Dodaj do ulubionych

co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików?

20.10.10, 11:37
mamy z mężem taki dylemat, czy kupić foteliki samochodowe (9-18/36kg) używane czy nowe, musimy teraz kupić naszym chłopcom i foteliki i spacerówki i krzesełka do karmienia więc trochę wydatków mamy..znaleźliśmy foteliki, które by nas interesowały na allegro w cenie 200zł a nowe kosztują ok 600zł (te są 9-18kg, chcąc kupić 9-36kg trzeba dać 800zł i nie ma używanych) mnożąc wszystko razy dwa to jest znaczna różnica ale słyszeliśmy głosy, że lepiej używanych nie kupować bo nigdy nie wiadomo czy nie mają ukrytej wady, nie ma pewności czy tapicerka nie jest gdzieś przetarta a, że przy najmniejszej stłuczce niestety takie rzeczy mogą wyjść..nie to, żebyśmy zaczynali panikować ale jakoś nie wiemy co myśleć. jak się słyszy pełno takich głosów to człowiek zaczyna się zastanawiać czy aby na pewno jest normalny, że chce dziecko wsadzić do używanego fotelika kupionego od obcych ludzismile
dodam, że pieniądze odgrywają znaczną rolę ale na nowe też jakoś uskładamy.
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:43
      jesli myslisz o mc tobi to zrezygnuj bo to szajs...
      uzywanego fotela nie kupowalabym to druga rzecz
      • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:45
        jeżeli chodzi o 9-18kg to myślałam o MC priori xp a 9-36 recaro young sport
        • elza78 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:16
          fotel 9-36 jest bez sensu, jak cos jest do wszystkiego jest do niczego, po to rozdzielono te przedzialy aby zapewnic dzieciakom wieksze bezpieczenstwo i wygode jazdy...
          recaro sobie odpusc..
      • nutka07 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:04
        Dlaczego uwazasz, ze to szajs?
        • elza78 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:13
          bo sa awaryjne, mc od pewnego czasu leci na marce...
          ja tam jestem zwolenniczka romera nie wiem jak sie nazywa romerowy fotel w przedziale 10-18 bo mam dzieci w przedziale juz wyzej smile
          wiem natomiast ze renault wybralo w lasnie romera kid i kid fixa na swoj markowy fotelik to firma mocno dbajaca o bezpieczenstwo, ciekawe czemu nie zdecydowali sie na produkt MC?
          odpowiedz jest prosta bo MC cenowo podobne mocno odbiegaja jakoscia wykonania i wynikami testow od wynikow romera...
          to tyle wink
          swoja droga w przedziale 10-18 moje dzieci jezdzily w venusie ramatti.
          • nutka07 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:44
            A wiesz moze co konkretnie psuje sie w tym modelu?
            • elza78 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:59
              ostatnio byl watek na wyrodnych o psujacych sie zapieciach pasow... tobi/rodi zdaje sie
    • nowi-jka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:46
      lepiej atestowany uzywany niz nowy tani szajs
      ludzie sprzedaja głownie dlatego ze dzieciaki wyrosły a nie dlatego ze sie rozlatuja
    • shellerka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:46
      ja jestem za kupnem używanych fotelików z prostej oczywistej przyczyny - mam taki do sprzedaniabig_grin
      • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:48
        napisz jaki to przemyślimy sprawęsmile
        • shellerka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:16
          bella - mamy taki od 0 do 12 chyba - maxi cosi cabrio fix w każdym razie.
          szczerze mówiąc - używała go dwójka moich dzieci i nie widzę różnicy między użytkowaniem go przez pierwsze dziecko - kiedy był nowiutki i drugie dziecko - już używany.

większość tych fotelików na allegro sprzedają rodzice, którzy często gęsto kupując droższy fotelik nastawiają się na jego sprzedaż, więc go szanują, dbają i chuchają.

• b.bujak Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:34
        shellerka napisała:

>mam ta
        > ki do sprzedaniabig_grin

ciekawe, czy ten fotelik był w aucie, które rozbiłaś:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,117740375,117747663,Re_Prawo_serii_mam_dosc_.html
        • shellerka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:13
          big_grin

fakt!
          niesmile jechałam wtedy z moją mamą - po płaszcz dla mamy na pogrzeb taty uncertain

• solaris31 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 11:48
      nie kupiłabym fotelika uzywanego na allegro. nie ma się pewności, że fotel bezwypadkowy. a po wypadku fotel nawet jeśli dobrze wygląda, powinien być wyrzucony, bo może być niebezpieczny.

od znajomego fotelik odkupiłabym na pewno. sama sprzedałam swój znajomym, wiem, że jest bezwypadkowy więc bezpieczny.
    • iwoniaw To samo, co o używanych autach 20.10.10, 11:48
      Jak z pewnego źródła, to czemu nie?
      • gr78 Re: To samo, co o używanych autach 20.10.10, 12:07
        tez mam blizniaki wiec rozumiemtwoje rozterki i ból portfela przy podwójnym kupowaniu wink)
        my pierwsze foteliki 0-13 mielismy od znajomych, uzwane ale bezwypadkowe
        nastepne foteliki: jeden kupiliśmy a drugi dostalismy od znajomych
        foteliki 15-36 kg kupimy nowe, znajomi w dalszym ciagu uzwaja wink)
    • mikas73 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:06
      Właśnie sprzedałam taki 9-18 kg, w super stanie i po naprawdę niskiej cenie.
      Gdybym nie miała za dużo pieniędzy kupiłabym atestowany używany. Może jednak nie na Allegro, tylko z ogłoszenia w Twoim mieście? Można dopytać czy auto nie miało wypadku.
    • nutka07 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:08
      Nie kupilabym uzywanego fotelika, wyjatek stanowiliby dobrzy znajomi.
      Nie masz gwarancji, ze foteliki sa bezwypadkowe.
      • 1monia4 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:19
        Ja kupilam uzywany-najpierw go obejrzalam i nie bylo widac pęknięc itp(zdjelam tapicerke az do plastiku)-bylismy b.zadowoleni
    • slonko1335 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 12:32
      Na allegro nie kupiłabym uzywanki, jak miałabym pewne źródło to jak najbardziej.
      W Waszym przypadku pokusiłabym się chyba jednak o fotelik który wystarczy na dłużej czyli na przykład wspominany recaro, wypada w testach nieźle, choć lepiej o jeden punkt kiddy. Jednak przymierz najpierw gdzieś chłopaków do fotelika, moja córka odmówiła siedzenia w recaro, ma bardzo szerokie boki i nic nie widziała, do kiddiego nie miałam okazji jej przymierzyć bo u mnie w mieście tylko na zamówienie sprowadzają. W rezultacie kupiliśmy drugiego romera kinga 9-18 co specjalnie ekonomiczne nie było, no ale cóż najbardziej bezpieczna wersja wygrała...
    • boziaj Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:24
      no cóż, zakup uzywanego rozwazyłąbym od kogos znajomego, na kim mozna polegac, ew. wiesz, ze wypadku nie mieli wink
      niestety jakis czas temu znajomi chcieli sprzedac uzywany fotelik, a jakze ten sam, w którym jechało dziecko wczasie wypadku
      no przeciez stan był super uncertain wizualnie oczywiscie, bo sprawdzony nie był
      masakra
      • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:36
        no niestety u nas w grę wchodzi tylko allegro bo wszyscy nasi znajomi już sobie pooddawali foteliki, nasze maluchy są jak na razie najmłodsze w towarzystwie i jak oni się wymieniali to chyba naszych na świecie nie było a jak były to na pewno nie myśleliśmy o rezerwowaniu czy cośsmile
        też mam obiekcję co do używanych fotelików z allegro, z drugiej strony mąż mówi, że to będzie duża oszczędność..ma rację ale ja chyba sobie nie chcę pluć w brodę jak się coś stanie (oby nie)..
        różne są zdania na temat tych 9-18 i 9-36 bo nie ukrywam jak mamy kupić nowy to lepiej taki, który starczy na dłużej ale właśnie są głosy, że taki 9-36 jak jest do wszystkiego to do niczego..
        • gk102 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:53
          Nie kupuj takiego z zakresem wagowym od 9-36 - dzieci nie są w nich bezpieczne. Dziecko ważące 36 kg ma chyba z...8-9 lat (albo i więcej). Więc wyobraź sobie jak wielki jest taki fotel. Nie zapewnia on na pewno stabilizacji rocznemu dziecku (dziecko lata w nim), najczęściej jest to fotel, który nie można ustawić w paru pozycjach - co jest ważne przy rocznym-2letnim dziecku. Zresztą fotelik - do 18 kg. swobodnie starcza do 4 roku życia. Moja córa ma 4,5 roku i dopiero przed tygodniem wymieniłam jej fotel na większy, waży 16 kg... Osobiście polecam MaxiCosi X Priori do 18 kg. U nas sprawdził się. A czy używany - czemu nie? nie widziałam różnicy pomiędzy nowym a tym sprzedawanym. Foteliki pod tapicerką mają "plomby" papierowe (takie paski z logo producenta), jeśli nie są zerwane masz pewność że fotel nie brał udziału w wypadku.
          • pierwsze-wolne Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:17
            Fotelików też trzeba używać z głową - to że jest do 36 kg nie znaczy że do 9 roku życia ma w nim dziecko jeździć... jak zaczyna wyrastać, to się zmienia fotelik - moja trzylatka ma teraz taki właśnie do 36 kg, ale już widzę, że długo się już w nim nie da, bo zaraz główka będzie wystawać...
            • pierwsze-wolne Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:19
              Przepraszam, coś bez sensu napisałam - grypa mnie rozkłada i ciężko myślę...
    • 18_lipcowa1 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:51
      to nie kupujcie krzesełek do karmienia, tylko nowe foteliki
    • kawka74 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:54
      Myślę, że jeśli znam historię fotelika, to mogę kupić (taki zresztą mam, doskonale wiedziałam, co kupuję i od kogo, co się z fotelikiem działo).
      Od obcej osoby, na allegro - nie kupiłabym.
    • hawela Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 13:55
      Nie wydaje mi się, żeby było coś złego w używanym foteliku. Przyjrzyjcie się dokładnie, czy nie jest uszkodzony
      • gibon301 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:14
        tylko że ewentualnych mikropęknięć nie zobaczysz nawet jakbyś nie wiem jak dokładnie oglądała,a zadbana tapicerka to sprawa co najmniej drugorzędna.jeśli nie masz fotelika używanego z pewnego źródła to bym odpuściła temat jeśli wchodzi w grę kupno nowego, no i jak wyżej już doradzano nie w przedziale do 36kg
        • aga_sama Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:39
          Foteliki NOWE, dobre. Tych w przedziale 9-18 kg będziesz używała ok. 2 lat, a nawet dłużej.
          Dokładnie przeszukaj sieć, nie tylko allegro. Sprawdź dystrybutorów, sklepy internetowe, są promocje, wyprzedaże, likwidacje kolekcji. Pooglądaj gazety, czasem są kupony rabatowe do niektórych sklepów...
          Ja polecam Roemera. Kupiłam u dystrybutora, zapłaciłam 600 zł, na allegro były najtaniej po 850.
          Krzesełka do karmienia w ikea kosztują chyba 50 zł, drewniane 80-90 na allegro. Na tym możesz oszczędzić.
    • nutka07 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:30
      Moze zaoszczedzcie na wozkach i fotelikach do karmienia.
      • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:41
        no jakoś chyba bardziej się zaoszczędzić nie da..a może się mylę? oświećcie mnie jak coś
        spacerówki potrzebujemy takie, żeby się obydwie do corsy C do bagażnika zmieściły więc znaleźliśmy takie firmy liv po 259zł (była fajna tańsza za 200 ale kółka się inaczej układały i jedna wejść nie chciała)
        krzesełka potrzebujemy składane bo mamy mało miejsca, "na własność" pokój 16m2 a kuchnia i łazienka na spółę z moimi dziadkami więc nie chcę im zagracać takimi obszernymi drewnianymi. znalazłam na allegro takie : allegro.pl/markowe-krzeselko-do-karmienia-atest-dla-dzieci-01-i1271241230.html tylko zanim zamówię to chciałam na żywo oglądnąć czy to faktycznie jest stabilne ale jak macie coś lepszego to jest otwarta na propozycjesmile
        • ewa-krystyna Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 18:35
          te krzeselka z IKEA sa tanie i sie super sprawdzaja na dlugo - mozesz dostawiac do stolu bez tacki zamiast sadzac dziecko na zwyklym krzesle z poduczmi pod tylkiem smile wcale nie zajmuja duzo miejsca i mozesz wlozyc jeden w drugi smile na pprawde polecam :
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00069725
          jesli chodzi o foteliki uzywane z Allegro,to mam mieszane uczucia... kupilam wozek w stanie dobrym, a okazal sie "w stanie dobrym na smietnik"....
    • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 14:57

fotelik.info/
      polecam tą stronę, moja zasada i każdego rodzica powinna być taka, że najpierw bezpieczeństwo dziecka a potem cała reszta. 1/Foteliki na allegro są to głównie foteliki przywiezione z Niemiec wyjęte z kosza na śmieci i doszyty nowy pokrowiec, każdy jeden suuper bezpieczny i bezwypadkowy. 2/ uszkodzeń po wypadku nie widać, tego nie da się stwierdzić, to wyjdzie przy okazji wypadku czego nie życze dziecku "zaradnych i oszczędnych rodziców" 3/ foteili z min 4 gwiazdkami . 4/ im mniejszy przedział wagowy tym bezpieczniej.
      Zaraz pewnie mi się dostanie, ale niestety dziecko samo się nie obroni i nie jest winne głupoty rodziców.
      Nie jestem super zarabiającą jak co niektóre emamy, ale potrafiliśmy z mężem odmówić sobie innych mniej ważnych rzeczy, najważniejsze to mieć czyste sumienie że zadbało sie o podstawowe prawo dziecka "bezpieczeństwo"
      Używany fotelik kupiłabym po zastanwoienieu się ale od bardzo dobrych znajomych gdybym miała 200% pewności że nie miał stłuczki

Gabrysia skończyła DWA LATKA 26 stycznia 2010 r. o 15.25
      • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 15:14
        do malagosa : a ja się właśnie zastanawiałam skąd babeczka na allegro ma do sprzedania tyle używanych fotelików (z Wrocławia jest), więc twoja wersja jest bardzo prawdopodobna..generalnie się przychylam do twoim punktów ale te gwiazdki mnie zastanawiają, bo np. chicco key 1 isofix ma 4 a podobno w ostatnich testach się rozpadł..z kolei MC priori xp ma 3 ale jest ogólnie polecany, nawet bardziej niż tobi z 4..co sądzisz?
        • fgrtrewadaa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 15:36
          wspolczuje wydatkow razy 2!!!
          na takie pierdoly typu lozeczka razy 2, krzesleczka razy 2, foteliczki razy 2, w zyciu nie ywdalabym kasy..

i dlatego wole siebie niz sowje dzieci-ktorych nie mam

skarbonki
        • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 22:01
          chicco rozpadł się inny model nie key chyba proxy czy jakoś tak, co do MC priori jest to juz dosc stary model, przy testach należy zwrócić uwagę z którego roku są dane, po konsultacji ze specjalistą wiem że min bezpieczeństwa to ocena 4 w najnowszych testach, priori chyba mial robione dość dawno crash testy, co do Tobi mając do wyboru w podobnej cenie wybrałabym Romer king plus Ts, co zrobiłam zasugerował mi to także znajomy sprzedawca ktory również sprzedawał MC tobi , więc nie miał w tym interesu, następny fotelik kupię również romer.Bardzo ważne jest aby za szybko nie przesadzać dzieci do większego fotelika najbezpieczniej jeśli dziecko jak najdłużej jeździ tyłem do kierunku jazdy, w Szwecji to norma u nas niestety różnie z tym jest widuje różne wersje zapinania dzieci w fotelikach np pasy pod paszkami dziecka o zgrozo albo zapinanie fotelików w grupie 0 przodem do kierunku jazdy. Jeśli komuś naprawdę zależy na życiu i zdrowiu dziecka powinien poświęcić trochę czasu i poczytać na necie lub obejrzeć pierwszy z brzegu film z crash testu a może wyobraźnia zadziała, jeszcze raz polecam stronę fotelik info jest tam naprawdę ogromna wiedza, na sprzedawców raczej rzadko można liczyć, niestety spotkałam się z "radami" typu "szkoda wydawać kasy na droższy fotelik bo on starczy tylko na rok" a na moje pytanie czy najmniejsze dziecko nie zasługuje na najlepszą ochronę Pani się obraziła "bo ona tylko dobrze doradza", pozdrawiam
      • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 10:58
        co do fotelikow z koszy, to bez przesady

w niemczech jest ogromny rynek wtorny rzeczy dzieciowych, bazary dla dzieci to sport narodowy, na kazdym stoja rzedzy uzywanych fotelikow w granicach 10-30 euro - podejrzewam, ze obrotni polacy kupuja je i sprzedaja na allegro po prostu
        czesto sa w stanie zblizonym do idealu, sama teraz bede sprzedawac fotelik 9-18 roemera i tylko dlatego, ze mam fajne obicie nieprodukowane juz moge liczyc na jakies pieniadze na ebayu

szycie pokrowcow - nie zartuj, widac na zdjeciach, czy to oryginaly sa, nieoryginalne obicie latwo rozpoznac, a juz na pewno na zywo
        • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 13:36
          nie napisałam, że nie można rozpoznać nowego pokrowca uszytego, tylko chodziło mi o to, że co niektórzy podniecają się tym faktem i cieszą, że udało im się upolować okazję i kupić z nowym obszyciem, nie wiedzą, że producent nie daje żadnej gwarancji ochrony dziecka w swoim foteliku bez oryginalnego pokrowca. Jeśli zaradni polacy kupują je w niemczech po 10-30 euro to dlaczego na giełdzie w miom mieście roi sie od fotelików przwiezionych z zachodu w cenach 5zł słownie pięć złotych polskich plus 20 zł za obicie nowe, są ładnie owinięte folią strechową, chyba nie bardzo to opłacalny biznes, ale rozumiem, że jak ktoś chce potwierdzić słuszność swoich decyzji to i tak znajdzie argument dla swoich decyzji choćby taki, że tyle lat jezdzili i nic sie nie stało, wypadku nie mieli, albo że obecne pokolenie 30 latków nie mialo fotelików i żyją, no ale ci co już nie żyją raczej tu nie napiszą
          • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 19:41
            nie nalezy przesadzac w zadna strone
            jesli ktos nie ma kasy, to jej nie wyczaruje, a kupno uzywanego fotelika dobrej klasy jest lepsze niz kupno nowego z 3 gwiazdkami - no sorki, ale to nie jest poziom bezpieczenstwa jaki chcialabym zapewnic dziecku
            po powaznych wypadkach przecina sie pasy w fotelikach, wiekszosc ludzi jednak nie przezywa nawet lekkiej stluczki, wiec wiekszosc fotelikow JEST bezwypadkowa, w mojej okolicy towarzyskiej foteliki kraza, bo dzieci maja wszyscy, a wypadkow nikt, dlaczego od razu zakladac, ze to zlom na pewno?
            niemcy to tak oszczedny narod, ze widze czesto dzieci w fotelikach i wozkach z lat 80 - widac po materiale, wiec biorac pod uwage powszechnosc tu rynku wtornego ciezko mi uwierzyc w te roemery i maxi cosi wyrzucane masowo na smietnik i przywozone do polski i sprzedawane po 5pln - a jesli ktos sie na uzywke decyduje to raczej na dobrej klasy prawda? jaki sens kupowac badziew uzywany, skoro badziew nowy mozna za 50 pln kupic?
            a jak ktos kupuje fotelik dla policji tylko, to te 5 zeta na niewiadomoco wyda faktycznie

sama kupuje nowki, sprzedaje je dalej, ale nie majac kasy raczej kupilabym uzywanego roemera niz nowa nianie czy o czym tam nizej ktos pisze..
            • asia_i_p Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 07:22
              Sama firma testująca określa poziom bezpieczeństwa 3-gwiazdkowy jako zadowalający.

Powiedziałabym na odwrót - lepsze pewne trzy gwiazdki niż niepewne 4 (używany fotelik jest niepewny). Pięciogwiazdkowych w tym przedziale wagowym nie ma.
    • xxx-25 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 15:35
      My też stoimy przed kupnem fotelika, niestety w tej chwili kasy u nas nie ma, więc myślimy jak rozwiązać problem. Oczywiście allegro, ja nie kupiłabym fotelika z szytą, nową tapicerką(nie oryginalną), jakoś nie mam zaufania do pań krawcowych z allegro i mam ogromne obawy że będzie się to to ściągać i podwijać, druga sprawa że np. w MC te tapicerki sa na starych bazach, więc słabo. Oczywiście fotelik musi przejść testy i nie może mieć niżej niż 3 w nich. Po długich dywagacjach, myśleniach, wymyśliliśmy że na razie kupujemy fotelik nania nie jest to może jakieś super hiper rozwiązanie ale 3 miał, więc nie jest zupełnie bez testów, no i cena zachęca(z przesyłką 206zł). Druga opcja że zasadzę się na jakiegoś chicco key, używanego ale w bardzo dobrym stanie.
      A co do używanych fotelików, ja proszę o fotki styropianów, nie może być klejony, podłamany, czy cokolwiek się z nim dziać, w wypadkach to właśnie styropian ulega zniszczeniu(praktycznie zawsze, nawet przy stłuczce).
      Polecam poczytać o fotelikach nania(swoją drogą robią foteliki dla ferrari).
      • 1monia4 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 07:59
        Mam fotelik nania-kupowalismy nowy.Troche kiepsko się zapina w stosunku do innych
    • anik0987 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 17:04
      Jeśli chcesz oszczędzić, to kup używany wózek albo krzesełko do karmienia, albo i to i tosmile Fotelika samochodowego nigdy nie kupiłabym używanego, bo nikt mi nie da gwarancji, że fotelik nie jest powypadkowy. Dlatego zawsze kupuję foteliki, które mają najwyższe oceny w testach. Oszczędzać można na innych rzeczach.
      • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 22:19
        podpisuję się pod tym w 200%, bez krzesełka do karmienia dziecko przeżyje zresztą można je dokupić za jakiś czas. Co do teorii ze jak styropian jest ok to fotelik bez wypadku to raczej różnie bywa, znam przypadek znajomej gdzie cały przód skasowała w citroenie c4 a fotelik zero uszczerbku co nie znaczy że przy następnym wypadku nie wyszłoby to, na szczęście koleżanka z rozsądnych i wymieniła fotelik. Jeśli chodzi o allegro nie kupiłabym fotelika dla własnego dziecka, nie wierzę że ktoś kto chce sprzedać towar przyzna się że brał udział w stłuczce czy wypadku albo że jest to fotelik po jednym dziecku własnym, zdarzają się pewnie takie aukcje ale cena też raczej odpowiednia bo jak ktoś kupi fotelik za 800-900 zł to nie sprzeda go za 200 zł,na allegro nie kupiłabym nawet nowego, wiem jak kurierzy czy poczta traktują paczki określone i opłacone jako "ostrożnie" to ma znaczenie tylko przy opłacie za przesyłkę.
        • xxx-25 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 22:50
          malagosa napisała:

>na allegro nie kupiłabym nawet nowego, wi
          > em jak kurierzy czy poczta traktują paczki określone i opłacone jako "ostrożnie
          > " to ma znaczenie tylko przy opłacie za przesyłkę.

Jak rozumiem kupujesz fotelik prosto od producenta? Ja widziałam jak się traktuje foteliki w sklepach, jak się je rozpakowuje jak przyjeżdżają do sklepu.
    • amarulla Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 22:39
      my wprawdzie tylko jeden do kupienia mieliśmy, ale i tak się długo zastanawialiśmy czy ładować blisko 1000 zł - pogrzebałam trochę w necie i znalazłam info o wspomnianej wyżej firmie Nania (Team-tex) - francuskie foteliki o całkiem niezłych notach w testach ADAC (cosmo sp, driver sp są 0-18kg i mają 3 punkty ADAC) i całkiem niskiej cenie - ok.200zł na allegro. dzisiaj zamówiłam - jeśli Ci się szalenie nie spieszy to myślę, że już za kilka dni będę mogła coś napisać na temat użytkowania.
      wolę tani nowy niż 'markowy' (sic!) używany z nieznanego źródła. zwłaszcza jeśli noty mają te same wink
      • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 07:27
        ocena 3 dla fotelika jest oceną która mówi, że"gorzej już być nie może", oczywiście lepiej, że fotelik miał jakiekolwiek testy niż firma krzak sprzedająca w marketach foteliki po 99 zł, co do firmy Nania to nie spotkałam się nigdy, z którego roku miał te oceny? bo coś trudno mi uwierzyć, że za 200 zł jest dobry fotelik. Chcialabym jeszcze zwrócoć uwagę zainteresowanym, że posiadanie przez fotelik homologacji nie jest równoznaczne z tym że jest on bezpieczny, normy UE dla fotelików nie były od kilku lat zmieniane i toczy się spora dyskusja juz nad tym, że są one przestarzałe i np wspomniany wyżej fotelik chicco proxima bodajże posiadając homologację przy teście rozrywał się, na co producent stwierdził, że jest to fotelik dla "biedniejszych". Odpowiadając na pytanie wyżej , kupuję foteliki u jednego sprzedawcy, który sprowadza je bezpośrednio od producenta, zawsze odbierałam zapakowany fotelik nastepnego dnia po dostawie i nie sądze, żeby przechodził taką droge jak u kuriera.

Gabrysia skończyła DWA LATKA 26 stycznia 2010 r. o 15.25
        • xxx-25 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 17:37
          Wejdź na ADAC i w wyszukiwarce wybierz Teamtex Driver SP to jest fotelik Nania za około 200zł na allegro, test jest z 2007, jest jeszcze Nania z isofix model cosmo test z 2009, oczywiście mówimy o fotelikach 9-18 bo dla mnie osobiście dla maluszka fotelik 9-36 jest pomyłką. Jasne że nie jest to super, ale wyszłam z założenia że lepiej żeby fotelik był poddany testom niż nie. Jasne że chciałabym kupić droższy fotelik za te nawet 400zł, ale w tej chwili nie stać mnie(nie mam nawet z czego zrezygnować żeby kupić droższy fotelik).
          • xxx-25 PS To warto przeczytać 21.10.10, 18:02
            FOTELIKI

Artykuł w PDF
          • amarulla Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 20:55
            dzięki za wyręczenie smile

tak to właśnie jest- ocena 3 dla tanich fotelików to 'zaledwie zadowalający', a dla np. Mc czy britaxa taka sama 3 to 'całkiem niezła nota' wink

moim zdaniem wszystko kwestia marketingu i tego, że 'nie wypada' kupić tanszego niż za te 500-600 zł fotelika, bo przecież 'na dziecku się nie oszczędza' wink gdyby nania kosztowało 600 byłoby ok?
            • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:08
              dla mnie malo istotne jest jaki fotelik, 3 to jest kiepsko, bo to oznacza ze fotelik ma duzo slabych stron
              warto sie zawsze wczytac w test dokladnie, dlaczego taka ocene dostal, akurat nania ma 3 punktowe pasy - zle, ma duze przeciazenia w zderzeniu czolowym, jest malo stabilne mocowanie na siedzeniu - czyli fotelik jest, ale na ile ochroni dziecko - mizernie

cena nie jest wspolmierna do bezpieczenstwa, sa fimy ktore robia beznadziejne foteliki, chicco - nawet ich isofix ma ledwie 4, sa firmy, gdzie wpadka sie zdarza rzadko - roemer i maxi cosi
              generalnie powinno sie najpierw rzucac okiem na testy, potem na cene - czesto da sie kupic tanszy a bezpieczny fotelik, doplaca sie bywa za wygode, ergonomie, trwalosc - na tym mozna oszczedzic przeciez
              • amarulla Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 22:31
                kurcze, nie jestem ambasadorem marki nania, ale do cholery wkurza mnie pisanie głupot - skąd wzięłaś info o 3 punktowych pasach?? 5-cio punktowe jak byk! mocowanie też stabilne...
                • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 23:33
                  z opisu, moze szybko czytalam, bo teraz tez widze, ze ma 5punktowe
                  co do mocowania - wlasnie za to ma 3 gwiazdki, w wadach w tescie jest to opisane, ze niestabilne mocowanie na siedzeniu plus duze przeciazenia
                  no i 3 gwiazdki to malo, adac okresla to doslownie "dostateczny" czyli krzywdy nie zrobi ale cudow nie ma
                  • amarulla Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 00:10
                    wszystkie typy Maxi Cosi Priori poza tymi z isofixem też mają 3 *. podobnie jak tobi z 2007, mocno polecany britax multitech i wiele innych..recaro, concord - foteliki określane jako porządne..

zresztą - ty możesz i chcesz wydać więcej niż ja, ja starałam się w moim zasięgu cenowym znaleźć optymalną wersję i uważam, że znalazłam. i że jest to lepsza opcja dla mamy bliźniaków niż używany (z nieznaną historią) MC Priori. end of topic.
                    • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 00:53
                      polecany w sklepach? na forum nie widzialam, zeby ktos polecal fotelik ponizej 4 gwiazdek

kazdy uwaza jak chce, ja nic nie mam przeciwko uzywanym fotelikom, adac tez ma wyrazne wytyczne:
                      sprawdzic homologacje ece 44-02 jest niedopuszczalna od kwietnia 2008, 03 i 04 to sa te nowsze
                      ogolny stan zuzycia fotelika
                      stan pasow - przetarcia, naramiennikow
                      szczegolowa inspekcja skorupy - wbrew pozorom material poddany odksztalceniom przebarwia sie i to widac

ja bym wolala kupic uzywanego roemera niz nowa nanie, ale kazdy ma inne standardy
        • asia_i_p Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 07:32

> ocena 3 dla fotelika jest oceną która mówi, że"gorzej już być nie może",
          To nie jest prawda. Poniżej oceny 3, która zresztą oznacza według ADAC "zadowalający", jest jeszcze 2 i 1. Cytuję ze strony www.fotelik.info "Po drugie: sprawdź wyniki fotelików w crashtestach. W serwisie fotelik.info na stronie testy fotelików znajdziesz ponad 240 wyników takich testów przeprowadzonych przez ADAC, OEAMTC, AA Trust i ANWB. fotelik.info poleca te foteliki, które osiągnęły we wspomnianych testach minimum ocenę 3."
    • attiya Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 20.10.10, 22:41
      mam używany i jeśli będę go zmieniać to też używany kupię
      na ten nei narzekam, choć nowością nie lśni
      za kupiłam go za 80 zł
      nowy taki sam kosztuje 850 zł
      • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 07:39
        mam używany i jeśli będę go zmieniać to też używany kupię
        > na ten nei narzekam, choć nowością nie lśni
        > za kupiłam go za 80 zł
        > nowy taki sam kosztuje 850 zł

a zapytam dla ścislości mieliście okazje go przetestować w wypadku?? że twierdzisz, że jest ok, no chyba, że odkupiłaś go od dobrych znajomych choć po cenie domyślam się, że albo odwiedizliście jakąś giełde samochodową lub allegro i nabyliście fotelik przywleczony z innymi skorupami z Niemiec lub innego cywilizowanego kraju, gdzie na bezpieczeństwie dzieci się nie oszczędza. Swoją drogą to dziwi mnie postępowanie niektórych rodziców, niby to chcą dziecka powołują je na świat a potem jak juz się urodzi szczęśliwie zdrowe to co rusz grają z nim w rosyjską ruletkę i ich celem życiowym staje się oszczędzanie na dziecku, jak tak sobie czytam niektóre posty o zakupach za kilka tysiaków dla swojej przyjemności a potem czytam, że po co przepłacać za fotelik to szczęka i ręce opadają sad
        • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 07:54
          do malagosa : a ja się właśnie zastanawiałam skąd babeczka na allegro ma do sprzedania tyle używanych fotelików (z Wrocławia jest), więc twoja wersja ze sprowadzaniem z Niemiec jest bardzo prawdopodobna..generalnie się przychylam do twoim punktów ale te gwiazdki mnie zastanawiają, bo np. chicco key 1 isofix ma 4 a podobno w ostatnich testach się rozpadł..z kolei MC priori xp ma 3 ale jest ogólnie polecany, nawet bardziej niż tobi z 4..co sądzisz?
          • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 10:49

odpowiedziałam naTwoje pytanie wczoraj wieczorem w którymś z postów wyżej wink
            • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 11:25
              dziękismile nie zauważyłamsmile
              znalazłam informacje, że MC priori xp miał testy w 2003 więc trochę dawno..wtedy dostał 3 gwiazdki..
              musimy w sb pojechać i na żywo obejrzeć te foteliki, priori xp wiemy, że jest ok, dosyć szeroki i w ogóle bo znajomi taki mają (kupowali jakieś 5lat temu)a ten tobi i romer są nam znane tylko ze zdjęć. pojedziemy to zobaczymy co nam bardziej spasuje...przede wszystkim do naszego małego autkasmile
              • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 14:03

belle wysłalam do Ciebie wiadomość na maila, jeśli nie odbierasz poczty gazetowej daj znać
              • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 14:08
                jeśli mogę coś poradzić to nie kupujcie zbyt szerokiego fotelika, bezpieczniej jak dziecko ma głowe dosyc ciasno, także dziecku jest wygodniej, widzę to po mojej córce, w czasie jazdy na zakrętach, czy podczas snu nie lata jej tak mocno głowa, roemr ma testy nowsze, używamy go prawie 2 lata, przesadziliśmy córke jak już naprawdę poprzedni był za mały wystawała głowa i cieżko bylo w pasach zapiąć, nogi mogą spokojnie wystawać, z tego co widzę po sygnaturce to twoje szkraby maja ok 10 miesięcy, jeśli jak typowe bliźniaki sa raczej z mniejszych to moim zdaniem możesz spokojnie poczekac do co najmniej roczku, albo jeszcze dłużej, zależy jaki masz fotelik obecnie do ilu kg, częstym błędem rodziców jest zbyt wczesne przesadzanie dzieci w kolejną grupę, moja córka do małych nie należy, w tej chwili ma ok 100cm wzrostu i wazy ok 17kg spokojnie mieści się w romerze a w styczniu skończy 3 lata, liczę że pojeździ jeszcze trochę w nim bo nie chcialabym jej zbyt wcześnie przesadzać do kolejnej grupy z uwagi na to, że w przedziale 15-36 foteliki nie maja własnych pasów 5 punktowych co jest bardzo dużym plusem dla dziecka, rezerwowo mamy w gr 9-36 britax/ evolva 123 jest to fotelik z 3 gwiazdkami niestety z uwagi na zakres grupowy ma on jednak ten plus, że ma swoje pasy które pozniej sie demontuje i dziecko zapina jak w 15-36 pasami samochodowymi, jeśli będę musiała kupic fotelik 15-36 to napewno będzie to roemer z uwagi właśnie na zabezpieczenie głowy boczne i dosyc wąskie miejsce na głowe, jest bezpieczniej.Jeśli chodzi o romera 9-18 king plus ts to z własnego doświadczenia mogę polecić bardzo wygodnie i szybko się go zapina wystarczą naprawde krotkie pasy w aucie, trudno zapiąć go niezgodnie z instrukcją, ma także specjalną rolkę napinającą pasy samochodowe czego priori nie ma a jest to bardzo ważne aby fotelik był sztywno przypiety do kanapy, pozycja półleżąca jednym ruchem ręki nawet podczas jazdy można to zrobić jedną reką, podnoszenie pasów wyżej także bez konieczności wypinania tapicerki, jak narazi ez ogólnego użytkowania jestemy zadowoleni, naszczęście nie mieliśmy i mam nadzieję że nie bedzie okazji do sprawdzania go w trakcie wypadku. podsmowując wybrałabym romera
                • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 14:28
                  dzięki za poradę, na pewno weźmiemy pod uwagę ten fotelik Romer
                  moje dzieciaczki wcale takie małe nie sąsmile ważą już coś 9-10kg, mają chyba ok 75cm, trochę im brakuje do wystawania głowy ale chyba im ciasno, tzn. jak ich wsadzę teraz w kombinezon to na pewno. i te pasy w tych naszych fotelikach przy tych kombinezonach się ledwie dopinają..
                  • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 15:01

to jest własnie problem w zimie, moja corka styczniówka i też ciasno juz miała w zimowym ubraniu, ważne jest przy zapinaniu pasów aby były maksymalnie naciągnięte nie mam tu na mysli podduszania dzieci al tak ze mozna wlozyc pod pasy max jeden palec, zapinając dociągamy także od dołu pasy dolne i potem jeszcze raz górne jelsi sie po tym poluzily, bardzo nie cieszy że podhodzisz do tematu poważnie, wielu rodziców nie mysli za bardzo w ten sposób liczy się kolor tapicerki i zeby starczył na długo, my kupiliśmy drugi fotelik w gr 9-36 z uwagi na to że uzywamy go bardzo sporadycznie oraz na ewentualny okres przejściowy gdy romer do 18 kg bedzie juz za mały a od 15 za duzy
                  • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 22.10.10, 09:25
                    belle, jeszcze co do pasów w twoich fotelikach, rozumiem że mas zjej uż wyciągnięte na max, pytam bo znam przypadki że matka zapinała noworodka pasami barkowymi pod paszkami dziecka stwierdzając że nie starczy pasów żeby zpaiąć je nad ramionami ;-(, nie pomyslała przy tym że podczas jakiegoś ostrego hamowania nie mowiąc o stłuczce dziecko prawdopodobnie złamałoby kręgosłup. Co do uwagi innej emamy odnosnie oceny 3 dla britaxa nie uważam że jak breitax to ok, poprostu uznaliśmy z mężę że jest to lepsza opcja na okres przejsciowy powiedzmy kilku miesiecy gdzie 9-18 bedzie juz za mały a 15-36 jeszcze moim zdaniem za duży, moim zdaniem do 15-36 można przesadzić dziecko kiedy naprawdę jest juz odpowiednich gabarytów samo osiągnięcie 15 kg nie przekonuje mnie bo moja córka już dawno je osiągnęła ale już na oko wydaje mi się, że jest jeszce za słabaw sensie kręgosłup itp na zapinanie pasami samochodowymi, zresztą narazie jeździ jeszcze w romerze 9-18 a britax jest jakby rezerwą gdyb np dziadkowie musieli ją pilnie zawieźć do lekarza bo my mamy do pracy ponad 20 km i wole mieć jakieś zabezpieczenie gdyby coś.
                    • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 22.10.10, 10:05
                      jak tylko macie możliwość mieć zapasowy fotelik to moim zdaniem super, jest to na pewno bardzo przydatne, jakbym miała kasę też bym tak zrobiła bo mój mąż też ma 25km do pracy i pewnie będzie musiał mi foteliki zostawiać w razie czego (w domu jest auto dziadka) ale to jest takie ciągłe przekładanie..
                      co do pasów to faktycznie nie są naciągnięte na maksa ale jakoś tak dziwnie jest, że jak ich ubiorę w kombinezon (trochę za duży, taki na 12m już kupiłam) to im łapki nie wystają i jak ich zapinam to mam wrażenie, że te pasy ich nie trzymają..nawet jak docisnę to im się na ramionach ześlizgują..ale może to tylko moje wrażenie przez ten kombinezon?
                      • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 22.10.10, 12:46

belle jakie macie foteliki teraz?, co do slizgających sie pasów trudno tak ocenić nie widząć tego ale mozliwe, że pasy są słabo dociągnięte lub za wysoko przebiegają nad ramionami, wielkość kombinezonu a raczej jego grubość może jedynie powodować to że mniej ci "zostanie "pasów coś jakby chłopcy byli grubsi wink myślę że musisz sprawdizć wysokosć pasów napewno producent to określa w instrukcji pewnie jest też rysunek jak prawidłowo powinny przebiegać, zobacz także czy ich wystarczającio ciasno zapinasz dziecko nie może mieć możliwości wysunięcia ręki z pasów, po zapięciu zamka naciągnij pasy potem pociągnij w górę pasy które wychodzą z dołu (od nóżek) i jeszcze raz te od góry znad ramin i dociągnij odpowienio jeszcze raz paskiem, często po dociągnieciu pasów sprawdzamy górne czy nie są zbyt luźno (moze zmieścic sie jeden nasz palec) zapominamy natomiast o pasach dolnych które później poluźniają nam górne. Co do przekladania fotelików to dobre roziwązanie ma własnie romer ma on odchylaną skorupę przez ktorą prowadzi się pasy oraz rolke dociskającą i zatrzaskujemy, jest to szybkie i mało skomplikowane, plusem także jest to że niektóre foteliki wymagają dłuższych pasów samochodowych tu nie ma tego problemu wystarczą naprawdę krótkie pasy z kolei w britax już muszą być spooro dłuższe, także nadal polecam ci kinga plus ts chyba ze pojawił sie nowy model, ale już nie śledzę na bieżąco tej grupy. Co do zapasowego fotelika to byliśmy zmuszeni w zasadzie kupić drugi nie był to żaden kaprys też trzeba było zrezygnować z czegoś innego, u was inna sytuacja bo niestety przy pdwójnej radości podwójne wydatki a przecież nie będziesz wybierać któremu lepszy a któremu gorszy wink ja mialabym jeszcze dodatkowo dylemat które dizecko wpiąć za pasażerem gdzi ejak wiadomo bezpieczniej a ktore za kierowcą, najlepiej jak auto ma 3 punktowy pas na środkowej kanapie wink, pozdrawiam
                      • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:12
                        pasy sie zeslizguja z ramion, jesli z tylu wchodza dziecku za plecy - one sie powinny chowac w fotelik ponad ramionami - musisz na maksa wyciagnac zaglowek/regulacje,
                        wtedy nie maja szans sie zeslizgnac, bo nie leza na ramieniu

"tak jak siano ma się suszyć na grabiach, tak dziecko ma rosnąć na rękach" by prababcia Luśki
        • 1monia4 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 08:02
          Troche ryzykowne i dyskusyjne stwierdzenie"granie z dzieckiem w rosyjska ruletkę""powołują na świat a potem oszczedzają-ich celem staje się oszczędzanie na dziecku"---pomyśl trochę
          • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 10:42
            niestety!!! aż za dużo takich przypadków widzę, głupoty ludzkiej, bezmyślności, egoizmu, nie wiem jak to jeszcze nazwać, jeżdżą autami za kilkadziesiąt tysięcy, a przy zakupie fotelika ważny jest kolor, cena oby najniższa i czy ładnie będzie wyglądał w aucie, a najlepsze niestety nie dla dziecka, które jest bezbronne i ślepo ufa rodzicom jak taka suuper mamunia odpicowana od stóp po sam fryz, nawet nie pofatyguje się żeby sprawdzić w instrukcji często naklejonej na sam fotelik jak się go mocuje, albo nie zapina dziecka pasami bo po co tracić czas przecież i tak za chwile wysiadają, a statystycznie najwięcej wypadków i urazów jest w najbliższej okolicy od miejsca zamieszkania, ciekawa też jestem ile osób przed zakupem fotelika pofatyguje się trochę rozeznać w temacie, spojrzeć choćby na jeden filmik z crash testów, szkoda mi tylko dzieci bo one nic na to nie poradzą są skazane na opiekunów. Każdy kto rozważa zakup fotelika powinien zadać sobie podstawowe pytanie PO CO GO KUPUJE??? czy po to żeby jego dziecko było bezpieczne? czy tylko po to żeby policja się nie czepiała, która zresztą i tak nie fatyguje się żeby chociaż sprawdzić czy dziecko jest prawidłowo dociągnęte pasami i czy sam fotelik jest dobrze zamocowany, ich interesuje tylko wypisywanie mandatów.
            • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:16
              malagosa, je generalnie rowniez wojuje z fotelikowa glupota, ale ty sie nakrecasz a sama postepujesz niekonsekwentnie - zapasowy fotelik masz z 3 gwiazdkami (czyli "gorzej byc nie moze") - jak rozumiem uzywasz go wtedy gdy wiesz, ze wypadku nie bedzie?
              bo to jest taki tok myslenia, jak rodzicow nie majacych fotelikow wcale, albo kupujacych byle g..
              wiec wg twoich standardow sama grywasz z zyciem dziecka w rosyjska ruletke

troche stonuj wypowiedzi, troche ochlon - uzywane foteliki to nie samo zlo
    • kosher_ninja Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 08:04
      Rozbrajają mnie teksty "kupiliśmy używany na Allegro i jesteśmy zadowoleni". Ale z czego zadowoleni? Że tapicerka się nie popruła? No bo zadowolonym to można być wtedy, kiedy jest wypadek i dziecku nic się nie stanie.
      Ostatnio był głośny wypadek opisywany w necie. Rodzice przeżyli, a dziecko nie. Komentarz był taki, że policja będzie to sprawdzać, bo w samochodzie był fotelik, a mimo wszystko... I kurde jeszcze zdjęcie tego fotelika sad Nie wiem, po cholerę wlazłam na ten news (z głupoty), bo się zdenerwowałam potwornie.

Wolałabym nie dojeść, a fotelik kupić albo z pewnego źródła, albo nowy, darując sobie wszystkie krzesełeczka i inne pierdoły. Jak się kupuje używany samochód, to się go też ma albo od osoby znajomej albo się jedzie na zaufaną stację diagnostyczną, żeby nie kupić wyklepanego złoma po wypadku.
      A ktoś, kto sprzedaje używane foteliki na allegro może mieć same komentarze od zadowolonych rodziców. Bo niezadowoleni często już tego nie powiedzą.
      • gg24 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 11:52
        Chciałabym coś napisac w dyskusji. Dziewczyny, to wszystko co piszecie o bezpieczeństwie, fotelikach to mnie trochę zaskakuje. Wszystkie stawiacie na nowe, drogie foteliki i oczywiście bezpieczne. To wszytko prawda, ale czy ktoś zastanawiał się nad pozostałymi aspektami bezpieczeństwa. Fotelik oczywiście powinien być dobry, ale ja nic osobiście nie mam do foteliów używanych. Osobiście kupiłabym używany, ale dobrej firmy, a nie tandetę z supermarketu. A zastanawiałyscie się trochę nad samochodami. Zobaczcie na ulicach. Pełno samochdów ściągniętych z zachodu, oczywiscie starych i powypadkowych, ale dobrze "podszykowanych". Generalnie naprawianych, składanych i bardzo niebezpiecznych... a w tych samochodach super rodzice i ich dzieci w NOWYCH, MARKOWYCH i DROGICH fotelikach. To jakiś absurd.
        • maghdalena33 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 12:11
          Kupiłabym używaną spacerówkę i krzesełka do karmienia, fotelik samochodowy zaś nowy.
          Kiedyś czytałam, że nawet jeżeli fotelik nie brał udziału w wypadku to tylko przez 5 lat producent gwarantuje na najwyższą jakość materiałów z których fotelik został zrobiony i nie mówię tutaj o tapicerce tylko konstrukcji fotelika.
          Moja córcia miała Maxi Tobi 9-18 kg. Z fotelika byłam zadowolona, nic się z nim nie działo, pasy dobrze chodziły.
          Fotelik sprzedałam na allegro z czystym sumieniem. Nie brał udziału w najmniejszej stłuczce oraz miał 2 lata. Miałam rachunek z zakupu fotelika a na nim datę sprzedaży oraz gwarancję producenta.
          Ale ile osób uczciwie sprzedaje?
          • slonko1335 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 13:39
            > Kiedyś czytałam, że nawet jeżeli fotelik nie brał udziału w wypadku to tylko pr
            > zez 5 lat producent gwarantuje na najwyższą jakość materiałów z których fotelik
            > został zrobiony i nie mówię tutaj o tapicerce tylko konstrukcji fotelika.

owszem w niektórych krajach ubezpieczenie, gdy dziecko ulegnie obrażeniom na skutek wypadku w foteliku starszym niż owe 5 lat odmawia wypłaty odszkodowania.
        • malagosa Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 14:15
          nie mam samochodu za kilkadziesiąt tysięcy bo woleliśmy pobudowac dom, mamy kilkuletnie auta nie połamane i całkiem całkiem do jazdy się nadające, kwestia bezpiecznego fotelika nijak sie ma do smaochodu, czy jeśłi ktoś ma auto tzw bezpieczne to zwolniony jest z obowiązku zapewnienia dziecku bezpieczeństwa już bardziej razi mnie widok wypasionego auta a w nim fotelika z marketu za 99 zł albo podkladke pod tyłek za 9,99 zł ciekawe czy nabywcy tychże podkładek zdają sobie sprawe, że przy ewentualnym wypadku dziecko pozbywa się śledziony i odnosi jeszcze klkanaście nieprzyjemnych urazów
        • nutka07 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 15:55
          Dyskusja dotyczy konkretnie kupowania uzywanych fotelikow a nie pozostalych aspektow bezpieczenstwa.
          Rownie dobrze mozna pojsc dalej niz Ty, owszem dobry samochod jest bardzo wazny ale co z drogami? Albo z kultura jazdy? Itd. itd.
          Autorka zadala pytanie, to dziewczyny odpowiadaja na temat.
          • nelka_79 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 21.10.10, 21:35
            Polecam forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
            Tam na pewno dobrze doradzą w sprawie fotelika.

A co do marki, to trzeba też dopasować fotelik do samochodu.
            Lepiej kupić 3* który będzie dobrze siedział w samochodzie, niż 4* który będzie po nim latał.
            • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:20
              4 gwiazdki nie beda lataly po aucie, bo by nie dostaly 4 gwiazdek
              czasem bywa, ze jest zaznaczone, by sprawdzic mocowanie w zaleznosci od pojazdu
    • minkapinka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 22.10.10, 10:11
      takie do 9 kg kupiłabym, większego nie, bo te foteliki są zazwyczaj dłużej użytkowane.
    • powerextension Lepszy używany fotelik niż wiklinowy koszyk 24.10.10, 12:22
      Bo na forum takie przypadki też były opisywane smile

Gdybym nie miała kasy na nowy, kupiłabym używany od znajomych, których znam. Nie kupowałabym od handlarzy sprowadzających badziew z Niemiec czy innych krajów, bo nie mam zaufania.
      • meggi502 Re: Lepszy używany fotelik niż wiklinowy koszyk 24.10.10, 15:15
        nie, nie kupiłabym z allegro ani jakiegokolwiek używanego od obcej osoby. autorka pisze, że wśród znajomych nikt nie ma do zbycia, więc dla mnie sprawa jest prosta.
        moje bliźnięta mają 14 m-cy. kupiliśmy foteliki 9-18, bo 9-36 to jest za duży przedział wagowy. kupiliśmy również z systemem isofix, dzięki czemu przekładanie z auta do auta zajmuje sekund pięć. ale foteliki były drogie ale piszesz, że nie możecie sobie za dużo pozwolić z kasą. zrezygnowałabym na Twoim miejscu z nowych krzesełek do karmienia. kupiłabym tańsze, używane. natomiast na fotelikach bym nie oszczędzała. Twoje maluchy mają wkrótce rok, zamiast tony badziewnych plastikowych zabawek made in china od rodziny, możesz dać znać, że zbieracie na foteliki. kasa zbierze się szybko.
        a co do fotelików sprowadzonych z Niemiec, to one chyba nie są powypadkowe. gdzieś czytałam, że niemiecka policja/straż obcinają pasy bezpieczeństwa w foteliku dla dziecka, żeby uniemożliwić ponowne jego wykorzystanie.
        • meggi502 Re: Lepszy używany fotelik niż wiklinowy koszyk 24.10.10, 15:28
          i tu ciekawe linki, jak kupić bezpieczny fotelik
          www.youtube.com/watch?v=_aCbxC09KsA&feature=player_embedded
          no i dlaczego tyłem a nie przodem
          www.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo&feature=related
    • bacha1979 Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 19:32
      Dla mnie akurat foteli MUSI BYC NOWY. Oczywsicie rodzeńsdtwo po sobie - OK, byleby nie był z allegro- nie wiadomo czy nie powypadkowy. Na tym bym nie oszcędzał. Nie chodzi o kwestie brzydzenia się, chodzi o bezpieczenstwo.
      • jamesonwhiskey Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:11
        bawicie mnie , fotelik to bezwzgeldnie nowy ,
        samochody tez macie nowe z salonu ?
        bo jesli nie, to te wszytkie 10-15latki, igla w super stanie , to rzechy po kraksach naprawiane czesciami ze zlomu i przy jakimkolwiek wypadku najczesciej sie poprostu rozpadaja ,
        • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:22
          czyli albo salon, albo zlom? nic pomiedzy? ciekawe
          inna sprawa, ze jak ktos kupuje zloma po x naprawach, to kwestia fotelika tez mu najczesciej powiewa
          a jeszcze inna, ze jesli fotelik dobry, to i w starym samochodzie swoja role spelni, ochroni z boku, glowe, barki itp
          duzo skladowych i temat rzeka
          • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:28
            a możesz mi napisać swoją opinię na temat Maxi Cosi Priori XP?
            trochę poczytałam, popytałam i nawet mi w jednym sklepie powiedzieli, że pewnie słabiej wypadł (w sensie dostał 3) bo weszły nowe modele a nie dlatego, że jest niebezpieczny..i np. bardziej mi polecali niż Tobi..co sądzisz?
            • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 20:44
              a i jeszcze jedno pytanie a propos fotelików 9-36kg, dużo teraz czytam o tych testach i tak się zastanawiam skoro wszyscy tak wierzą tym testom to dlaczego jeżeli i ten 9-18kg dostaje 4* i ten 9-36kg dostaje 4* to często słyszę czy czytam, że te 9-36kg jak są do wszystkiego to są do niczego..a przecież testy pokazują, że są tak samo bezpieczne..
            • donkaczka Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 24.10.10, 21:57
              no w sklepie sie nie popisali wiedza big_grin, foteliki sa oceniane wedlug standardow pewnych, nie w stosunku do siebie
              kryteria sie moga przez lata zmieniac, bo rosna wymagania i fotelik ktory kiedys dostal 3 dzis moglby dostac jeszcze mniej - co generalnie nie swiadczy na korzysc priori, skoro 3 dostal w 2003 roku
              tobi wypadl kiepsko, dopiero model z 2009 ma 4 gwiazdki, generalnie jakos nierowno im foteliki wychodza

ja kupuje roemery, w zakresie 9-18 jest king, na maxi cosi nawet nie patrzylam, kiedy kupowalam kolsyki robili je z 3 punktowymi pasami, dosc male i ta firma dla mnie odpadla
              cenowo king wychodzi jak tobi, wiec nie ma sie nad czym specjalnie zastanawiac smile a podobno mozna i taniej kupic, na pewno na niemieckim ebayu, wysylaja do polski, wiem bo pomagalam kupowac dziewczynom

a foteliki 9-36 - w wiekszosci maja kiepskie oceny, ze 2-3 sztuki moze maja 4 gwiazdki, musialabys je obejrzec, przymierzyc do dzieci, poszukac opinii uzytkownikow odnosnie wad uzytkowania i zdecydowac
    • asia_i_p Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 07:15
      Chyba nowe niestety.
      Z tym, że to nie musi być 600 zł.
      Gdybyś chciała mieć te najlepsze, to od 800 w górę (chyba niestety wszystkie modele z 4 gwiazdkami za bezpieczeństwo na testach ADAC-a tak mają). Jeżeli zdecydujesz się na "trzygwiazdkowe" (a podobno to jest wartość wystarczająca), to zakres masz już od Chicco Key-1 za 350 zł lub Maxi-Cosi Priori za 450. Trochę zamieszania jest przy Maxi-Cosi Tobi, bo tam różne roczniki mają różne wyniki w teście, a nazwa się nie zmienia.
      Generalnie mój system kupowania fotelika wyglądał tak - wypisałam z listy wyników testów ADAC na stronie www.fotelik.info interesujące mnie pod względem bezpieczeństwa foteliki, poszukałam na Allegro, które z nich pasują cenowo, ale kupować pojechałam do sklepu naziemnego (z tą listą w garści), żeby dziecko do fotelika przymierzyć. Potem okazało się, że trzeba było jeszcze połazić po forach, bo czasami fotelik ma "wady ukryte" - wyjątkowo wredne zapięcie, zły profil zagłówka, itd., więc warto pozbierać opinie innych użytkowniczek.
    • belle_amie Re: co sądzicie o kupowaniu używanych fotelików? 25.10.10, 10:34
      a co z modelem chicco key 1 isofix? ma 4 gwiazdki i cena nowego jest bardzo zachęcająca..

--
      https://www.suwaczki.com/tickers/h84f3e5eky2bvwl8.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka