25.01.11, 18:11
Wiem, że nie powinnam zakładać tego wątku, bo postów o tej tematyce powstało juz chyba tysiące (więc moderator może usunąć, rozumiem), ale nie rozumiem, dlaczego niektóre kobiety aborcje/embrioredukcję uznają za morderstwo? Chyba lepiej usunąć ciążę, niż później słuchac o sobie w Faktach czy Uwadze.
Obserwuj wątek
    • gku25 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:16
      Zawsze można też oddać do adopcji.
      • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:18
        Owszem. Pytnie tylko jedno: czy w domach dziecka dzieci są faktycznie SZCZĘŚLIWE? Nie sądze.
        • el_jot Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:23
          Ale adpocja nie polega na oddaniu dziecka do domu dziecka.
          • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:25
            Ale też nie ma 100 % pewności, do jakiej rodziny adopcyjnej trafi dziecko. Niby robią badania, ale czy one zawsze potwierdzają normalność rodziny? Nie. Wiem o tym.
          • asiaiwona_1 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:26
            zawsze można się nie puszczać
            • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:29
              Zawsze można trzymać język za zębami
            • el_jot Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:29
              asiaiwona_1 napisała:

> zawsze można się nie puszczać
              >
              >
              Dlaczego od razu puszczać?
              • krapheika Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:48
                Buhahaha a ostatnio bylo w reportazu, ze aborcji poddaja sie czesto kobiety mezatki, ktore nie chca miec wiecej dzieci. Czyli ty tez sie puszczasz z mezem, dobrebig_grin
                • nutka07 Re: Dlaczego? 25.01.11, 23:45
                  No wiesz, gorzej jak to cudzy maz wink
                  • krapheika Re: Dlaczego? 26.01.11, 17:10
                    Ach no tak, przeciez w ciaze zachodza tylko te od obcych mezowbig_grin
        • iwles Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:47

msrp napisała:

> czy w domach dziecka dzieci są faktycznie SZCZĘŚLIW
          > E? Nie sądze.

jesli ciąża zostanie usunięta dziecko szczęsliwe też nie będzie. Raczej na pewno.
          • naomi19 Re: Dlaczego? 25.01.11, 21:05
            Tak, ale jeśli kobieta usunie ciążę, to o tym nikt się nie dowie (pracodawca,sąsiedzi, rodzina itd), a jeśli zdecyduje się urodzić i oddać (obojętnie gdzie- okienko życia, dom dziecka, innej rodzinie) to już byłby wstyd, wszyscy by się dowiedzieli i wyrobiliby sobie odpowiednie zdanie, na to nie można sobie pozwolić, wygodniej usunąć.
      • nutka07 Re: Dlaczego? 25.01.11, 23:52
        Moze latwiej usunac niz oddac do adpocji.
    • gemmavera Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:26
      Serio pytasz czy tylko chcesz objawić światu swoje zdanie w tej kwestii?

Jeśli pytasz, to proszę, oto odpowiedź:
      wiele osób uważa, że aborcja jest zabójstwem, ponieważ człowiek jest człowiekiem od początku swojego istnienia, a nie dopiero od któregoś, ustalanego odgórnie według pewnych przyjętych założeń, momentu. Np. od dwunastego tygodnia ciąży. Albo od 20.
      • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:29
        Lepiej usunąć embrion, niż zakatować już będące na świecie dziecko.
        • iwoniaw Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:35
          Twoje idiotyczne wywody są z cyklu "lepiej mieć dżumę czy cholerę".
          • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:38
            Czy Ty naprawdę nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy istotą, która w ogóle nie przypomina człowieka i nie czuje bólu a dzieckiem, które już ten ból czuje?
            • kozica111 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:46
              Po 1 przypomina człowieka i to dość wcześnie - a właściwie to tym człowieczkiem jest.Mam usg mojego knotka gdy miał 5 tygodni i wtedy faktycznie był kropką ale w 8/9 tygodniu już miał nóżki, rączki.W 12 tygodniu wyglądał jak dziecko; takie trochę chudawe ale dziecko - i na dodatek założył sobie nogę na nogę i machał stopą....Można sobie wmawiać że do tego tygodnia nie człowiek nie zmienia to faktu ze tym człowiekiem jest.I skąd dziwna jakaś refleksja ze nic nie czuje, skąd wiesz, pamiętasz?

Stosujesz bardzo dziwną logikę ; skoro jesteś zwolenniczką aborcji może się zastrzel to nie będziesz musiała się narażać na ryzyko usunięcia ciąży bo jako zastrzelona w nią nie zajdziesz.
            • memphis90 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:45
              Cewa nerwowa zamyka się w 28 dniu po zapłodnieniu. Rozwój zarodkowy (kiedy dziecko nie wygląda jeszcze w pełni "jak człowiek") trwa 8 tygodni. Potem już czuje i wygląda. Natomiast nie uzależniam kwestii człowieczeństwa od tego, jak ktoś wygląda. Ile czuje bodźców (osoby sparaliżowane). Na ile jest zależny od otoczenia (wcześniaki, noworodki, niemowlęta i małe dzieci, osoby starsze, niepelnosprawne, wymagające dializ czy respiratora). Na ile zakończony jest jego rozwój (kilkanaście lat po narodzeniu).
    • gryzelda71 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:29
      Czy sadzisz,ze kobiety niedopuszczające aborcji mordują noworodki?
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:43
        Czasem , czasem też większe dzieci.
        Albo katują, różnie bywa...
        • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:45
          Dokładnie, i moim zdaniem jak mają katować, to już lepiej niech usuną. Przynajmniej jedno dziecko nie będzie cierpieć.
          • gryzelda71 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:46
            A skąd ma wiedzieć czy będzie katować?
            • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:52
              Może wie, że skoro starsze katowała to i następne, albo że skoro przy starszym nie mogła sobie odmówić alkoholu to i przy następnym też nie.
          • asiaiwona_1 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:48
            msrp napisała:

> Dokładnie, i moim zdaniem jak mają katować, to już lepiej niech usuną. Przynajm
            > niej jedno dziecko nie będzie cierpieć.

widzę, że namiętnie szukasz usprawiedliwienia dla swojej aborcji. Czyżby sumienie gryzło?
            • msrp Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:51
              Nie. Gryzłoby mnie, gdybym je katowała. A z racji tego, że dzieci skutecznie podnoszą ciśnienie, różnie mogłoby być.
              • gryzelda71 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:53
                Skoro wiesz ze będziesz katować zamiast się skrobać podwiąż jajowody.
                • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:55
                  Dla zdrowia zdrowsza jest aborcja ( na wczesnym etapie ) nawet raz na 3-5 lat niż np. trucie się hormonami albo operacja.
                  • gryzelda71 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:57
                    jedna operacja gorsza niż 5 aborcji?WOW
                    • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:04
                      Na wczesnym etapie to nic innego jak przyspieszona miesiączka, nieco bardziej obfita niż normalnie.
                      Nie trzeba nawet zabiegu u lekarza.
                      • kozica111 Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:09
                        "Na wczesnym etapie to nic innego jak przyspieszona miesiączka, nieco bardziej o
                        > bfita niż normalnie.
                        > Nie trzeba nawet zabiegu u lekarza."

A jak zatkam się tamponem to będę pro life?
                        • asiaiwona_1 Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:37
                          kozica111 napisała:

>
                          > A jak zatkam się tamponem to będę pro life?

Byle by to nie był "tampon z Gdańska" - jeśli wiesz o czy mówię wink
                          • kozica111 Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:42
                            Aż taką weteranką i hipiską nie jestem, tamten był mocno przenoszony wink
                  • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 07:03
                    No daj spokój - przecież, żeby dokonać aborcji trzeba się albo przytruć (niekoniecznie hormonami) albo przejść zabieg, a każdy zabieg to jednak ryzyko powikłań. Naprawdę uważasz, że to jest bezpieczniejsze od antykoncepcji?
                • aniarad10 Re: Dlaczego? 26.01.11, 00:10
                  Ona juz sie " wyskrobala" a teraz szuka pocieszenia....brak slow!
            • krapheika Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:05
              Oczywiscie wszystkie zwolenniczki aborcji, przezyly przynajmniej jednasmile co cie jej sumienie interesuje? sa kobiety, ktore nie zaluja i nic ich nie gryzie, trudno to pojac.
              Osobiscie jestem za legalizacja aborcji.
        • gryzelda71 Re: Dlaczego? 25.01.11, 18:45
          I to te same które za płód dają sie pokroić?
          • sowa_hu_hu Re: Dlaczego? 25.01.11, 19:56

czyli wychodzi na to że ja też miałam aborcje... hmmm... ciekawych rzeczy sie tu można dowiedzieć... surprised
      • whitney85 Re: Dlaczego? 26.01.11, 18:54
        Raczej mężczyźni nie kobiety.
    • zabulin Re: Dlaczego? 25.01.11, 20:38
      ale nie rozumiem, dlacz
      > ego niektóre kobiety aborcje/embrioredukcję uznają za morderstwo? Chyba lepiej
      > usunąć ciążę, niż później słuchac o sobie w Faktach czy Uwadze.

Nie, nie lepiej.

Jak sie ma podejrzenia, że się nie będzie dobra matka tylko raczej bohaterka ww programów, to lepiej nie ściągać majtek, wypić szklanke wody, a nie lecieć potem na aborcje, bo sie nad d..pą nie panuje i jest konsekwencjaw postaci dziecka, które przeszkadza pańci.

Nie, no zaj..cie. Takie czasy, że aborcj można usprawiedliwić tym, ze nie byłoby się dobrą matka.
      I orientują sie, ze nie beda dobrymi matkami jak już sa w ciązy. To moze niech pomyslą wczesniej i zamiast faceta wezmą do łóżka dildo.

A jak już doszło do poczecia niechcianego dziecka, to lepiej dac mu szanse na życie, zrzec sie praw rodzicielskich niż zrobic aborcje.
      Lepiej jest zastanowić się przed pójściem do łóżka z panem nad konsekwencjami.

Aborcja to dramat.
      Niektóre kobiety wybierają między zyciem dziecka a swoim, noszą w sobie owoc gwałtu. To tragedie.

Ale takie nieopdpowiedzialne, co to seks owszem, ale co potem nie pomysla. Zaczynaja myslec jak brzuch rośnie i wpadnie do pustego łba, ze potem może nieprzespane noce i nerwy. I co ja miałabym powiedzieć, ze lepiej, ze usunęła. Bzdura. Nieodpowiedzialnośc nie może usprawiedliwiać aborcji.
      Nawet w XXI wieku.
      • sowa_hu_hu Re: Dlaczego? 25.01.11, 20:42
        Problem w tym ,że najczęściej takie laski nie są zdolne do reflekcji na temat tego jakimi będa matkami...
        • mamaemmy Re: Dlaczego? 25.01.11, 20:59
          Jest pewien typ kobiet,które nie powinny mieć dzieci.I powinny być w wieku ok 13 najlepiej -wysterylizowane jak kotki.I tyle.
          Nie oceniam dziewczyn,które dokonaly aborcji,choć wcześniej to robiłam,ale poznalam życie na tyle,że nauczyło mnie ono pokory.Mam trzy znajome,ktore usunęły.Minęło wiele,wiele lat,a one marzą tylko,aby cofnąć czas.aby podjąc inna decyzje.Mimo,że w momencie jej podjęcia były laskami,które bynajmniej na matki sie nie nadawały....Niestety k a ż d a z nich uważa,że w tamten czas ZABIŁA własne dziecko,a nie że usunęła zlepek komórek.

Tylko jedna z tych lasek ma teraz dziecko-dwie pozostałe-jakoś zajśc nie mogą..sad
        • hotya Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:23
          W Twoim przypadku przydałaby się chwila reflekCji nad słownikiem.
    • changeone Re: Dlaczego? 25.01.11, 23:34
      Zawsze można włączyć "rozumek" przed zajściem w ciążę.
    • czar_bajry Re: Dlaczego? 25.01.11, 23:37
      Chyba lepiej
      > usunąć ciążę, niż później słuchac o sobie w Faktach czy Uwadze.

e tam to jakaś ściema troje dzieci urodziłam i ani razu nie było nic na ten temat w mediach.
      • bsl Re: Dlaczego? 25.01.11, 23:58
        big_grin
        tez mam 3 i nikt o mnie nie pisze sad , wink
      • msrp Re: Dlaczego? 26.01.11, 05:46
        czar_bajry napisała:

> Chyba lepiej
        > > usunąć ciążę, niż później słuchac o sobie w Faktach czy Uwadze.
        >
        > e tam to jakaś ściema troje dzieci urodziłam i ani razu nie było nic na ten tem
        > at w mediach.

Tak, tak tak... Bardzo śmieszne.
        A gdybyś je katowała, to też by na ten temat nic nie było? Takie rzeczy raczej wychodzą na światło dzienne.
        • memphis90 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:49
          Ja daję mojej parówki i słodzone herbatki. Aż się sama dziwię, że nic jeszcze w mediach nie było.
    • szyszunia11 Re: Dlaczego? 26.01.11, 01:56
      ale nie rozumiem, dlacz
      > ego niektóre kobiety aborcje/embrioredukcję uznają za morderstwo?

nie tylko kobiety. Prawdopodobnie dlatego, że embrion uznają za istotę ludzką o takim samym prawie do życia jak dziecko 2 -letnie, pana 3-0-letniego, panią- 50 letnią, babcię 80-letnią... i każdego innego człowieka. Człowiek to człowiek - nie wolno go zabijać.
      Naprawdę nie słyszałaś że funkcjonuje pogląd (nie tylko - jak sądzą niektórzy - w dziedzinie religii, ale - nauki) głoszący, że od momentu poczęcia to już jest żywa istota ludzka?
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Dlaczego? 26.01.11, 03:00
      moglabym sie z Toba zgodzic, pod warunkiem ze jestes w stanie podac mi dokladny wiek plodu do kiedy nie jest czlowiek i mozna sie go swobodnie pozbyc i dokladny wiek od kiedy zaczyna byc czlowiekiem.
      Slucham, bo widze ze sie znasz na tym
      • msrp Re: Dlaczego? 26.01.11, 05:48
        Dopóki ten embrion/płód wyglądem nie przypomina (chociaż w minimalnym stopniu) człowieka, to raczej nie ma mowy o nazywaniu go istotą ludzką. Dopiero stanie się człowiekiem. Wczesniej to bezkształtna istota, nie mająca świadomości, że istnieje, nie odczuwająca bólu. Ciężko mówić o człowieku. Przynajmniej na początku ciąży.
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Dlaczego? 26.01.11, 06:48
          msrp napisała:

> Dopóki ten embrion/płód wyglądem nie przypomina (chociaż w minimalnym stopniu)
          > człowieka, to raczej nie ma mowy o nazywaniu go istotą ludzką. Dopiero stanie s
          > ię człowiekiem. Wczesniej to bezkształtna istota, nie mająca świadomości, że is
          > tnieje, nie odczuwająca bólu. Ciężko mówić o człowieku. Przynajmniej na początk
          > u ciąży.

ok, ale ja Ci zadalam konkretne pytanie, podaj dokladny wiek tego plodu, do kiedy nie jest czlowiekiem.W medycynie, matematyce, kazdej innej dziedzinie poslugujemy sie datami, nazwami, liczbami, aby cos okreslic, nie ma slowa "dopoki"
          Pomimo Twojego obszernego opisu, z ktorego nic nie wynika, nie dostalam odpowiedzi, zadowola mnie konkretne liczby
          • msrp Re: Dlaczego? 26.01.11, 06:55
            Do 12 tygodnia ciąży (moim zdaniem) nie powinno być mowy o człowieku.
            • kozica111 Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:08
              Moje dziecko już w 9 tygodniu miało rączki, nóżki i bezkształtne nie było, w 12 tygodniu był to facecik pełna gębą - czemu uważasz że był bezkształtną masą?
            • fabryka.lodow.napatyku Re: Dlaczego? 26.01.11, 12:49
              msrp napisała:

> Do 12 tygodnia ciąży (moim zdaniem) nie powinno być mowy o człowieku.

czyli Twoim zdaniem 13 tyg. juz jest czlowiekiem i nie mozna usunac
              czyli 12x7=84, to 85 dniaprzechodzi w czlowieka big_grin

dokonalas aborcji calkiem niedawno, Twoja sprawa, nie oceniam Cie, ale bije z Twoich postow chec potwierdzenia przez innych forumowiczow, ze to nic wielkiego, ze slusznie zrobilas
              Zaczynaja targac Toba emocje, niektorym to przychodzi wiele wiele pozniej
              bedzie coraz gorzej
              • msrp Re: Dlaczego? 26.01.11, 13:32
                Wcześniejszej bezkształtnej masy nie biorę za człowieka, bo to uwłacza naszej godności.
                Więcej miałam się nie wdawać w dyskusję na ten temat, ale jeszcze raz się wypowiem.
                Nie wiem, dlaczego kobiety za wszelką cenę próbuję wywołac w kobietach po aborcji wyrzuty sumienia. To, że dokonałam aborcji oznacza, że już nigdy nic więcej nie mogę na ten temat napisać? Mogę. Mogę, bo nadal jestem (tak, JESTEM) za aborcją. I tyle.
                I jestem bardzo szczesliwa smile
                I chyba należy to uszanować.
                • beszalu Re: Dlaczego? 26.01.11, 13:33
                  Gratulacje. Idź i głos swoją nowinę między narodami.
                • memphis90 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:56
                  > Wcześniejszej bezkształtnej masy nie biorę za człowieka, bo to uwłacza naszej g
                  > odności.
                  Powiedz to osobom po wypadkach drogowych. Albo dziewczynie, która po wypadku maluchem zostawiła na drzewie swoją twarz (dosłownie, tkanki miękkie i skóra zostały zdarte z kości). Albo takiej, która przeżyła spalenie w samochodzie i też nijak nie wygląda jak człowiek. Nie są ludzmi, a ich wygląd uwłacza godności uncertain

Bezkształtna masa komórek to blastula- etap przed implantacją, do 7-10 dnia od zapłodnienia. W momencie implantacji bezkształtna już nie jest, zarodek jest zróznicowany na część głowową i ogonową, brzuszną i grzbietową. W 24 dobie zaczyna bić serce. W 27-29 zamyka się cewa nerwowa i powstaje układ nerwowy. Możesz sobie wmawiać "bezkształtną masę", ale tak nie jest.
            • memphis90 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:51
              8 tygodni po zapłodnieniu płód wygląda już w 100% "jak człowiek". A kilka tygodni wcześniej "choć trochę jak człowiek". To kiedy chcesz tę aborcję robić? Przed implantacją?
            • incognito.x Re: Dlaczego? 27.01.11, 09:33

msrp napisała:

> Do 12 tygodnia ciąży (moim zdaniem) nie powinno być mowy o człowieku.

A (moim zdaniem) żyrafa po skończeniu roku zamienia się w słonia.
        • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 07:12
          Problem polega na tym, że człowiek po wypadku lub ciężko chory też nie zawsze przypomina człowieka. Człowiek uśpiony do operacji nie ma świadomości, że żyje i nie odczuwa bólu. To są bardzo ryzykowne definicje, bardzo podatne na to, żeby je rozszerzać i wyłączać z grona ludzi kolejne osoby.
          Podczas gdy definicja człowieka jako żywego organizmu o ludzkim DNA jest w miarę precyzyjna i bezpieczna.
    • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 07:00
      Uważam, że embrion to istota ludzka na niskim stopniu rozwoju i zabicie jej jest zabójstwem. Czy morderstwem to już dla mnie dyskusyjne, określenie "morderstwo" zakłada pełną świadomość i złą wolę po stronie sprawcy - czyli gdybym ja, przy swoich przekonaniach, dokonała aborcji i to nie pod wpływem strachu o własne życie tylko dlatego, że byłoby mi wygodniej, to byłoby morderstwo.
      Rozumiem, że uważasz, że lepiej zabić bezboleśnie wcześnie niż zatłuc później. Pewnie trochę lepiej, w sensie, że zabijany unika po drodze bólu fizycznego - ale i tak jest zabity.
      • kozica111 Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:10
        Można zerknąć na zdjęcie jak wygląda bezkształtna masa w 12 tygodniu;

ekai.pl/wydarzenia/swiat/x18270/wystapienie-latki-nt-aborcji-robi-furore-w-internecie/
        • lutyk Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:34
          A ja mysle, ze autorka watku sama zbyt szybko odjeła decyzję o zabiegu ( o czym była dosc długa dyskusja na forum "aborcja") i teraz za wszelką cene próbuje szukac sprzymierzenców którzy powiedza jej, ze zrobiła dobrze. To kolejny watek tej pani o słusznosci wyboru oraz o tym, ze nie lubi dzieci. TYlko zastanawiam się, czego ta pani od nas oczekuje? ZE co, ze my tu na forum dla matek powiemy ze owszem, ze 12 zarodek to galaretka a nie człowiek? I ze mozna go sobie tak po prostu wyrzucic?
          Nie oceniam autorki, domyslam sie, ze sytuacja, w której sie znalazła, była dla niej trudna. Stalo sie i juz nic sie nie da zrobic. Ale mysle, ze powinna ona zastanowic sie nad terapią. Owszem, sa kobiety, które decyduja sie na taki krok i tego nie ząłują ( sama taka znam), ale te panie nie przesiadują na forach dla matek i nie próbują udowodnic, ze "tak było lepiej"...
          • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:46
            "Ta pani" wypowiada swoje zdanie i ma do tego takie samo prawo, jak my do wypowiadania swojego. Grzebanie jej w życiorysie jest, delikatnie mówiąc, wysoce niestosowne. Równie dobrze można by powiedzieć, że ja albo ty dokonałyśmy aborcji i bardzo tego żałujemy, i stąd nasze poglądy.
            • lutyk Re: Dlaczego? 26.01.11, 10:01
              Przepraszam Cie bardzo, jakie grzebanie w zyciorysie? ta pani sama zakłada watki na ogolnodostepnym forum ( i wierz, ze nei sprawdzałam jej w wyszukiwarce, ale po prostu jakis czas temu trafiłam na forum o aborcji i był tam wielki watek, załozony akurat przez tę panią. POtem na rorun emama był watek o tych, które dzieci nie lubią. ZApamietałam nick tej pani i tyle, bez zadnego sledzenia. Fakt, ma prawo pisac, co chce. NO i teraz znów trafiłam ma kolejny watek tej pani - tym razem o słusznosci aborcji.
              Nie sadze, aby była trollem, mysle raczej, ze jest kompletnie niedojrzałą emocjonalnie osobą. Nie wyszukuje jej postów przez wyszukiwarkę, ale trafiam na nie co jakis czas.
              • beszalu Re: Dlaczego? 26.01.11, 10:08
                O to to, ma tak samo. Trafiłam na nią kiedyś przypadkiem i zapamiętałam.
              • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 11:48
                W tej dyskusji nie wspominała o swojej aborcji, a nawet gdyby wspominała, to argumenty personalne, interpretowanie czyichś poglądów przez jego życiorys zamiast merytorycznej dyskusji to marny sposób dyskutowania.
                • beszalu Re: Dlaczego? 26.01.11, 11:53
                  To jest Twoje zdanie. Masz do niego prawo smile
    • beszalu Re: Dlaczego? 26.01.11, 09:50
      Czytając twoje posty mam wrażenie, że jesteś osobą albo dziecinną, albo mało wrażliwą.
      Dziecinną, bo mając takie, a nie inne poglądy piszesz na forum aborcji, że masz zamiar jej dokonać (wiedząc, ze na tym forum piszą kobiety, które aborcji żałują), tak jak byś chciała założyć wątek, który osiągnie rekordową liczbę wpisów.
      Mało wrażliwą, bo twierdzisz, że nie rusza cię oglądanie zmasakrowanych zwłok, i w dodatku jesteś pewna, że mając dzieci zakatowałabyś je. W dodatku Twoi znajomi lubują się w jedzeniu ludzkiego mięsa.
      Jak dla mnie albo jesteś dzieckiem, które nudząc się liczy na zbulwersowanie kilku ematek, albo jakimś przypadkiem psychiatrycznym.
      Ale szczerze mówiąc obstawiam to pierwsze.
      • msrp Re: Dlaczego? 26.01.11, 10:21
        Owszem, nie rusza mnie widok ludzkich zwłok. My sami kiedyś będziemy takimi zwłokami właśnie. Nigdy, niestety, nie wiadomo w jakim stanie. Nie wiemy, co się może wydarzyć. Ale to, że patrzę na ludzkie zwłoki nie oznacza, że to mnie podnieca czy coś. Do tego to mi baaardzo daleko. Nie lubię dzieci i co w tym dziwnego? Nie ja jedna ich nie trawię, a patrząc na wypowiedzi innych osób mam wrażenie, że jest ich więcej, niz myślałam. Prawda jest taka, że aborcja to mniejsze zło niż katowanie czy inne formy znęcania się na dzieckiem (jeżeli ktoś twierdzi inaczej, to chyba z nim jest coś nie tak).
        A co do tego człowieka (notabene, skąd wiesz, że to mój znajomy? Gdzie ja tak napisałam?) - ktoś inny już się zajął tą sprawą, i mam nadzieje, że skutecznie.
        • gryzelda71 Re: Dlaczego? 26.01.11, 10:38
          Nikt tobie nie każe mieć dzieci
          Możesz się skrobać choćby co miesiąc.
          Nie wymagaj jednak tego od innych.
        • beszalu Re: Dlaczego? 26.01.11, 10:51
          msrp napisała:

> Owszem, nie rusza mnie widok ludzkich zwłok. My sami kiedyś będziemy takimi zwł
          > okami właśnie. Nigdy, niestety, nie wiadomo w jakim stanie. Nie wiemy, co się m
          > oże wydarzyć. Ale to, że patrzę na ludzkie zwłoki nie oznacza, że to mnie podni
          > eca czy coś. Do tego to mi baaardzo daleko.

A to już kwestia empatii. Bo za ludzkimi zwłokami kryją się dramaty żyjących.

>Nie lubię dzieci i co w tym dziwneg
          > o? Nie ja jedna ich nie trawię, a patrząc na wypowiedzi innych osób mam wrażeni
          > e, że jest ich więcej, niz myślałam.

Możesz sobie nie lubić dzieci, ludzi, zwierząt. Twoja rzecz.

Prawda jest taka, że aborcja to mniejsze z
          > ło niż katowanie czy inne formy znęcania się na dzieckiem (jeżeli ktoś twierdzi
          > inaczej, to chyba z nim jest coś nie tak).

Skąd w ogóle myśl o katowaniu dziecka? Czy człowiekowi zdrowemu psychicznie, dojrzałemu emocjonalnie przychodzi na myśl coś takiego. Usunę dziecko, bo będę je katować?
          Jeśli tak bardzo się boisz, to po urodzeniu oddaj innym rodzicom zrzekając się praw. Oni pocałują cię za to jeszcze w rękę. Tylko, ze to nie jest prawdziwy powód aborcji przecież. Bez jaj.

> A co do tego człowieka (notabene, skąd wiesz, że to mój znajomy? Gdzie ja tak n
          > apisałam?) - ktoś inny już się zajął tą sprawą, i mam nadzieje, że skutecznie.

A tego to już nie chce mi się komentować.
        • asia_i_p Re: Dlaczego? 26.01.11, 11:50
          Nawet jeśli aborcja to mniejsze zło, to na tej zasadzie, co torturowanie kogoś przed śmiercią jest większym złem niż po prostu strzelenie mu w łeb. Trudno z tego wnioskować, że strzelanie w łeb jest w porządku albo zaryzykować obronę zabójcy brzmiącą "Jak miał go torturować, to lepiej, że mu strzelił w głowę i już".
    • memphis90 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:40
      Dla mnie człowiek jest człowiekiem od momentu poczęcia. Biologicznie. Jako taki przechodzi przez rózne stadia- od zarodka, przez płód, niemowlę,..... do wieku dojrzałego i starości. Na każdym etapie jest człowiekiem. Zabicie człowieka to morderstwo. Na dowolnym etapie. Nie kieruję się pobudkami religijnymi.
      • arwena_11 Re: Dlaczego? 26.01.11, 21:56
        Oj albo jesteś TROLEM, który usiłuje wywołac zamieszanie, tak jak to zrobiłaś na forum Aborcja

Albo, jeśli naprawdę zabiłaś dziecko, to teraz usiłujesz sobie wmówić, że to nie miało znaczenia, ty miałaś rację.

Gdyby tak było zapomniałabyś o tym szybko. Bo przecież to nie dziecko, tylko jakieś nei wiadomo co.
    • piegowata9 Re: Dlaczego? 26.01.11, 23:01
      >nie rozumiem, dlaczego niektóre kobiety aborcje/embrioredukcję uznają za morderstwo?

Bo mają prawo do własnych przekonań. I wcale nie muszą podzielać Twojego punktu widzenia.

>Chyba lepiej usunąć ciążę, niż później słuchac o sobie w Faktach czy Uwadze.

Innej alternatywy nie bierzesz pod uwagę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka