Dodaj do ulubionych

Ukochana książka Waszych dzieci:)

03.01.11, 13:17
Wiem, że jest forum na ten temat, ale pomyślałam, że tutaj wiadomości będą z pierwszej rękiwink
W poprzednim wątku znalazłam kilku autorów dla siebie, teraz liczę na to samo dla dzieci.
Żeby wątek był bardziej przejrzysty napiszcie proszę wiek dziecka i jego 2-3"najulubieńsze książki"smile
To propozycje moich dzieci i dzieci znajomych:

dziewczynka lat 8-10
"Zuzka Zołzik" - wszystkie części
merlin.pl/zuzka-zolzik/browse/search/1,,1.html?phrase=zuzka+zo%B3zik&x=33&y=19&place=1+simple&offershock&category=&title=&person=&firm=&date=&isbn=&series=&sort=rank
dziewczynka lat 10-13
"Amor z ulicy Rozkosznej"
merlin.pl/Amor-z-ulicy-Rozkosznej_Liliana-Fabisinska/browse/product/1,399367.html
chłopcy i dziewczyny ok.11-16lat
"Felix, Net i Nika..." - wszystkie części
merlin.pl/Felix-Net-i-Nika/browse/search.html?phrase=Felix%2C+Net+i+Nika...§ion=&x=29&y=18&place=0+simple&offershock&sort=rank&page=1
chłopcy 11-16 lat
"Zwiadowcy" - wszystkie części
merlin.pl/John-Flanagan/browse/search/1.html?offershock&sort=rank&person=John+Flanagan
"Percy Jackson i bogowie olimpijscy" - wszystkie części
merlin.pl/Rick-Riordan/browse/search/1.html?offershock&sort=rank&person=Rick+Riordan
Wiek w każdym przypadku jest orientacyjny, zależny od dziecka.
Dodałam linki do merlina, gdyż są tam opinie czytelników, ale książki są dostępne również w innych księgarniachsmile
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:30
      Zuzka Zołzik jest moim zdaniem dla dziewczynek 6-7 letnich, moja córka w wieku 8 lat przeczytała wszystkie części Harrego Poterra i to jej ulubiona książka.
      • meliissa Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:44
        minkapinka tak jak pisałam jest to zależne od dziecka. Moja córka ma prawie dziesięć lat i niezmiennie czeka na kolejne części, co więcej z przyjemnością czytamy je razemsmile
        Ale zgadzam się większe litery, rysunki(czarno-białe) i stosunkowo nie za dużo tekstu mogą wskazywać, że książki są dla młodszych dzieci.d

Harry Potter (cały komplet stoi na półce) nie za bardzo jej podszedł, ale już jego polski odpowiednik "Amor z ulicy..." i owszemsmile
        • minkapinka Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:55
          Z tego co pamiętam w pierwszej części bohaterka Zuzki chodzi do zerówki, dlatego napisałam, ze to dla 6-7 latek.
    • gemmavera Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:33
      Ulubiona książka mojej córki, prawie dziesięcioletniej, to Koszmarny Karolek - kocha go niezmiennie od dwóch lat.
      Za to syn, siedmioletni, zapałał wielką miłością do opowieści z Narni.
      • ola Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:35
        Teraz kompulsywnie czytamy wszystkie "Basie i..." (ulubiona to "...bałagan" i "mama w pracy") i Muminki
    • mikas73 Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:42
      Całkiem niedawno załozyłam wątek o moim nieczytającym 12-letnim synu. Pewnego pięknego dnia wink, właściwie to miesiąc temu, sięgnął po pierwszy tom "Zwiadowców", który od roku chyba stał na półce. Czyta już czwarty z siedmiu dotąd wydanych, które oczywiście dokupiłam w te pędy. Syn twierdzi, że książka jest świetna i wciąż opowiada o Willu.
      • meliissa Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 13:49
        mikas73 napisała:
        które oczywiście dokupiłam w te pędy

big_grin wcale się nie dziwięsmile jak już skończy zajrzyj do propozycji, które podałam, może tez mu sie spodobają. Słyszałam dużo dobrego szczególnie o "Felix, Net i Nika...- sześć lub siedem częściwink
        • minkapinka Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 14:00
          Felix, Net i Nika bardzo podobają się mojej prawie 9-latce smile
          _
          wycietezmejli.blogspot.com "Ucinam w tej chwili wymianę mejli i ustalam, że ja opieprzam, a Ty jesteś opieprzany, bo inaczej się pogubimy...sorry taki job"
          • meliissa Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 14:10
            minkapinka napisała:
            Felix, Net i Nika bardzo podobają się mojej prawie 9-latce smile

W takim razie musimy po nie sięgnąć wcześniej niż planowałam. Książki poleciła mi znajoma, której syn ma 13lat i nie można go było oderwać od nichsmile
      • meliissa Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 14:12
        mikas73 dodaję link do strony z fragmentami książki "Felix, Net i Nika...". Możecie przeczytać i sprawdzić czy chcenie wiedzieć co było dalejwink
        www.felixnetinika.pl/
    • slonko1335 Re:Moja pięciolatka 03.01.11, 13:45
      Uwielbia LOttę, Emila od Astrid. Także Julka i Julkę.
      • slonko1335 Re:Mój dwulatek 03.01.11, 13:46
        Kocha Pana Kuleczkę i Miasteczko Mamoko-Miasteczko Mamoko to zdecydowany faworyt.
    • solaris31 Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 14:06
      młodsza - 3 lata - piku tatokik - czyli pingu zazdrośnik wink uwielbia, zna na pamięć i jej się nie nudzi wink a druga to nieśmiertelna gąska balbinka wink

starsza lat 6 nie jest na etapie doroślejszych ksiązek. lubi generalnie wszystkie książki, ale jeszcze jej nie czytamy takich grubszych, tylko te dziecięce. nie ma jakoś ulubionej póki co, czytamy wszystko, co w ręce wpadnie.
    • aga.pier Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 15:05
      mój 5,5 latek: Miś Padington, Pulpet i Prudencja, Toliny, Mikołajek, opowiadania p. Grzegorza Kasdepke. Od ok pół roku nie czytamy juz bajek tylko grubsze książki z zakładką.
    • anik0987 Re: Ukochana książka Waszych dzieci:) 03.01.11, 16:09
      U mojej prawie 5-latki zdecydowanym faworytem od roku niemalże są Julek i Julka - wszystkie pięć tomików, wiele opowiadań zna na pamięć. Możemy je czytać bez przerwy. Uwielbia też Lottę, Muminki, bajki o Findusie i Basię. I jeszcze Misia i Tygryska Janoscha. Julka i Julki nic jednak nie pobijesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka