03.10.10, 23:24
W zeszłym roku Triss doradziła mi M. Atwood, a ponieważ do obecnej chwili przeczytałam już wszystkie jej książki, to znowu pytam:
co zabrać do czytania w delegację?
Mam dla siebie prawie 2 tygodnie, kraj obcy, jadę sama jedna, imprezować nie będę. Utrzymuje się u mnie stan ducha zbliżony do umiarkowanego wqrfu, więc potrzebuję książki na myślenie. Nie czytuję kryminałów i jestem bucem nie śmiejącym się z komedii tongue_out Kocham książki z trzeźwym spojrzeniem na ludzi i rzeczywistość, rzewne romanse pewnie by mnie zabiły.

Czy ktoś ma jakieś typy? smile Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • anias29 Re: książka 03.10.10, 23:31
      Zafóny i Larssony- grube są, na 2 tygodnie jak znalazłwink Dorzuć "Serce to samotny myśliwy".
      • marghe_72 Re: książka 04.10.10, 09:20
        Moze David Lodge
        • xxe-lka Re: książka 04.10.10, 09:32
          Melania Mazzucco "Taki piękny dzień" - bardzo trzeźwe spojrzenie na ludzi, aż momentami nazbyt prawdziwiewink
          Może coś Joyce Carol Oates?
          Isabel Allende - "Suma naszych dni" - dość niekonwencjonalna historia rodzinna
          Alan Weisman "Świat bez nas"
          może Majgull Axellson?
          Ken Follet - "Filary ziemi" wprawdzie akcja toczy się daaawno temu ale bardzo wciągająca lektura
          Larrson też ok na taki wyjazd, ale jeśli nie lubisz kryminałów ... - chociaz to taki nie do końca kryminał tylko bardziej obyczajówka z fajnie nakreślonymi postaciami
          • zlotarybka_1 Re: książka 04.10.10, 11:11
            ja też polecam Allende, oprócz "Sumy naszych dni" także tytuł "Paula". Jest to początek historii rodzinnej, kontynuowany w "Sumie...". Optymistyczne, fajnie napisane.
            I Majgull Axellson - wszystkie jej książki uważam za świetne, ale poruszają trudne tematy, czasem przygnębiające. Trochę cięższa literatura.
    • na_pustyni Re: książka 04.10.10, 09:45
      Anna Gavalda
      Murakami
      Levy
      E.E. Schmitt
      jakby Ci się Filary ziemi spodobały to następną częścią jest Świat bez końca
    • annvangier Re: książka 04.10.10, 10:56
      jestem swiezo po bialej goroczce hugo-badera - moze cos w ten desen czyli non-fiction w Polskim wydaniu
      • zmija9 Re: książka 04.10.10, 11:38
        zdecydowanie polecam Zafona - świetna literatura
        tu nawet jedna forumowiczka ma cytat z "gra anioła" bodajrze >kalipso<
        • velluto Re: książka 04.10.10, 12:50
          zmija9 napisała:

> zdecydowanie polecam Zafona - świetna literatura

Cóż - nie zaliczyłabym tej książki do kategorii "z trzeźwym spojrzeniem na ludzi i rzeczywistość"smile
          Zafon jest kontrowersyjny - albo się to kocha, albo nie znosi, ja akurat należę do drugiej kategorii.
          Obie jego powieści należą do 3 książek w moim życiu, których nie byłam w stanie zmęczyć (a czytam czasem kilka w tygodniu). Przeczytałam do końca, ale z ogromnym mozołem i nie wiem, co ludzie w tym widząsmile
          • sowa_hu_hu Re: książka 04.10.10, 13:12
            GARGULEC ,jak dla mnie nr 1 od długiego juz czasu
    • ivaz Re: książka 04.10.10, 11:47
      ja się wzięłam własnie za "Miasto slepców" J. Saramago i juz mi sie podoba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka