:36 Ostatnio w jakiejś gazecie czytałam o domach modułowych. O wiele tańszych od tradycyjnych i stawianych od 6tygodni do 3 miesięcy. Niestety doświadczeń jeszcze nie mam ale może to dobry kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycja.30 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:40 Dom modułowy to o wiele większy koszt, o wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
miarka71 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:46 Zobacz te; www.danmardomy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:46 wcale nie. Z tego co pamietam dom około 100 m to koszt jakies 150 tyś. Więc naprawdę mały domek może oscylować wokół sumy zaproponowanej przez Zebrę. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 19:50 tani domek to zazwyczaj tandetny domek... Zebra, przepraszam, że sie czepiam, ale kto ten domek będzie stawiać - chyba nie Ty, tylko ktoś z Twojej rodziny. Może więć zapytaj go o minimalne wymagania, o metraż itd... Odpowiedz Link Zgłoś
analist73 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:12 I trzeba pamiętać, że dwa razy mniejszy dom nie oznacza dwa razy tańszy. Jeżeli pytasz o domek, to zakładam że działka już jest. Trzeba pamiętać o uzbrojeniu (czyli doprowadzeniu wody, prądu, gazu, kanalizacji), projekcie, wytyczeniu budynku itd... Tani dom musi być prosty w budowie, bez balkonów, załamań, parterowy (bez stropu), bez piwnic. Ale 70tys to jednak bardzo mało. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:35 Zebra napisala chcĘ verdano... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 22:16 Cóż, Zebra twierdzi, ze nie stać ją praktycznie na nic - dlatego sądzę, ze to nie ona stawia dom za 70 tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycja.30 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:13 No dobrze, może i tak. Pomyślałam jeszcze o tym, że trzeba by tam ułożyć jakieś kafle, podłogi, kupić wannę itp, kuchenkę, zlew a tego już nie da się zmieścić w podanej sumie. Może chodziło o goły domek, mały domek. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 22:17 marychna31 napisała: > wcale nie. Z tego co pamietam dom około 100 m to koszt jakies 150 tyś. w stanie surowym - uwierzę. Do zamieszkania - wolne żarty. > Więc > naprawdę mały domek może oscylować wokół sumy zaproponowanej przez Zebrę. Naprawdę mały to jest 100 metrowy. Jaki może być mniejszy skoro wygodny garaż ma 30 metrów? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:22 proponuję totolotek, może będziesz miała szczęście, bo za 70 tysięcy nie uda ci się doprowadzić nawet 50m2 do stanu surowego zamkniętego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:46 Pogoń eksa do roboty, żeby zadbał o to w jakich warunkach jego dzieci mieszkają. Za 70 tys. to możesz postawić elegancki domek letniskowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ya.79 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 20:56 dom zwany "Kanadyjczykiem' albo z bala Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 21:46 Przenieś po prostu jakąś chałupę ze zdrowego drewna na swoją działkę. Nie wiem czy kiedyś na Wnętrzach Mieszkań nie było takiej historii. Płacisz za rozebranie, złożenie no i niestety za przystosowanie do użytku pewnie byś się zmieściła. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 21.06.10, 22:46 ale bez robocizny i bez wykończenia? a hydraulika i elektryka? powiem tak: ceny materiałów np. na ściany, potaniały ostatnio, bloczek fundamentowy kupisz w betoniarni, bez stropu, dach dwuspadzisty, ale wykończeniówka poszła w górę, znacznie. za taką kwotę moim zdaniem nie postawisz domku calorocznego. nie ma szans!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dynema Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 00:35 W wersji kreatywnej: moze znajdz 3 zainteresowane rodziny i niech odkupia od ciebie 3/4 ziemi, dzieki temu bedziesz miec wiecej niz 70 tys, i zbudujcie dom dla 4 rodzin, co wyjdzie rozniez taniej na rodzine niz budowanie jednorodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 13:21 Tak, to ja chcę postawić ten domek. Chcę wziąć kredyt. Działkę mam. Rzeczywiscie myślałam o przeniesieniu używanego domu. To ma być dom całoroczny, skromny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 13:51 W tej chwili na Allegro jest domów drewnianych do przeniesienia kilkanaście. Ceny od 5.000 do 15.000. Oczywiście remont jest niezbędny Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 13:57 niedawno w poznańskiej tv był porgram, gdzi ekalkulowano postawienie na własnej działce przywiezionego z bieszczadów bodajże starego, drewnianego domu rozłożenie, przewiezienie, zlożenie, instalację lektr i wodna i coś tam jeszcze skalkulwoano na jakieś 20tys Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:05 > rozłożenie, przewiezienie, zlożenie, instalację lektr i wodna i coś > tam jeszcze skalkulwoano na jakieś 20tys Chciałabym to zobaczyć na własne oczy. Koszt centralnego ogrzewania w małym domu piętro plus poddasze (robocizna i materiały bez pieca) to obecnie 20 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:13 Sam piec to kilka - kilkanaście tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:18 Ja mam piec gazowy, który prądu nie potrzebuje. Jak wyłaczają prąd mnie nadal jest ciepło Jest bardzo tani i do tego bardzo ekonomiczny. Niestety dziś praktycznie nie do dostania Piec nie musi kosztować kilkanaście miesięcy! Przecież skoro Zebra nie ma kasy to nie wyda majątku na markowe cudo??? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:14 Ale to musi być chałupa z poddaszem??? Z tego co pamiętam to Zebra i tak powiększyłaby przestrzeń życiową o połowę Chyba, że się mylę, ale to pytanie do autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:22 > Ale to musi być chałupa z poddaszem??? Nie musi, ale myślisz, że o ile to zmniejszy koszty, bo na pewno nie o połowę. Plus piec, o którymś ktoś dopisał, a który jest potrzebny niezależnie od metrażu. A to tylko centralne. Ile ja się nasłuchałam historii o tym, jak to tanio można zbudować dom, normalnie za mniej niż mieszkanie. Oczywiście w konfrontacji z praktyką bardzo szybko okazało się, że takie historie i kosztorysy (zawsze, ale to zawsze okazuje się, że kilku co najmniej rzeczy w kosztorysie nie uwzględniono) można sobie między bajki włożyć. Przykro mi, ale nie uwierzę w to, żeby jakikolwiek dom całoroczny można było zbudować za 70 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 14:30 Jakąś jednoizbową kanciape można zbudować Odpowiedz Link Zgłoś
pocztarenata Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 15:12 Zebra nigdzie nie napisała, że chce poddasze. Łatwiej i szybciej jest położyć na nieużytkowym strychu ocieplenie. Przez wiele lat tak miałam. W zeszłym roku zrobiłam schody i wykończyłam strych. Schody u stolarza to dobre parę-paręnaście tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 15:13 Kurka nie przelogowałam się Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 15:43 Tak, poddasze nie jest potrzebne. Szukam właśnie na Allegro, ale akurat nie ma zbytniego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 16:52 marghot napisała: > niedawno w poznańskiej tv był porgram, gdzi ekalkulowano postawienie > na własnej działce przywiezionego z bieszczadów bodajże starego, > drewnianego domu > rozłożenie, przewiezienie, zlożenie, instalację lektr i wodna i coś > tam jeszcze skalkulwoano na jakieś 20tys Taaa.... Zapomnieli dodać koszt wykonania fundamentów (+ materiały), bo bezpośrednio na trawie nikt takiego cuda nie postawi. Chałupę (nawet starą) trzeba odkupić. I dodatkowo zaadaptować pod siebie, tudzież oczekiwania XXI wieku. Dla ciekawostki: zrobienie takich fundamentów wcale nie jest takie proste. Znajomy dał się skusić na bajkę o bajecznych cenach "starej, bieszczadzkiej chałupy". Przy fundamentach robotnicy rozjechali się nieco z wymiarami budynku. Po wykonaniu stosownych (i niezbędnych) poprawek koszt samego fundamentu z izolacjami i innymi fanfarami zbliżył się do ok. 80 tys. zł. Do tej pory koszt tej bajecznie okazjonalnej zabawy znajomy wycenił już na ok. 450 tys. zł, a do stanu wymarzonego jeszcze daleko... Sama jestem na świeżo po budowie. Przykro mi, ale za 70 tys. zł, to myślałabym o domku typu Brda lub tzw. holenderskim. Czyli nieco większym campingu. Żeby nie wpakować się w maliny, z takim kapitałem postarałabym się o kredyt lub jeszcze trochę uzbroiła w cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 18:29 Na Forum Oszczędzamy odbyła się taka oto dyskusja na temat: Mały tani domek? forum.gazeta.pl/forum/w,20012,107996535,107996535,Maly_tani_domek_.html Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 18:49 70 tys, to nie mój kapitał, ale zdolność kredytowa... Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 19:12 To wcale nie oznacza ze dostaniesz 70 tys kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzie_jest_wyjscie Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 19:10 kupić domek na rynku wtórnym, mały np z lat 60 tych. i pomalutku remontować Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 20:21 nie wiem gdzie zebra mieszka, ale w moim mieście mały, tani domek z lat 60-tych w najbardziej melinarskich okolicach kosztuje co najmniej 150 tys. za te pieniadze ma się komfort mieszkania w źle ogrzewanym, zagrzybionym domu, w niebezpiecznej okolicy, z działką, na której można co najwyzej jedno krzesło postawić. zebra, mozesz próbować przenieść na działkę starą drewnianą chałupę, ale współczuję pierwszej zimy w takim domu... Odpowiedz Link Zgłoś
zonkilek Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 22.06.10, 21:20 powiedzmy sobie szczerze-za te pieniądze możesz sobie kupić co najwyżej przyczepę holenderską,u nas na działkach kilka osób kupiło sobie takie,moja sąsiadka ma przepiękną,trzy sypialnie,salon,nawet z kominkiem,dwie maciupcie łazienki i aneks kuchenny,za przyczepę plus transport zapłaciła 38 tysiaków,ale są i tańsze,po 20-30,natomiast moja siostra,która stawia dom,wcale nie jakiś tam ogromny,bo 140 m użytkowej,obecnie ma stan surowy zamknięty,już zapłaciła razem z działką 400 tysięcy złotych,a liczy,że wykończenie pożre jeszcze 250- 300 tysięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
gdzie_jest_wyjscie Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 23.06.10, 07:19 u nas jest taniej znajoma niedawno kupiła za 70 tys Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Nie widzę takiej opcji 22.06.10, 21:35 Zakładając, że działka jest w pełni uzbrojona, budowlana i z pozwoleniem na budowę, same okna będą kosztować ok. tysiąc za sztukę (nie mówię o jakichś balkonowych czy oszklonych werandach, zwykłe okna z pokoju czy kuchni), co najmniej kilka (raczej kilkanaście) tysięcy instalacja grzewcza (piec, kaloryfery, rurki, robocizna). Jak ktoś wspomniał, w domu wypadałoby mieć jakąś (nawet tanią) podłogę, jakąś ceramikę sanitarną typu sedes, zlew czy wanna/brodzik - 70. tysięcy to mało nawet na takie podstawowe wyposażenie i to w wersji najskromniejszej, a co dopiero mówić o domu (nawet starym przeniesionym) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 06:26 Mam opcję: nie miec nic, lub jednak zrobić coś. Wybieram tą drugą. Jeśli okaże się, że się w tej sumie nie zmieszczę, to sprzedam działkę. Ale to ostateczna ostateczność. Działka jest rolna z zabudowaniami. Nie będę się starać o pozwolenie na budowę, ale o remont z wymianą metariału. Domek podmienię lub może rzeczywiście wyremontuję. Uwazasz, że lepiej się poddać i nic nie próbowac robić? Ale co mi ze sprzedaży działki przyjdzie? Ja nie potrzebuję 100 tys, czy nawet 150 tys. Ja potrzebuję miejsce do życia, a po sprzedaniu działki nic za takie pieniądze nie kupię. A działka jest około tyle warta. No nie wiem, musze to przemysleć. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycja.30 Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 07:18 Ja już się tyle naczytałam o bodowaniu tanich domów...tyle że zwykle pisano o 150-200 tysiącach a tu 70 tysięcy. Jakoś nie wierzę bo sama jakiś czas temu budowałam dom, co prawda działka była droga bo w dość drogim miejscu mieszkam, ale mimo tego że dom nie jest duży, nie ma nawet 130m2 i jest prosty, to wybudowanie oraz urządzenie oraz działka wyszło nam lekko 750 tysięcy. Ja wiem, że u Zebry jest działka i wyposażenie byłoby skromniejsze, ale Zebra, naprawdę jestem w miarę na bieżąco i wiem, że musiałabyś mieć minimum 200 tysięcy, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 07:45 Czyli masz działkę z zabudowaniami w tym domem mieszkalnym tak?To idź w remont jeśli jest to możliwe nie budowę nowego,bo za podana kwotę nic nie zrobisz. A jak ma się sprawa dojazdu do pracy i szkół z tej działki?Bo to bardzo istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 10:08 Dojazd jest idealny! Busy jeżdżą co pół godziny a przystanek mam blisko domu. Moja praca jest bliżej mojego domu, niż Krakowa, gdzie obecnie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 10:22 Tyle, że przy nierealnym kosztorysie może się okazać, że wydasz te 70 tys. i nadal nie będziesz nic miała oprócz dziury w ziemi i kilku palet materiałów na działce. W tej chwili nie stać Cię na budowę domu i koniec kropka. Moim zdaniem powinnaś po prostu poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 10:38 Ale na co mam czekać? I ile? Czekam już 20 lat i nic. Jak się teraz za to nie wezmę to nic nie da czekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 11:01 > Ale na co mam czekać? I ile? > Czekam już 20 lat i nic. Jak się teraz za to nie wezmę to nic nie da > czekanie. Jak chcesz. Dla mnie to jest bardzo proste, nie mam na coś pieniędzy to tego nie kupię. Dotyczy to w takim samym stopniu nowej torebki, butów, samochodu czy domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Nie widzę takiej opcji 23.06.10, 10:40 bri napisała: > Tyle, że przy nierealnym kosztorysie może się okazać, że wydasz te > 70 tys. i nadal nie będziesz nic miała oprócz dziury w ziemi i kilku > palet materiałów na działce. W tej chwili nie stać Cię na budowę > domu i koniec kropka. Moim zdaniem powinnaś po prostu poczekać. no dokładnie, to jest najbardziej prawdopodobny wariant, zaciągniesz kredyt, wydasz kasę i zostaniesz z czymś, w czym na pewno nie da się zamieszkać, a co sprzedać będzie trudno i jeżeli się uda, to za mniej niż włożyłaś. My mieliśmy super dokładny kosztorys wykończenia stanu surowego (bez wyposażenia) na 100 tys., a musieliśmy wyłożyć 150. Jeszcze nie widziałam nikogo, kto by się zmieścił w kosztorysie. Jeżeli chcesz się pakować w inwestycję, to moim zdaniem najpierw zrób kosztorys z wliczeniem wszystkiego z górką, pomnóż przez 1,5 i jak Ci się zmieści w 70 tys., to możesz ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Zebra 23.06.10, 10:26 www.danmardomy.pl/oferta_danmar_viii.php druga czesc musisz wydac na ocieplenie. domy w danmarze maja tylko zewnetrzne sciany, elektryke sanitariaty ogrzewanie to wszystko musisz sama. mam tez tanszego producenta domow drewnianych. tyle ze u nich jest kolejka na rok. tyle ze jest tanszy i dostajesz tez sciany i deski na scianach wewnetzrnych nie tylko zewnetrzne ze tak powiem. w jakiej miejscowosci pi razy oko mieszkasz? wystarczy wojewodztwo. przejrzyj sobie strone danmaru wybierz projekt a a ja poszukam sobie zaraz w moich archiwach telefon do tego drugiego i zaraz ci na priv wysle. mozna z nimi pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: Zebra 23.06.10, 10:37 Napisz mi na priv namiary. Rok to będzie ok, bo na razie załatwiam z działką. Działka koło Krakowa, powiat Myślenice. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zebra, nie napisałam Ci tego, żeby 23.06.10, 11:56 Cię zniechęcać i nie, nie uważam, że "lepiej nic nie robić". Po prostu sama remontowałam mieszkanie (np. wspomniana wymiana okien), moi rodzice są w trakcie drobnych remontów (tzn. bez przebudowywania ścian czy wymiany podłóg/dachu itp.) całorocznego niewielkiego domu i wiem ile to mniej-więcej kosztuje i gdzie się zaczynają ceny np. takiej wanny czy zlewu (pominę fakt, że jakość jest jednak przynajmniej do pewnego stopnia związana z ceną i najtańsze często oznacza "do wymiany za góra 2-3 lata") Moim zdaniem za 70. tys. nie ma szans na zrobienie w domu istniejącym wszystkich instalacji, wymiany okien i drzwi na szczelne, izolacji dachu i ścian i zakupienie oraz zamontowanie podstawowego "białego montażu". Oczywiście dużo zależy od tego, w jakim stanie masz ten stary dom na działce (o którym na początku nic nie pisałaś) - czy w ogóle się nadaje do jakiegokolwiek remontu, jak duży musiałby być ten remont i ile jesteś w stanie zrobić sama systemem chałupniczym. Na Twoim miejscu zrobiłabym szczegółowy kosztorys, pomnożyła przez 1,5 jak tu ktoś pisał i wtedy zobaczysz, ile to wynosi realnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Zebra, nie napisałam Ci tego, żeby 23.06.10, 12:10 Ależ czasem jak najbardziej lepiej jest nic nie robić. Wtedy przynajmniej nie ma się na głowie kredytu na 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Zebra, nie napisałam Ci tego, żeby 23.06.10, 12:17 A nie, lepiej jednak coś robić. Niekoniecznie mam na myśli rozgrzebywanie budowy bez perspektyw, ale gromadzenie środków, aby perspektywy poszerzyć, jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
freederike Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 23.06.10, 11:10 www.let-dom.pl moja znajoma wybudowała z tą firmą nawet fajny dom, miał być całoroczny letniskowy, a jest mieszkalny na stałe. Z jej opowiadań wiem, że firma jest elastyczna, potrafi się dopasować do klienta. Nie wiem tylko, czy odległość nie będzie przeszkodą, ale warto sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 23.06.10, 13:02 Wlasnie konczymy budowę malego domu (109 m) i uważam, ze za kwotę, ktorą masz nie ma sensu zaczynac budowy. 70 m czy kilkadziesiąt więcej nie robi tak duzej roznicy w kosztach, kazdy kolejny metr kosztuje coraz mniej. Sama zaluję, ze zbudowalismy tak maly dom, tylko, ze jak czytalam o tych malejących kosztach, to uwierzyc nie moglam. W ten oto sposob dom bedę miala, ale miejsca wcale tak duzo nie będzie... Ot, czlowiek uczy sie na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 zebra... 23.06.10, 13:31 A nie myslałaś o tym, że sprzedać działkę, wziąc kredyt i kupić mieszkanie w tej samej miejscowości? O ile dobrze zrozumiałam, działka warta jest ok. 150.000 zł, kredytu dostaniesz 70.000 zł, to będziesz miała ok. 220.000 zł. Za te pieniądze chyba kupisz jakieś mieszkanie, nawet nie takie malutkie? Ja rozumiem, że mieszkanie to nie dom, ale domu za 70.000 zł naprawdę nie wybudujesz. Znajomy rok temu skończył budowę, budował tyci domek - 80 m2, prosty, na planie kwadratu, parterowy, a i tak wydał ok. 180.000, w tym dużo rzeczy robił sam. Odpowiedz Link Zgłoś
deyani Re: Pomysł na TANI dom, ktoś ma? 23.06.10, 21:59 Ja nie chcę fantazjować, bo jeszcze nie skończyłam budowy, ale przewiduję, że mój mały domek zmieści się w kwocie trochę ponad 70 tys. Mi bardzo zależy na tym, żeby zbudować dom za darmo niemalże więc robię wszystko żeby mi się to udało, ale minusy są ogromne. Już kiedyś tu o tym pisałam, ale nie chce mi się szukać, to kilka wymienię: 1. Koszmarnie długi czas budowy, u mnie się ciągnie już ponad 7 lat 2. Robocizna własnoręczna (własnomężoworęczna ) 3. Materiały, jakie tylko się da - używane, np. szambo, okna, cegły. Luksusowy ten mój dom to na pewno nie będzie, ale da się w nim mieszkać i będę w nim najszczęśliwsza na świecie czego i Tobie życzę i wszystkim innym też Odpowiedz Link Zgłoś