Dodaj do ulubionych

Majaczenie w gorączce

06.09.10, 13:19
Czy Wasze dzieci majaczą przy wysokiej gorączce? Moja córka złapała infekcję i miałą wczoraj wysoką gorączkę. I jak ta gorączka jej rosła to juz się bałą, że będzie miała ten straszny sen. Zanim lek p-gorączkowy zaczął działać zaczęła majaczyć. Miała otwarte oczy, nie spała. ale słyszała dziwne dźwięki i że wszystko się tak szybko dzieje. Że tata biegnie na nią i się nie zatrzyma - zamykała oczy i zatykała uszy ze strachu. Jak gorączka zaczęła spadać to przeszło. Zawsze jak ma wysoką gorączkę to ma te same "obrazy". Czy powinnam iść z nią do neurologa? Czy Wasze dzieci też majaczą w gorączce?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Majaczenie w gorączce 06.09.10, 13:24
      ja bym sie raczej zastanowila nad szybszym reagowaniem...
      podawanie lekow przeciwgoraczkowych powyzej 38C to dla mnie podstawa, wolalabym zeby dziecko nie dostalo drgawek uncertain moze zmien forme podania leku na przyklad na czopki?
      warto tez przeanalizowac dawke leku aby byla skuteczna, paracetamol np ma w ulotce dawke 10 mg na kg ktora jest nieskuteczna na goraczke bo jest za mala, moja lekarka kaze dawac 20 - 30 mg/kg...
      majaki by mnie zdrowo nastraszyly uncertain
      • memphis90 Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 13:07
        30mg/kg na DAWKĘ, czyli 120mg/kg/dobę? To już jest ilość toksyczna - uszkodzenia wątroby zaczynają się >90mg/kg/dobę uncertain Dziecko nie powinno dostawać więcej, niż 15mg/kg/dawkę, do 4 x dziennie. 20mg można podać doodbytniczo, ale nie doustnie!
    • nadika84 Re: Majaczenie w gorączce 06.09.10, 13:25
      to normalne. sama majaczę przy wysokiej gorączce. do neurologa nie idź. mozesz co najwyzej spytać pediatry przy najblizszej wizycie dla spokoju.
    • default Re: Majaczenie w gorączce 06.09.10, 13:39
      Mama mi opowiadała, że kiedyś jako dziecko plotłam jakieś kocopoły przy temperaturze 40,5, chciałam uciekać z łóżka, bo mi się roiło, że zasypie mnie straszna śnieżyca. A tego że w międzyczasie był lekarz w ogóle nie zauważyłam smile
      Jako dorosła też miałam kiedyś podobną jazdę w gorączce, wtedy znowuż waliły się na mnie ze sceny w teatrze jakieś ogromne dekoracje (zaznaczam, że nijak nie jestem związana z teatrem, tylko jako widzsmile)
      Myślę, że przy temperaturze ponad 40 st. to nie dziwne.
    • magdamusial2830 Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 05:57
      Moja córka też majaczy. Krzyczy niby przez sen ale ma otwarte oczy. Płacze krokodylimi łzami, ona jest wystraszona bo nie wie co się z nią dzieje....
    • angusek_78 Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 07:53
      Mój syn majaczyl raz przy wysokiej gorączce prży zapaleniu ucha. Widział np.dziury w łóżku. Nieźle się wtedy wystraszylam.
    • maanki Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 08:04
      Synu mając ponad 40° nie tylko majaczył, ale łzy płynęły mu same i mówił"mamusiu ja nie chcę umierać" Pomogła pylargina w czopku na szczęście. Do teraz pamiętam jaka bylam przerażona.
      • aqua48 Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 10:58
        Zawsze majaczyłam przy gorączce jako dziecko i zawsze miałam te same majaki. To normalne. Zbijaj temperaturę, dawaj zimne okłady na czoło, wodę do picia i nie przejmuj się, to nieprzyjemne, ale przechodzi.
    • ichi51e Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 11:28
      to osobnicze. tak jak mowienie przez sen.
      • ichi51e Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 11:29
        w sensie po prostu sklonnosc niektorzy tak maja
    • asmarabis Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 11:58
      Nie pomogę myślałam ze to wątek o opozycji w polskim sejmie
      • aankaa Re: Majaczenie w gorączce 24.12.16, 12:01
        no, i minęło ponad 6 lat od założenia wątku...
    • e-kasia27 Re: Majaczenie w gorączce 25.12.16, 16:36
      Nie, u moich nic takiego nigdy nie miało miejsca.
      A przy jakiej gorączce to się dzieje?
      Jeśli wiesz, że tak się dzieje, to może trzeba ją natychmiast ochładzać?
      Ja bym się lekarza poradziła, co z tym robić.
      Moje przy gorączce tylko bardzo szybko mówią. Od razu bez mierzenia widać po sposobie mówienia, że gorączka przekroczyła 39 stopni.
    • renkag Re: Majaczenie w gorączce 25.12.16, 16:51
      Dobre, z 6 lat nie pisze juz na E-matce, ale czasami podczytuje. Wchodzę dzis, a ktoś ma mój nick. A to mój wątek sprzed 6 lat smile Ech - a córka juz nastolatka, dawno nie majaczyła smile odpukać smile Wesołych Świat smile!
      • renkag Re: Majaczenie w gorączce 25.12.16, 16:53
        Ha, jeszcze przedpotopowy suwczaek mam smile to znaczy ze z 5 lat temu cos jeszcze pisałam smile
    • mynia_pynia Re: Majaczenie w gorączce 25.12.16, 19:14
      Do tej pory jak mam wysoką gorączkę to mam sen, że spadają na mnie chmurki - takie jak muminki na nich latają, różowe - tak wiem głupie to, przyciskają mnie a ja mam problemy żeby się wydostać. I tak odkąd pamiętam, kiedyś jeszcze w gorączce śnił mi się kubuś puchatek, tygrysek, kłapouchy, bo miałam taką pościel za dziecka, ale ten sen minął na rzecz chmurek. I tak od przeszło 30 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka