Dodaj do ulubionych

Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z..

09.10.10, 23:15
.. medialną paniką związaną z datą 21.12.2012? Nie byłam nigdy podatna na przepowiednie, objawienia, itd., jednak to, co teraz można przeczytać gdziekolwiek, zaczyna przypominać paranoję i niestety niepokój udzielił się i mnie. Po mieście biegają przedstawiciele różnych odłamów religijnych z ulotkami - a to apokalipsa na rok 2012, a to jednak maj 2011, co rusz pojawiają się artykuły w gazetach, portalach internetowych, fora aż pęcznieją od ostrzeżeń "wtajemniczonych". Gorzej - wchodzę do księgarni, a tam na pierwszym planie wystawione co? Pękate wydanie przepowiedni Nostradamusa na wiek XXI.
Ale to nic jeszcze. Nie przejęłabym się może aż tak nieokreślonym końcem świata, jednak od jakiegoś czasu moje oczy i uszy są bombardowane "sprawdzonymi przez wtajemniczonych" wieściami o tym, że wielu naczelnych wróżbitów przepowiedziało wybuch III wojny światowej na listopad br. Kiedy mój dobry znajomy, osobnik 35-letni powiedział mi, że jest to na 80% pewne, gdyż jak wszyscy przecież wokół (tylko nie ja) wiedzą, że atak na Iran to kwestia dni i z tego oczywiście będzie konflikt nuklearny, zgłupiałam doszczętnie. Doszło do tego, że każdy dzień zaczynam od sprawdzenia wiadomości co w światowych stosunkach słychać. Popadam chyba w obłęd! Mam jednak wrażenie, że naprawdę wokół pełno jest jakiegoś stanu napięcia, niepewności, strachu. Nie wspomnę już o rozmaitych teoriach spiskowych, które węszą globalne zagrożenie dla nas wszystkich ze strony światowych elit. Tego też pełno w necie.
Nie wiem, nie umiem przejść obok tego z zupełną obojetnością. Byc może zadziałała kumulacja nagatywnych informacji i siła oraz częstotliwość z jaką następuje bombardowanie mnie nimi. Czy jestem w tych uczuciach osamotniona? Może koleżanki racjonalistki nieco mnie otrzeźwią?
Obserwuj wątek
    • konwalka Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 09.10.10, 23:38
      przezylam juz kilka koncow swiata w swoim zyciu, jesli nie kilkanascie
      w przepowiedniach apokaliptycznych celuja swiadkowie jehowy
      ustalaja date, po czym nastepuje prolongata, w zwiazku z nienadejsciem armagedonu, co z kolei jest dowodem rzeczowym na nieskonczone milosierdzie ww jehowy
      mysle, ze pare osob skubnie kase na panice zwiazanej z rychlym koncem

i tak jako ciekawostke podam - ale to cie nie uspokoi
      w polskim radiu jest opracowany specjalny program na wypadek wielkiego kataklizmu
      jest przygotowana tasma z muzyka powazna bodajze, z adnotacja"emitowac do konca"
      cokolwiek znaczylby ten koniec...
      • lolinka2 @konwalka 10.10.10, 11:02
        kilkanaście??? eeeee
        dwie-trzy daty to owszem były, potem się przyznawano, że lipna interpretacja i tyle

aktualnie daty brak.
    • mathiola Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 09.10.10, 23:44
      ja się dowiedziałam od ciebie. Taka ona powszechna ta panika smile
    • angazetka Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 09.10.10, 23:55
      A jest jakaś medialna panika z tej okazji? Nie zauważyłam.
      Jedyne, czego się boję w związku z rokiem 2012, to to, że na Euro będzie kompromitacja. To będzie doprawdy wystarczający koniec świata wink
      • denea Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 09.10.10, 23:59
        > Jedyne, czego się boję w związku z rokiem 2012, to to, że na Euro będzie kompro
        > mitacja.

Hłe, hłe, a ja się nie boję smile Ja się zakładam smile
    • denea Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 09.10.10, 23:58
      >Popadam chyba w obłęd! Mam jednak wrażenie, że naprawdę wokół pełno jest jakiegoś >stanu napięcia, niepewności, strachu. Nie wspomnę już o rozmaitych teoriach spiskowych, >które węszą globalne zagrożenie dla nas wszystkich ze strony światowych elit.

Należysz do PiS-u może ? Jakoś tak mi atmosfera podpasowała... wink

Ale serio: koniec świata miałby być tuż przed samym Bożym Narodzeniem ? Że niby pucujesz, szorujesz, sprzątasz, przyprawiasz bigos i lepisz 200 pierogów - a tu nagle pierdut ?? !
      No to nie wierzę, nawet karma nie bywa tak okrutna ;P
      • nika_75 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 00:04
        > Należysz do PiS-u może ? Jakoś tak mi atmosfera podpasowała... wink

Grozę może rozsiewam podobną, ale broń Bożesmile Chyba za dużo w internecie siedzę po prostu.. I niewłaściwe artykuły czytam...
        • heca7 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 00:13
          O tu o różnych końcach światawink Sorry ale nie chciało mi się głębiej szukać.
          kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,68986,3197189.html
    • sueellen Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 01:57
      babka, razsłab batony tongue_out
    • anorektycznazdzira zabawne 10.10.10, 10:12
      Jeśli 75 to Twój rok urodzenia, to jesteś nawet odrobinę starsza ode mnie, a ja przeżyłam już 3 zapowiadane końce świata, każdy był nieodwołalny i definitywnie przesądzony a informacja sprawdzona (jakiś prorok z lat 80tych, Nostradamus, plus idea roku 2000). Oczekuję jeszcze na kilka następnych.

Co do wojny z Iranem, to przypominam, że przez ostatnich 30 lat
      -pewne była wojna nuklearna USA-CCCP
      -pewny był atak pozaziemskiej cywilizacji (bliskie spotkania, independnce day, i coś tam jeszcze z T. Cruise'em)
      -pewna była mega epidamia i zmiecenie przez nia rasy ludzkiej (modne po info o Eboli i HIV)
      -pewna była i nadal jest wielka wojna z Islamem (tyle, że od 11.09 minęło już sporo lat)
      -pewne była katastrofa ekologiczna (szczególnie po filnie "pojutrze", w innej wersji "wodny świat" z Costnerem)
      -pewna byla totalna katastrofa, chaos i ruina naszej cywilizacji w zwiazku z tzw robakiem milenijnym, czyli rzekomym niedostrojeniem komputareów do zmiany daty
      -pewne było wygrzmocenie w nas przez gigantyczną asteroidę (szczególnie po filmie, którego tutułu już nie pamiętam)
      -nie zapominajmy, że sami się zniszczymy przez żywność modyfikowaną genetycznie, klonowanie itp. (i o tym tez był jakiś film, zdjae się I'm a legend)
      -jak się nawet nie zniszczymy, to ch... wie czemu wybuchnie Słońce i nas wszystkich spali (znowu film, co nie pamiętam tytułu, ale dwoje dzieci zabiorą i uratują dobrzy kosmici)

Wyobrażnia ludzka nie zna granic, to w sumie pozytywna cecha. Tyle tytułem komentarza.
      • blekitny.zamek Re: zabawne 10.10.10, 11:13
        No to świat już nie istnieje.
        Bo najbliższy koniec świata o którym słyszałam miał nastąpic,uwaga,uwaga!!!
        10.10.2010 o godzinie 10.10.......
    • lelija05 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:23
      A to nie wiedziałam, dobrze że napisałaś, od dziś przestaję płacić raty za mieszkanie.
    • shellerka Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:26
      ja sie czuje nieswojo. i coraz czesciej mysle o przemijaniu i nie wiem, czy to przez ten rok (smierc tescia, ojca i ciezka choroba meza oraz masa chorob dzieci), czy starosc ( w koncu 31 lat zaraz koncze), czy tez wlasnie przez te apokaliptyczne plotki.
    • kropkacom Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:30
      Czuje się nieswojo ze świadomością, że są ludzie którzy w to wierzą.
    • czar_bajry Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:40
      medialną paniką związaną z datą 21.12.2012?

czemu 21.12.2012???
      • nutka07 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:52
        A masz inna date konca swiata w grudniu 2012 roku?
        Pisz, bo nie wiem z jaka zrobic suwaczek wink
        • czar_bajry Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:57
          nie mam żadnej daty końca światatongue_out
          Ale dlaczego 21?
          Już lepiej by było 12.12.12smirk
      • ihanelma A który dzisiaj mamy naprawdę? ;-)) 10.10.10, 11:55
        Co do daty - ja optuję za 20 12 2012 - są 2 2012 i ślicznie to wygląda tongue_out

Tutaj
        www.polskatimes.pl/stronaglowna/317315,anna-fotyga-smolensk-to-mogl-byc-zamach-a-polska-traci,id,t.html#material_1
        przeczytajcie o początkach kalendarza gregorianskiego

i o FAKTYCZNEJ dacie narodzin Jezusa

www.niedziela.pl/artykul_w_niedzieli.php?doc=nd199951&nr=6
        Gdyby "ustawić" kalendarz wobec niej, wszelkie kombinacje z 20, 21 i 2012 nagle widowiskowo biorą w łeb tongue_out

Widocznie ludzie mają OGROMNĄ potrzebę myślenia magicznego, a liczby wydają im się (słusznie) mądrzejsze od nich samych. Zresztą - za pomocą odpowiedniej "interpretacji" liczb można udowodnić wszystko. Są do tego bardzo cierpliwe...

Zresztą znany jest mechanizm psychologiczny działający w ten sposób: jeśli do tekstu wsadzimy kilka liczb, w tym ze dwa "procenty", automatycznie 70% uzna go za wiarygodny i "poważny" BEZ myślenia. Tylko mały odsetek populacji nie czuje "porażenia umysłowego" próbując analizować wartości liczbowe!!!

Stąd chyba wysyp "mędrców kabalistów" i podobnych
        • ihanelma Korekta pierwszego linka 10.10.10, 11:57
          archiwum.wiz.pl/1999/99123600.asp
          Coś mi siedziało w "pamnięci" wink
        • czar_bajry Re: A który dzisiaj mamy naprawdę? ;-)) 10.10.10, 12:08
          Fotyga to chyba na dopalaczach była jak tego wywiadu udzielała.
          • ihanelma Re: A który dzisiaj mamy naprawdę? ;-)) 10.10.10, 12:09
            Mnie też dzisiaj główka nieco boli tongue_out

Link skorygowany
            • czar_bajry Re: A który dzisiaj mamy naprawdę? ;-)) 10.10.10, 12:37
              po dopalaczach Cię boli? One strasznie niebezpieczne są, musisz uważaćtongue_out
    • jkk74 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 11:58
      21.12.2012 to dla mnie data kolejnych urodzin mojego syna smile

medialnej paniki nie odnotowałam, mąż też nie - a on akurat wiadomości ze wszystkich stron świata w kilku językach słucha...
      • znowuniedziela Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 12:05
        trochę tak-mam znajomych działających prężnie w projekcie Cheops
        www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=1§ionId=1&cmd=
        mam o tym kilka książek i trochę mnie to napawa lekiem, natomiast tez przeżyłam kilka końców świata i wciąż żyję więc to napawa optymizmemsmile
        • ihanelma Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 12:12
          Schron budują czy statek kosmiczny?

Znam osobę która ma schron, może w razie draki zdążę tongue_out
    • miska_malcova Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 12:28
      nika_75 napisała:

> .. medialną paniką związaną z datą 21.12.2012?

dowiedziałam sie od Ciebie, chyba mocno przesadzona ta "medialna panika" big_grin

Nie, nie boję się takich "przepowiedni"
    • hawela Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 13:06
      kompletna bzdura
    • katklos Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 14:38
      pierwsze słyszę
    • nika_75 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 14:42
      Ok, macie rację, z medialną paniką to przesada. Ale to działa na zasadzie podobnej jak wówczas gdy np. byłam w ciąży - na ulicy i w sklepach rzucały mi sie w oczy same kobiety w ciąży. Po urodzeniu - same matki z wózkami smile
      Zaintrygowanie tematem powoduje, że wokół zewsząd kłuje mnie w oczy właśnie ta problematyka. Nie w mediach oficjalnych, ale tak jak wspomniałam: Adwentyści Dnia Siódmego wciskają mi ulotki pod Kauflandem, w księgarni na witrynie Nostradamus, skaczę po kanalach tv, a tam na Discovery Science program o Apokalipsie, rozmawiam ze znajomym, a on mi o planowanej wojnie z Iranem, włączam Onet, a tam kolejny artykuł o przebiegunowieniu przepowiadanym na 2012 rok.. Treści apokaliptyczne po prostu mnie prześladują od jakiegoś czasu. Cieszę się, że Wy patrzycie na to inaczej - potrzeba mi takiego kubła zimnej wody na głowę.
      • nutka07 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 14:46
        Pamietaj, ze wszyscy sie czasem mylimy wink
    • hanalui Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 15:37
      Dzis 10.10.10, chyba czas zaczac panikowac, tylko czemu?
    • gacusia1 Dzisiejsza data to 10/10/10 i co z tego??? 10.10.10, 16:46

• rulsanka Pomyśl pozytywnie 10.10.10, 20:50
      Jak będzie koniec świata, będzie to koniec pracy, czyli urlop. Nie będzie trzeba sprzątać mieszkania, płacić za prąd, słuchać polityków. Nie trzeba będzie martwić się o emerytury i o kursy walut. Nie będzie trzeba myśleć, co pomyślą o tobie inni, jak się zapytasz o co chodzi z tym końcem świata. Nie będzie trzeba depilować nóg i okolic intymnych. Nie trzeba będzie się starzeć. Nie trzeba będzie bać się końca świata, tak samo jak śmierci nie boisz się jak już umrzesz.
      • corneliss Re: Pomyśl pozytywnie 10.10.10, 20:58
        moja matka bedzie miala wtedy urodziny i bede jej zyczyc zebysmy spotkaly sie za rok w jej 60 smile

-------
        Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP|
    • a.nancy Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 22:00
      nika_75 napisała:

> .. medialną paniką związaną z datą 21.12.2012? Nie byłam nigdy podatna na przep
      > owiednie, objawienia, itd., jednak to, co teraz można przeczytać gdziekolwiek,
      > zaczyna przypominać paranoję

o holender, nie zauważyłam
    • patka_s Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 10.10.10, 22:09
      Nie czuję się nieswojo i nie wierzę w takie pierdoły, a Pismo Święte smile
    • nowi-jka Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 11.10.10, 07:07
      dziwne ale dowiaduje sie o tym od ciebie
      owszem wiem ze niby ten 2012 to koniec swiata ale tej nagonki o której piszesz nie czuje zupełnie
    • marta_st1 Re: Czy Wy też czujecie się nieswojo w związku z. 11.10.10, 08:52
      ta data to ostatni wpis w kalendarzu majów i stąd te przypuszczenia, a i niby jakieś asteroidy czy coś miałyby rozpierdzielić ziemię, a ostatnio już słyszałam, że ta druga teoria już nieaktualna. Wg mnie dla wierzących ludzi te wiadomości nie sieją paniki. Ja uważam, że co ma być to będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka