czarnaalineczka 17.04.11, 19:10 czemu obchodzicie poganskie zwyczaje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:27 firanki tez ozdoba poswiecilas ? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 czarnaalineczka 17.04.11, 22:05 Tak my wierzące już wiemy,że dla ciebie (i innych ateistek itp)świeto to jak i inne kościelne są "smieszne".jednakże ty też jestes smieszna, z założeniem kolejnego wątku,o podobnej tematyce Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czarnaalineczka 17.04.11, 22:07 ale katolicy z zakladaniem corocznego watku juz smieszni nie sa ? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: czarnaalineczka 17.04.11, 22:10 Ja nie zakładam,a czytając twoje wpisy w tym wątku,bardzo chamsko odnosisz się do tego świeta.Nie obchodzisz ok?Ale przestań szydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czarnaalineczka 17.04.11, 22:25 konkretnie ktore zdanie jest chamskie ? w ktorym szydze? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:15 czarnaalineczka napisała: > czemu obchodzicie poganskie zwyczaje ? się chyba strasznie nudzisz dzisiaj BTW, wątek o niewierzących przypisuję również Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:30 no ja na ten watek z utesknieniem czekalam nie nudzi mi sie tak bardzo szukam wzorow na pisanki Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:19 Bo są elementem polskiej tradycji? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:48 to dlaczego oburzaja sie kiedy inni Polacy -ateisci obchodza te wlasnie polskie zwyczaje ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:52 polskim zwyczajem jest chodzenie przez ateistow do katolickiego kościola, po to, by katolicki ksiądz poświęcil pokarm, ktory będa zjadać ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:55 z braku innych szmanow tak Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:55 szamanow* ja osobiscie sama sobie czary mary nad zarciem robie Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:04 No kurcza, u nas do chramu daleko, za to ksiądz urządza imprezy np. na Kupałę. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:43 Ojej, ale kontrowersyjny wątek, czuję że wyląduje na głównej... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:46 gazeta znowu ci sie pomylilo ps gratulacje z okazji watku o ustepowaniu otylym Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:10 Dziękuję, uważam że przyda się rozpropagowanie tej społecznej inicjatywy Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 19:58 jestem ateistka ktora wlasnie szuka wzorow na "skrobanki" Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:05 Nie sądzę. Co by cię obchodziło, czy sobie jajka malują. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:06 co nie sadzisz ? moj watek jest zwiazany z dorocznym watkiem "czemu ateistki (robia pisanki , maja choinke ,poco , na co itp) Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:09 Za bardzo sie podniecasz. Neofitka pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:10 lol gratuluje masz jakis problem zmuszajacy cie do szukania ukrytych swj ? czychaja na ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:15 Obchodzą "pamiątkę" a całą resztę uważają właśnie za pogańskie obyczaje. Stąd pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:20 ja zadnej pamiatki nie obchodze tylko tradycyjne slowianskie swieto z nowoczesnymi elementami z bialej czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:26 Nie tylko słowiańskie. Ludzie od dawna świętują mniej więcej w tym okresie. Królik od starożytnego Egiptu jest Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:30 ale tam nie byl z bialej czekolady kurde kupie chyba 2 w tym roku ps czemu czekolada w zajacu smakuje lepiej niz w tabliczce ? Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:28 pisanki (skrótowo rzecz ujmując) są reliktem pogaństwa, jednak ten, kto przyjął chrześcijaństwo niejako chce te obyczaje poświęcić, poddać Bogu. Zamiast odprawiania rytuałów, składania ofiar w garnuszkach zgłodniałym bożętom, odczyniania, bazując na tej samej tradycji czynimy gest symbolizujący zawierzenie Bogu - to On błogosławi nasze jedzenia, płody rolne itd. tak, żeby nam służyły. Owoce naszej pracy polecamy Jego błogosławieństwu zamiast bazowania na sile sprawczej obrzędów. To tak, jakby budowlę, która w czasach pogańskich służyła np. za świątynię Światowida poświęcić, i użytkować jako kościół. Moim zdanie bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:32 tylko czemu katolicy sie czepiaja ateistow ktorzy te poganskie zwyczaje kultywuja ? i zamiast pojsc do szamana ( krucho ostatnio z nimi) to wykorzystuja katolicka swiatynie do swoich poganskich obrzedow ? czemu w jedna strone jest ok a w druga juz nie ? moralnosc kalego ? Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:53 czarnaalineczka napisała: > > > tylko czemu katolicy sie czepiaja ateistow ktorzy te poganskie zwyczaje kultywu > ja ? nie mam pojęcia, ja się nie czepiam i szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto by się czepiał. Myślę, że mogą najwyżej zastanawiać się na ile oni robią to świadomie, czy jest to w ich przypadku tylko tradycja, chęć "zaspokojenia" rodziny itd. > i zamiast pojsc do szamana ( krucho ostatnio z nimi) to wykorzystuja katolicka > swiatynie do swoich poganskich obrzedow ? ?? nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:59 czego mam zazdroscic ? a pytanie do ateistek to niby nie prowokowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:19 Jakichś tam wartości i celu w życiu. A swoją drogą dlaczego masturbujesz się w głupawych wątkach? Co cię obchodzi co robią chrześcijanie? Żyj po swojemu i pozwól to samo robić innym. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:23 >Co cię obchodzi co > robią chrześcijanie? Żyj po swojemu i pozwól to samo robić innym. a co chrzescijan obchodzi co robia ateisci ? > Jakichś tam wartości i celu w życiu. > no walsnie mam wartosci inne niz "jakies tam " i bardzo to sobie cenie Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:33 To je sobie pielęgnuj i powól pielęgnować innym ich wartości bez pogardliwych i szyderczych wpisów ,które wystawiają ci świadectwo twojej kultury osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:47 ktory z wpisow jest pogardliwy i szyderczy ? obsesja jakas? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:51 Wszstkie twoje. Nie obrażaj moje inteligencji. Zastanawiałaś się dlaczego nikt z wierzących nie zakłada wątków, ani nie wpisuje postów wyśmiewających niewierzących z racji nieobchodzenia przez nich świąt? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:55 sama swoja inteligencje obrazasz skoro sie doszukujesz pogardy tam gdzie jej nie ma > Zastanawiałaś się dlaczego nikt z wierzących nie zakłada wątków, ani nie wpisuj > e postów wyśmiewających niewierzących z racji nieobchodzenia przez nich świąt? ale wlasnie wypisuje z racji obchodzenia!!! z racji obchodzenia przez niewierzace tradycyjnego swieta przedchrzescijanskiego!!! co roku dokladnie sie katolicy czepiaja o pisanki (ktore namietnie skrobie ) wiec teraz ja pytam czemu obchodza? widzisz w tym cos zlego ? pogardy w ich watkach ( zaznaczam corocznych ) nie widzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:01 ja obchodzę świąto Zmartwychwstania Chrystusa, w naszej polskiej tradycji obchodzone w określony sposób, który zaadaptował sporo zwyczajów ludowych. Ty masz z tym obchodzeniem jak widać spory problem. Na tyle spory aby masturbować się nim na forum emama. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:04 najwyrazniej to ty masz problem Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:30 Ja nie, za to ty zakładając wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:59 watki moge zakladac o czym chce nie podoba sie nie czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:09 oooo,lepiej bym tego nie ujęła Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Poprawka;) 17.04.11, 22:12 ylunia78 napisała: > oooo,lepiej bym tego nie ujęła Do tacomabelle to było Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:58 no nie zauwazylas corocznego watku do ateistek ? nie ma poganskich miejsc do poswiecenia jadla wiec ida do kosciola swiecic (ja tam wole sama , ale rozumiem ,ze ktos chce tak) Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 20:58 szyszunia11 napisała: > pisanki (skrótowo rzecz ujmując) są reliktem pogaństwa, jednak ten, kto przyjął > chrześcijaństwo niejako chce te obyczaje poświęcić, poddać Bogu. O to chyba jednak było nieco inaczej. Chrześcijaństwo jako religia urzędowa miała narzędzia do niszczenia rodzimych wierzeń, w tym oczywiście również istniejacych na naszych ziemiach . Oczywiście dzisiaj mówi się o katolikich korzeniach, ale to wszystko kwestia umowna od kiedy zaczynają się korzenie i tradycja. Faktem jest, że dla naszych praprzodków żyjących na tych ziemiach chrześcijaństwo było religią obcą, często narzucaną siłą. Mimo to szereg wierzeń utrzymywało się bardzo mocno, w koncu obrzędy w Mickiewiczowskich Dziadach z XIX to przecież echa pogańskich wierzeń. Kościół bezskutecznie walczył z wieloma obrzędami (np. zakazując spożywania jajek w okresie wielkanocy), czasami widząc bezskutecznosć swoich działań po prostu przekształcał pogańskie obrzędy we własne, zmieniając ich pierwotne znaczenie w takie by było zgodne w wiarą chrześcijańską. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:50 Nenia, zgadzam się z Tobą. Cjrzest Polski był odgórnym, jednorazowym , całkowicie niezrozumiałym dla przeciętnego człowiek aktem, wiązał się z nastaniem niezrozumiałej obrzędowości w języku łacińskim , coraz to nowymi zakazami, podatkami itp. I owocowało to ruchami takimi jak tzw. reakcja pogańska, polegało to między innymi na masowym niszczeniu miejsc kultu chrześcijańskiego. A stare obrzędy trudno było wykorzenić, znaczenie łatwiej było im nadać nowy sens. Jadnak nie jest prawdą, że dziś święcąc jajka kultywujemy pogaństwo. Sens jakiegokolwiek obrzędu tkwi w jego znaczeniu, symbolice. Myślę, że nasi przodkowie, poganie mieli po prostu słuszną intuicję wiedząc, że nawet jak się bardzo napracujemy, to i tak nie wszystko w życiu zależy od nas. I dlatego zgodnie z własnym systemem wierzeń starali się na swój sposób zjednać sobie siły wyższe. I na tym mozna jak najbardziej bazować w chrześcijaństwie, nadając tym obrzędom nowe znaczenia. Oczywiście myslenie magiczne tak naprawdę nei zależy od czasów, epoki, jest obecne być może nawet w każdym z nas i w zależności od osobistej postawy, nawet przyjmowanie komunii świętej czy tez noszenie medalika może być traktowane magicznie. No i wtedy jak najbardziej na miejscu będzie pytanie założycieli wątku: dlaczego katolicy zachowują się jak poganie? Natomiast pogańskie korzenie jaja tudzież choinki z duchowego punktu widzenia nie mają żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 21:58 > Jadnak nie > jest prawdą, że dziś święcąc jajka kultywujemy pogaństwo. tak prawda przynajmnije dla mnie ja kultyruje poganstwo nie z wiary w duszki tylko z tradycji dla przodkow ktorzy te ziemie zamieszkiwali i co roku ktos sie przypierdacza o moje pisanki Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:02 czarnaalineczka napisała: > > Jadnak nie > > jest prawdą, że dziś święcąc jajka kultywujemy pogaństwo. > > tak prawda > przynajmnije dla mnie > ja kultyruje poganstwo nie z wiary w duszki tylko z tradycji dla przodkow ktorz > y te ziemie zamieszkiwali a to ja Ci w żadnym wypadku tego nie odmawiam! No ale pytanie zadałaś katolikom... więc odpowiadam za siebie. Faktycznie jest tak, że pogaństwo nie w jajkach i innych obrzędach, ale w intencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:06 ale ja tobie i innym katolikom , protestantom czy ortodoxom tez nie zabraniam "moich" jajek malowac tylko walsnie ja sie spotykamz tym ze mnie sie czepiaja o "moje" jajka wlasnie katolicy i to co roku Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:20 czarnaalineczka napisała: > ale ja tobie > i innym katolikom , protestantom czy ortodoxom tez nie zabraniam "moich" jajek > malowac no właśnie, każdy maluje jajka po swojemu i dzięki temu nadaje tym czynnościom znaczenie zgodne z własnymi intencjami. > > tylko walsnie ja sie spotykamz tym ze mnie sie czepiaja o "moje" jajka > wlasnie katolicy > i to co roku to osobliwe. A jak oni się czepiają o te jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:30 najwiekszy hardcore to bylo "ze bluznie malujac jajka skoro do kosciola nie chodze " a znajoma katoliczka ktora ode mnie jajka czesto dostaje uslyszala ze to grzech "takie jajka do swieconki wkladac " reszta to zwykle ,ze ja katolicka tradycje kradne , komentarze ze jak ja moge siadac do stolu skoro w boga nie wierze i takie tam plus co roku na forum po co ateistki swietuja ( w tym roku tez sie watek juz pojawil ) Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:45 czarnaalineczka napisała: > najwiekszy hardcore to bylo "ze bluznie malujac jajka skoro do kosciola nie cho > dze " rzeczywiście, to dosyć ekstremalne o_0 Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:03 Czyyli sięgasz 1000 lat wstecz? A dlaczego nie sięgasz dalej do czasów germańskich i celtyckich, bo i te ludy zamieszkiwały nasze ziemie? Czujesz się starosłowianką? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:04 celtow i germanow w rodzie nie posiadam z germanskich zwyczajow tez troche przejelam Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:31 Obchodzisz saowine i samhain? Albo kupałę? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:50 czarnaalineczka napisała: > > Jadnak nie > > jest prawdą, że dziś święcąc jajka kultywujemy pogaństwo. > > tak prawda > przynajmnije dla mnie > ja kultyruje poganstwo nie z wiary w duszki tylko z tradycji dla przodkow ktorz > y te ziemie zamieszkiwali Ja wierzę w Boga!nie w duszki.... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:57 czarnaalineczka ty dzis masz misje do spelnienia , od rana dopisujesz sie do watkow o poswieconych palmach, zakladasz swoje cudactwa, wyluzuj dziewczyno, kompleks mas? Naprawde nikogo to nie rusza, moze posprzataj w domu, ugotuja jakas zupe, zrob cos pozytecznego, kurde, a nie zasmiecaj forum Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: pytanie do wierzących 17.04.11, 22:59 znaczy ze coroczne watki o ateistach forum nie zasmiecaja a moj tak ? coz nie wiedzialm ze jest jakas lista watkow ktore mozna zakladac Odpowiedz Link Zgłoś