Dodaj do ulubionych

standardowe alimenty

27.01.11, 10:54
Pisałam na "pomocnych.." ale tam mały ruch.
Chcę złożyć wniosek o ustalenie alimentów na dwoje dzieci. Ojciec dzieci jest wpisany do aktów urodzenia i dzieci mają jego nazwisko , nie byliśmy małżeństwem, żyliśmy w konkubinacie.
Rozstaliśmy się nie dawno, a chciałabym w miarę szybko złożyć wniosek.
Czy mogę prosić sąd o ustalenie jakiejś standardowej kwoty na dzieci w tym wieku ,żeby nie musieć zbierać rachunków do udowodnienia wydatków?
Obserwuj wątek
    • matsuda Re: tutaj: 27.01.11, 10:56
      Ty musisz wyliczyć, ale nie chce się co? forum.gazeta.pl/forum/f,24087,Rozwod_i_co_dalej_.html tam idź.
      • nisar Re: tutaj: 27.01.11, 10:58
        Może nie tyle "nie chce się" wyliczać, ile wolałoby się proponować standardową wysokość i uniknąć paskudnych sytuacji, co?
    • nancy_callahan Re: standardowe alimenty 27.01.11, 11:05
      Nie ma standardowych alimentówsmile
      Alimenty w każdym jednostkowym przypadku zależne są od potrzeb dziecka i możliwości finansowych rodziców.
    • alabama8 Re: standardowe alimenty 27.01.11, 11:08
      Kwestie alimentów poruszane są na forum "Samodzielna mama". Tam znajdziesz najlepszych fachowców smile
    • burza4 Re: standardowe alimenty 27.01.11, 11:16
      W ogóle nie musisz zbierać rachunków, choć lepiej je miec na wypadek, gdyby tatuś kwestionował wydatki. Większość wystarczy rozpisać w tabeli - wydatki mieszkaniowe, żywność, chemia itd. Koszty wakacji, leków, ubrań można podać uśrednione na miesiąc.
      • gwen_s Re: standardowe alimenty 27.01.11, 11:33
        dokładnie taka tabelka wystarczy na początek, przecież alimentów nie ustalisz na bazie jednego tygodnia czy nawet mca. Musisz wziąć pod uwagę pory roku, wiadomo, ze dziecko zimą więcej kosztuje, a na wakacje też jakieś atrakcje czy wycieczki się "należą'.
        Moja siostra zaniżała kwoty, teraz żałuje, pisz jak uważasz, ale moim zdaniem nie ma co zaniżać, bo sędzie i tak pewnie obniży kwotę jaką oczekujesz, tym bardziej jak tatuś będzie "smedził". Nie wiem ile w tym prawdy, ale dobrze takie sprawy założyć mimo wszystko z adwokatem, wydać na niego, albo jeżeli Cię nie stać, poprosić o takiego z urzędu, niby sędzia zawsze inaczej patrzy, że rodzicom zależy na dobru ich dzieci...
        • zmija9 Re: standardowe alimenty 27.01.11, 13:15
          dziękuję dziewczynysmile
    • skoobuss Re: standardowe alimenty 27.01.11, 18:34
      Rachunki lepiej miec ze sobą... Wiem z własnego doświadczenia. Kwotę wpisz taka jaką chcesz (najlepiej trochę zawyż, żeby sędzia miał z czego zejść).
    • anorektycznazdzira Re: standardowe alimenty 27.01.11, 18:44
      o ile mi wiadomo, to alimenty stanowią jakiś % dochodów z poprzedniego okresu, który się przeistacza w konkretną zasądzoną kwotę i jest sobie tak długo, aż któraś strona złoży znów umotywowany wniosek o zmianę. Jako, ze to % to wiele zależy od tego, akie dochody ten pan ma i jakie mu sie da udowodnić. Znam i taką, co dostała na 2 dzieci tysiąc, i taką co dostała 7,5 tysiąca. Wot żyzń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka