Dodaj do ulubionych

Prezenty na kinderbalach

18.01.11, 22:48
W jakiej kwocie kupujecie prezenty na urodziny kolegów Waszych dzieci? Mnie wydawało sie że ok. 50zł jest ok - można kupic coś, co nie będzie jeszcze zobowiązujące - to przecież dzieci. Ale ostatnio na urodzinach kolegi syna zauważyłam prezenty znacznie droższe, warte ponad 100zł. Czy to nie przesada?
Obserwuj wątek
    • leeloo2002 Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 22:52
      w przypadku imprez przedszkolnych 50-70 zł.
      Córka też dostawała prezenty w tym przedziale, raczej za 50 zł
      • krapheika Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 22:55
        Ale dlaczego przesada? kazdy kupuje na ile go stac.
        • lukas.2004 Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 22:58
          Bo droższy może byc bardziej zobowiązujący dla rodziców obdarowanego.
          • krapheika Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:03
            Ja nie czuje sie zobowiazana jakimkolwiek prezentem od kogokolwiek.Kupuje za ile moge i tyle.
            U nas przyjelo sie okolo 30-40e za dziecko.
          • kropkacom Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:03
            > może byc bardziej zobowiązujący dla rodziców obdarowanego.

Nigdy nie robię drogich prezentów nie swoim dzieciom. Właśnie z tego powodu.
    • an_ni Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 22:58
      och przesada przesada
      chcesz usprawiedliwic swoje zbyt tanie prezenty?
      • lukas.2004 Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:01
        Nie - chcę wiedziec jak to wygląda. Mój syn nie miał jeszcze organizowanego przyjęcia urodzinowego dla kolegów i nie wiem jak to wygląda. Ale nie chciałabym, żeby dostawał drogie prezenty. U dzieci to powinien byc raczej symboliczny drobiazg.
      • angazetka Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:45
        Prezent za ok. 50 zł jest "zbyt tani"?
        K..., żyjemy w kraju krezusów. Gdzie ten kryzys?
        • kropkacom Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:47
          > Gdzie ten kryzys?

Nie na forum big_grin
    • demarta Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:00
      lukas.2004 napisała:

> ostatnio na urodzinach kolegi syna zauważyłam p
      > rezenty znacznie droższe, warte ponad 100zł.

nuda zabija mózg. naprawdę nie mogłaś skupić się na czymś bardziej interesującym niż wartość rynkowa prezentów, które otrzymało wcale nie twoje dziecko?
      • lukas.2004 Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:04
        Nie skupiałam się, ale je zauważyłam.
    • szyszunia11 Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:01
      ja bym raczej nie wydała więcej niż 30, może 35 złotych. Tak samo droższego prezentu bym nie oczekiwała dla swojego dziecka, uważam to własnie za niepotrzebnie zobowiązujące.
    • czar_bajry Re: Prezenty na kinderbalach 18.01.11, 23:40
      moim zdaniem 50 zł jest kwotą ok.
    • dziub_dziubasek Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 00:20
      Ja ostatnio kupowałam w granicach 30zł (lego- radiowóz oraz kucyki pony).
    • franczii Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 07:56
      Mnie by sie wydawalo przesada.
      To u nas w strefie euro prezenty na urodziny dla kolegow kupuje sie tak do 15 euro, wyzsza wartosc moglaby wprawic w zaklopotanie rodzicow dziecka. Mnie by na pewno wprawil.
    • slonko1335 Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 08:05
      U nas są to prezenty o wartości ok. 30 zł. Ja za tyle kupuję i mniej więcej za tą kwotą kupują inni rodzice. Droższe to chyba przesada zważając, że takie urodziny co chwilę u kogoś...
      • penelopa40 Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 08:56
        ja kupuję zazwyczaj o wartości ok 50zł, czasem mniej, czasem nieco więcej, na tyle mnie stac.... no i kupuję wg zainteresowań jubilata...
        moje dziecko wyprawia regularnie urodziny i imieniny, dostaje różne prezenty, zależy od zasobności rodzicielskich portfeli i układów między dziećmi, i tak np. ostatnio dostala od niezamożnej koleżanki z ławki kubek z napisem (za 5 czy 7zł maximum) oraz np. gry planszowe, niektóre napewno ok 100zł kosztujące i podswietlany globus-lampa... też nie był zapewne tani... były też inne prezenty o wartości ok 40-70zł oraz samodzielnie wykonana książeczka-zeszyt z zagadkami - koszt 0zł (no, zeszyt pewnie z 1zł) a córka z przyjemnościa rozwiązywała zagadki w następny poranek... tak więc różnie z tymi prezentami bywa....cena nie jest najważniejsza,
        aha, i jak ktos chce mojej córce podarować grę za 100zł czy droższą, bo jest lubiana, bo rodziców stać, bo....... (wpisać właściwe) to super, dzięki i fajnie, ale nie czuję sie przez to zobowiązana do dawania jemu-jego dziecku prezentu za tę samą lub wyższą kwotę...
    • joanna_poz Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 08:59
      trzymam się kwoty do 100 zł.
      • kocianna Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 09:17
        U nas to ok. 30 pln, chyba, ze mamy sie dosc dobrze znaja, wtedy czasami robia zrzutke i jest jeden prezent od 2-3 dzieci, ale drozszy.
    • agni71 Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 09:18
      Ja staram sie kupowac w cenie do 40, max. 45 zł. Czasem faktycznie wydaje mniej, bo uda mi sie cos kupic w promocji, np. ostatnio prezent o wartości 60 zł kupiony chyba za 20zł. Zdarza mi sie kupować na zaś, żeby nie miotać sie w ostatniej chwili. Zdarzaja sie u nas i droższe prezenty, ale wtedy rodzice kilkorga dzieci zrzucają się na cos droższego po te 30-40 zł. Bywa tez, ze jacys rodzice sa bardziej zaprzyjaznieni i ci kupują swoim dzieciom droższe prezenty.
    • bri Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 09:42
      Ja kupuję właśnie zwykle ok. 50 zł, a jeśli rodzice zaznaczają, żeby ograniczyć sie do drobiazgów to ok. 20-25 zł. Dodatkowo staram się, żeby prezent nie był zbyt duży objętościowo.
    • anmoko Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 09:52
      Nie wydaje wiecej niz 30-40 zl na prezent dla jednego dziecka, ale staram sie kupowac na promocjach: np. duzy domek dla Barbie Mini B. (na Allegro ok. 80 zl) kupilam za 29 zl albo pojazd kosmiczny Matchboxa kupilam pare miesiecy temu za 35 zl. Corka chodzi na ok. 10 imprez urodzinowych w ciagu roku, grono przyjaciol ma raczej stale, wiem z wyprzedzeniem kiedy kto organizuje impreze. Aha, no i kupuje za takie kwoty nie dlatego, ze mnie nie stac, ale uwazam, ze dzieciaki i tak dostaja mnostwo zabawek od innych gosci. Rodzina niech kupuje rzeczy drozsze. Ok. 100 zl wydaje na prezent dla chrzesniaka.
      • lukas.2004 Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 10:30
        Kupowanie na zaś na promocjach to fajny pomysł.
        Też uważam, że droższe prezenty są od rodziny (i tak jest ich masa), a od kolegówi niech pełnia rolę symboliczną. Niech dzieci traktują takie przyjęcia jak super okazję do wspólnej zabawy, a nie oczekują na wypasione paczki.
        • mala-lucy Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 19:21
          Zgadzam się. Dzieci i tak dostają mnóstwo prezentów i nie są w stanie z tego wszystkiego na dobre się ucieszyć. Już rodzina zasypuje je mnóstwem super prezentów, a co dopiero, gdyby od kolegów dostawali jakieś super wypasione prezenty. Dla dziecka tak na prawdę najfajniejsza jest sama zabawa i spotkanie z kolegami/koleżankami, a prezenty są drugorzędne, owszem miło jest je dostać, ale nie muszą być jakieś z górnej półki.
    • nellyssima Re: Prezenty na kinderbalach 19.01.11, 20:49
      Kupuję prezenty za ok. 50 zł dla dzieci z klasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka