Dodaj do ulubionych

Magda buduje dom rodzicom

• setia Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 14:56
      mieszane uczucia to ja mam czytając ten wątek. grono ematek licytuje na co ktoś powinien wydac swoje pieniądze i każda wie najlepiej. no żałosne po prostu.
    • diabel.lancucki Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 15:26
      Jak czytam te wątek to mnóstwo ludzi ma jakieś patologiczne doświadczenia: ze z komunii pieniądze zabrali rodzice, ze mieszkanie chcieli sprzedać, że coś tam jeszcze. W normalnych rodzinach tak się nie zdarza. To, że Magda chce mieć dom dla wszystkich to chyba normalne marzenie dziecka. Poza tym na wsi (a tym chyba mieszkaja, nie znam sytuacji) mając działkę zbudują dom za 300 tyś. Przecież nie musi to być 500m.
      • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:34
        Najlatwiej wydawac cudze pieniadze,postawa powszechna na forach.Jakbym miala ta kase to nie jak ty wydalbym na to czy tamto tylko na to,bo to wazniejszetongue_out
        Jak wygracie 300tys to bedziecie mogly zdecydowac na co wydacie.Ja uwazam,ze wbudowanie domu nie jest glupim pomyslem o ile ten dom zostanie zapisany w calosci na Magde.Bedzie miala przyzwoite warunki do nauki,itd, z reszta jak madrze beda gospodarowac to i na dodatkowe lekcje spiewu itd.starczy.
        Z tego co pamietam jak ja szlam do komunii to dostalam jakies drobniaki,ktore rodzice dolozyli do mojego pierwszego roweru.Teraz powinnam pewnie psioczyc,ze zle zainwestowali,bo mogli na ksiazeczke oszczednosciowa wlozyc czy inne przyszlosciowe myslenie zastosowacwink watpie czy z tych paru zlotych powstalyby miliony,nawet nie wiem czy tysiac zl by sie uzbieral do 18big_grin Jakby zagrali na gieldzie to pewnie i roweru i kasy bym nie zobaczylabig_grin
        Mi sie akurat niezle powodzi,ale podejrzewam,ze gdyby bylo zle to za pieniadze mojego dziecka zamiast zabawki zainwestowalabym w cos waznego typu remont czy kupno waznego urzadzenia,ktory bedzie sluzyl tez dziecku.
        Poki co nie mam takich rozterek i kasa,ktora dostanie idzie na doslowne potrzeby dziecka.
        • moofka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:39
          bzdury gadasz
          po komunijnej kasie moze co najwyzej zal pozostac
          a tu mowimy o kwocie, ktora moze odmienic zycie biednego dziecka cwanych acz ubozuchnych rodzicow z zapadlej dziury
          znacznie ulatwiajac jej start
          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:42
            Po prostu uwazam,ze wybudowanie domu biorac pod uwage ceny dzialek i nieruchomosci jest dobra inwestycja pod warunkiem,ze wlascicielem bedzie dziewczynka.
            Druga czesc postu odnosila sie do tych placzy na temt zabranej kasy przez rodzicow,ktore forumki dostaly na komunie.
            • przeciwcialo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:07
              I jeszcze sie o tę kasę awanturowały po latach wink
            • dragontatoo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:09
              Czy lepszym startem jest nauka czegoś tam, studiowanie kolejnego marketingu za ileś lat na np. prywatnej uczelni, ciągnącej kasę od naiwnych?
              Czy np. normalne, godziwe życie w ładnym pokoju, czyściutkim nowym domu, z zajęciami dodatkowymi ze śpiewu i kompletem podręczników? Przecież te zajęcia to naprawdę nie majątek, w skali tych 300 tys.
              Nie sądzę, żeby przez tych rodziców przemawiało czyste cwaniactwo...
              • moofka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:17
                godziwe zycie z kompletem podrecznikow to jej mama z taką powinni zapewnic, bo to ich obowiazek to raz
                chawira w zadrzydupiu dolnym to nie jest inwestycja a przezarta kasa to dwa
                tu mam wrazenie brak szerszego spojrzenia ile mozna zapewnic dziewczynce za te pieniadze
                ile rzeczy jej ulatwic i umozliwic
                przypomina mi sie jak pani stanislawa z synem miroslawem z biednej wsi lubuskiej wygrala kumulacje w totka
                przyszla do nich lokalna prasa i pytaja
                pani stanislawo - co pani zrobi z taka wygrana
                a pani stanislawa na to
                na pewno kupie sobie nowe zelazko
                • dragontatoo Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 21:24
                  Powinni, powinni... Ciesz się, że Tobie wszystko co trzeba rodzice zapewnili, no i że Ty możesz zapewnić swoim dzieciom.
                  Czasem nie można.
        • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:42
          Dom sam sobie zły nie jest.Tylko,że to prezent dla reszty rodziny.Bo jak dorosła Magda zechce założyć rodzinę to nie wygoni wszak rodziców i sióstr.A siostry gdzie niby sie powyprowadzają za kilka lat?
          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:45
            Jak bedzie madra to wygoni,ogolnie jestem za tym,by w przypadku wygranej dziecka zapewnic doradce finansowego(notariusza),ktory zabezpieczy,by po ukonczeniu lat 18 pieniadze lub rzeczy za nie kupione ,w tym wybudowane trafily do wlascicielki.
            • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:48
              Ta wygoni heheheh proszę.......
              • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:55
                Skad wiesz jak bedzie?moze ja wkurza,moze nie,moze stiwerdzi,ze dobrze razem,a moze zechce swoj dom miec dla siebie.Mowimy o 10letnim dziecku,dzieci dorastaja i czesto madrzeja.
                • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:02
                  Mowimy o 10letnim dziecku,dzieci dorastaja
                  > i czesto madrzeja.

Te o dobrym sercu też?
                  • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:09
                    Tez,moja siostra jest dobrym przykladem,zawsze rozdawala ciepla raczka,dobre serducho.Od kiedy skonczyla 16lat nie jest juz tak szczodra,serducho jej skamienialowinkwrecz przeciwnie teraz woli zabierac niz dawacwink fajnie bylo miec dobra siostre,bo teraz to jak przyjezdza to buszuje mi w szafie i wyjezdza z dodatkowa torbawink
                    • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:12
                      Obawiam się,że Magda w wieku 16 lat nie będzie miała juz czego rozdawać z tej nagrody.
                      • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:15
                        Przewidujesz,ze przez te 6lat dom zniknie z powierzchni ziemi?a dzialka zapadnie sie pod nia?
                        • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:17
                          To ten dom tak będzie rozdawać?
                          Widzisz budowa to nie takie proste.....i jednak kosztowne bardzo.Utrzymanie tym bardziej.
                          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:27
                            Bedzie zabierac ten dom pazernym siostromwinka nie rozdawactongue_out gdyby az tak straszne bylo budowanie domu nikt by sie na to nie porywal.
          • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:51
            gryzelda71 napisała:

> Dom sam sobie zły nie jest.Tylko,że to prezent dla reszty rodziny.Bo jak dorosł
            > a Magda zechce założyć rodzinę to nie wygoni wszak rodziców i sióstr.A siostry
            > gdzie niby sie powyprowadzają za kilka lat?

Nie lubisz dawac prezentow? A gdyby nie wygrala tych pieniedzy, to i tak wszyscy na kupie, z zalozonymi rodzinami, musieliby zyc w obecnej dziupli , a tak beda mieszkac w porzadnym domu. wink
            • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:55
              Nie daje takich prezentów.
              I mimo,że tak zaciekle matki bronią decyzji dziecka,to czy same będąc już na swoim chciałyby mieszkać z rodzinami swoich sióstr i braci?
              • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:09
                gryzelda71 napisała:

> Nie daje takich prezentów.
                > I mimo,że tak zaciekle matki bronią decyzji dziecka,

NIe, to Ty zaciekle atakujesz decyzje dziecka i oskarazsz rodzicow o niewiadomo co.

to czy same będąc już na s
                > woim chciałyby mieszkać z rodzinami swoich sióstr i braci?

No to pewnie siostry Magdy, tez nie beda chcialy. smile
                • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:13
                  O co oskarżam i gdzie rodziców Magdy?
                  • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:18
                    gryzelda71 napisała:

> O co oskarżam i gdzie rodziców Magdy?

To na temat jakich ludzi tak sie pienisz?
                    • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:20
                      A pienię się?
          • echtom Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 09:48
            > A siostry gdzie niby sie powyprowadzają za kilka lat?

Mogą się przenieść do mężów, wyjechać do miasta, za granicę.
        • slonko1335 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:45

> Najlatwiej wydawac cudze pieniadze,postawa powszechna na forach.Jakbym miala ta
          > kase to nie jak ty wydalbym na to czy tamto tylko na to,bo to ważniejszetongue_out

No pewnie bo tylko ematce matka chce dobra swojego dziecka a te pozostałe głupie tylko dziecko wydoić i wykorzystać. Na ematce wiedzą co rodzice zrobią z domem, pieniędzmi, kto się tam wprowadzi, o czyją przyszłość rodzice zadbają a czyją nie, przepowiedzą wszystko dokładnie-zajadłe zazdrośnice...
          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:54
            Ciekawa jestem ile z tych wspanialych mam wrzucilo juz 10zeta od dziadkow do wlasnego portfelawink albo kupilo lizaka za zlotowke,a za reszte makaronik i mleczko,bo przeciez dziecko tez je z wszystkimitongue_out
        • przeciwcialo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:06
          O komunijnych pieniądzach ematki pisza tak jakby jakieś majątki podostawały. Szaleństwo prezentowo komunijne to jest teraz, kiedys tak nie było.
          My na uroczystościach typu chrzest czy Komunia prosimy o nieprzynoszenie pieniędzy. Za jakies drobniaki córka kupiła sobie jakas fikusna Barbie, Opowieści z Narni, jakies tomy Harry Pottera.
          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:14
            A juz myslalam,ze tylko ja taka biedna bylam,ze zadnej kasy praktycznie nie dostalam na komunie.Pamietam co dostalam,zegarek,pluszowego slonia i rower skladak.
    • moofka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:26
      gdyby te pieniadze polozyli do banku
      co miesiac mieliby ponad 1500 zl
      dla ubozuchnej rodziny to jest pieniadz
      a tak przezra i zostanie nic
      i dziecko gowno zobaczy
      jak mozna tak bardzo miec w dupie jego przyszlosc, jesli dostalo tak wyjatkowy dar od losu
      • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 16:32
        E tam.Postawią dom,starsze siostry może całkiem niedługo się sparują i zamieszkają z mężami i ew dziećmi i może się skończy,ze Magda nadal pokoju mieć nie będzie...
        Za często widziałam,jak kasę dziecka dla jego dobra roztrwaniali kochający rodzice.
        • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:01
          gryzelda71 napisała:

> E tam.Postawią dom,starsze siostry może całkiem niedługo się sparują i zamieszk
          > ają z mężami i ew dziećmi i może się skończy,ze Magda nadal pokoju mieć nie będ
          > zie...
          > Za często widziałam,jak kasę dziecka dla jego dobra roztrwaniali kochający rodz
          > ice.

Jakim prawem odbierasz ludziom ktorych nie znasz godnosc i pomawiasz o nieuczciwosc? No jakim prawem, pytam sie?
          • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:03
            Którym odebrałam godność?
            • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:13
              gryzelda71 napisała:

> Którym odebrałam godność?

Rodzinie tego dziecka i samemu dziecku tez. Poza tym, wlazisz w buciorach w ich zycie i osadzasz wg swojej miary. Wstyd.
              • dragontatoo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:17
                To prawda. W życiu nie przyszłoby mi do głowy patrzeć na decyzję Magdy właśnie pod takim kątem i dopatrywać się nieuczciwych na pewno intencji rodziny.
                Zresztą, nie mój cyrk, nie moje małpy.
              • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:21
                Do sądu mnie podaj.
                • moofka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:23
                  gryzelda71 napisała:

> Do sądu mnie podaj.

bo una sie pieni wysoki sądzie big_grin
                  • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:26
                    I godność odbiera.
                    • verdana Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:32
                      Zaraz.
                      Bardzo niedobrze by bylo, aby dziecko, mieszkając w dobrych warunkach wybudowało swoim kosztem dom rodzicom. Ale , o ile wiem, jedyną możliwoscia, aby magda miała jakie-takie warunki, czyli wasny pokoj, jest dołożenie rodzicom do budowy domu.
                      Czyli co? Uznać, ze to pieniadze dziecka, wobec tego ma jeszcze dziesięć lat mieszkać w zlych warunkach? Dać Magdzie prawo własnosci domu - co oznacza, ze rodzice za kilkanaście lat wylądują na bruku?
                      Widać, ze większość osób w ogóle nie wie, w jakich warunkach mieszkają ludzie.
                      • dragontatoo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 23:31
                        Myślę, że wiedzą, ale fajnie jest uchodzić za CUŚ lepszego i troszkę pokopać "patologię" po tyłkach.
                • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:30
                  gryzelda71 napisała:

> Do sądu mnie podaj.

Typowa pieniacka odzywka.
                  Ty juz dokonals sadu nad rodzicami Magdy. Jaki wyrok?
                  • moofka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:34
                    uderzylas sie w czolo niedawno?
                    • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:39
                      moofka napisała:

> uderzylas sie w czolo niedawno?

Yhmm, jak przeczytalam Twoj wpis. smile

• gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:25
                    To,że ty czytasz cos czego nie napisałam to twój problem.I nie ma się do tak nadymać i oburzać.
          • ira_07 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:11
            No wiadomo. Jak biedni to i prostacy, nie wiedziałaś? Na pewno priorytetem będzie wydanie starszych za mąż. A córki, że biedne, to bez ambicji, dzieci narodzą, Magdę przegonią, skończy jak dziewczynka z zapałkami.
            • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:29
              Ja napisałam MOŻE,ty,że NA PEWNO.Kto feruje wyroki?
              • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:42
                gryzelda71 napisała:

> Ja napisałam MOŻE,ty,że NA PEWNO.Kto feruje wyroki?

No to MOZE Ty Gryzeldo, okradniesz swoje dzieci, zabijesz jakas staruszke, oszukasz sasiadow, wypedzisz starych rodzicow na bruk. Uwazam, ze to bardzo mozliwe. A MOZE juz cos takiego zrobilas? Przyznaj sie, MOZE kogos okradlas? smile
                • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:49
                  Nie wiem co bierzesz,ale zmień leki.
                  • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 19:26
                    gryzelda71 napisała:

> Nie wiem co bierzesz,ale zmień leki.

Nie wiem do czego pijesz, ale MOZE przestan pic. smile))

• gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 21:06
                      zmień.koniecznie
                      • gwiazdozbiory Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 22:08
                        gryzelda71 napisała:

> zmień.koniecznie

Czyli co? rodzice Magdy to potencjalni zlodzieje, ja na pewno chora, a Ty - cudowne, forumowe objawienie. smile I zadnych refleksji?
                        Gratuluje dobrego samopoczucia.
                        • gryzelda71 Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 07:22
                          Zmień leki koniecznie.
                          • myga leki 15.12.10, 08:11
                            niestety przypadek nieuleczalny, zadne leki nie pomoga sad
    • hamerykanka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:35
      Ja tez sie tak dolozylam rodzicom. Chcieli sprzedac mieszkanie na Mazurach i przeniesc sie w inny rejon Polski, kupic dom. Ja przez pol roku praktyk na studiach odlozylam pewna sume, dolozylam rodzicom na wykup mieszkania, to byla jakas 1/4 ceny.
      A pare lat potem uslyszalam od ojca" jak ci sie nie podoba , to sp...laj, to moj dom, to ja tu rzadze". Z pieniedzy ze sprzedazy mieszkania byl rowniez zakupiony samochod. Kiedy robilam prawko i chcialam samochod pozyczyc, uslyszalam ze ja swoj wklad (finansowy) juz 'wyjezdzilam", no bo przeciez na zakupy z mama nas podwozil..
      Nie wspomne o zagarnianiu wszystkich oszczednosci, pieneidzy z Komunii, "bo na zycie"....
      • hamerykanka Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:37
        PS. Z domu wyszlam z walizka. I nie wrocilam. Teraz w Stanach, z mezem mamy dom, a ojciec rozpowiada po znajomych ze mam ich zabrac na starosc do siebie. Dodam, ze nigdy z taka propozycja nie wyszlam, to jego wymysl.
        Owszem, mam zamiar, ale tylko mame. Ojca mam w d...
    • ira_07 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 17:36
      No niby tak, ALE...

Magda też będzie mieszkać w tym domu. To niekoniecznie marzenie jej rodziców, ja wychowywałam się w mieszkaniu, w pokoju z siostrą i też marzyłam o swoim pokoju. Będzie mieć swój kąt do nauki, do gry, do wyciszenia. A na naukę śpiewu i leczenie zębów też na pewno starczy.

To prawda, że to rodzice powinni zaspokoić potrzeby mieszkaniowe, niestety przeciętnego człowieka w Polsce nie stać na budowę czy porządne wykończenie domu tylko z wypłaty, choćby oboje rodzice pracowali. Tak wiem, zaraz ktoś napisze, że mogli się nie rozmnażać, ale się rozmnożyli.

Zreszta oni tego domu nie budują od podstaw, tylko remontują/wykańczają ten, który mają, tak mi się zdaje. Więc na pewno i o przyszłość Magdy zadbają.
      • ira_07 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:17
        Jeszcze jedno. Piszecie, że Wy byście tak nie zrobiły. No jasne, łatwo pisać z perspektywy zamożnych i wykształconych. A jakby wam na głowę kapało, to też byście tej kasy nie przeznaczyli na remont? Ach, zapomniałam, tu wszystkie takie obrotne. Firmy by pozakładały, wyjechały do Norwegii i na dom zarobiły.

Do niektórych nigdy nie dotrze że są ludzie prości(nie prostaccy), którzy nie są wybitnie utalentowani, przedsiębiorczy i obrotni. Którzy 300 tys nie zainwestuję, bo nie umieją, którzy sami na porządby dom nie zarobią, bo mało zarabiają. Nie każdy może mieć własną firmę czy być lekarzem, ktoś musi sprzątać i prowadzić autobus.

Niektóre zakłądają, że skoro rodzina biedna to pewnie małą okradną i z domu wyrzucą:/to tak chamskie, że żal komentować.
      • ledzeppelin3 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:17
        --Tak sobie losowo podczytuję ten wątek i w ogóle na razie raczej rzadko tu bywam - ale --śmieszy mnie to dziwienie się, że dziewczynka tak właśnie zdecydowała. Panie mieszkające --w 4-, 5-pokojowych wyposażonych mieszkaniach z dwójką dzieci i mężem prawdopodobnie --nigdy nie zrozumieją, czym jest bieda i złe warunki mieszkaniowe.

To nie ma znaczenia, czy bywasz losowo. Smutne, że tak wiele osób patologiczne, wynikające z biedy i zaniedbań zachowania uważa za zupełnie normalne badź godne szacunku.

To są pieniądze dziecka. Powinny zostać umieszczone na funduszu dziecka do czasu uzyskania przez nie pełnoletności, a potem rozporządzałaby nimi, jak uzna za stosowne.
        Ew. jesli zyją w skrajnej biedzie, to pod kontrolą prawnika, coby chciwi rodzice nie "pobudowali się" za nie swoje pieniądze, może za to kupić mieszkanie które byłoby notarialnie na opiekunów prawnych z zastrzeżeniem, że po dojściu do wieku pełnoletniego- na dziecko

Bo nie mozna domu wybudować za 300 tysięcy, nie oszukujmy się, życie to nie książka Grocholi
        • ledzeppelin3 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:28
          Można jej fundusz powierniczy założyć, dac na procent
          ale nie, bo rodzina duża,siostry się za chwilę pożenią, rodzice na starość też się muszą gdzieś podziać
          W koncu dziecko ma się po to, żeby na starość szklankę wody podało
          Po to mu sie dupe brudną obcierało i gile spod nosa
          A ile cżłowiek musiał sobie odjąć od ust
          I jak jest szansa, żeby to dziecko spłaciło, to co za problem? Czym się oburzać? Dziecko do rodziny nalezy, więc pokoik swój dostanie, no chyba że któraś z sióstr (teraz dobra partia) z brzuchem przyjdzie

Dlaczego Was to nie gorsz? Dlaczego Was to nie oburza? Wykorzystanie maksymalne 10-letniego dziecka? Same też byście tak zrobiły?
          • krapheika Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 19:42
            I zanim te 18lat ukonczy co bedzie trwalo jeszcze 8lat,bedzie klepac biede,akurat w czasie gdy powinna miec miejsce do nauki i mozliwosci dodatkowego ksztalcenia glosu.Nie wiem czy jej sie bedzie dobrze zylo bez porzadnego dachu nad glowa,mi by nie bylo dobrze.
        • semijo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:47
          Każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Jak ktoś ma dobrze w życiu ( nieważne czy sam na to zapracował czy rodzice dali itp) to oczywiste jest że rozpatruje taką kase jako inwestycje dla dziecka. Jednak jeśli ktoś jest biedny i ciuła od grosza do grosza, to trudno takie osoby przekonać o zasadności takiej inwestycji. Podejrzewam ze wykończenie tego domu to marzenie całej rodziny. Nie wiem czy Magda ma rodzeństwo. Jeśli tak to pewnie rodzice myślą tez o pozostałych dzieciach, by miały warunki mieszkaniowe i szczęsliwe dzieciństwo. Przeciez to nie jest jakaś patologiczna rodzina, gdzie ojciec kupuje sobie merca a matka lodówkę wódki. Ja na miejscu Magdy zrobiłabym tak samo. Zwłaszcza ze to kasa z serii "manna z nieba". Trzy razy weszła na scene, odśpiewała rzewne piosnki i 300 tyś zarobiła.
    • lolinka2 Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 18:28
      Wszystko spoko, o ile rodzice z mety dom temu jednemu (a nie sześciorgu innym) dziecku odpiszą, żeby to co zarobiła faktycznie do niej wróciło. Wtedy będzie uczciwie.
      W innym przypadku - złodziejstwo i wykorzystywanie słabszych
      • semijo Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 19:17
        Są rodziny gdzie każdy w swoją stronę ciągnie i te gdzie starają sie sobie pomagać. Cokolwiek by nie zrobiła i tak by było źle. Skąd wiecie jak Magda by sie czuła w przyszłości ze swiadomością, ze własnie kupiła sobie super mieszkanie, robi kolejny kurs śpiewu a rodzina w tym czasie klepie biede, dom od 10 lat nie wykończony. Zwłaszcza że ta kasa przyszła jej dość łatwo. Widac ze to wrażliwa dziewczyna i myślę że trudno by jej było zgodzić się na taki egoizm, nawet jeśli to "zdrowy egoizm".
    • anorektycznazdzira Re: Magda buduje dom rodzicom 14.12.10, 20:12
      A bo ja wiem...
      Czasem się nad tym zastanawiałam w kontekście np honorariów dzieci za występy w reklamach etc. Z jednej strony brać kasę od dziecka i być przez nie utrzymywanym- żenada. Z drugiej strony, na sukces tego dziecka pracują również rodzice. Często długo, ponosząc koszty i wyrzeczenia. Nierzadko cała rodzina jest ustawiona "pod" dziecko robiące coś w rodzaju kariery. Jest to więc coś a'la rodzinny biznes, wszyscy powinni więc coś z tego mieć.
      Kluczowe jest dla mnie jak rozwiążą kwestię zapisów własności tego domu. No i 3 stówy na wszystko nie wystarczą, NIE MA SZANS, staży jeszcze nie malutko dołożą.
      • kocio_007 Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 10:13
        Tak, patrzę z perspektywy osoby, która ma gdzie mieszkać, dzieci mają swoje pokoje itp. Dziwnie i niekomfortowo bym się czuła wiedząc, że gdyby moje dziecko nie zarobiło, całe życie mieszkałabym w norze. To nie jest ta kolejność. No ale to moje subiektywne odczucie.
        Do tego mogę dorzucić doświadczenie z domem - mam rodzinę na wsi, bardzo niebogatą, 7. dzieci. Przez wiele lat dużym staraniem i wysiłkiem wybudowali dom. Duży dom, bo duzo dzieci, każde dostało swój pokój. Ale minęło kilka lat i WSZYSTKIE dzieci, co do jednego przyjechały za chlebem, a jakże, do Warszawy. W domu został tylko gospodarz, jego żona w międzyczasie zmarła. Każde z dzieci musiało coś wynająć w wawie, a to kosztuje. I teraz co - dom stoi, na 300 m mieszka 1 osoba, sprzedać trudno... a kiedy moja mama sugerowała, żeby może mniejszy dom wybudować, a dzieciom kupić w wawie kawalerkę, żeby miały gdzie pomieszkać, patrzyli na nią jak na kosmitkę.
        Dlatego pomyślałam, że mieszkanko w mieście dla tej dziewczynki (na razie na wynajem, niech nawet rodzice czerpią z niego zyski) jest ok, zawsze to łatwiej sprzedać w razie czego.
        Dwa - być może jest to jedyna szansa dla tego dziecka - mam na myśli wygraną. Życzę jej jak najlepiej, ale u nas nie ma rynku na takich wykonawców - co ona będzie śpiewała "puszek okruszek"? Nawet Natalka (nieźle umocowana w przemyśle dzięki rodzicom) musiała pauzować kilka lat, zanim nie dorosła i zaczęła śpiewac dorosłe piosenki. Nie wiadomo, co będzie potem, swoja drogą ciekawe czy małą z 1. edycji MT gdziekolwiek jeszcze usłyszymy.
        Więc - nie wiadomo, czy szansa zarobienia tak duzych pieniędzy dla niej się powtórzy. Pieniądze zostaną przeznaczone na dom, to jasne. Żeby tylko za 10 lat dzieczynka nie żałowała.
        • kocio_007 Jeszcze coś 15.12.10, 10:25
          Podkreślam jeszcze raz, nie dziwi mnie decyzja tego dziecka. Myślę, że w tych okolicznościach niejedno dziecko zrobiłoby tak samo. Przekonuje mnie post suellen (lub peggy sue, przepraszam nie pamiętam już, z początku wątku), która opisywała swoje dzieciństwo z niepełnosprawną siostrą w ciasnym mieszkaniu. No jakoś mnie przekonuje.
          Jeśli MAgda ma być dzięki temu szczęśliwa, niech będzie jak chce. Wartoby jednak jakąś częśc tych pieniędzy przeznaczyć TYLKO na nią (nauka śpiewu, skrzypce).
    • default Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 09:59
      Ja nie rozumiem, czym tu się podniecać. 300 tysięcy to nie jest żadna fortuna. Nie wiem jaki dom wyobraża sobie Magda za te pieniądze, ale raczej nic większego niż jakieś 150 m2 zbudować się nie da (i to ze skromnym wykończeniem). Nawet na skrzypvce może już nie styknąć.
      Może przede wszystkim ktoś powinien uświadomić temu dziecku faktyczną wartość i siłę nabywczą jej wygranej, bo zdaje się, że ona tego po prostu nie ogarnia (co zresztą nie jest dziwne, jest dzieckiem w końcu).
      Z Kodeksu rodzinnego wynika, że rodzice mają obowiązek sprawować należytą pieczę nad majątkiem dziecka i ciążą na nich pewne ograniczenia w dysponowaniu nim. Tak więc swobodne przehulanie kasy raczej nie powinno się zdarzyć, chociaż zupełnie nie wiem jak w praktyce te sprawy wyglądają. Podejrzewam, że wygrana została wpłacona na konto otwarte na nazwisko Magdy, a rachunki osób małoletnich podlegają specjalnym regulacjom (wynikającym z Kodeksu rodzinnego właśnie) i rodzice nie mogą nimi swobodnie dysponować.
      • echtom Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 10:47
        > Ja nie rozumiem, czym tu się podniecać. 300 tysięcy to nie jest żadna fortuna. Nie wiem jaki dom wyobraża sobie Magda za te pieniądze, ale raczej nic większego niż jakieś 150 m2 zbudować się nie da (i to ze skromnym wykończeniem).

A po co większy? Dobrze znam realia życia i budowania domu na wsi, można to zrobić naprawdę tanim kosztem. Jedyny realny koszt to materiały - działkę przeważnie ma się po dziadkach, a w budowie bierze udział cała rodzina, nie wynajęta firma. Szwagier murarz, kuzyn kafelkarz i jakoś się kręci. Dzieci pomieszkają kilka-kilkanaście lat, potem prawdopodobnie wyniosą się na swoje, więc czarny scenariusz wielopokoleniowej rodziny mieszkającej na kupie jest mało realny. Dom można wykorzystać na prywatne kwatery lub agroturystykę (nie oglądałam programu, coś mi się obiło z forum, że Podkarpacie, więc region atrakcyjny turystycznie). Siostra i szwagier eksa tak zrobili - po ślubie zamieszkali u jego rodziców, pobudowali się, kiedy dzieci były małe. Teraz są już na studiach i pewnie nie wrócą do rodzinnego miasteczka, więc ich rodzice adaptują część domu dla letników.
        • donkaczka Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 11:09
          to lubelskie i rejon raczej nieturystyczny, ale nawet nie o to chodzi
          moze i kiedys bedzie chalupa stala, ale jesli oni sie gniezdza, to wcale nie dziwne ze dziewczyna marzy o lepszych warunkach
          czesto sie na forum przewija, ze rodzice powinni to, powinni tamto
          no moze i powinni, ale jak nie moga, bo to prosci i biedni ludzie i poza handel marchewka na targu nigdy nie wyskocza, to co? ma dziewczyna upchnac kase w skarpecie i dalej maja biedowac?
          pieniadze pewnie w calosci na dom nie pojda, chyba nie macie rodziny na biednych wschodnich wsiach, tam sie nawet domow nie tynkuje czesto, bo taniej, postawia prosty klocek gora 100 metrow i bedzie
          a rodzina na fotkach wyglada bardzo sympatycznie, pewnie to prosci ale dobrzy ludzie
        • renkag Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 11:10
          A jakby był taki scenariusz - rodzina wpakowała w Magdę całe pieniądze - śpiew itp. a on ai tak kariery nie zrobi, nie przebije się. I co? Domu nie ma, kasy nie ma, kariery nie ma... Ja faktycznie też nie wyobrażam sobie jak czuła by sie Magda gdyby dalej mieszkali w biedzie i zlych warunkach a wszystkie pieniądze szły by TYLKO na nią.
          • kropkacom Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 11:32
            Czytając niektóre wypowiedzi na forum mam wrażenie, że chyba niektórym spodobałoby się dopiero odebranie tego dziecka rodzicom. A jeszcze bardziej dojmujące jest czytanie czym dla forumek jest generalnie rodzina. No, strach się bać w jakich układach żyją i co je w życiu spotkało. I ja nie mówię, że nie bywa źle ale to tylko jedna perspektywa. Spaczona w dodatku.
            • echtom Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 12:26
              > A jeszcze bardziej dojmujące jest czytanie czym dla forumek jest generalnie rodzina.

Dominuje model rodziny nuklearnej - rodzice mieszkają z dzieckiem w dużym mieście, wszystkiego dorabiają się sami, a potem młoda mama się żali, że mąż cały dzień w pracy, a ona tylko z niemowlęciem i nie ma nawet do kogo ust otworzyć wink Na wsi nadal ma się dobrze rodzina klanowa - gromada szwagrów, szwagierek, kuzynów, dziadków, babć i chrzestnych, którzy może się kłócą i obgadują, ale w ważnych sprawach, tak jak opisana przeze mnie budowa domu, potrafią działać wspólnie.
              • ledzeppelin3 Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 19:01
                Ach ta wsi spokojna, wsi wesoła...
                I ach, te spaczone nuklearne rodziny miastowe
                Tylko dlaczego potomkowie tych śwagrów i wujków wiejskich tak za wszelką cenę do miasta się garną?
                Głupi czy co?
                • echtom Re: Magda buduje dom rodzicom 15.12.10, 21:53
                  W mieście łatwiej o pracę, na wsi miejsc pracy nie przybywa. Nie pisałam, że miejska rodzina jest "spaczona", tylko nie wyobraża sobie, że mozna funkcjonować inaczej i dlatego nie rozumie tak prostych rzeczy jak postawienie domu za 300 000 wink
                  • echtom PS 15.12.10, 21:58
                    A jednak nie - calkowita izolacja od rodziny i wykluczenie opcji, ze w rodzinie ludzie sobie pomagaja, to jednak "spaczenie" smile
                    • ledzeppelin3 Re: PS 16.12.10, 21:30
                      Zdrowa niespaczona tkanka wiejska naszego polskiego organizmu powinna tym spaczonym mieszczuchom okazać szacunek choćby za to, że bulą za nich ich ubezpieczenie zdrowotne
                      To jest dopiero spaczenie
                      Poza tym klanowa, stadna rodzina, w której wszyscy żyją na kupie, rodzice, szwagier, ciotki i pociotki są ważniejsi niż własne dzieci i partnerzy, a dzieci, póki na gospodarce się nie przydadzą, nie są traktowane jak pełnoprawni ludzie, też ma niejedno za uszami
    • deodyma Re: Magda buduje dom rodzicom 16.12.10, 21:37
      no mi coz takiego, ze dziewczyna dom buduje?
      chyba ona tam tez mieszkac bedzie, tak?
      nie widze w tym nic dziwnego.
      to sprawa jej i jej rodzicow.
    • abionline Re: Magda buduje dom rodzicom 16.12.10, 21:44
      Ma takie pragnienie? Nic Wam do tego! Chce i spełnia swoje marzenia! Grunt, że nie kosztem budżetu. Bo budżet nie wytrzymałby projektów marzeń przeciętnego człowieczka! On, wszakże musi utrzymywać górników i 35 letnich policjantów. A myślałam, że czasy komuny bezpowrotnie minęły....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka