Dodaj do ulubionych

Albinosi oglądał ktoś

03.03.11, 23:21
film tak przerażająco smutny, że aż się poryczałamsad dlaczego na świecie dzieją się takie straszne rzeczy, ludzie nie tolerują nie rozumieją choroby, inności. Dlaczego dochodzi do egzekucji na nic nierozumiejących dzieciachsadludziach. Dlaczego nie można zrobic nic by zmienic ten okrutny świat!!!?
Obserwuj wątek
    • bsl Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 00:20
      oglądałam juz tutaj w RC , długo dochodziałm do siebie
      • pina_colada88 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 00:34
        potwierdzam, w szkole bylam wyzywana od bialych, bardzo mi to przeszkadzalo.
        Za to mój brat zrobil sobie z tego ksywkę i nic mu to nie przeszkadza.

Obejrzalabym, nie wiedzialam, że taki film nakręcono.
        Da się go jakoś sciągnąć albo w internecie obejrzeć.

A, i powiem, że albinizmowi często towarzyszy też oczopląs
        • chloe30 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 01:02
          Pina
          mowa jest o filmie dokumentalnym o albiniźmie w Afryce
          tam albinosów sie zabija, bo pobratymcy wierzą, że ich członki są MAGICZNE
          tak się ma to do wyzywania jak szczypnięcie do zadźgania
          • pina_colada88 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 01:28
            chloe, nie wiedzialam co to za film, odnioslam się do wypowiedzi autorki i opisalam swoje doświadczenia, to chyba nic zlego?
            Ale z ciekawości bym obejrzala- ale jeśli to dokument raczej nie ma szans.

Cóż- wielu rzeczy nie zrozumiemy.
            Dla nich jest to spolecznie akceptowalne, dla nas nie.
            • chloe30 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 01:32
              ja Tobie nic nie zarzucam
              też nie oglądałam filmu, temat był opisywany w Dużym Formacie - myślę, że jak poszukasz to znajdziesz
            • matysiaczek.0 pina 04.03.11, 06:03
              znalazłam na YT, nie wiem jednak czy to o ten konkretnie chodziło, choć wiem, że ten jest równie wstrząsający...poszperaj wiecej, może znajdziesz
              • joasiek.1 Re: pina 04.03.11, 12:45
                Chodzi chyba o film "Rzeź albinosów" z cyklu "Oglądaj z Andrzejem Fidykiem".
    • marghe_72 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 00:56
      Widziałam. I nie mam pojęcia co powiedzieć.
    • minerallna Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 01:53
      Tak samo jak gwalty na dzieciach- te akurat mają chronic od AIDS.
      Pamietam jak pisano o 6 miesiecznej dziewczynce zgwalconej przez kilku mezczyzn. Ot lekarstwo , dla nich.
      Widac wiara gloszona przez szamana czy innego "przedstawiciela" dowolnej religii niezle otumania, i nie tylko tam czy tu, i to raczej od dawna.
      • kozica111 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 06:44
        Chyba nie sądzicie że oni wierzą w te bzdury ; to tylko przykrywka dla działań wynikających ze strachu, nienawiści, sadyzmu, głupoty itp;
      • sotto_voce Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 12:13
        > Tak samo jak gwalty na dzieciach- te akurat mają chronic od AIDS.
        > Pamietam jak pisano o 6 miesiecznej dziewczynce zgwalconej przez kilku mezczyzn
        > . Ot lekarstwo , dla nich.
        To, że Cię to oburza wynika z okoliczności, że jesteś wychowana w kulturze judeochrześcijańskiej, w której jedną z centralnych wartości jest CZŁOWIEK, występujacy indywidualnie, a nie jako zbiorowość, a wyrządzenie krzywdy niewinnemu i bezbronnemu jest złem.

> Widac wiara gloszona przez szamana czy innego "przedstawiciela" dowolnej religi
        > i niezle otumania, i nie tylko tam czy tu, i to raczej od dawna.

Zapewniam, że treść tego, co przedstawiciel religii głosi ma kapitalne znaczenie. Nie jest obojętne, czy głosi miłość bliźniego czy wiarę w czary.

Długofalowym sposobem na rozwiązanie takich problemów jest edukacja dzieci. Ale łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. W wielu krajach Afryki szkoły są tylko prywatne, a czesne zwala z nóg. Kwitnie też korupcja przy uzyskiwaniu świadectw uprawniających do kolejnego szczebla edukacji. No ale my (w sensie zachód) ciągle jeszcze wpadamy w samozachwyt, że dajemy pomoc żywnościową.
        • msrp Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 12:26
          Właśnie, dlaczego takie rzeczy dzieją się w tym naszym, rzekomo cywilizowanym, świecie? Przecież podobno świat idzie do przodu, ludzie są bardziej tolerancyjni. Skąd takie rzeczy? Interesujące.
      • jowita771 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 13:09
        > Tak samo jak gwalty na dzieciach- te akurat mają chronic od AIDS.

Pamiętam, jak czytałam wywiad z politykiem z któregoś afrykańskiego państwa i on powiedział, że oni nie są zainteresowani nauką na ten temat, bo wiedzą swoje, współżycie z dziećmi chroni przed AIDS i już. Jednocześnie pan domagał się pomocy od krajów cywilizowanych. Ja bym w takich wypadkach uzależniała pomoc od możliwości edukowania tych ludzi i zabronienia im pewnych zachowań.
        • sotto_voce Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 13:26
          Ja bym w takich wypadkach uzależniała pomoc od mo
          > żliwości edukowania tych ludzi i zabronienia im pewnych zachowań.

"Tych ludzi" raczej nie da się wyedukować. Za to ich dzieci - jak najbardziej można i trzeba. Ale nie na zasadzie urządzenia pogadanki na temat "zabijanie albinosów jest złe" tylko systematycznej edukacji na poziomie podstawowym, średnim itd. Z edukacją dzieci jest też tak, że nie jest możliwe spieniężenie jej na własne potrzeby przez lokalnego kacyka, w przeciwieństwie do żywności.
    • joasiek.1 Re: Albinosi oglądał ktoś 04.03.11, 12:41
      Oglądałam, bardzo smutny... I tak naprawdę nikt jeszcze nie został ukarany, bo jedyni osądzeni odwołali się. Ale historia dzieje się w Afryce, gdzie ludzie wierzą w czary, żyją w innej kulturze itp. A ile podobnych okrutnych historii dzieje się w naszym "cywilizowanym" świecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka