Dodaj do ulubionych

Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch

24.08.10, 14:02
Dorośliśmy do decyzji o sprzedaży naszego mieszkania.
Jak nie wiązać sobie rąk i zostawić furtkę własnej sprzedazy, gdybyśmy sami
znaleźli kupca a nie biuro?
Obserwuj wątek
    • tenbroeck Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:06
      brak umowy na wylacznosc, a najlepiej wogole nie podpisywac. oni jak
      sepy sami sie zglosza. zreszta chcesz jakims patalachom placic za to
      ze nawet nie przyjda do ciebie do domu tylko komus pokaza twoje
      zdjecia z netu?
      • lila1974 Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:12
        No więc właśnie nie chcę smile

Niemniej, myślę, że ich "pokazywanie" może mi nakręcić klientów, więc tak
        całkiem się wypinać na biura chyba jest 'strzała w stopę".

Ale dlaczego "patałachom"?
        • pitahaya1 Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 15:01
          Sprzedawałam mieszkanie.
          Nie licz za bardzo na to, że zwiększysz szanse na sprzedaż jeśli biuro będzie
          pokazywało mieszkanie. Z bardzo prostego powodu:
          -rzadko które biuro w ogóle pofatyguje się, by Twoje mieszkanie obejrzeć
          -z reguły ściągają Twoje zdjęcia, często bez Twojej wiedzy i wobec głośnych
          sprzeciwów, podnoszą cenę i dopiero jako swoje wystawiają, robiąc przy okazji w
          opisie mnóstwo błędówsmile
          -jeśli już przyprowadzą klienta, w 80% okaże się, ze klient szukał czegoś
          innego, miało być 3-pokojowe z jest 2-pokojowe, miało być na parterze a jest na
          piętrze...
          -i to marudzenie "w życiu pani tego nie sprzeda w tej cenie"

1. zrób dobre zdjęcia, uporządkuj wcześniej mieszkaniesmile
          2. zdjęć ma być sporo, nie jedno, robione po ciemku, z ręką przez pół zdjęcia
          3. dobry opis i zaznaczenie, że jesteś właścicielką
          4. telefon kontaktowy tylko pre-paid smile sprzedasz, wyrzucasz kartę i masz w nosie
          5. telefony z agencji i tak będziesz miała, odsyłaj na "za 2 tygodnie" i nie daj
          sobie wcisnąć kitu "ale ja akurat mam klienta" (patrz: jak wyżej)
          6. ja ceny praktycznie nie zniżałam, dosłownie parę zł. Powód prosty: kupując
          bezpośrednio cena była niższa kilkadziesiąt tysięcy (podwójna prowizja agencji)
          7. mieszkanie sprzedałam w ciągu jednego dnia, kilka dni po wystawieniu na sprzedaż

Moje mieszkanie "wisiało" w różnych agencjach jeszcze przez kolejny miesiąc.
    • araceli Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:06
      Standardowa umowa z biurem nie 'wiąże rąk' - możesz znaleźć kupca sama, nie możesz jedynie bez prowizji sprzedać osobie, którą przyprowadzi do Ciebie pośrednik. Umowa może natomiast zakładać wyłączność na oferowanie mieszkania przez biuro.

Generalnie umowy te mają kilka stron i są formułowane prostym językiem - wystarczy przeczytać.
      • lila1974 Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:13
        Zastanawiam się, czy wogóle warto 'czytać" smile
        • owianka Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:36
          Nie wiem, skąd jesteś, ale w Warszawie wystarczy dać trzy prywatne ogłoszenia do
          popularnych portali, żeby agencje zaczęły przyprowadzać Ci klientów bez żadnej
          wcześniejszej umowy.

Jak zadzwoni do Ciebie agencja, to zgódź się, żeby przyprowadziła Ci klienta,
          ale z zastrzeżeniem, że cena, którą podałaś, jest ceną, którą chcesz uzyskać na
          rękę, więc muszą podać klientowi wyższą o ew. swoją prowizję od Ciebie, albo w
          ogóle z niej zrezygnować, i poprzestać na prowizji od kupującego. Moi dzwoniący
          godzili się bez zastrzeżeń.
    • babsee Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 24.08.10, 14:45
      Lila
      A ja Ci powiem ze haslo na portalach, "bez pośredników'działało jak
      najlepsza reklama.Sami dzownili ludzie.
      Po umieszczeniu ogloszenia o godz. 22:30, od 7 rano nastepnego dnia
      odbieraialm telefony od pośrednikow.W sumie 23.
      Splawialam wszystkich mowiąc, ze jesli w ciągu miesiąca nie
      sprzedam, to zadzwonie do nich.(tyle mniej wiecej trwa wykupienie na
      portalach)
      Bylo ze 3 sympatycznych, ktorym mowilam jak poprzedniczka-czyli moja
      cena jest święta-mają sami zarobic na prowizje,ja im dodatkowo
      placic nie zmierzam.
      Patałachy bo biorą podwojną prowizje-od sprzedającego i kupującego-i
      to jest dla mnie złodziejstwo nie do zaakceptowania.
      ps.bardzo gratuluje smilezamiana na większe?czy moze domek?
      jak masz jakies pytania to pisz na priva bo ja to przechodzilam w
      ubieglym roku i wszystko poszlo gladko.
      • lila1974 babsee 24.08.10, 14:59
        Bardzo dziękuję smile

Strasznie się denerwuję, wręcz boję, że coś pójdzie nie tak ... normalnie, aż
        sama się sobie dziwię.

Do tego kroku popchnęło nas znalezienie czegoś, co bardzo chcemy mieć, ale
        obawiam się, że po zaostrzeniu kryteriów obejdziemy się smakiem ... choć, mówimy
        sobie, ze jak nie "to" to inne ... byle większe smile
      • alicja_wk Re: Jak się ustrzec złej umowy z biurem nieruch 27.08.10, 11:31
        Babsee, wysłałam Ci maila na gazetowego, jesli masz to proszę
        zajrzyj i jesli mozesz odpisz na alicja_wk@gazeta.pl
        Dzieki i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka